Lov Mníka jednovousého

Ahoj,byli ste už někdo letos na nich? Ja byl několikrát ale ani jeden nepřišel. Zkoušel jsem žížaly,červy i kousky rybyček a nic. Na co je chytáte vy?
Autor diskuse: MaRra - Profil , 15.12.2017 feeder - nástrahy, návnady

hering - Profil | So 16.12.2017 21:27:58

Čím déle mníky chovám a lovím,tím méně se v nich vyznám :-)
Jistě je to opravdu hodně náladová ryba.

sportsmen - Profil | So 16.12.2017 13:16:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, za mě a moji zkušenosti. Mníků mám desítky a při jejich lovu je nejtěžší se jim trefit do chuti. Jejich lovu se velmi intenzivně věnuji poslední rok a klidně se ti stane, že na velmi dobrém místě při každodenní návštěvě neudělám i 14 dní záběr a další den jich chytíš i několik. Takže pokud víš o revíru, kde se vyskytují (vysazují, chytají), tak se nenech odradit několika neúspěšnými vycházkami. Ptáš se na co je chytat. Osobně si myslím, že nástraha nehraje žádnou důležitou roli. Mám je chycené na kousky rybiček, vnitřnosti, rousnice, játra, kuřecí maso, filety z duháka, kousky lososů a vím i o úlovcích na krevety a těsto na duháky. Nejvíce jich mám asi na rousnice v létě a na podzim pak na kousky rybího masa v různých podobách. V nástraze to opravdu není. Jediná podmínka úspěchu je fakt jejich aktivita a místo kde se vyskytují. O jejich lovu se vyskytuje po internetu i spousty polopravd a mýtů, které se neustále opakují dokola a přitom to zase až tak není pravda. Viz jejich lov při špatném počasí, sněžení, velkých mrazů a podobně. Je to revír od revíru rozlišné. Sám je chytám na obrovské řece v Rakousku a nejvíce jich nachytám na konci léta a začátku podzimu při teplotě vody okolo 14st. Další velmi důležitou podmínkou úspěchu je vysoká, velmi kalná voda. A asi poslední věc, tak jejich aktivita je podmíněná tmou. I přes den se dají chytit, ale to především menší jedinci. Největší aktivita je po setmění a doba jejich braní trvá od několika desítek minut až po takové 3 hodiny od setmění. Pokud nepřijde záběr do dvou hodin od setmění nemá to ten den cenu a můžeš jet s klidným svědomím domů!

Jejich lov je velmi nevyzpytatelný a nepředvídatelný. Tak mnoho zdaru a dej nám pak vědět, jak jsi dopadl. Chce to jen vytrvat a věnovat se jejich lovu celý rok. Lov v zimě, je podle mých zkušeností nejhorší částí roku! Vyraž na ně také na jaře a v létě a úspěch určitě přijde!

Přikládám foto mého zatím největšího krasavce.

Bodkacik - Profil | St 12.12.2018 13:24:50

Prvy v zivote. 61 cm a potom druhy 37 cm.

Sklipkan - Profil | Út 19.12.2017 3:26:27

U nás jsem se moc mníkům nevěnoval, ale pár večerů zkusil a asi nějakého prcka chytil, už si ani nepamatuji.
Teď mám možnost chodit na mníky v Kanadě. Chodil jsem tu na jedno velké jezero, na kterém se mohlo chytat jen do konce října. Těsně před zavřením, se mi tam povedlo chytit jednoho macka 80cm. Byl to jediný mník za tři noční docházky.
Jinak chodím taky na řeku a tam není problém udělat za hodinu 5-10 záběrů, ale zase jsou to prckové a největší měl 45cm.
Na nástraze podle mě moc nezáleží, většinou chytám na rybičky, ale ten velký byl na rousnice. Podle mě berou v zimě v noci a je jedno jaké je počasí. Hlavní je chodit, chytat a mít štěstí, aby se trefil jeden z těch větších.

potočák 62 - Profil | Čt 21.12.2017 6:56:57

hraji >> Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Pá 22.12.2017 7:09:12

