Feeder : dělička či teleskop.

Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na feederové pruty v provedení teleskopickém a dělícím. Prý není mezi nimi zase tak velký rozdíl co do citlivosti a nahazování. J.Š.
Autor diskuse: Josef Šmíd - , 17.3.2006 feeder - náčiní, doplňky

marek2 - Profil | Ne 19.3.2006 8:40:01

Ahoj. Výhoda teleskopického prutu je opravdu jen v jeho skladnosti a možná i odolnosti na hrubší zacházení. Rozdíl v nahazování, citlivosti a zdolávání je asi jako když bys jel autem např. 150km. 120ka tě tam odveze taky(teda možná), ale s novou Lagunou nebo Mercedesem to bude asi o něčem jiném že ??? Na teleskopy jsem chytal od dětství, takže můžu porovnávat. Petrův zdar.

Honza Č. - Profil | So 18.3.2006 17:47:57

Osobně si myslím, že dělička má lepší akci než teleskop.Jedná se o stejnou problematiku jako u muškařských prutů.Výhodou teleskopů je jen skladnost.Dělený prut je prostě lepší a já jim dávám přednost.

Miroslav.S - Profil | Pá 17.3.2006 22:54:18

Ja si nemyslim,byt na fídr chytam kratce,ze by duvod, proc poridit tele byl jen o levnejsi cene. Sam preferuju delicky, ale jezdivam kazdej rok na delsi dobu na jih k mori a skladnost veci je u me dulezita, mam pocit, ze teleskop je prece jen na dopravu kratsi a zabere v aute min mista pro ostatni bagaz,ale asi musim ozelet to,co mi doma poskytne kvcalitni delicka.(priznam se,ze jsem ale zatim peknej kratkej a povedenej telefidr jeste neobjevil-vy jo?) Podle me zalezi kam ten teleskop clovek chce nosit vozit a za jakych podminek jej pouzivat,zda je skladnejsi,kratsi nez delicka a zda rozdil, pro beznou rekreacni rybarinu treba na dovolene, kdy letis letadlem a potrebujes spoustu jinejch kramu, zda ten rozdil ocenim.
Pak az bych se dival na cenu.
Asi bych si nevzal tele tam, kam muzu pohodlne dojet autem a budu mit v aute vsechno misto pro sebe, zas naopak, jezdim li k vode na kole,ci jak pisu do letadla bych se necpal s delickou o prepravni delce 130 cm.-)) Kdyz si chci zachytat napr v Tunisu na dovolene u more,vzal bych teleskop.
Podle me tedy zalezi, jakou rybarinu od ceho ocekavam.

Ledňáček (Iceman) - Profil | Pá 17.3.2006 14:23:55

Já bych si klidně teleskop jako feeder nebo picker koupil. Pokud by byl dobře udělaný jako jsou některé telematch pruty tak nevidím důvod proč ho nebrat.

Maty - Profil | Pá 17.3.2006 13:51:05

attila: No tak colmic proxy je samozřejmě úplně něco jiného, ten je navíc většinou uváděn jako picker, ač má 390cm :)) Kdybych začínal a chtěl to prubnout, tak si ho za těch pár stovek klidně koupím znovu, lapat se na něj dá, ale je fakt, že to bude asi i dosti odlišné podle výrobců :) Jasně, že na něj nechytám, protože jsem celkem požitkář a prutů mám víc než dost :))

attila - Profil | Pá 17.3.2006 13:35:41

Maty - no dobrá, sám ale vidíš ,že už na něj nechytáš a předpokládám,že by sis ho ani nekoupil.
Víš mě se hned vybavila vzpomínka na kamoše co přišel k s telefeederem ,kterej měl snad kilo k vodě a tvrdil že je to stejný chytání jak s Colmicem proxy.

Maty - Profil | Pá 17.3.2006 13:26:27

šeptal: jasně , o tom není sporu, já už doma žádný jiný teleskop nemám několik let, ale tento si nechávám jako památku na moji dá se říci novodobou éru :)) Chytám ryby vlastně už 25 let, ale až s MRKem jsem začal rybařit :))

šeptal - Profil | Pá 17.3.2006 13:22:04

Maty: Kdysi jsem také prošel teleskopickou etapou. A měl jsem i dobré teleskopy. Ale běda, jak se ti do spojky dostane nějaký sajrajt. V teleskopu je pak více méně na doživotí. Už ho nevyšťouráš.

Maty - Profil | Pá 17.3.2006 13:19:42

attila: já si kdysi dávno koupil na zkoušku telepicker, a feederové chytání se mi opravdu zalíbilo a od té doby mi rukama prošlo spousta prutů, ale ten telepicker mám stále doma, sice už na něj nechytám, ale zdolal obrovské množství ryb, i kaprů 75cm + , rozhodně to není nějaká mr...a, se kterou by si se trápil.

profo - Profil | Pá 17.3.2006 13:09:53

Osobně dám přednost dělenému. Teleskop bych ponechal masařum. Jak píšou kluci podstatně jednodušší údržba spojek a ta akce při zdolávání je opravdu o něčem jiném. Od začátku jsem šel do děleného a udělal bych to zase. Pokud chceš poradit, tak ode mě je rada jdi do děleného. Rozhodně to bude lepší požitek a po pár získaných zkušenostech dáš za pravdu nejen mě, ale i ostatním co ti to tu radí.

IgorŠ - Profil | Pá 17.3.2006 12:14:33

zubač: nechcem rozprúdiť vášne, ale nie je celkom pravda, že citlovosť je taká ako citlivosť spičky. Osobná skúsenosť je, že do indikácie záberu sa zapája v určitej miere celý blank prútu a teda i pri hrubšej špičke na pickeri môžu byť čitateľnejšie zábery ako pri jemnejšej trebárs na MH feedri. Keď zmizne sneh urobím pokus, nafotím a dám výsledky. Raz sme sa už o tom bavili a bola to riadna mela ... :-)

attila - Profil | Pá 17.3.2006 9:54:59

to je jasný - nevidím jedinej důvod si pořizovat feeder jako teleskop. Jestli je to finanční důvod, tak bych radši došetřil ,než se pak u vody trápit s nějakou mr.kou . Stejně bys to po čase odložila a koupil by sis klasickej feeder.

KóĎA | Pá 17.3.2006 9:02:32

navíc ten estetický rozdíl...

šeptal - Profil | Pá 17.3.2006 8:43:46

Dělička. Především z důvodu snadnější údržby spojek.

CARP-TOMI - Profil | Pá 17.3.2006 8:41:16

Dělička je dělička do teleskopu bych už nikdy nešel protože dělička má lepší akci, lépe se chová a ta transportní délka se dá přežít

zubáč | Pá 17.3.2006 8:19:04

Osobně jsem zastánce dělených prutu, duvodem je jistě zejména pocit při zdolávání ryby, při nahazování rozdíl není tak velký snad proto, že se neháže extrémně daleko, citlivost prutu je taková jaká je citlivost špičky...jen jako u bšech prutu platí, čím méně spoju, tím dokonalejší "práce" prutu ...Snad proto používám všeobecně pruta dělené a ne teleskopy, dalším rozdílem je pevnost a kvalita těchto spoju ...