Univerzální háček =

Používáte někdo pouze jeden druh háčku ... takzvaně univerzální a měníte jenom velikost a prostě věříte jen jednomu tvaru?
Autor diskuse: Steinar-88 - Profil , 22.9.2013 kaprařina - náčiní, doplňky

Komerčně nejprodávanější háčky = "Váš favorit?"

A) Carp ´R´ Us13%

B) PB Products0%

C) Fox International9%

D) Awa Shima5%

E) Mivardi2%

F) Owner22%

G) Gamakatsu 10%

H) Korda11%

I) SOUL1%

J) Různí výrobci27%

Od 22.9.2013 hlasovalo 246 čtenářů.

10 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NFranc49 - Profil | Čt 26.9.2013 15:53:26

Tady je ten amur nooo docela zlobil à hacek vydrzel nooo bez problemu:-):-)

Nlunimus - Profil | Út 1.10.2013 8:35:19

Páni, nemajte mi to prosím za zlé, ale sa musím pousmiať nad tým, ako niektorí žobronia typ a veľkosť háčika v nádeji, že len od háčika závisí ich úspech a len správny háčik znamená, že chytia 20Kg kapra.
Páni, je síce pravda, že háčik je dôležitá súčasť našej zostavy, bez nej by to síce šlo, ale len veľmi ťažko, ale háčik sám nechytá. To čo chytá je nástraha a spôsob, akým ju rybe odprezentujeme. Typ háčika a jeho vyhnutia, veľkosti oblúčika, priemer drôtu atď sú pre nás laikov v podstate vedľajšie. Tieto drobné odchýlky sú zaujímavé až v prípade, že chcem háčikom vyselektovať vyslovene malé ryby, alebo mi ryby berú veľmi opatrne a ja chcem rybe prezentovať nástrahu nenápadnejšie.
Alebo môže byť tvar háčika zaujímavý v prípade, že je niekto profi závodník. Ale závodníci si budú svoje fígle strážiť.
Pre nás ostatných tiež platí jedna zásadná vec:
Ak dvaja robia to isté, nie je to nikdy to isté.
Tým chcem povedať, že ak tu aj niekto poradí super špičkový háčik a naväzuje ho napr. bezuzlovým viazaním, tak je veľký rozdiel, či použije vlasec 0,12 alebo 0,16 a je veľký rozdiel, či dá ovinov 7 alebo 20. Rovnako je veľký rozdiel, či slučka bude pod háčikom 1cm, alebo 3cm a tiež je veĺký rozdiel, či vlasec vrátim cez očko spredu, alebo zozadu. No a je tiež rozdiel, či použijem rovnátko a aké rovnátko a ako hlboko ho nasadím ...

Čo je pre nás laikov dôležité je, aby háčik bol dostatočne ostrý a pod záťažou by sa nemal ohýbať, ani lámať. Všetko ostatné sú už len drobné vychytávky. Áno, tieto drobnosti môžu mať za následok, že sa ryba chytí, alebo nie ... ale väčšina z nás nie sme závodníci, ani sa neživíme predajom rýb.

Prezradím jednu fintu, ktorú používam na test háčika a montáže. Ak prejde týmto testom, je mi značka ukradnutá. Pripravím si nadväzec tak, ako ho plánujem použiť a položím si ho do dlane (ideálne aj s nástrahou) a pomaly ťahám von z dlane. Ak má háčik tendenciu sa zapichovať do dlane, tak je to všetko tak ako má byť. Ak sa nechce zapichnúť ani po niekoľkých potiahnutiach, asi sa na montáži bude dať niečo vylepšiť, čo ale neznamená, že táto zostava nemá šancu nič chytiť.

