Rybářské kroužky pro předškolní děti...?

Zajímalo by mě, jestli nemá někdo z vás zkušenosti s rybářskými kroužky pro předškoláky (pokud vůbec někde jsou). Má pětiletýho kluka. K vodě se mnou chodí tak jednou za dva týdny. Bohužel nemám dost času, abych ho některé věci učil. U vody ho to baví a na kroužek se mě pořád ptá. A vysvětlujte pořád dokola, že tam může chodit, až se naučí číst a psát...
Autor diskuse: Don Carlos - Profil , 16.5.2006 všeobecné - ostatní

Cudla - Profil | Po 2.8.2010 21:44:29

Vedu kroužek v DDM Chomutov,letos dělali papíry 3 předškoláci.Deti kterejm bylo 6 let ale nechodí do školy .Dělalo se to ústně,zálezí na školiteli.Když se chce tak jde vše.

hraji - Profil | St 17.5.2006 15:39:56

Frk: no tak to tedy z obliga nejsi, jen máš pojištění :-))), pokud by ti prokázali nějaké selhání, máš to zpátky i se ziskem pojiš´tovny.
Ale ptal jsem se právě proto, protože u nás jsme pojištěni z titulu členství v MO.

Don Carlos - Profil | St 17.5.2006 12:06:12

Honza J.: Ten nápad s maketama ryb se mi líbí. :-) Já to s Kájou zatím probírám jenom v časopisech nebo knížkách. Listujeme a "poznáváme". S jistotou pozná kapra a štiku. Občas sumce a když neví, tak je to "okounek". :-)
MrKos: Taky mám pocit, že ticho u vody v juniorově přítomnosti je jenom sladkej sen. Tak se snažím hrát "na šeptanou". Ze všeho nejhorší je, když musím vysvětlovat, proč neberou... :-)

P.S. Přidávám ještě "akční" fotku z lovu prvního Kájova kapra. Pomáhali mu snad všichni, aby o něj nepříšel (teleskop 210 cm, nejlacinější vlasec 0,18, a červík).

MrKos - Profil | St 17.5.2006 11:22:55

Don Carlos: s tím chováním u vody taky bojuju a naučit ho klidu je téměř nemožné... takže beru většinou jen plavku a chytáme malé rybky protože mazaní kapři do takového dupání a bouchání jen tak nevjedou :-)

Honza J. - Profil | St 17.5.2006 11:13:55

Take pridam jeden obrazek z "lednoveho chytani"...

Don Carlos - Profil | St 17.5.2006 11:12:37

MrKos: Já musím říct, že když jdu s juniorem k vodě, tak si vůbec nezachytám. Kaprový pruty nechávám doma a beru jenom plavačku, protože stejně lítám jenom kolem mladýho. Je to ale skvělý, protože mě často peskuje, proč tohle a tohle neděláme jako ten strejda posledně apod. Navíc se naučí bejt ticho v přírodě, pozná ryby a hned "zamlada" se k nim naučí chovat. Mimochodem, ten kapr, to byla jeho vůbec první ryba... A ještě mám v zásobě jednoho synátora, dvouletýho. Začal jsem ho už taky zpracovávat. Už umí špičkově předvádět kapříka... :-))

MrKos - Profil | St 17.5.2006 10:57:55

Don Carlos: obávám se již brzo začnu porušovat také... zatím je to ve fázi kdy syn pouští ulovené rybky ( a považuje to již za normální ), háže do vody krmení a provádí klukoviny... až z toho bude mít trochu rozum tak ho taky nechám i nějakou tu rybu chytit ...

Don Carlos - Profil | St 17.5.2006 10:50:01

Mimochodem, kvůli tomuhle i já budu dál porušovat zákon. Kdybyste viděli kluka, jak byl šťastnej. Vlastně to byl skoro zázrak, že na ten svůj proutek s pomocí dědečka vytáhl tuhle šedesátku. Kaprovi pak ošetřil hubu fialovou vodičkou a společně jsme ho pustili. Dokonce už se mi ho podařilo zpracovat, a tak ho konečně opustila "vánoční nálada", podle které musíme každýho kapra praštit klackem po hlavě... :-))

MrKos - Profil | St 17.5.2006 10:48:02

HonzaJ: jasně.. těch vlivů je určitě víc a toto bude asi největší z nich... možná i určitou roli hraje taková ta dětská rivalita kde se chce každý před druhým ukázat jakej je chlap... a ten chlap sedí vedle a kope do cejnů... :-( a to se nedá naučit v kroužku.... tady pomůže jen věk, zkušenosti atd... a bohužel někdy ani to ne...

Honza J. - Profil | St 17.5.2006 10:37:58

MrKos: Vypada to, ze si sypu popel na hlavu, ale musim souhlasit. Mozna bych vyrcene rozsiril i o to, ze toto chovani vidi u starsich rybaru, kteri chytaji vetsi ryby (mohou byt tedy pro ne vzory) a do bile ryby kopou, valeji po hline, se slovy chci KAPRA!

