Beast Master Feeder Medium 3,60m/30,60,90g

Nevíte někdo z Vás, jestli do tohoto prutu pasují jiné špičky než od Shimana?? Jakou má ten prut akci ?? ( chtěl jsem Technium, ale už se nevyrábí ). Je dobrej na kapry ??? Dík :-') :-)
Autor diskuse: Lubos - , 10.4.2006 feeder - náčiní, doplňky

Holatko - Profil | Út 18.4.2006 10:54:59

Maty: Nazdar Maty. Ja mam s oznacenim 2000 a 2500 coz odpovida velikosti 3000. V Gammarusu je maji myslim za 190,-

Maty - Profil | Pá 14.4.2006 15:07:19

Holatko: kdyby jsi mohl postrádat dvě cívky velikosti 4 na superx se zadní brzdou, tak bych to ocenil, i finančně :)

Pete - Profil | Pá 14.4.2006 14:18:59

tak sem si u jednoho nejmenovaného e-shopu objednal to Technium v mediu a volal jsem tam co se děje že mi ještě nepřišlo a chlápek mi sdělil že na tento model má 15 nevyřízenejch objednávek že není na skladě a že ho museli objednat ze zahraničí tak jsem zvědavej jestli se ho dočkám :o(

Holatko - Profil | Pá 14.4.2006 7:49:03

Nejen ze stahli z trhu Technium, ale i podle mne designove povedeny navijaky Stradiky a Super X. Udelali novou radu, na kterou mne nepasuje arsenal nahradnich civek. A ze jich doma mam :-(

Miroslav.S - Profil | Pá 14.4.2006 0:56:57

Koukal jsem taky na ty rozdíly v materiálech v katalogu shimana uz dřív. A měl jsem možnost si s jednotlivými pruty švihnout, potěžkat, porovnat v ruce, ale to je tak všechjno, co jsem v praxi mohl.Vzhledem k tomu, že M. Tychler je něco/necituji přesně/ jako obchodní nebo prodejní ředitel gamarusu, což nevím, kolik z nás o tom ví a je nejen závodník a propagátor Fídru, nemám důvod mu nevěřit, když mi poradí něco o konkrétním prutu.(Při našem rozhovoru na veletrhu rozhodně nešlo o to, jak drahý prut si koupím a na co mě kvůli ceně přemluví, naopak!).Já jse s Aliviem, jako tvrdým dlouhým prutem momentálně spokojený. Druhá věc je, co o tom proutku budu říkat až bude mít za sebou tak tři sezony častého používáni. Jak píše Mirek Saf, určitě se bude jinak chovat unavenej prut než novej. Já osobně nejsem schopen odborně zhodnoti, jak rozdílně se chová která úroveň uhlíku a poznat, zda to při běžné, nikoliv vrcholově závodní rybařině ocením.
Faktem je, že biovlákno speed masteru se má údajně chovat při záseku a náhozu se špičkovou akcí a při zdolávání parabolicky, to mi Tychler potvrdil. Ale já speed neměl v ruce u vody a nic na něj nezdolával, takže to nevím. Kdo jste s ním házel a zdolával můžete potvrdit nebo vyvrátit.
Pro mé potřeby je Alivio heavy vynikající a i když podle Tomáše Bati se držím hesla-NEJSEM TAK BOHATÝ, ABYCH SI MOHL KUPOVAT LEVNÉ VĚCI, tak přemýšlím, že při obyčejné rybařině se mi vyplatí koupit každý druhý třetí rok nový prut typu Alivio, když bude stejně unavený, jako o několik tisíc dražší Speed.
Ovšem, pokud bych chytal závodně, nebo měl velmi vysoké nároky šel bych asi do speed nebo Beast. Ale to jsem opět odbočil od zadané otázky.Já osobně mám zkušenost, že špičky u shimano fídrů nejsou stoprocentně vždy zaměnitelné. U Speed masteru už vůbec ne, jeilkož má tenší blank a od Beast masteru mi do Alivia taky nepasují. Ale dají se sehnat i neznačkové špičky. Opět nemám zkušenost, jak se chovají oproti originálům.Jinak pro LUBOSE, Beast master medium má a při mém chatání je na mě celkem měkkej při náhozu.Zdolávání je v pohodě a ledacos mi odpustí, zejména při tenkém forpasu bez gumy.
Mě osobně by zajímalo, kdo z vás měl nebo má možnost při lovu odzkoušet víc typů shiman medium a typů Heavy a porovnat je jinak, než tím, co si přečteme v katalogu? myslím, při normální rybařině, kdy nejde extrém...Měl někdo z vás možnost dostat se do takové pozice v podstatě testera fídrů shimana?..
Na závěr mé odpovědi.Pro mě jsou dvě rozdílné věci.Jedna, na co došáhnu finančně u fídrů shimana a druhá, co jsem schopen při svých zkušenostech a způsobu rybaření ocenit.
Nejlepší prut mi ještě nezajistí, že budu chytat víc a větších ryb:-)) Ještě jednu věc-souhlasím s Mirkem,že je škoda,že shimano stahuje z výroby osvědčené a prověřené modely, typu technium a podobně.Tady vidíme,že obchoddní politika je opravdu o cenách, novinkách a ne o tom, zaháčkovat si trvale zákazníka,který má rád tradice,zkušenosti atd.Holt japonci mají jinou náturu.Němci se k tomu staví trochu jinak.Faktem je,že českej trh je pro shimano téměř nula.Možná jinde se technia ještě dají sehnat...