Btw. v jednom miestnom videu rozoberá Martin Maťák (tuším, že to bol on) zámerne nedokonalé montáže. V krátkosti sa jedná o to, že ak ryby z danej montáže padajú, resp. sa im háčik nezapichuje do papuľky, tak zrejme tu na tomto revíri berú práve spôsobom, že s touto montážou nemám moc veľkú šancu na úspech, pretože sa háčik bude stavať vždy do tej istej pozície voči papuli ryby a tá ho bude vedieť stále vypľuť. Ak ale použijem zámerne nedokonalú montáž, tak sa háčik bude stavať v papuľke ryby vždy inak a raz ho síce vypľuje, ale inokedy nie a možno paradoxne sa mi podarí zvýšiť frekvenciu zásekov pri ochutnávaní nástrahy rybou :)

NSven - Profil | Po 23.9.2013 13:52:33

Mikšík >> Horší tvar sis opravdu nemohl vybrat....
Za tyhle šmejdy, párající rybám tlamy, bych sbíral papíry..

NFishky - Profil | Út 1.10.2013 13:59:04

lunimus >> je správné mít svůj názor. U vody o tom svém vesměs přesvěčím kohokoliv, prostě chvíli sleduje jak chytáš a pak se často zeptá sám... a posléze nerozporuje to, co mu třeba napíšeš přes net na web, protože ví jak se věci mají a taky protože tady tě nikdo chytat nevidí... :-) upřímně, háčky jsou jedinou součást mé výbavy, kterou si z velké části nechávám posílat ze zahraničí, zbytku výbavy takovou pozornost nevěnuju, není potřeba :-)

NFranc49 - Profil | Čt 26.9.2013 15:58:43

borecrybář >> tak doufam ze ty kameny vidis nooo ten den jsem tri ryby utrhnul nooo ale ostrost se nijak nemenila nooo

NKruan - Profil | Út 24.9.2013 13:31:11

Tohle je univerzalni hacek...


Sorry :) ja Musel :)

NAnýzový dědek - Profil | Po 23.9.2013 14:25:44

Lidi pořád tu ukazujete různé typy háčků ze zahraniční produkce, ale že skoro stejné háčky a mnohdy kvalitnější můžete koupit za 1/2 ceny od českého výrobce, to ví asi málokdo.
Firma M-Art Kovo vyrábí spoustu podobných háčků a za více než minimální cenu.
Jsem sice názoru, že univerzální háček neexistuje, ale než si kupovat předražené háčky, tak raději pokaždé navážu nový a lacinější.
A teď do mně ...-:)))

Nkožich007 - Profil | Po 7.10.2013 19:37:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Steinar-88 >> tak jsem to nafotil jak si chtěl, je tam moje oblíbené jrc a pak tři háky od mart kova.

Nlunimus - Profil | Út 1.10.2013 13:08:54

Fishky >> Aby sme si rozumeli, tak netvrdím, že háčik je takmer "nepodstatná" súčasť udice. V mojom príspevku som sa len pousmial nad tým, ako si niektorí myslia, že keď im niekto poradí super háčik, že zrazu začnú chytať 20Kg kapre pravidelne a myslia si, že je to len v háčiku.
Mojím príspevkom som chcel len vysvetliť, že ani najlepší háčik nám nezabezpečí veľký úlovok.

Čo sa týka selekčnej schopnosti rýb podľa veľkosti háčika, tak napr. na Chorvátskom kanáli v Bratislave je premnožený sumček americký. Rybári tam bežne používajú väčšie háčiky práve kvôli tomu, že sa im nevlezie do papule, ale kapor ho je schopný ho do papule dostať.
Áno, je mi jasné, že selekcia by sa mala primárne robiť na úrovni nástrahy (veľkosť, typ, tvrdosť ...) ale tam to jednoducho nie je všetko :)

