Používání podběráku ANO nebo NE

Ahoj kolegové.
Už nějakou dobu řeším jak někteří „velcí“ pánové nahoře v nejmenované radě radí jak a co je dobře a co je špatně. Když sem začínal jako mlaďas a že už je to pár let nedovedl sem si představit cestu k vodě bez podběráku (nedovedu si ji představit ani teď) jestli se nepletu tak to byla povinná výbava. Poslední dobou se rozmáhá taková móda podběrák nebrat k čemu není přece povinný a když občas vidím hlavně vrstevníky pánu v radě tak mi zůstává rozum stát , svoje vnuky učí tahat ryby po zemi nebo jen tak za hubu na hulváta zvednout někam na zem když to dobře dopadne tak někam do trávy , ale když sem před zimou vyděl jak „děda“ tahá rybu po kamení k sobě a protože to nebyl kapr velikosti 40,50,60,cm , ale jen „nějakej násaďák“ kopne ho zpět do vody a je mu jedno co to s rybou udělá. To už mi hrůzou vstávaly vlasy na hlavě. Když sem za ním přišel a ptal sem se proč to dělá , tak mi bylo řečeno takovejch já tady nachytám co s nim kdyby raděj přišel nějakej větší. V tu chvíli sem myslel že ho hodím do vody i s náčiním a na mojí odpověď „bodejť by se tu chytili větší ryby když tu s nima každém druhej takhle zachází a už sou tu jen násaďáci protože věšina takhle tahanejch ryb už za pár dní ve vodě nebude“ odvětil „si nějakej chytrej ne mladej di se vycpat“ nebo něco v podobném smyslu. Pochopil sem , že s takovou tvrdohlavou palicí člověk nic neudělá , řekl sem mu pár nehezkých slov , které tu nebudu prezentovat a hleděl sem si svého. Moje otázka spočívá v tom jaký vy máte názor na používání podběráku. Zavedli by jste jej jako povinnou výbavu nebo ne? Používáte podběrák nebo jste zastáncem jiného způsobu například GAF?
Autor diskuse: jany77 - Profil , 30.1.2013 všeobecné - náčiní, doplňky

Váš názor na používání podběráku

A) ANO a klidně jej zařadit jako povinnou výbavu70%

B) ANO ale jako povinnou výbavu nezařazovat7%

C) ANO podle způsobu lovu 17%

D) ANO bezpodmínečně 2%

E) Spíše ne 1%

F) NE je nepotřebný 3%

Od 30.1.2013 hlasovalo 220 čtenářů.

P.&.S. - Profil | Čt 31.1.2013 10:32:46

Ja sa riadim podľa toho ako chytám, ak feedrom tak podberák jednoznačne mám so sebou, ak na prívlač tak používam radšej vylovovacie kliešte ako na obrázku alebo rybu vyberám rukou. Pri prívlači je to šetrnejšie keďže nie raz sa mi stalo že šťuka v podberáku začala sebou trepať, zamotali sa mi trojháčiky do sieťky a potom som bol nútený rybu držať dlhšie na brehu kým som to všetko rozmotal. Tiež si myslím že podberák trochu zbavuje rybu slizu ktorý ju chráni pred baktériami vo vode, takže ak nemusím používať podberák tak ho radšej nepoužívam, no s rybami zaobchádzam šetrne.

Lomjan - Profil | Čt 31.1.2013 9:37:30

Podberák nosím so sebou ako povinnú výbavu. Prakticky ho nepoužívam. Rybu uvolním ešte vo vode alebo ju vylovím mokrou rukou bez zbytočného otierania. Aj veľká ryba sa dá šetrne vyloviť či už rukou alebo podberákom a o to hlavne ide. Ťahať rybu po brehu je neodpustiteľné a kto to praktikuje nemá pri vode čo robiť.
Gaf je nástroj, ktorý patrí na bitúnok na ťahanie mŕtveho mäsa a nie k vode.
Problém je v tom, že niektorí rybári si vôbec neuvedomujú ako sa k rybe chovajú a považujú svoje nešetrné zaobchádzanie s rybou za normálne.
Rovnako sa mi nepáči prax takých rybárov chyť a pusť, ktorý len kvôli fotke držia ulovenú rybu hodiny v saku. Táto ryba musí pri tom zažívať obrovský stres.Po ulovení rýchle foto a späť do vody. Ale nechcem len moralizovať. Mám pocit, že za tie roky čo lovím ryby sa to otáča k lepšiemu.

barny - Profil | Čt 31.1.2013 6:31:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

I takové ryby si zaslouží podběrák:-)

jany77 - Profil | Čt 31.1.2013 0:37:40

Ahoj kolegové

V první řadě bych chtěl poděkovat za vaše reakce ať už kladné , ale i záporné.
Nečekal sem že diskuze bude mít takovýto ohlas což mě velice potěšilo.

