Jste pro hájení pstruha potočního a případně i lipana ?

Poslední roky některé rybí druhy rychle mizí a za pár let už možná budeme potrávat tyto krasavce jen v knížkách. Myslím si, že jednou z cest jak je zachovat je úplné hájení pstruha potočního a lipana. Na P vodách bych také dal lov pouze na háčky bezprotihrotu a nebo se zamáčlými protihroty.
Autor diskuse: Udo - Profil , 30.4.2013 dravci - RŘ, MO, svazy

airfish - Profil | So 4.5.2013 10:55:42

Nevím jestli to je řešení, ale před pěti lety jsem dal dohromady pár nadšenců a každý rok koupíme a vysadíme za vlastní peníze kolem třech tisíc kusů potočáka. Vytipovali jsme si asi dvoukilometrový úsek řeky kam místní MO nic nevysazuje a u lipana bez problémů funguje samovýtěr.

kakr - Profil | Pá 3.5.2013 21:17:09

Mrknato >>
Pavle věř, že znám pár líhňařů ,smekám před nimi. I v profi chovech se to musí dělat srdíčkem.
Nejsou krásní ?? - podotýkám že se nejedná o Kolowraty...

šmudla007 - Profil | Út 30.4.2013 14:24:46

Udo - >> mám nápad: rybář by si povinně musel přivlastnit prvního pstruha potočního kterého by ulovil(bez ohledu na velikost ryby) a povinně by musel zapsat a sbalit se a jít domů. Případně by bylo povolené za vycházku ulovit a zdolat maximálně tři lososovité ryby( podměrečné pustit, mírovou povoleno ponechat .. a odchod= žádný omatlávání desítek rybek za vycházku.
Když ochrana tak ochrana, opatlávání ryb není ochrana.
Lososy můžeš chytit na povolení 10 kusů, když lososy pouštíš tak můžeš ulovit a pustit 20ks a odchod. Někde si koupíš denní povolenku na tři-pět kusů ryb a všecky musíš vzít bez ohledu na velikost= tudíž logicky se lidi snaží chytat větší ryby .. narozdíl u nás si chcou "logicky" zachytat bez ohledu na následky.
Pstruzi mizí z úplně jiných příčin i na vodách kde se nerybaří mnoho, je to komplexní problém. Takže jestli hájit a chránit tak úseky/revíry s totální zákazem rybolovu.
Pouštěním se ještě nikdo do nebe nedostal.

aleš vavřina - Profil | Út 30.4.2013 21:49:33

Udo, Udo, Udo ... pravíš ty pěkný bludo!!!
Jen tak pod čarou - dříve se brali 4 pstruzi, míra byla 23cm, lovilo se na rybičky, tyrolské dřevíčka a bubliny ne na konci vlasce, více háčků i s protihroty na nástraze ... - a pstruzi stále byli. A to že ako? Příčina je nejspíš někde jinde. Další zákazy jsou nebetyčná blbost.
Co je příčinou úbytku potočáka? Predátoři (kormoráni, vydry, norci, volavky, černý čáp, ...), nevyrovnanný hydrologický režim krajiny s výskytem extrémních jevů, pokles odchovné kapacity odchovných kapilár a degradace jejich biologického potenciálu, degradované generační hejna ryb na jednotlivých tocích, úbytek biologického potenciálu vod s výskytem uvedených druhů ryb, úbytek členů ryb. svazů ochotných se podílet na reprodukci pp a li, nevhodné vodohospodářské úpravy toků a MVE, zatížení vodního prostředí látkami s dosud více neřešeným účinkem (např. hormony, ...), snížení nabídky přirozené potravy (již naznačeno výše) a taky vliv rybářů - potroublenci omatlající celou "mateřskou školku" v daném úplavu jen aby ukojili své ego dostatečným počtem opíchaných rybích nedochůdčat ... a šlo by jmenovat dále.
Opravdu si myslíš že další zákazy budou něco platné? Jen tak zajistí klidnější podmínky pro predátory a pytláky bez jakéhokoli reálného přínosu.
Chlape mysli!!!

mlíčnák - Profil | So 4.5.2013 22:24:48

Mrknato >> Jen abys věřil to s tím kýblem .