Mirek Saf. - Profil | Čt 13.4.2006 11:11:39

Ještě dodám, pokud chceš prut namáhat např. pro daleké náhozy, tak skutečně hraje svou roli i měkost uhlíku. Ne tak pro délku náhozu, jako spíše pro houževnatost - výdrž materiálu. Na jedné předváděcí akci mi prodejce, co zároveň staví pruty, sdělil, že i ty nejdražší pruty je potřeba po několika sezonach vyměnt. At se tedy rybář nediví, že prasknou. Je to logické a skloubí to zájem výrobce a prodejce. Čím tvrdší uhlík, tím křehčí a náchylnější na lom. Sám jsem zvědav na nový materiál Shimana co byl uveden u Speed masteru.

Mirek Saf. - Profil | Čt 13.4.2006 11:02:14

Miroslav S. : K názoru M.T. přidám několik faktů z katalogu Shimana:
Alivio materiál XT30
Hyperlop XT30+Tcurve
Catana XT40
Nexave XT30/XT60
Beast Master XT40/Tcarbon
Antares XT100/Tcurve

O tom co je a co není sr..ka si každý udělá názor sám. Tím ale nechci popřít to, že ti ten prut vyhovuje, že pro daný učel nění optimální. Jsou jistě i kvalitnější materiály, avšak cenový nárust "ocení" jen někteří. Škoda jen, že Shimano místo aby slevnilo některé osvědčené modely ( např. Technium ), tak je stáhnou z výroby. Prostě jde jim jen a jen o zisk.

Pete - Profil | St 12.4.2006 16:09:57

osprey: jednu doma mám tak vím o čem mluvíš ;o))

osprey - Profil | St 12.4.2006 16:05:36

Míra S.: Co tohle? Tyč s bodcem a asi 30 cm od konce něco jako miska, kde se postaví patka rukojeti. Na konci něco jako vidlička (něčím omotaná), kde se opře rukojeť kus pod navijákem (zepředu). Prut mírně nahnutý dopředu (nějakých 10°moc výšky neubere) a tlačí do té vidličky zatímco patka drží v té misce.
Naviják už by musel být nad tím vším. Dopředu by to nepřepadlo, dozadu bys seknul.
Celé to na konci by muselo být napojeno na té tyči z boku, abys ji mohl zatlouct kladivem.

Je to celé dost zhovadilé, ale co lepšího by se dalo vymyslet, když vidličky ani stojan nejsou nic moc.

(Jinak jsem vždycky tvrdil, že lepší než sto Jan je jedna Jana. Prut podržet dokáže a celkově je mnohem univerzálnější.)

