Jakou pletenku jako kmen na feeder?

Podle všeho se lov s pletenkou jako kmen začíná hojně používat i u nás, MM ji použil v několika videích a přesto je na tomhle fóru poslední zápis minimálně 3 roky starý.
Pojďme tedy trochu rozvířit tyto stojaté vody a dokud máme vše pod ledem, můžeme tu aspoň neškodně plkat a předávat si zkušenosti z lovu se šňůrkou.
Jaký typ používáte, jakou tloušťku, při jaké příležitosti a pod.
Děkuji predem za všechny odpovědi a ať vám berou.
Autor diskuse: MarNus - Profil , 26.1.2019 feeder - náčiní, doplňky

MarNus - Profil | St 6.3.2019 12:51:23

V sobotu jsem poprvé letos vyrazil na dopoledne na stojatou vodu. Používal jsem dva pruty, MF a klasiku. Na MF přišel jeden dorostenec kolem osmé ráno, pak záběry přestaly. Zato se někdy po 10-té pěkně rozběhl klasický feeder. Na něm mám 0,08 pletenku s 0.18 šokovkou, návazec byl 0,145 a 14-ka háček. Do 12-té hodiny mi na něj prišli 4 kapři, od 42 do 47cm. Všechny záběry krásně čitelné, žádný se nevyříznul. Nahazoval jsem mezi 35-40m. Krmelec jsem testoval nový Preston a za mě palec nahoru. Litá perfektně, dobře se plní.

johny1 - Profil | Pá 8.3.2019 17:08:26

Dědek >> Přesně tak, ničeho se nemusíš bát, trošku to víc kopne, ale ten pocit, kdy cítíš každé škubnutí hlavou, to s vlascem nezažiješ:-))

MarNus - Profil | Pá 8.3.2019 10:11:58

Dědek >>
Feeder se šokovkou 1, asi 12+ minuta
https://www.mrk.cz/rybarska-videa.php?id=40156

deni 79 - Profil | Čt 7.3.2019 8:27:58

Dědek >> stou cenou musím souhlasit, pořizovací cena je vyšší než u vlasce,ALE...
Průměrný vlasec v navinu 150 metrů stojí nějakých 100-120,- Pletenka cca 300,-
Vlasec jsem měnil minimálně 1x ročně dle opotřebení. Nikdy jsem takto málem navinu vlasec neotacel.Pletenka mi vydrží průměrně 3-4 roky ve stejných podmínkách. Takže ve finále když to sectu už teď jsem s pořizovací cenou +- fifti fifti.
Co se týče vlasce a vazek, tak vlasec jsem většinou pretahnul, což znamená změnu jeho vlastnosti po celé délce od vazky až k prutu. Nikdy jsem nevěděl kde to povolí a vytvářel jsem zbytečné vazky z vlascu. Někdy se povedlo montáž zachránit jindy ne.Řekl bych ze to je tak max 60%. Pletenka naopak své vlastnosti za stejných podmínek nemění a montáž téměř vždy vytáhnu. To téměř vždy znamená cca 98%.!!! Háček ohnu, zlomim nebo utrhnu, ale zbytek montáže atedy ty nejdražší věci zachranim. Pokud opravdu utrhnu montáž, tak povolí odhozovy vlasec do délky 1,5 metru.
Co se týče odhozu, tak pletenka dovolí o něco delší odhozy s vyšší nosností.Já používám průměr 0,10-0,12mm s nosností 8-10 kg. Nemusím tedy přemýšlet kterou cívku s vlascem a s jakým průměrem mám použít. Ať mi přijde jakkoliv velká ryba,tak vím,že mám velkou šanci ji zdolat. Na řece má pletenka i tu výhodu,že lépe odolává proudu.
Co se týče signalizace záběru,tak s vlascem jsou díky prutaznosti záběry pomalejší, takové vláčné. Pletenka naopak díky neprutaznosti zaručí záběry ostré a agresivní. Dokonce při MF dokážu rozpoznat přejezdy ryb od záběru a reagovat na to prehozenim o kousek blíž. Když lovim na 40 ti metrech zaklipuji o 5 metrů min, když lovim na 80 ti,tak zaklipuji o 10 metrů min. A stále to opakuji dokola. Takže systematicky dokážu najít ryby které se nachází blíže ke mě.