mlíčnák - Profil | Pá 3.5.2013 20:30:11

Mrknato >> No tak se projdi s kýblíčkem abys nechytal pseudopotočáky ...Na čerstvém vzduchu zapomeneš na svaz , čilimníky , koulís a uleví se Ti .

airfish - Profil | So 4.5.2013 11:00:25

Dvouleté chytám už běžně na mušku.

airfish - Profil | So 4.5.2013 10:59:09

Předloni jsem vzal podběrák a udělal kontrolní odlov. Na úseku as padesáti metrů jsem při břehu chytil osmnáct ročků..

kakr - Profil | Pá 3.5.2013 20:38:41

Mrknato >>
Již za císaře pána Franz Josefa (1904) bylo dle úřední statistiky v Čechách 45,na Moravě 9 a ve Slezsku 7 líhní na umělý chov ryb (lososovitých). Historikové se nezmiňují o císaři pánovi jako o voleném hospodáři, který drancuje vodstvo Rakousko - Uherské.

Kdyby blbost nadnášela, vznášel by ses jako holubička, parazite (tři blatníky)
(copyr. dr. Štrosmajer).

lipan - Profil | Čt 2.5.2013 19:28:44

kakr >> Už to tady sleduji od včerejška a zatím jsem odolával. Holt jsme národ odborníků na ekonomii, ekologii, dopravu, hokej, fotbal, chov ryb, rozmnožování chroustů a kdoví čeho ještě. Tady tomu spolku nic nevysvětlíš. Mají svoji nevyvratitelnou pravdu. Bohužel jsem nenašel těmito odborníky žádné navržené řešení mimo zdražení povolenky. Možná by se měly vyvěšovat detailnější informace o povolenkách, počtech docházek na povolenku a počtech ryb na povolenku, resp. kolik lidí jde kolikrát na ryby a jak jsou rozloženy úlovky. Možná by si pak spočítali co by zdražení přineslo nebo spíš nepřineslo a kolik peněz se získá na zarybnění právě díky relativně nízké ceně. I když pokud nejsou schopni si zjistit jakou že to rybou se zarybňuje většina těch super soukromých revírů v zahraničí a jak to tam vypadá s potočákem se asi nedovtípí nic.
Jen pro pořádek. Potočáka většinou pouštím nicméně si jich tak 10 ročně nechám na okamžitou konzumaci neb granuláč tu chuť nenahradí. Rozhodně tím neuškodím vodě víc než pseudoochránci s dvoječkama proutkama (viz mé příspěvky ve vlákně prut aftma 2), ukájející se při odchytu 15 cm pstroužků nebo moralisté dokazujíci si jak velké kusy jsou v revíru koncem září v místech kde dochází ke kumulaci pstruhů před třením.

mlíčnák - Profil | Pá 3.5.2013 20:55:23

sfox >> Já su jen blbý kýblonosič . Ale dělám to rád .

sfox - Profil | Pá 3.5.2013 20:36:16

Mrknato >> Pavle vysvětluješ to velimi poutavě ,ač má šedá kůra má problém to pobrat ,ovšem to je můj problém,
Chci říci že nezačínáme na nějakém fiktivním roku 0 ,a že uživatel té tvé říčky jsem já ,tedy moje MO a veškeré obhospodařování zajištujeme z vlastních zdrojů ,těžce ,ale snažíme se .
A mám takový dojem že bez lidí jako je např. Mlíčńák a jemu podobní by jsme dnes potočáka ,lipana ,mníka a mnoho dalších druhů viděli jen v muzeu .
Promiń trochu jsem se rozkecal.)))