čo sa týka toho narovnávania a lámania háčikov ... som strojár a viem, že všetky materiály majú svoje limity ale aj so slabým háčikom je možné vytiahnuť veľkú rybu, ktorá je normálne na danú rybu vysoko nad limit. Napr, som na 0,14ku nadväzec z fluorocarbonu a 12-ku háčik vytiahol na feeder amura 12,5Kg ... ak by som ho rval, tak by zaručene povolil buď nadväzec, alebo háčik ... áno, je pravda, že som musel doslova na smrť amura uštvať, aby som ho zdolal ... ale nebolo to o kvalite háčika, ale o technike zdolávania. Oproti tomu, keď som začínal, som polámal, alebo narovnal x iných háčikov, ktoré boli zaručene kvalitnejšie ...
takže výber háčika je síce dôležitý a môže pomôcť v kritickej situácii rozhodnúť o úspechu / neúspechu, ale nie je to zďaleka len v háčiku ;)

NFishky - Profil | Út 1.10.2013 10:42:20

lunimus >> Je mnoho způsobů, jak navázat háček - jakýkoliv. Tvar je vesměs nepodstatný, resp. každý si najde své uplatnění, důležité spíš je, vědět kdy po jakém sáhnout a jak ho navázat. To že ryba padá není způsobeno tím, že se ho dokáže zbavit (kdyby se ho zbavila, tak neudělá záběr), ba naopak záběr co nekončí zdarem je způsoben nevhodnou kombinací faktorů (velikost nástrahy, háčku, typ, délka návazce, návazcového materiálu, velikostí olova... je toho hodně a všechno to ovlivní průběh záběru až po úspěšné zdolání ryby. Nimrat se v tom by bylo na knížku, to by se ani do článku nevešlo... ale je prima, že u většiny lovců koumání nad montáží končí u toho, že svedou bezuzlové vázání = prostor pro zdokonalování pro ty, co chtějí zjistit víc je obrovský.

Nyvana - Profil | Út 1.10.2013 10:19:34

Steinar-88 - >> Vyzkoušela jsem hodně háčků a myslím,že od M-artkova jsem měla snad skoro všechny háčky,třeba na feedr používám i muškařský háčky,ale na kaprařinu mám oblíbený K4 6404 je značení,jenom měním velikost a nestěžuju si,ryby mi z nich nepadají,drží ostrost.
http://www.m-artkovo.cz/a04.php?jzk=cs&nls=LS

Nkožich007 - Profil | Čt 26.9.2013 19:47:03

Steinar-88 >> pic bejku, jak jde zrzavá? podle toho co zatím čtu tak zůstanu u svého háčku.
jinak jak písnul rumi7 je fakt že jsem ti udělal z diskuse tak trochu marast a tak klidně skrej moje příspěvky mimo tématu. Být tebou tak to udělám u všech a zůstane zajisté hezká diskus o háčcích a kolegové se zde lépe vyznají a bude se jim zajisté lépe psát tam kde nejsou spory. Nechám to na tobě ale já a rumi7 by jsme to udělali :))

Nbubu.buba - Profil | Čt 26.9.2013 16:54:11

borecrybář >> jak jsi mi psal že jsem sem dal odkaz tak ten byl i k této tvé otázce

borecrybář - ® [Poslat soukromou zprávu.] Út 24.9.2013 13:29:38
Anýzový dědek >> čau píšeš o háčcích od m-artkovo. Zajímala by mne tvá zkušenost s jejich ostrostí? Nevypadají špatně a cena je také zajímavá. Jinak já používám povětšinou háčky bez protihrotu, což je jak jsem koukal na jejich stránkách docela problém. Mají jen jeden druh i když i to by se dalo udělat zamačkáváním protihrotu. Dále nemají ani moc výběr co se velikostí týče.

píšeš že mají jen jeden druh bez protihrotu omyl koukni znova na tento odkaz http://www.m-artkovo.cz/a04.php?jzk=cs&nls=LS a velikosti tam taky nějaké mají

NSteinar-88 - Profil | St 25.9.2013 10:04:23

JoeChains >> Hele kemo piánko;) já myslím že ti to psal normálně a navážet se někomu do profilu už je trochu moc;) myslím to fakt v dobrém a vratme se k tématu ... jestli ti nechtěl ukázet tuhle montáž.

