kde je hranice neslušného zacházení s rybami

Dokážete každou rybu, kterou si neberete, vyháčkovat ještě ve vodě, anebo ji potahujete přes trávu, větve či kamení až na břeh, abyste ji pak velikým obloukem poslali zpátky do vody? Nacpete všechny cejny do vezírku tak, že tam není k hnutí, a až po skončení lovu provedete "výběr"? Pokud se vy sami pokaždé chováte k rybám slušně, máte tolik odvahy okřiknout ty, co to neumí?
Autor diskuse: Fanda - , 12.7.2006 všeobecné - techniky lovu

Pyzda | Čt 13.7.2006 2:13:26

Pánové, mnozí začínáte vlivem horka zřejmě blbnout. Chce to dodržovat pitný režim. Ryba je objekt a cíl lovu. Není to tedy žádný kamarád! Ke spoustě věcí (i živých) se mnozí chovají jako hovada, proč ta přecitlivělivost na ryby? Pokud je někdo můj kamarád, nesekám do něho žádné háky. Ty bez protihrotu a ani vlhká ruka to nevytrhne. Mám pocit, že se zde začíná tvořit klub zoofilů....

Groow | St 12.7.2006 21:10:16

Míra Rybář > Samozřejmě to co jsem napsal neplatí pauišálně. ALe bylo to myšleno tak že pokud jdeš na WP na trofejní kapry. Nebo s ultralightem na trofejní štiky apd. Spadá do celého problému víc faktorů. Proto to co jsem napsal tak to bylo jen v kosce.

JVC - Profil | St 12.7.2006 20:10:11

Je pravda, že když jsem viděl tady ty fotky v můj lov. Např: Ryby na zemi v trávě i s přiloženým metrem, nebo plný vezírek bílé ryby s nápisem puštěno zpět apod. tak jsem přemýšlel o něčem podobném. Hold to máme my muškaři jednodušší. Stojíme ve vodě a rybu buďto zabijeme nebo pustíme. Ovšem možnost, že bych ji den vláčel na zádech a pak ji pustil odpadá ;o)

certbert - Profil | St 12.7.2006 19:06:29

každý slušný rybář by se měl k rybě chovat jako ke svému kamarádovi ty taky netahame za hubu po břehu.už jsem tady psal po nás potopa!!!když Boilisak poruší dobu lovu je zle.to že taky rybáři tahají ryby po břehu je v pořádku? Mé upozornění na neslušné zacházení s rybami málem skončilo pěknou řežbou.

Míra Rybář - Profil | St 12.7.2006 18:14:34

Groow - nemůžu s tebou tak docela souhlasit s tím zdolávámím ryby. Jak jsem psal dole, rybu sice neunavil, ale určitě jí bylo hůř, než když ji táhnu s feederem, který prudké výpady ryby odpruží a s kombinací dobře seřízené brzdy se ta ryba po vypuštění velice rychle vzpamatuje a je na tom lépe, než když jí bereš smykem.Otázkou spíš zůstává doba, kterou potřebuješ, než tu rybu pustíš. Mám na mysli focení, měření, vážení a jiné obštrukce a čtvrt hodinka uteče hnedle. Vím, že kaprovy to neublíží, přezto stres pro tu rybu musí být šílenej. Tím samozřejmě nechci zacházet do nějakých extrémů.


Haninka - podívej se tady.
http://rybyrybkyrybicky.cz/shopik/index.php?cPath=151

šeptal - Profil | St 12.7.2006 13:20:16

Není nad to, táhnout kapříka v síťovce na řidítkách. Už zhruba od 6 kil solidně mění poloměr zatáčení, posléze třeba i profil obličeje úspěšného lovce. To je ovšem vedlejší efekt. Výhodu tý kombinace síťovky, či vezírku a jízdního kola vidím v práci drátů na tělním pokryvu úlovku. Proto doporučuji zhruba v polovině cesty k domovu přehodit úlovek na druhou stranu řidítek. Kuchyň při dočišťování není pak tolik zasviněná šupinama.

Topaga | St 12.7.2006 13:04:49

S tím pouštěním bych to taky tak moc nehrotil. Samozřejmě je lepší, když ju v klidu pustíš ve vodě, ale pokud vidíte rybnikářství jak s kapry hází nebo na soukromáči jak je hážou při dosazování z kádí na autě rovnou do vody z výšky cca 1,5m jsem úplně klidný, že já bych jim nějak ublížil. Když jsem se jich na to ptal, tak mně bylo řečeno, že kapříkům 50-60cm to nevadí. Když vidím občas záběry z výlovů rybníků, tak jim musím dát za pravdu. Samozřejmě jiná věc jsou xkg jedinci se kterýma nehodíš i kdyby jsi měl za zády Honzu Železného :-)

šeptal - Profil | St 12.7.2006 12:50:56

kopac: Máš nedostatečně vyvinutý pozorovací talent, zato vykazuješ značnou přecitlivělost. :o))

Nic ve zlým, nejspíš jsem nebyl lepší.