šumava - Profil | Pá 3.5.2013 20:35:14

nofish >> no jasně, koupí si nejlepší prut (musí být nejlepší protože jim to na internetu poradili ti největší borci), nejlepší naviják nejlepší lajnu, nejlepší oblečení aby nevypadali jako joudové a nechali si navázat nejlepší mouchy od nejlepších vazačů (za ty prachy musí být kruci přece nejlepší)
Vyrazili na vyhlášenou vodu a ouha, vono nic. To, že ryby nežerou furt stejně - hodně, že jsou třeba opatrné, že je neumí najít, že teče studená voda, je na hovno tlak atd. atd. to jim už neporadili. Z jejich pohledu udělali maximum pro svůj úspěch a když se nedostaví, hledá se řešení. Nejsnadnější a pro ego nejméně bolestivé, je konstatování že tam nejsou ryby. Někdy mohou mít bohužel i pravdu, mnohdy ale ne. Ten čas, strávený poznáváním, učením se, získáváním znalostí, je pokládán za ztracený. Chtějí hned vrcholný zážitek. No a pak je krůček k tomu jet na ,soukromák,alá pstruhové jezero po česku (obvykle rybník kde po většinu roku jsou ryby nějak schopné přežít) kde je v podstatě velkými rybami přerybníno a kde odpadá či spíše se velmi podstatně zkracuje období tápání. Výsledek se dostaví a je spokojenost. Je lhostejno co tam žije za ryby, odkud jsou, zda jde alespoň náznakově ještě o obsádku trochu se přibližující normálu, hlavně že jsou ryby velké a berou. Pokud se to odehrává na rybníce, jde to skousnout a je to pouhá část nabídky nějké volnočasové aktivity. Pokud to ale začne pronikat do volných vod, je to neštěstí, protože tyto vody by měli sloužit i jiným věcem než uspokojovat zálibu relativně malému okruhu lidí co si říkají rybáři.
P.S. s mrknato bojuješ předem prohranou bitvu, kdo v něco věří, ale opravdu, toho nepřesvědčíš. lhostejno zda věří věci rozumné či naopak. Kdybych si to přiznal dříve, mohl bjsem si ušetřit zvýšený tlak :-))

nofish - Profil | Pá 3.5.2013 20:21:23

Mrknato >> tvl, dej už pokoj. Nadáváš lidem, kteří jsou schopni ohnout hřbet, aby se něco pro ty ryby udělalo. LIdem kteří jenom nekecají, ale umí i dělat rukama když je třeba. Tyhle kecy si nech na ty, kteří tenhle systém vymysleli a udržují v chodu.
To ti nikdy fakt nedošlo, že takovíhle lidé kteří chodí na brigády fakt nemůžou za to, že "někam" mizí peníze a jenom se snaží pomoct když vidí že je třeba? ...
Člověče nic proti, ale když vidím některé praktiky ÚS tak už jsem změnil názor a zlaté spolky typu MO po okresech co se mezi sebou domluví, než nějaké "centrální vedení". Protože centrální vedení v tomhle státě nefunguje a pak není ani komu dát do držky...

mlíčnák - Profil | Pá 3.5.2013 19:44:29

Mrknato >> A ti potočáci se tam jako sami od sebe ? .. Neřeším svazy ani dekrety , peníze ..nic . Prostě dostanu telefén zítra sadíme a jedu . Jedu rád protože ta práce mi baví a sme jakž takž dobrý kolektiv co jen neremcá . Stačí ? Třeba jen dobrý pocit že sme to neodpískali ....Zkus to taky někdy .

nofish - Profil | Pá 3.5.2013 17:00:37

Flip >> komerční vody narůstají a fungují na základě jedné věci. A tou je nulová kotrola státu, nad rybolovem jako takovým a dodržování pravidel rybolovu. Jinak by si ani neškrtly. Je to jako v jakémkoli jiném odvětví. Kdo má k rybařině vztah, líbí se mu i na svazových revírech. Kdo chce pouze lovit ryby (a nedokáže to přiznat) potřebuje ty komerční vody. A to je prostě fakt. Už pár let si toho všímám.

Drozďák - Profil | Pá 3.5.2013 9:51:46

A ještě to doplním, byť si připadám už jako flašinet a už mě to vážně nebaví...

Důvodů, proč ubývá lososovitých je spousta.
Letní přísušky, prosvětlení, prohřívání vody, neschopnost krajiny zadržovat vodu, narovnávání koryt, protipovodňové úpravy, predátoři, sterilní voda z čističek, chemismus vody atd.
Naplkalo se a naplká toho ještě bambilion.
My, rybáři to nevyřešíme. Já do řeky vodu nenaleju, ani se do ní nevyseru byť mám pocit, že některé by trochu víc těch hoven pro svojí lepší úživnost potřebovaly.