1Mara >> Na blbosti nereaguji ale v současné době zařazení do vyhlášky brání většímu chovu a vysazování mníka pro složité papírování a jak víš,trochu jsem se v tom angažoval u naší MO a od jara chov chystáme,tak vím,co to dá za papírování.A není snad pravda, že jsou rybáři mezi novináři,politiky,úředníky i na ministerstvech,ve vysokých postech v lesích čr,mezi pracovníky AOPK,ochránci přírody a td?A jestli při různých jednáních slyším z různých zdrojů pořád to samé-dělat prahy a tím zpomalovat odtok z krajiny a dokonce aby to stát platil by neměl být problém,peníze na podporu ubývajících druhů by neměl být problém,na účtech ministerstvech a úřadů je pro tyto účely peněz dost,možná by se všichni divily,o jak velké sumy se jedná ale jestli zároveń slyším-představitele svazu nebo spíš ti, kteří jménem svazu vystupují se shlédli v konkurenci soukromých revírů,shlédli se ve vysazování hospodářských druhů ryb,které jdou snadno koupit a i když je jim nabízena podpora prosazení některých věcí,tak prostě nemají zájem.Tak jim mám tleskat a psát,jaký jsou skvělí,jak dobře pracují? Mají placený sekretariát,mají peníze,mají čas a jediné,co je zajímalo,aby si na posledním zasedání rady zvýšili platy a odměny,aby si poslední rok,co jim zbývá mohli ještě nahrabat.Petrův Zdar

Dalas - Profil | Po 18.12.2017 21:56:00

marktomark >> tak 3 ks lepší než nic, ale taky nic moc. Vzpomínám na večery, kdy jsem tahal 10-15 za tu hodku a půl- dvě a vždycky 1-2 kolem těch 60 ti. ( ale asi15-17 let curik). Podle mě jak psal Otoš- kormoši jim vloni díky podmínkám , které se sešly dali těžké KO. Jedna vzpomínková, přesně rok stará.. Se to potfora krůtivá fotí fakt blbě)

fheavy - Profil | Pá 19.1.2018 20:24:00

Rybar >> neco k tematu pro spestreni...

alx - Profil | St 20.12.2017 18:20:58

Jovánek >> Kolego Jovánek, patrně pana Knapka alias potočák 62 neznáte a netušíte, za čím vším stojí a kolik práce v této souvislosti učinil. Zjistěte si to, a pak nebudete vykřikovat něco o připrcopreclikách.
A co přínosného jste udělal Vy, když se do tohoto tématu zapojujete?

1Mara - Profil | Ne 24.12.2017 10:13:30

Nechte ty mníky se v klidu vytřít, maminy už mají břicha narvaný jak žok. ! Jinak hezké vánoce .-)

MAXXSKATER - Profil | St 20.12.2017 18:44:17

Byly doby, kdy jsem se jejich lovu věnoval pravidelně každou zimu, než jsem zpohodlněl ... :-) Kdybych to měl říct obecně, tak mi na ně fungovaly hlavně ty samé nástrahy jako na úhoře. I ten jejich lov se tomu hodně podobá - někdy byla lepší rybička, jindy zase žížala. Naproti tomu rousnice se mi ale příliš neosvědčila, to už byli lepší i červa, ale i tak jsem jich pár na rousnice chytil. Kamarád je zase chytával i na kuřecí játra ... I ten průběh lovu hodně připomínal svojí dobou lov úhoře, akorát není teplo. :-) Někdy jich člověk mohl chytit i 20 za noc, jindy nepřišel ani 1 záběr. Chytával jsem je většinou na hraně proudu a tišiny ... Když o tom tak píšu, tak je možná ještě do Silvestra zajdu zkusit, pokud bude chuť a čas ... Má to své kouzlo: svíčka, rum, vaťák, sníh, led ... :-))) A když přijde záběr, tak člověk tu zimu nevnímá.

Jednou zhruba tak před 15 lety jsme chodili v létě v srpnu na úhoře pod splav, ale místo nich brali cca týden v kuse mníci ... Bylo tenkrát nějakých 30 °C a od té doby jsem už žádného mimo zimu nechytil.