Jinak abych se taky vyjádřil k danému tématu. Můj názor je ten že podběrák by samozřejmě měl používat každý dle svého uvážení na daném způsobu lovu. Jak zde bylo uvedeno k čemu by byl například sumcařům i když je to téma taky k zamyšlení. Sumcaři nemůžou přece vědět pokud nechytají na 40cm nástražní rybky nebo třeba na vábničku co jim přijde na hák. V případech že chytají jako to zkouším já na vodách kde neví jak velcí sumci jsou používají přiměřené nástrahy a už se mi nejednou stalo že místo sumce přišli jiní dravci , v tomto případě je jednoznačně podběrák potřeba nebo ne ? Totéž je přece u vláčky pokud mám broďáky a můžu chytat z vody není o čem mluvit v podstatě není třeba ani podběrák typu muškařského nebo chceteli přívlačového prostě jakého koly typu menšího podběráku. Nastává , ale otázka co když chytim životní úlovek a budu se s ním chtít pochlubit například fotkou nebo jen tak změřit pro zajímavost budu rybu vláčet z prostřed řeky na háčku až někam ke břehu? Co pak když člověk broďáky nemá a chytá ze břehu tam už bych bez podběráku nedal ani ránu a že je i spousta vláčkařů , kreří ryby tahají po břehu a nenamáhají se , se šetrným zacházením ani z dravci.:((((( Už vůbec nemluvím o plavačce, feedreru , nebo čisté kaprařině tam si myslím že podběrák je nezbytou součástí vybavení jelikož jak už bylo zmíněno u sumcařů nikdy nevíme co nám na háček skočí , kterou a jak velkou rybu k záběru vyprovokujeme a co pak s velkou rybou buďto o ní člověk přijde (v nejlepším případě) nebo je ryba nějakým způsobem poškozena. Ta jedna jednoduchá věc která nám myslím nikomu v „báglu“ překážet nebude , když k vodě taháme spoustu jiných a myslím si postradatelnějších věcí ,nikoho z nás nezabije i kdyby jej neměl použít , protože zrovna žádnou „lochnesku“ nechytil. Další věc jak jsem u některých reakcí četl je samozřejmě úvaha jednotlivců , kdy je dobré podběrák použít a kdy ne? Samozřejmě že „vola“ ničemu nenaučíš ale proč to nezměnit pro naše syny , vnuky a tak podobně? A je to přeci tak jednoduchý i když není podběrák jako povinná výbava , proč je nepřesvědčit že to je správná věc a to jim můžeme ukázat tím nejjednodušším způsobem že jej budeme používat! Ještě tam byla zmínka o rybářské stráži . Myslím si že to je další podstatná část celého úspěchu . Kolikrát jste za sezonu viděly u vody porybného a když už jste ho tam viděli kolikrát vás přišel zkontrolovat. Já za loňský rok neměl jedinou kontrolu a to že u vody strávím celkem hodně času. Proto se samozřejmě daří pytlákům a podobným „lidem“ jako zde popisujeme. Kdyby občas u vody byly tak si myslím že nějakého takového dobráka nachytají a pokud mu nesebere rovnou papíry tak mu zapíše alespoň napomenutí a myslím že by si příště dal větší pozor co udělá a co ne.

Z těchto důvodů si myslím že podběrák by měl být jako povinná výbava.

Vendys 65 - Profil | St 30.1.2013 21:00:44

jany77 - >>
Takhle snad né pani kolegové?

Obrtlik - Profil | St 30.1.2013 20:50:10

zdar,ja jsem zastance podběraku,bez něj na ryby nechodim. už jsem par takovych zažil co ho nenosi k vodě,ale když jim jdu podebrat větši rybu, mojim většim podběrakem,tak na otazku proč nemaji podběrak neumi odpovědět. machři.

Hope - Profil | St 30.1.2013 19:54:40

Samozřejmě nechci poškodit rybáře na fotografii,ale použiji tuto fotku jen jako příklad.Rybář na fotce jistě ví k čemu se podběrák používá :-)
Takhle nějak mívají někteří naši kolegové připravené podběráky-otázka je "kolik z nich, pak ten podběrák použije?"..většinou se bojí ,aby ho nenamočili nebo nedej bože nezamazali od ryby :-(..
Pak by jim to smrdělo v autě.Rybář na mopedu se zase bojí,aby mu to celou cestu nesmrdělo pod nos :-)..a pak doma v paneláku na chodbě :-)
Všimněte si na fotografii je zajímavý moment, rybář chytá se třemi pruty najednou ?!?!?!
To je přeci v řádu také upraveno a to zatím nikdo nezměnil :-(
-měl by mít pouze dva důchodce jeden čiperná :-)
Trochu jsem se snažil tady tu otázku odlehčit,protože ve směs všichni to vidí stejně.Polovina podběrák v řádu chce a druhé je to celkem jedno----z důchodcem stejně nikdo nehne :-(
Povolenka se přeci musí vyplatit za každou cenu i kdyby ty ryby měli skončit v kontejneru :-(((((((((((((((

twister - Profil | St 30.1.2013 12:18:51

jany77 - >> ČRS BP 2013, bod 17