Ale můžu se chovat u vody jako běloch.
Vzít si rybu po pečlivém uvážení, zda li nenapáchám mnoho škody proti příliš malému užitku.
Přemýšlet kde budu lovit, co chci lovit.
Nechytat ryby v době jejich hájení a nedupat po řece jak idiot, zvláště na trdlištích. Vymetat všechny mělčiny s juvenilama a popíchat je do posledního jen proto, že by tam náhodou mohla být vyjetá větší ryba.
Zacházet s ulovenou rybou s maximálním ohledem, vysrat se na fotoseriály o ničem, on fakt už každý dneska ví, jak vypadá potočák či lipan.
Ukrojit si zkrátka kus ze svého pohodlí ve prospěch celku.

Ne, rozhodně to není spasitelné.
Ale určitě je to příspěvek ke klidnému svědomí, rozhodně tím nic nezkazím, opravdu spíše nenapáchám příliš mnoho vedlejších škod.
A dokážu tím svému okolí, že nemám tu hlavu jenom jako víko na hajzl, z kterého se jinak line smrad.
Arogantního, ignorantského imbecila tvoří činy, nikoliv slova.
Chraňbůh, že nemohu po velké většině lidí podobné smýšlení chtít, to bych čekal příliš mnoho. Ale ti rozumnější by se mohli aspoň trochu více snažit, mají na to.

Drozďák - Profil | Čt 2.5.2013 12:40:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Udo - >> nejsem pro toto řešení, respektive ne v okamžiku, kdy nebude následováno souborem skutečně komplexních opatření.
Vše podstatné shrnuli kolegové níže, nejblíž je mi svými komenty asi názor Butchiho, ale i jiných.

Za sebe doplním jen přesvědčení, že dílčí opatření nemá smysl. Zároveň jsem přesvědčen, že za současné konstelace (míním tím zejména kvalitu hospodaření ČRS, způsob nastavení kontrolních mechanismů, schopnost účinné lobby ČRS ve vztahu k subjektům mimo rámec sportovního rybolovu) bude pouze drastickým omezením možnosti rybářů lovit tyto druhy ryb s velmi diskutabilním pozitivním vlivem na obsádku revíru.
Byť si nedělám žádné iluze o "kvalitě" členské základny, jsou rybáři dle mého přesvědčení na chvostu ve výčtu všech aspektů, které mají negativní dopad na obsádku původních lososovitých ryb.
Ti rozumnější z nás mají dostatek prostředků jak omezit svůj negativní vliv u vody i bez řádu a papírů.
Dobytkové, vandráci a pseudorybáři naopak x možností, jak bez valného postihu na drtivé většině lokalit kašlat na současné, už tak benevolentní předpisy.

mlíčnák - Profil | Út 30.4.2013 22:12:44

Mrknato >> Zas kafráš do agregátu ? Kurrwa čoveče pochop že bez pár organizací keré hospodaří i s agregátem bys už potočáka neviděl jen na obrázku . Chapiš to ? Jiné brigády nedělám . V sobotu Ti sem prdnu výsadbu plůdku kerý na jaro budem agregátovat .. zkus se zaangažovat místo plků o houně .

Pan necenzurovaný - Profil | Ne 5.5.2013 18:58:35

Hájení pp je pííí.ovina, sadime pludek do potoků jak blázni a agregátem slovíme 10 pstruhů, vydry,... sežerou úplně všechno, takže jak ma 25 jeb ho, rači sežeru já než vydra a nikdo mi to nevymluví, jak se nenasadí ryby nejsou, tady nějaké hájení nemá smysl

kakr - Profil | Ne 5.5.2013 18:40:15

Mrknato >>
Milý Pavle,
musíte si v henten tom ČRS udělat kapánek pořádek, neb když u vás nemá MO záhumenek (RVM) tak se jedná o MO méněcennou.
U nás v Markrabství Moravském máme 103 MO, 18 z nich má své záhumenky o celkové výměře
26.8ha. To je prosím 0.4% výměry všech MP revírů ,můžeš se kouknout na offis zdroj (MRK).
Těraz mudruj:-))

K potočákům tolko - buď rád, že se ještě pořád najde pár šílenců jako např. kolega mlíčňák, kteří jsou ochotni ve svém volném čase potočáky chovat......
Je jich čít dál tím víc méně, potočáků i šílenců:-))

mlíčnák - Profil | Ne 5.5.2013 18:08:48

Mrknato >> Děláš to naschvál ? Nebo si spadl v porodnici na hlavičku ? Skoro nikdo Tě nechápe ale furt si meleš svou ... Tím nechci tvdit že občas by se dalo s tebou souhlasit . Dělníci zavání moc socialismem a to se mi moc nelíbí .