Typek - Profil | Po 18.12.2017 21:55:56

kaňka >> Ahoj kaňěčko. Kua ty tam máš těch háááčků. Nad "e" už ale asi háček být nemá, viď? Hádej. Čí je ona zelená taška? Ano, je. Čí jsou oni Lota Lota? Ano, jsou. Prostě nejde porazit. A včil asi pravdu. Mám doma ve sklepě 1000 l akva.

Klose - Profil | Po 18.12.2017 20:35:15

Myslel jsem, že se dozvím něco o lovu mníka. Přijdu po dvou dnech (128 nových příspěvků) a co nevidím - Kakr a opět diskuze o předpisech, zákonech atd. :-( Samozřejmě diskuze nabrala jinej směr a je to zase v haj.lu.

panirafikova - Profil | So 16.12.2017 10:17:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ja som sa im 3-4roky venoval dost intenzivne. V prvom rade ich treba najst. Ja som bol naposledy na nich cca. 3 tyzdne dozadu o 2 rokoch a za 2 dni som kazdy den menil miesto lovu po prvotnom vybere miesta na lov a az nakoniec druhy den po zmene miesta prisiel vytuzeny zaber. Odporucam rybicky resp. polovicky z nich. Skusal som na ne vsetko ale zabery a tym padom i uspechy som mal len na rybky. Ja ich pred nahodom este mierne pristupim aby sa uvolnila z rybky "aroma". Na foto spominany posledny ulovok na polku rybky. Plave dalej.

fheavy - Profil | Čt 18.1.2018 22:32:38

.pepé. >> no vidis ze ses chytrej kdyz chces))

fheavy - Profil | Čt 18.1.2018 19:11:38

u nas MRS uz je to konecne jasny i pro ty mene znale zakonu a nemuzou se vymlouvat ze to neni napsane V BP ,jsou tam vypsany vsechny druhy celorocne chranenych druhu ryb polopatisticky vcetne mnika a jelce jesena bez vyjimky v celem moravskem svazu .!!

lipan - Profil | Út 19.12.2017 17:13:38

xDanielS >> Tak doba hájení a míra je zcela v pořádku. Neb nikdo netuší co MZe s vyhláškou, kterou slibuje upravit už 10 let udělá, tak je klidně možný že z ničeho nic si konečně nový úředník přečte mnohokrát zaslané zdůvodnění proč ryby, které se v dostatečném množství vysazují a v některých revírech jsou více než hojné , nemá již cenu chránit a třeba k 15.9. přílohu s vyjmenovanými druhy novelizuje. No a potom přichází na řadu předpis měkčí a tím je vyhláška 197/2004 k zákonu 99/2004 zákon o rybářství. A tam se dočteš, kdy ho můžeš sežrat a jak má být velkej.
To je přece normální. Např úprava rychlosti, zákazy zastavení atd. platí i na silnici do které je po nějakou dobu zákaz vjezdu všech vozidel.

kakr - Profil | Út 19.12.2017 14:06:46

hering - 19.12.2017 13:54:37 >>
Není to šaškárna? Do dekretu (zarybňovák) mníka dostaneš, ale když jej chceš chovat za účelem vysazování do revírů, tak žebráš o pár razítek. Na druhou stranu, co by úředníci dělali, kdyby ,nedej Bože mník a jesen vypadli z ohrožených druhů? Přitom se oba druhy zcela běžně přírodně vytírají,
Ouklejkou pruhovanou, která je ještě o řád výše máme revír přímo zamořen. Zcela vážně se rybáři ptali, zda by se s tím nedalo něco dělat - nedalo.