Miroslav.S - Profil | St 12.4.2006 15:25:43

To MartinM-opravuji se,vzal jsem omylem loňský katalog, v letošním opravdu Technium už není.
To MirekSaf- M.Tychler mi věnoval celkem dost času na stánku Gamarusu v Brně na veletrhu.Probralli jsme spoustu věcí ohledně fídr prutů.Hledal jsem hevíka tvrdšího,delšího na který bych mohl chytat například jak na Dyji ve větším proudu, tak na přehradě kapry dál,než se hází běžně fídrem.
Pravě Alivio z toho vyšlo velmi dobře podle jeho informací.Nejsem bohudík v situaci, kdy bych potřeboval na výbavě ušetřit pětikilo a to Alivio jsem si vybral ne kvuli ceně, ale jelikož mi M.Tychler vysvětlil, že to materiálově není žádná sra...a, nýbrž dobrej tvrdej prut i když je v nižší relaci a oproti např speedmasteru v nižší třídě .Že akce a materiál jsou dobré právě na větší řeku, do proudu a tam, kde se potřebuju při hodu opřít a házet celkem přesně. Nevím, jaké máte kdo z Aliv heavy zkušenosti, budu rád, když se podělíte.U mě je fakt, že používám fídrovou gumu a ještě jsem kapra ani jinou rybu neupráskl i když používám návazec pod 0,1 mm.(byť je teprve duben, kapříků jsem letos už na Aliviu měl poměrně hodně)Je to má zkušenost, třeba máte jiné.Aliv mě vyhovuje i délkou i chováním při náhozu.I při mých způsobech hodu-jsem předělaný levák-to hází dost přesně.
Ovšem potřeboval bych ještě delší, cca za měsíc,kdy odjíždím na měsíc ven a chci zkusit dlouhej fídr u moře.Potřebuju špicu co nejvejš a mít silon co nejdál za příbřežníma vlnama,takže volba asi bude na hejvika Catanu v dýlce 4,50/4,80 s vrhačkou až 200 gramů. Ovšem zatím jsem nezjistil,zda mi ho Gamarus je schopnej dovézt.V podstatě bych ho tam chtěl používat jako plážovej surf a nebo daleko zavážet.
Jak píše Honza spíš mě začínají zajímat hodně tvrdé pruty a naopak malý winklepickery. Potřeboval bych hodně krátkej na zarostlou říčku, kde mám nad sebou samej strom a keř.Ale zatím jsem nenašel žádnej model v délce pod 2,3 ketry.Víte o nějakém?
Ještě si neodpustím vložit mezidotaz a požádat o radu-Jak vymyslet držák na fídr aby právě měl špici téměř kolmo k nebi jako surf a byl co nejvejš? Zapíchnout vidličku do skal na pobřeží moc nejde a trojnožka by asi přepadávala vahou prutu dopředu.Napadá vás něco nebo máte s něčím takovým zkušenost? Díky..

osprey - Profil | St 12.4.2006 14:47:11

sada: Heavy je třeba na ta místa, kde ti light ohne proud do té míry, že na špičce není dohromady nic vidět.
Já začínám nějak vynechávat v oblasti média. Jedno slušné mám, ale teď spíš šilhám na obě strany (light a heavy).
Máš pravdu v tom, že spousta se dá odchytat s lightem a speciálně to Technium je hodně povedený prut (aspoň z mého pohledu).

Honza T. - Profil | St 12.4.2006 14:25:46

Miroslav S.:Kšeft je kšeft...Když mi za to někdo zaplatí,taky budu říkat že echolot z lí*lu je nej...:))

sada - Profil | St 12.4.2006 14:25:33

Má Technium ligh a jsem nadmíru spokojen.
Na Dyji zdolán kapr 72cm co dodat!(kmen 16,návazec14 tak k čemu heavy?)

Mirek Saf. - Profil | St 12.4.2006 9:18:15

Miroslav S.: Zajímalo by mne , co ti Tychler o prutu řekl. Jaký je rozdíl v prutu za 1.5k a 5k. Rozveď to více. Dík.

Martin M. - Profil | St 12.4.2006 8:37:08

Miroslav S.> v tistenem katalogu 2006 feeder technium opravdu uz neni. A heavy v 396 cm se podle mne vubec nedelalo, jen 366 cm (sam jsem ho mel).