sfox - Profil | So 4.5.2013 14:40:06

Mrknato >> Ahoj.
Pavle prosímtě můžeš mi jasně a srozumitelně vysvětlit co konkrétně je na MO špatné ?
Ale prosím bez zkratek a podobných, mne občas nepochopitelných slovních složenin ...to víš maturitu nemám ,jsem jen člověk co umí tak trochu číst ,tak ber na mne prosím ohled. Dík
Jo a ten potočák je malej ale nádhernej,prostě menší ůživnost ,mysli si co chceš ,zlehčuj to ,ale já osobně takové lidi jako je Airfish obdivuji a mají moji úctu .

likin - Profil | So 4.5.2013 0:04:06

Mrknato >> Podívej, tentokrát bez invektiv, cpeš svoje názorovýkřiky snad do všech témat, bez ohledu na jejich původní obsah. Co takhle založit svoje vlastní téma, kde v úvodu jasně a v několika souvětích budeš specifikovat svoji představu svazolovu, včetně struktury vedení.
Ovšem JASNĚ A STRUČNĚ, dokážeš to, aby to někoho zaujalo ?

likin - Profil | Pá 3.5.2013 23:14:00

Mrknato není schopen, ve své všeobjímající nenávisti ke svazu rozlišit, kdo se rybám věnuje a dává jim svůj čas, a kdo je úředník zasluhující si několik ostrých slov.
Trochu tragická postava, i když s některými dobrými postřehy. Bohužel se mu nedostává sebereflexe, bylo by potřeba mu namočit čenich k mokré práci a místo klávesnice mu ukázat plůdek.....

mlíčnák - Profil | Pá 3.5.2013 21:41:36

Mrknato >> Nevím su natvrdlé ale z 80 % Ti moc nerozumím co chceš říct ..Jen otázečka - byl si někdy na Svitavě ? BL háčky sou u nás už povinné , naštěstí . Na MP zatím né ale na muchu jich vesměs používám .

AntonM - Profil | Pá 3.5.2013 21:12:10

mlíčnák >>

On Mrknato je takovej brebtal.

Kdyby přidal ruku k dílu udělalo by se mu lépe. :-))))

Bosanac - Profil | Pá 3.5.2013 20:30:20

Mrknato >> Jo , patek , a zase mokry den . Doufam ze rano budes mit alespon bolehlav .

mlíčnák - Profil | Pá 3.5.2013 20:15:27

Mrknato >> Do financování fakt nevidím . Je mi jedno kdo to zaplatí Brno (MRS) , EU ,Putin , Obama či Rasputin :-)) De o to že hospodář by měl ty prachy a lidskou sílu dobro zhodnotit a ošéfovat . Hlavně aby byly původní ryby v řece či potoku né ? Teď nemyslím jen PO .

Bláža - Profil | Pá 3.5.2013 20:10:13

sfox >> To by mě taky zajímalo, občas si připadám silně nechápající.... ;o)))

sfox - Profil | Pá 3.5.2013 20:03:00

Mrknato >> Ahoj, prosím tě můžeš mi to vysvětlit .
U nás si generačku chováme sami ,plůdek nám dělá sousední MO ,sami si vysadíme sami slovíme ,tak by mne docela zajímalo co jsme kde čórnuli ,abych ,Bůh nedopust abych nebyl popotahovám za nezákoné obohacování .))
Dík.

lipan - Profil | Čt 2.5.2013 20:17:08

Flip >> Prosím alespoň 10 komerčních vod kde se nasazuje něco jiného než granuláč a vyřazená generačka a hlavně v průběhu celého roku a ne jen jako jarní a podzimní doplněk bussinesu než dojedou bobkaři nanásady kapře. A to včetně váhy vysazených ryb ať máme co porovnávat. Bohužel předpokládám, že k počtu prodaných povolenek se tak lehce nedostaneme.
Ještě že nám to ti soukromníci dělají z lásky k přírodě a záchraně všech rybích druhů a ne pro prachy.
Rád si doplním znalosti.

