Siven a sliz

Prosím o radu: jak nebo čím se dá odstranit rybí sliz, konkrétně ze sivena, před kuchyňskou úpravou. Děkuji za každou opověď.
Autor diskuse: Radek S. - , 9.2.2006 muškaření - ostatní

Bachy - Profil | Pá 10.2.2006 8:55:06

rybomil: Jde vidět, že jsi fajnšmekr. Co se týká mražených ryb vím taky svoje a plně s Tebou souhlasím. Jen si myslím, že není možné chuťově poznat nějaké důkladnější odstranění slizu ze sivena. :o) Lína jsem už dlouho nejedl, ale myslím, že to opláchnutí teplou vodou taky stačí. Jestli jako znalec tady napíšeš, že chuťově jde opravdu sliz na jinak dobře upravené rybě poznat, tak přísahám že si to vyzkouším. :o)

rybomil | Pá 10.2.2006 7:32:30

Bachy: Už právě proto, že nevím, jak je ryba stará, jak byla vykrvená a opracovaná a jak připravována ( koření apod. ) si ji v restauraci zásadně už několik desítek roků nedávám. Po 5ti letéch práce v mrazírně vím, jak ty duhoni jsou "čerství", kolikrát napůl rozmrznou a zmrznou, než se dostanou na talíř. Pokud tedy rybu v knajpě, tak jedině přímo vylovenou, řádně vykrvenou a od známého kuchaře.
Každý holt má trochu jiné gusto.
Jinak v době svého mládí jsem každoročně při výlovech zpracoval metráky ryb, hlavně uzením, saláty.

ulcek - Profil | Čt 9.2.2006 19:03:01

Aby ses zbavil slizu,stačí je rychle polít octem a opláchnout.ocet sliz spálí

coverboy - Profil | Čt 9.2.2006 18:50:48

Vydrhnout nasucho solí.

Radek S. | Čt 9.2.2006 15:55:43

Tak jo, koupím si tu pračku , dám tak kilo soli a na 100 to hodinu vyperu. Filetovat to nebudu, jelikož ta kuže je výborná. Jinak příště vykuchám a zrovna upeču, marinovat nebudu a mám to bez slizu.

Bosanac - Profil | Čt 9.2.2006 15:53:22

Nejlepsi je dal na snih , vyfotit a potom vykuchat . Sliz zustane na snihu .

XAXAP - Profil | Čt 9.2.2006 15:48:08

bodejt by nekdo radil jantarovi, ktery ve svem egu neunese existenci zcela regulerne nabizene pracky na ryby!!!

profo - Profil | Čt 9.2.2006 15:46:43

Sliz se nechá odstranit tak jak tu bylo popsáno,
1) hadr
2) solí, která ho rozpouští
3) teplou vodou a kartáčem
způsobů je mnohem víc, každý si najde ten co mu vyhovuje.
Já používám, když už to musí být ten 1 a 2. Jinak co se týká lína, ten má přeci tukové šupiny a proto stačí pouze ta sůl nebo hadr a je to ok. A co se týká sivena, řekl bych, že jeho sliz je v podstatně menším množství než u lína a proto tyhle klasický způsoby by měli stačit.

Pike | Čt 9.2.2006 15:46:17

Radek: Pokud ti to tak strasne vadi, tak si udelej filetu bez kuze a mas to

Radek S. | Čt 9.2.2006 15:43:26

Vidím, že když chce člověk tady na MRKu poradit, tak se rady nedočká od každého. Mě osobně sliz na rybě taky nevadí. Občas kupuju živé siveny ze sádek a ty po vykuchání jsou OK. Nechat je pár hodin nasolené v ledničce, tak nastane problém s takovým množství slizu, že to musím znovu umýt a pak až nakořenit. Jinak všem ochotným díky za odpověď.

Vláďa. - Profil | Čt 9.2.2006 12:54:11

Doporučuji to stejné jako strejka. Možná můžeš ještě použít sůl. Ale siven podle mě nemá zase tolik slizu, aby to byl problém.

strejka - Profil | Čt 9.2.2006 12:33:20

rybu, kterou neskrabu, vyperu a pak nozem po smeru supin par tahy stahnu sliz, mozna rybu nevyzdimu dokonale, ale v pomeru narocnost - vykon, mi to takhle vyhovuje

brach - Profil | Čt 9.2.2006 11:50:09

Rybu (salmonidy, líny) strčim do umývadla, pustím na ně na pár vteřin horkou vodu, pak otočím a znovu vodu a pak už jen nožem stahuji sliz i s těmi drobnými šupinkami....

Bachy - Profil | Čt 9.2.2006 11:37:10

rybomil: opravdu nejsem šefkuchař hotelu, ale vařím rád a často. Chycenou rybu doma vykuchám a opláchnu. Nějaký sliz mi nedělá starosti. Ryby mi chutnají a umím je připravit na mnoho způsobů. Určitě by mně ale nenapadlo cpát lína do octového nálevu nebo ho šmirglovat kartáčem. :o)
Když si objednáš v restauraci rybu, tak pochybuju o tom, že poznáš jestli z ní někdo odstraňoval sliz nebo ne.

rybomil | Čt 9.2.2006 11:17:03

Bachy: Tý vogo, připomínáš mi nějakého šéfkuchaře hotelu, co v Prima vařečce taky tvrdil, že štika se ani nemusí moc škrábat. Pak se tedy nedivím, že mnozí nerybáři ryby neradi, když jim ty líny servíruješ třebas ty. Brrrrr ! Lína ( sumce ) apod. napálím na maličkou chvilku ( cca max. 10sec ) do horké vody ( ne vařící, pak by to šlo i s plouvemi, možná kůží )a pořádně vyrajbuju kartáčkem na ruce. ......... Už jsem jedl u hodně rybářů rybu špatně opracovanou, oni si chválili, já od nich už nikdy !

Pan Slamáček | Čt 9.2.2006 10:30:09

ohnem a soli! v cem ti ten sliz vadi? opravdu nechapu tvuj dotaz!

Bachy - Profil | Čt 9.2.2006 8:30:51

Myslím, že odstraňování slizu před kuchyňskou úpravou není potřeba. Neřeknu u lína (i když ani tam to není nutné), ale u sivena? Když už to tedy fakt potřebuješ, tak si vem obyčejný hadřík, utěrku na nádobí..... a setři ne? :o)

Bobika - Profil | Čt 9.2.2006 7:26:46

Podobně jako u američana, úhoře atd. stačí už zabitou rybu namočit do octové vody, ten sliz se srazí a pak už je na tobě jak ho odstraníš.

Miroslav Blecha - Profil | Čt 9.2.2006 7:00:40

U všech těchto ryb,které mají velmi jemné šupiny (lín štika,pstruzi apod)je to obtížnější.používám suchý hadr,kterým ryby otírám.ten nepříjemný,pro ryby však velmi důležitý,sliz ryby vypuzují velmi dlouho.takže po usmrcení jednou-dvakrát tělo ryby otřít.M.