Miroslav.S - Profil | St 12.4.2006 1:33:59

Mam Beast Master s proměnnou délkou a to BMMULMFDR 2,75/3,36 m.Na stojáku a mírně proudné vodě jsem s ním velmi spokojený.Je poměrně měkčí a v proudu se ohýbá víc, než jsem si představoval.Chtěl jsem ještě heavy proutek na řeku typu Morava, Svratka, Dyje. Zvažoval jsem Technium Heavy 3,96 m ( v katalogu pro rok 06 je uveden!!,takže se patrně vyrábí). Konzultoval jsem možnosti na veletrhu s panem Milanem Tychlerem a v okamžiku, kdy jsem koukal na heavy Alivio, jsem říkal,to je nižžší řada,"ten je asi nic moc,že?"
Překvapila mě jeho dopověď,kdy mi o prutu řekl věci, že jsem se pro alivio okamžitě rozhodnul.
Mam ALIVIO heavy XH s vrhací zátěží 110 gramů. Buhužel špičky z Beast masteru do něj netěsní a naopak,přestože jsem někde četl,že špičky u Shiman feaderu jsou zaměnitelné.S Aliviem jsem zdolal i slušné kapry a střílí jako z praku a je nesmírně přesné.Pouze jsem přehlédl, že je delší než můj původní Beast při složené délce a to 137 cm, takže jsem musel pořídit delší futrál.
Jinak spokojenost s oběma pruty. Ovšem ten heavy využiji víc. Dá se s ním házet dobře i spodním hodem, což se mi s beast masterem moc nedaří.Možná je to rukama:-)

Pete - Profil | Út 11.4.2006 15:01:30

Lachtan: no Honzo uznej sám že feeder na řeku nemám...

Lachtan | Út 11.4.2006 14:40:42

Pete,xycht: no Martine prostě Pete je pacient...co dodat..:-)

Pete - Profil | Út 11.4.2006 12:35:00

Honza T: potřebuji to medium i tak jak píše xycht , mam sice catanu ale to je ta multi verze v délce 2,70-3,30 s tím že je to light mediumcož je na větší řeku už s trochu větším proudem absolutně nedostačující.Jinak technium se už nevyrábí to je pravda ale když se podíváš na web dá se ještě sehnat už ho mam dokonce objednaný :o)

xycht - Profil | Út 11.4.2006 12:29:10

Nevim, ale ta Catana je docela tuhá ne? takže do proudu v pohodě ne? :-)

Honza T. - Profil | Út 11.4.2006 12:17:07

KóĎA:Já mám catanu M a na berounce(proud pod jezem v mokropsích) se mi ohýbá pouze špička při 2,5oz špičce...Nevím co si dělal...:))

xycht - Profil | Út 11.4.2006 12:11:14

Pete: na co Technium? Já myslel že máš Catanu? :-)

KóĎA - Profil | Út 11.4.2006 12:08:51

mně se na Berounce v proudu (pod lomem ve Zbečně u Křivoklátu) catana M ohýbala v 1/3 prutu i s 3 oz špičkou. Ale třeba jsem něco dělal špatně

Honza T. - Profil | Út 11.4.2006 12:02:21

A nebylo by lepší koupit buď medium třeba s 4oz špičkou nebo dát na heavy jemnější?Přijde mi zbytečný kupovat si medium a až podle toho jak to půjde heavy?!...Samozřejmě si kup co chceš,ale nejdřív bych si vybral a ne že to zkusim a když ne,tak to opřu do rohu a vemu heavy...

Honza T. - Profil | Út 11.4.2006 12:00:13

Pete:Ale ty si mě asi nepochopil...Technium už se nikde neprodává...Možná někde doprodávají sklad...Bohužel ho stáhli...

Pete - Profil | Út 11.4.2006 11:53:46

Honza T: tak jsem to nakonec vyřešil tak že si koupim technium medimum a zkusim to sním na berounce v proudu a pokud to nepůjde tak si koupim ještě heavy ale to vemu asi alivio

Honza T. - Profil | Út 11.4.2006 11:25:06

Pete:Právě na parmy do proudu je technium heavy skvele...Chytam s nim na berounce parmy v proudu...Do toho proudu co tam je je to skvele...Jedina nevyhoda je to,ze se technium už nevyrábí...Tak snad od někoho nebo nějaká doprodej...