Jovánek - Profil | Út 19.12.2017 12:00:00

lipan >> já jsem výjimku na odchov, vysazovaní a monitoring, což znamená i kontrolní odlov, vyřídil a musím říct, že to trvalo přes půl roku. Telefonáty, emaily a různé urgence spolu s dokladovaním podkladů k udělení, byla pekárna. Nakonec mi ale výjimku udělili. Ale to stejně nekončí, každý rok musím psát výsledky odchovu, výsledky monitoringu a jejich průběh. Nedej bože, kdyby na výlov přišla nějaká kontrola, vždy jsou nějaké ztráty, ikdyž se je snažím eliminovat na co nejmenší. Jinak co se týče ještě k udělení té vyjímky, musel jsem dokládat původ mníků, rizika míchání populací, návrh monitoringu, možnost, genotopové informace atd. Prostě pakárna...

kakr - Profil | Út 19.12.2017 11:41:03

xDanielS >>
Zadržení povolenky je nejúčinější způsob jak eliminovat dacany. Pokuta v řádech stokorun je brnkačka.
Nepiš bludy a antidepresiva ber sám:-)))

xDanielS - Profil | Út 19.12.2017 11:28:50

kakr >> Zadržení povolenky ale nebude jediné možné sejmutí, což? Jinak tomu, co zde předvádíš, se říká obsese a dá se to léčit. :-)

kakr - Profil | Út 19.12.2017 9:36:46

Malá zajímavost k lovu mníků v bývalém SSSR v létech před 2. světovou válkou.
Dříve narození určitě četli celkem zajímavé knížky napsané lesním ing. Rudolfem Luskačem.
Strávil v Rusku jako specialista hodně let, byl vášnivý lovec a rybář a vydal několik knih. V jedné z nich, Revír bez hranic nebo Závoj zeleného ticha popisuje lov mníků v zimě pod ledem.
Lovilo se na velmi lesklé háčky bez nástrahy, defakto se mníci o háčky otírali a byli podseknuti. Po vytažení z vody se hodili na led, kde zmrzli na kost a jako klády byli odvezeni. Co je na tom pravdy nevím, ale Luskač si rozhodně nepotřeboval vymýšlet. Také tomu způsobu lovu nerozuměl,ale
fachčilo to .

Rybar - Profil | Pá 19.1.2018 20:05:06

.pepé. >> Precital som diskusiu, ty si sa zasieral do fheavy, on ta mal na haku..Tak co pises o veku etc...Asi nieco vie , ma skusenosti, a hovori k teme.Od teba som videl len blaboly.

fheavy - Profil | Pá 19.1.2018 20:04:40

.pepé. >> jo souhlasim na 100%))✌

fheavy - Profil | Pá 19.1.2018 19:34:54

.pepé. >> jo kdyz chces ucit orla litat tak musis umet trochu vic nez psat na mrku,ale to casem prijde v 26ti to jaksi beru s rezervou taky jsem byl mladej a mam syna i dceru v podobnym veku takze vpoho nad tohle su povznesenej a nemam s tim problem,at se ti dari zatim ahoj.

Petr64 - Profil | Pá 19.1.2018 6:57:55

rybomil >> Ryba pro tchyni?:o)
Sežrat se dá všechno.Jen nechápu,proč si vezme takovou velkou rybu,když ju stejně protáhne mlýnkem na maso.

fheavy - Profil | Čt 18.1.2018 21:48:20

Rybar >> no tak se to meni,ale kdyz byl silny rok tak toho nekteri zneuzivali,jenze se neda srovnavat dunaj a reky u nas to nejde,

Dědek - Profil | Út 19.12.2017 17:47:13

potočák 62 >> a neměl by svaz trochu více na ty úředníky tlačit? Tak to vypadá, že je to svazu u prdele...

potočák 62 - Profil | Út 19.12.2017 17:42:53

xDanielS >> Znáš úředníky,už měla být změna vyhlášky,mník a jesen měly být vyřazeni a nově tam měl být například karas obecný.Ovšem kdy vstoupí v platnost změna?????Petrův Zdar

kakr - Profil | Út 19.12.2017 10:56:45

xDanielS >>
Pleteš si pojmy a dojmy, policie za mníka nikoho nesejme.