MrKos - Profil | St 17.5.2006 10:18:14

HonzaJ.: obecně to rozhodně o věku dětí není.. ovšem ne každé má tatínka rybáře a když vidím někdy na svazovkách co u vody právě takové děti bez tatínků rybářů tropí tak přemýšlím kde se stala chyba... a v tomto případě nelze vinu hodit přímo na kroužek ale spíše na věk, nezkušenost, nezralost a na absenci toho určitého vztahu k rybám... a možná i na krátkou dobu trvání kroužku a tedy i málo času na to aby to dídě mohlo pochopit a naučit se.... sám mám kluka ( 4 roky ) a když se mnou chytá tak se ho snažím učit vše dobré a myslím že se i daří... opakuju že ne každý kluk však má tu možnost...

Honza J. - Profil | St 17.5.2006 10:04:20

MrKos: Nase dite (5 let) chodi obcas se mnou na ryby a nekdy drzi prut sam, nekdy ne. Malou rybu vytahuje sam, s vetsi mu pomaham. Rybu bere do podbraku, kdyz mi da prut ci jej drzim ja. Pak ji polozi, ja odhackuji a v podberaku ji pousti. Poustime temer vse, i kdyz je nekdy tezke dite presvedcit, ale vzdy to nejak zvladnem - nyni napr. ze budou mit jikry atd. To, ze porusuji zakon, vim! Tedy o veku, pousteni a chovani se k rybam slusne, to neni. To jak se chovaji clenove CRS ci MRS k rybam se tady casto diskutuje.

Cudla - Profil | St 17.5.2006 9:12:43

Pořádáme rybářský tábor od DDM Chomutov(t.474628535) v Lubenci desetidenní odjezd 7.7,cena 2600kč.Máli někdo zájem jsou ješte volná místa.

Cudla - Profil | St 17.5.2006 9:04:46

Vedu krožek v DDM Chomutov,pokud jsme dělali přezkoušení jako vedoucí,nebyl problem kolikrát ti tito špunti vysypali míry,hájení i popsali ryby lip než některej dospělák.Nyní se musí skoušky dělat na MO tam jim hoděj testy a maj vyděláno. nemusí si lámat hlavu ústníma otázkama,to ,kdyby museli přemýšlet to by je bolelo.Záleží fakt jen na lidech.

Frk - Profil | Út 16.5.2006 21:58:04

Hrazené roční připojištění mládeže na X činnost (podrobnosti u úředníka jednotky) je vepsáno na přihlášce je tudíš její součástí, kterou rodiče svým podpisem potvrzují, víš? Tím jako vedoucí jsi z obliga.

Frk - Profil | Út 16.5.2006 21:18:56

hraji/ Já to věděl! ;)))))))

hraji - Profil | Út 16.5.2006 21:09:11

Frk: mohu se zeptat, zda ten kroužek zřizuje nějaký dům dětí a mládeže nebo vaše MO? A v případě že MO, jak řešíte pojištění těchto ještě "nečlenů"?

Frk - Profil | Út 16.5.2006 21:03:05

JKL/ Pravdu díš. U nás máme jak velké kluky, tak malé špunty. Ti větší chodí už pár let a z toho někteří dokonce závodí a tak tam stačí jen sem tam ťuknout. U těch malých holt musíš sedět. U nás se to řeší zcela legálně. Prostě navštěvují rybářský kroužek jako kterýkoliv jiný. Na stejnou přihlášku jako u kteréhokoliv podobně zaměřeného kroužku,kterou vyplní a přinesou rodiče.
Jakmile začnou chodit do školy, dostanou legitimaci
člena a jsou z nich "velcí rybáři". Přál bych vám vidět jak "vyrostou". Nemusím podvádět, jde to čistě, legálně. Mám klid já i děti. Nejdůležitější je uhlídat, aby pochytili od ostatních "jen" to dobré.;)))

Ricci - Profil | Út 16.5.2006 20:53:26

Oj oj. Tak s tím budeme muset něco udělat. Zítra ti napíšu mail ať se neodchylujeme od tématu.
Don Carlos: Omlouvám se za odbočení

hraji - Profil | Út 16.5.2006 20:40:28

Ricci: ne, uvažovali jsme o tom, ale problém má jméno vedoucí

Ricci - Profil | Út 16.5.2006 20:38:28

hraji: trochu odbočím od tématu, ale napdla mě na tebe otázka? Pořádá tvoje MO dětský rybářský tábor?

hraji - Profil | Út 16.5.2006 20:32:37

Don Carlos: vedu děti již dost dlouho, a ve své první odpovědi, tedy úplně první k této otázce, jsem napsal, že neznám žádný takový kroužek. Realita života je trošku jiná. A věřím tomu, že se dá naučit i malý kluk předškolního věku vázat uzly, vázat háčky a další věci, ale ne v houfu stejných lumpíků. Chce to individuální přístup. Na ten není v normálním kroužku až tolik času. Zde je nezastupitelná role rodičů a jiných příbuzných. A po pravdě řečeno, když mám dva kroužky a musím odmítat děti, protože je nemám kam posadit, nemám víc prostoru a víc dobrých vedoucích, těžko mohu zřídit něco tak náročného jako je kroužek pro předškoláky. Mimochodem i z těch větších se z 28 dostalo ke zkouškám jen 20.