Maso - Profil | Út 11.4.2006 11:09:16

Lubos: jestli si dobre vzpominam na stare stranky Gammarus tak udavali i vahy prutu a rozdil mezi vahou prutů Beastmaster a Catana byl do 20gramů snad i min, takze toto bych neresil, davas prut do vidlicek a pro nahoz je dulezitejsi sladit prut s navijakem, co se tyka akce - je tužší oproti Catane markantne ve spodni polovine tzn. i kdyz jsou oba mediuim BeastM se neohyba tak daleko smerem k navijaku jak Catana - BeastM je jinak vnitrne strukturovany. Mel by podle recenzi vydrzet vic , nikdy jsem neslysel, ze by tyto pruty zkousel nekdo nadoraz takze zbyva verit vyrobci, ktery zaradil BeastM oproti Catane o tridu víš jak cenou tak kvalitou. Co se tyče spicek - zastavam nazor - dat prutu to co jeho jest - cili se spickami bych nelaboroval a drzel bych se originalu.
Chytam na nej vsechno , vcetne kapru na rece a bezproblemu.

Pete - Profil | Po 10.4.2006 20:36:11

Honza T: zrovna řeším koupi heavy prutu... jaké je to Technium heavy? hodně lidí chválí medium ale o heavy moc infa nemám-proutek chci hlavně na řeku do proudu na parmy ale chtěl bych ho používat i na přehradu na delší hody.

Honza T. - Profil | Po 10.4.2006 19:17:04

Lubos:Já jsem šťastným majitelem Technia(heavy)...:))...Beast Master je opravdu težší...Kamarád má Beast Master medium a když jsem ho srovnával se svojí stařenkou catanou medium,usoudil jsem,že není proč truchlit...S catanou jsem chytil nádherné ryby a nikdy jsem si nestěžoval na zátěž nebo něco podobného...Beast Master je výrazně těžší,tužší a celkově "pomalejší"...Teď jsou na trhu tzv Speed Mastery a ty snad budou ideální...V týdnu si jeden koupím(medium)...Pak se zmíním v recenzích...:))...Moje catana už drobet dosluhuje a tak musím koupit nový medium feeder...Jinak s techniem jsem víc než spokojený a možná by se ještě někde dalo sehnat...Nějaká doprodej?

Martin M. - Profil | Po 10.4.2006 12:18:25

Cela serie bestmaster je delana na silovejsi chytani vetsich ryb. Hodne vydrzi, jsou velmi ohebne, ale take trochu tezsi. Narozdil od Technia maji dvoupatkova pevna ocka.
Jine spicky do nich jiste pasuji, ale chce to hledat nebo si je upravit.

frank - Profil | Po 10.4.2006 12:08:38

Lubos : tento prut mám druhou sezónu. Mě se zdá super ( někteří atishimanisti budou nesouhlasit ) a dají se s ním zdolat i opravdu velcí kapři - zatím největší 60cm na řece ( kmen 016; návazec 012 ), ale určitě by si hravě poradil i s daleko větším.Prut má parabolickou akci a svojí stavbou v pohodě odpruží i divoké výpady. Je osazen dvěmi laminátovými špicemi ( 1oz a 2oz )a jednu uhlíkovou ( 3oz ). Zatím jsem nesháněl žádné náhradní a doufám, že nebudu muset ! Prut po skončení lovu skládám do orig. "futrálu", každý díl pěkně zvlášť. Už jedou jsem přišel o špičku, u byronu, a to jen tím, že jsem nechal udici smontovanou, a díly jen zagumičkoval. Zkoušel jsem nahradit originál špičku jinou, od MILO, ale nebylo to ono. I když po úpravě dobře seděla, tak prut už nebyl kompaktní. Koupil jsem pak originál. Myslím si, že takový prut jako je beast master, si originál díly zaslouží.
Co na závěr - je to určitě dobrá volba na řeku i stoják a nechají se na něj chytat jak malé bílé ryby, tak i cíleně velcí kapři.