Knapík - Profil | Út 19.12.2017 10:30:29

kakr >> jj, ale pak rozmrzli a ožili, jestli se nepletu ...
A hodně jim jich tam rozkradla dravá zvěř.
Pěkný bylo, jak popisoval to spaní v boudě na ledě s nohama ve vodě .-)

hering - Profil | Út 19.12.2017 9:34:47

Sklipkan >> No jo Kanada,čisté vody tři prd*le a celoročně chladná voda :-)) Mníčí ráj!
Na té řece zkus malé mníky eliminovat nástražní rybou 25+ Mník 70+ s tím nemá žádný problém.Určitě tam jsou větší,ale nemají čas se k soustu dostat přes tu armádu malých :-))

rybomil - Profil | Út 19.12.2017 6:57:32

Murphy61 >> podle mě klidně vytáhne proti proudu, hlavně v období tření. Pamatuju za doby mládí ty velký klubka třeba 10ti ryb co se třely v mělký lehce proudný vodě, svítili jsme na ně baterkou a ani to je nevyrušilo. Někdy tam bylo tak mělko, že bylo slyšet to plácání na hladině.

lipan - Profil | Po 18.12.2017 23:39:45

xDanielS >> A tušíš co obnáší výjimka? Asi ne. Tak si ji někde najdi. Mají ji na webech příslušné odbory ŽP. Ten kdo má vyjímku, tak musí mimo jiné zajistit přesnou evidenci výskytu. Uloveno, ponecháno, puštěno. Datum, velikost, váha. Už vidím jak rybolovci zapisují chyceni 3 mníci, velikost x,y,z, váha x,y.z první puštěn, druhý zabit, třetí puštěn. Vždyť nejsou schopni zapsat ani standardní jak říkají šepleť. Pokud nezajistíš statistiku, nejen že příjdeš o vyjímku, ale pokuty ve správním řízení jsou dost slušný.
Takže co? Asi raději bez vyjímky a ať se členi zadusí kaprem. Konec konců proč by měli lovit co se hýbe. Myslivec taky nestřílí na vlaštovky a jsou jich plný dráty.

Dědek - Profil | Po 18.12.2017 23:01:26

lipan >> Ano. Musím se kakra zastat, je to tak jak píšeš. Zbytečně se do něj chlapci navážíte. Nenapsal nic, co by nebyl fakt...

Colasrumem - Profil | Po 18.12.2017 22:36:57

sportsmen >> co se chceš dozvědět? Že patří mezi celoročně chráněné živočichy? Že jeho cílený lov je nepřípustný? Nebo, že ho máš chytat na rousnu v únoru pod jezem?

marktomark - Profil | Po 18.12.2017 20:35:31

Dalas >> Ja som pokazde pri mienoch na Dunaji skoncil na cisle 58cm. ale videl som aj vacsie z dunaja 62 ,75 a 85 najvacsi.

lipan - Profil | Po 18.12.2017 18:59:49

Chlapci kakr to dle mne rozlišuje z prostého důvodu. Zákon schvaluje parlament, vyhlášku příslušné ministerstvo. A vo tom to je. Možná kdyby vyjmutí mníka žádal JV, tak by byla vyhláška změněna stejně rychle jak byly povolený vyjímky na giga kaprolov a jak byl rozjet legislativní proces na změnu zákona o rybářství. Bohužel návrhy ČRS a MRS leží ladem.
A zkuste si někde najít, co musí dodržovat uživatel který má na mníka vyjímku.

fheavy - Profil | Po 18.12.2017 18:54:46

potočák 62 >> jo chapu,u nas to nejde legalne nikde.

potočák 62 - Profil | Po 18.12.2017 18:53:47

fheavy >> S tím mníkem to je jako s chytáním 24 hodin.Taky můžeš chytat 24 h jenom tam,kde je vyjímka nebo když tě nechytí.Na většině revírů mníka musíš pustit ale někde ne.V královehradeckém kraji si ho můžeš nechat kromě území národního parku a CHKO ale v Pardubickém kraji i když ty revíry patří pod stejný US si ho nechat nemůžeš.Petrův Zdar

kakr - Profil | Po 18.12.2017 18:46:55

Pro ctěné pochybovače z BP MRS 2018.

hraji - Profil | Po 18.12.2017 10:30:06

xDanielS >> zjevně na některých úřadech neplatí.