NFishky - Profil | Út 24.9.2013 23:06:31

kožich007 >> má spotřeba háčků je během sezony celkem velká a oblíbené tvary jsem si nechával dovážet z UK, protože jejich cena u nás je hodně přemrštěná. Jednak během závodů často po X-té rybě háček (a to jakýkoliv, značkový či drahý nevyjímaje), je nutné vyměnit a čas na broušení na závodech není, takže s každým návazcem jde posléze do vody i nový háček. Stejně tak na řece mezi kameny mám spotřebu háčků celkem velkou, často i vyšší jak na závodech, a také proto jsem hledal jinou alternativu mezi háčky. Slovo dalo slovo a asi před rokem jsem dostal na zkoušku různé druhy háčků od zmíněné firmy, z nichž mě zaujal jen jeden. Líbil se mi tvarově i vlastnostma, ale u vody to bylo peklo. Z 25ti záběrů za den mi na prutě zůstaly 2 ryby a zbytek se vyřezal, ať jsem háček vázal hodně chytlavě či pasivně, stále ryby padaly... časem přišla jiná série háčků a to už bylo jiné kafe, tvar byl malinko jiný, drátek silnější, špička o poznání delší a i prvotní testy u vody byly velmi slibné. Skončilo to tak, že jsem s nimi celkem úspěšně odchytal letos asi troje závody. Nemám zkušenost s celým sortimentem, ba naopak, ale jejich háčky momentálně jako jedny z mála mám ve výbavě - a věř mi, že to není proto, že je mám zdarma. Háček je jeden z mála důležitých faktorů ve výbavě, na kterém se neoplatí šetřit, současně ale bezdůvodně věřit renomovaným firmám s přemrštěnými cenami... no je to každého volba. Sám za sebe bych si do budoucna přál, aby měla firma širší sortiment, udržela si kvalitu i cenu a distribuce byla lepší, protože sehnat je u nás je stále katastrofa, což je škoda... PS: a že bys je měnil 2x častěji, než záček za 6 Kč je myslím celkem utopie, resp. s tímto jsem se fakt nesetkal ;-)

Nbubu.buba - Profil | Út 24.9.2013 15:19:05

borecrybář >> kouni na tuto stránku výběr tam nějakej je mě tyto háčky vyhovují a chytám jen bez protihrotu http://www.m-artkovo.cz/a04.php?jzk=cs&nls=LS

Nksanda - Profil | Po 23.9.2013 15:49:52

co je ceske to je hezke :-) http://www.m-artkovo.cz/hacky-kaprh.htm

Nlado40 - Profil | Po 23.9.2013 14:46:22

Anýzový dědek >> Přesně tak, s vlastní zkušenosti vím, že ty háčky jsou nejenom laciný, ale i mnohdy lepší než předražené háčky vod přestižných značek...

NMAXXSKATER - Profil | Po 23.9.2013 6:35:26

Používám s kámošem už několik sezón jedině háčky od firmy Owner a to na dravce, úhoře, kapry, candáty, pstruhy atd - prostě na všechno. Není ani ten nejmenší důvod to měnit a navíc je to za velmi slušný peníze. :-)

NSven - Profil | Ne 22.9.2013 22:15:26

Ano, univerzální háček existuje. Dokonce je podle prodejců komerčně neprodávanější.
Ovšem nejspíš bude pro některé, reklamou zasažené kaprolovce příliš levný a tedy málo in...

Nkosvi - Profil | Ne 22.9.2013 20:45:37

Dlouhou dobu používám Wide Gape všech typů (klasický, Kaptor, B, X) a velikotsí. Letos už ne v takové míře jako v minulých letech, ale stále pro něj najdu využití. Teď hodně používám háčky Choddy a občas dám i Kurv Shank, ale vše od jedné značky.

NSteinar-88 - Profil | Ne 22.9.2013 20:25:58

Blackie >> Tyhle ju ?

NFil@s - Profil | Ne 22.9.2013 20:00:00

Teď favorita mám, je to FOX Arma Point SSSP.