Milan B. (MB) | St 12.7.2006 12:41:46

Kopac: Trochu predstavivosti trochu ironie, spetka sarkasmu, to cele protrepat ale nemchat a urcite na to prijdes :-)

medvěd - Profil | St 12.7.2006 12:38:12

kopac:bacha,mina

Michal | St 12.7.2006 12:31:00

kopac: tak ted sis naběhl na vidle, pořádně a s pěkným rozběhem :-)))

kopac - Profil | St 12.7.2006 12:20:32

Kocháč- Ted ses trefil do černýho. Já se snažim kapříky pouštět co nejšetrněji, ale když přijde velkej to je jak s miminkem.

Vláda s- Doufam, že tvuj příspěvek je pouze dočasný pomanutí smyslů, jinak seš bohužel pěknej magor.

Kocháč - Profil | St 12.7.2006 10:52:05

Chování k rybám bych posunul otázkou ještě trochu dál. Chováme se mi " kapraři " ke kaprům kteří nejsou zrovna trofejní stejně jako k těm obrům? Nebo nás kapr nedosahující ani míry tak znechutí, že ho nešetrně vrátíme zpět? Velké kapry ošetřujem, poléváme vodou vyháčkováváme na vlhké podložce,.... Ale i ten trofeják byl kdysi malej a každé nešetrné zacházení, ať prasácké zdolávání nebo válení po zemi ho mohlo poškodit. A to se potom řekne, chytil jsem kapra 15kg, ale chyběla mu ploutev a jeden bok měl zhojenej, ale ošklivě deformovanej, asi sumatra :o)))))))

Groow | St 12.7.2006 9:50:50

Podle mě to už začíná samotným vzdoláváním, kdy rybu unavíš takovým způsobem, že to už nerozdejchá. Což je hlavně otázka náčinní na které rybu zdoláváš.
Dále je to, že budeš šmatlat na rybu suchejma rukama na což jsou náchylné všechny lososovité ryby, candáti atd ...
Pokud použiješ podběrák s uzlikovým aspojení sítě, tak zdravou rybu můžeš v tomhle momentě zmrzačit.
Vracení ryby do vody. Rybu vrátíě s citem ne házení jak s vrhač koulí. Rybu pouštíš pomalu dokus si sama neodpluje z rukou. Vždycky ji pouštěj na místě bez ostrých kamenů nebo větvý protože pak by dezorientovaná ryba se mohla poränit sama. Protože tahle otázka není nastavená čistě na C&R, tak i pokud chceš si nějakou tu rybu ponechat, tak asi nejlepší bude použít již zde zmiňovaný ekovak případně hned rybu usmrtit a jít domu. Ćímž jen ukrátíš její čekání na konec. Ale samozřejmě nejlepší je ryby pouštět.

Nejlepší je chytat na háčky bez protihrotu protože pakpůžeš nechat rybu u břehu nechat jen vyklepat a nemusíš na ni ani sáhnout.

Topaga | St 12.7.2006 9:45:05

Zjednodušeně, ekovezírek má místo síťky látku, je to tedy takový "černý tunel". Musím říci, že je to daleko lepší a šetrnější pro ryby něž standardní vezírek. Téměř pravidlem je, že u normálního vezírku se u kapra zamotá první "osten" hřbetní ploutve do síťky a je to pak peklo vydělávat, protože tento první osten má každé 3mm "protihrot". Určitě doporučuju dostatečně velký ekovezírek.

Vláďa S. - Profil | St 12.7.2006 9:37:06

Haninka> To určitě bude nějakej nesmysl, jako jsou bezuzlové podběráky, aby se rybám nestíral sliz. A přitom, když to má pořádné uzlíky, tak se těm svinim klouzavým to tělo pěkně odře a jdou před praštěním líp držet!
A úplně stejně funguje, když jim dáte pěkný sáňky po písku nebo kamení. Kamení je vůbec obzvlášť vydařený, stačí je nechat chvíli plácat a dokonce se zbaví i nadbytečných šupin.
A k otázce, obloukem ryby do vody neházím, to bych na ní musel šáhnout, blé, to je lepší jí tam odkopnout. Ale moc často do nich nekopu, radši je sežeru, když teda zrovna nejde kolem porybnej a nemá kecy, že 30 kapr do salátu jít nesmí :( Jsem pán tvorstva, tak ať si Ńáká čudla nebo přiblblej ochránce zkusí stěžovat! Jo, a mám dobrej tip na vyháčkovávání. Stačí chytit a zatáhnou a jak se jí začne trhat huba, tak ten háček pustí sama. Fakt to funguje.
...

Haninka | St 12.7.2006 9:11:06

Co je to ten EKOVEZÍREK?

Sagar - Profil | St 12.7.2006 9:04:44

Míra Rybář: jasně že to tak dělám když už chci jít domů a né po začátku lovu, ale měl jsem to tam napsat, teď to vypadá, že se vymlouvám.

Milan B. (MB) | St 12.7.2006 8:42:03

Rybu vetsinou vezmu, hodim na stul, tupym predmetem ji mirne poklepu za usi........aby se tak mrcha kluzka nemskala. Pohladim ji ostrym nozem parkrat po tele, samozdrejme ji mezitim obcas poleji vodou, aby nestradala. Mirna zraneni ihned desinfiuji bylinkovou smesi s citronem. Po cele procedure rybu nezne poustim do jejiho zivlu.......na rozpalene maslo na plotne :-)

PS:Tahle se vetsinou chovam k duhakum z Tesca !