Petr64 - Profil | Po 18.12.2017 10:23:27

xDanielS >> To není dobrý pravidlo. Právníci mají specializace,smrtelník má vědět o všem?

hraji - Profil | Po 18.12.2017 8:51:59

xDanielS >> to je jednoznačně chyba svazu, že neposkytuje jednoznačnou informaci členům

Petr64 - Profil | Po 18.12.2017 7:39:51

Brý ráno.
Tak,pánové monitóři. Kápněte božskou,kdo všechno přišel včera o noty v Břeclavi při mníkovačce?

Petr64 - Profil | Ne 17.12.2017 13:35:04

hering >> To není nic neobviklýho. Je přece normální, že čím víc se člověk snaží v něčem se zdokonalit,tím víc zjišťuje, že ví prd.;-)

sportsmen - Profil | So 16.12.2017 20:29:10

mascha >> U mníka je to šíleně nevyzpytatelné, nikdy nejde říct, že zrovna taková teplota vody je ideální. Jedeš k řece, počasí i voda je pro jejich lov ideální a oni prostě nejdou. Pak přijedeš v den, kdy by podle všeho by neměli brát a oni berou. Mám zkušenost, že klidně několik dní v kuse nežerou a teprve třeba po třech týdnech přijdou záběry a to jsem tam seděl denně. Pravděpodobně to bude jejich obrovskými játry. V příhodných dnech se nacpou, přijatou potravu zmetabolizují a vše si uloží do jater. No a ve dnech nedostatku potravy, nebo ve dny, kdy nemají příhodné podmínky, tak prostě z jater berou zásoby. Vezměte si jak mník bere. Najde potravu a bez rozmýšlení jí srkne do jícnu. Žádné dlouhé ochutnávání jako můžeme vidět u jiných druhů ryb. V létě při nevhodných podmínkách jsou prostě v úkrytech, tráví z jater a až se voda ochladí na teplotu, která jim vyhovuje, tak se začnou cpát. Jsou vyhladovělí a proto to tak srkají. Pokud je v létě teplota vody nad 20st, bude šance na jejich ulovení hooodně malá. V ty dny trpí a jsou rádi, že přežívají. Jakmile bude voda chladnější, řekněme okolo těch 15st lze mníky určitě již lovit. Proto ty úlovky na jaře a s přicházejícím podzimem. Těžko říct, jaká teplota voda je pro ně ideální. Za mě, ale v tuhé zimě, kdy již teplota vody bude hodně nízko, je šance na jejich ulovení zase o dost nižší. Jednak už mají hodně snížený metabolismus a jednak se připravují na tření a těžko říct, jak moc přijímají potravu v době tření. Třeba s tím má někdo zkušenost a napíše nám ji! Kolik zimních mrazivých dnů jsem mezi vánočními svátky proseděl na vhodných místech a byl jsem bez záběru. Teprve na jeře ze stejných míst mníci přišli. Nejlepší období na ně je s přicházejícím podzimem, prvními chladnými dny a s klesající teplotou vody. Ale když už je zima v plném proudu, tak moc záběrů nečekejte. Koukněte se sem do úlovků, kdy se první mníci začínají lovit a kolik se jich chytí v tuhých mrazech.

sportsmen - Profil | So 16.12.2017 15:04:24

numen >> Tohle je další z obecně opakovaných mýtů ohledně lovu mníka. Ty 4st. celsia nejsou rozhodující. Je spousty rybářů co chytí mníka na jaře při lovu úlořů a to voda rozhodně nemá 4 stupně. Na stejné místo se pak vrátí i na zimu a jsou bez ryb. Většina lidí mníky cíleně v jiném ročním období nechytá a proto věří , že berou jen pokud je voda tak chladná. Čtyři stupně více souvisí s jejich výtěrem, než s cíleným lovem. Je možné, že má někdo takovu zkušenost, ale bude to místo lovu pravděpodobně poblíž místa jejich výtěru. Chceš říci, že když má voda 6 st., tak mníka nelze ulovit?

xDanielS - Profil | Pá 15.12.2017 18:29:26

MaRra - >> Jen dej pozor na to, že mník patří mezi chráněné živočichy. Nejdříve si zjisti, jestli je na té oné vodě výjimka.

standas - Profil | Pá 15.12.2017 17:54:00

Docela zajímavé informace