šeptal - Profil | St 12.7.2006 8:27:09

Míra Rybář: S tou kmínovou mírou jsi mě pobavil. :o))) Tady je to sice k zasmání, v reálu ovšem spíš k slzám.

Míra Rybář - Profil | St 12.7.2006 8:25:12

Fanda - kde je hranice neslušného zacházení s rybami? Tohle je otázka, na kterou ti asi nikdo přesně neodpoví. Budeš tady mít zpověď hlavně těch, kteří si rybu vezmou domů asi tak 5x za rok a nebo vůbec, ale ti, kteří tvrdí, že ryba má míru, jakmile se na ni udrží kmín, ti sem nenapíšou. Já osobně , pokud je dobrý přístup k vodě, vypínám rybu hned ve vodě a když musím použít podběrák, pokládám rybu i v síťce na MOKREJ hadr, kterej dávám i na trávu. Pouštím samozřejmě z podběráku, ale občas se mi stane, že se kapr zachytí hřbetní ploutví a to by mě vzal čert, protože musím kapra zase vytáhnout na břeh a sahat na něj. Pokud si chci vzít někdy rybu domů, používám EKOVEZÍREK. Síťkový jsem dávno zahodil. Beru tak těch 5 kaprů, po jedné štice a candátovi. A to, co píše Sagar, je dobré tak akorát těsně před odchodem od vody a ne hned po zahájení lovu, obzvláště v případě, že si chci u vody posedět. A k poslední otázce. Dokonce jsem jednou hodil chlapa do vody. Prut na 600g, pletenka 50 kg a háky, že by se na nich dal pověsit Jánošík. Kapta kolem 4 kg rval z vody, jako by z něj chtěl udělat lyžaře a BEZ podběráku ho na háčku zvedl na břeh přímo do písku. Po mém napomenutí si na mě ještě otevřel hubu, že jako co mě je do toho. Snesu hodně, ale tenhle člověk mě vytočil natolik, že jsem se neovládl a šel. I když si kapra napsal, tak jsem mu ho pustil. Bylo to dost brzo na jaře. žádný teplo a na tom svém prskoletu, než dojel domů, toho měl asi dost, protože od té doby jesm u něj nic takovýho nepozoroval a nebo si na mě dává pozor. Myslím, že takovou nějakou lekci by potřebovalo více ,,rybářů", ale to už je zase o něčem jiném.

brach - Profil | St 12.7.2006 8:16:58

Snad si nemyslíš, že ti na takovou otázku někdo napíše, že se k rybám chová jako prase!!

Tohle jsou otázky, které jen zabírají místo na těchto stránkách:-((

Sagar - Profil | St 12.7.2006 7:29:18

Já ryby podebírám, nebo menší zvedám, jak píše Kolči a nechávám je na síťce podběráku, jelikož si je většinou fotím a pak je podběrákem vracím do vody. Když si chci nějakou nechat( tak 2 ročně), tak ani nevytahuju vezírek, zapíšu jí, zrovna ji zabiju a dám do batohu. A odvahu někomu říct, že by se měl choval líp k rybám docela mám, i když moje fyzická dispozice jsou tak na konfrontaci jeden proti jednomu, jak je víc lidí, tak to většinou zavání nakládačkou. Ale kdo se bojí, s...

šeptal - Profil | St 12.7.2006 7:28:25

Po břehu nesmýkám, ve vodě se odháčkovávat snažím, ovšem někdy marně, takže na rybu přeci jen sáhnout musím, a na bezohledná hovada klidně houknu. A ve vezírku neštosuju ani kvůli pozdějšímu výběru pro kuchyň, ani kvůli fotografii v lepším světle.

Kolči - Profil | St 12.7.2006 0:07:08

Ryby nikdy nevlacim po brehu, male ryby zvednu na prute, vetsi podebiram. Ve vode nevyhackuji skoro nikdy (jen kdyz je velmi dobry pristup k vode a mam hacek bez protihrotu). Kdyz vidim, ze nekdo zachazi s rybou jak prase, s klidnym svedomim se s nim pohadam. Kdyz rybu poustim, tak vzdycky tak, ze ji i s podberakem zvednu, polozim do vody a podberak pretocim tak, aby ryba byla volna. Snazim se na ne sahat jen minimalne, kdyz je to mozne. Ryby v podberaku pokladam vzdy na travu (mam plavackovy podberak s hustou sitkou, takze to snad rybam nevadi), a nemam je na brehu dele, nez je nezbytne nutne (nekdy jen pro vyhackovani, jindy i pro fotku atd.) Kdyz si chci rybu vzit (coz se jen tak nestava), necham ji ve vezirku, ale nikdy do vezirku nedavam vice ryb (mam klasicky hnusny vezirek s velkymi oky). Vezirek jsem vyndal naposled na srazu MRKu 2005, kdy jsem si v nem ve vode chladil piti:-)