CarpHouser - Profil | Čt 2.5.2013 6:41:46

I když se zdá, že by to pomohlo, tak nepomůže. Hlavním problémem je totiž, nadměrný počet nevychovaných lidí ...

Udo - Profil | St 1.5.2013 11:42:01

Dřív jsem taky byl rentovač. Než jsem přišel na to, že rybařina je o něčem jiným - o kráse přírody, o zážitcích, o kamarádech, o tom, aby jsi měl dobrý pocit, když půjdeš od vody. Třeba i tom, aby jsi udělal radost nějakému malému rybáři ... Rentovačů je mi dnes líto, nic nepochopili. Povolenka je vstupenka k vodě a ne poukázka na maso.

FockeWulf - Profil | St 1.5.2013 10:20:53

likin >> myslíš že pytláků je tak moc? Já jsem viděl v posledních pár letech několik kluků ( spíš to vyvolá úsměv ) a pak jen tyhle týpky obvykle vědomě překračujících vše s pocitem však se to musí zaplatit. přiznám se, že jsem loni jednomu vypustil všechny 4 pneumatiky, ať se mu to fakt rentuje:)

dajos - Profil | St 1.5.2013 8:29:33

Celoroční hájení nic nezmění. Máme u nás potoky které jsou CHRO a nikdy se na nich nechytalo a pstruh, kterého tam bylo před 10ti lety mraky zmizel..jak je to možné? Bohužel potoky a malé říčky tečou z vesnic, které z velké části nemají čističky odpadních vod a lidé tam tak pustí prakticky všechno do potoka. Pračky, koupele, wc..nehledě na nečistoty voda se také značně oteplí což pstruhovi nemusí vyhovovat. V městech jsou to hlavně firmy, které z řek berou studenou vodu a vypoštějí vařící. Vím co mluvím v jedné z firem jsem pracoval a mimochodem jsem z vesnice..

Mrknato - Profil | Út 30.4.2013 15:07:03

Udo >> Šmudla to napsal asi nejlíp. Můžeme používat BL háčky, hájit 11 měsíců, stanovit hormí a dolní míry jak ze snu, omezovat vláčku a bude to stejně na pendrek. Jisté je, že rybářský tlak má také svá negativa, ale ta se neúměrně zveličují (pokud nejde o závodníky). Na idnesu v rubrice hobby-rybařina p. ing. Vrána napsal článek, jako by byl "Marťan", asi jo, je z Rady ČRS......

Když budeme hájit, tak nebudou peníze z povolenek a stát nedá ani korunu.... Když budeme hájit, a obracet revíry agregátem naruby, tak to je konečná a to se děje. Ještě je jedna a podle mě poslední šance! Začít používat KLINIK a podložky!!!!!!!!

Sven - Profil | Út 30.4.2013 14:19:42

Pokud hájit, tak celou vodu. Jinak to postrádá smysl.

Pstruh27 - Profil | Pá 10.5.2013 10:30:02

rybomil >> No - takže klasika. Takže z tých rýb aj tak nezostalo nič - rybári to vyžrali a potom budú nadávať že nie je čo chytať. Výraznému úbytku PO a LI určite "pomáha" aj úbytok vody a zvýšené počty predátorov ale podľa mňa tým najväčším zlom sú práve sami rybári.

Mrknato - Profil | Čt 9.5.2013 7:21:12

valcha186 >> Pak už zbývá jediné. Zavést u ryb horní míry, zvýšit dolní, dát do BP povinnost ošetřovat ryby klinikem, propíchnout jim po vylovení plynový měchýř, sakovat alespoň půl dne, aby z těla úlovku vyšla kyselina mléčná a používat bezuzlíkový podběrák s rameny o šíři 1,5m....

CoDu - Profil | St 8.5.2013 10:19:59

Myslíte si, že například úplný zákaz lovu ryb by zvýšil rybí populaci? Nikdo nebude nic líhnout, poctiví rybáři nebudou sedět u vody, nebudou spolky, nebudou žádné kontroly a pytláci si užijí. Vše má dvě stránky, když bude zakázán lov jakékoliv ryby, tak pro ten druh to je spíše devastující než podporující. Jak říká jedno staré přísloví, "Cesta do pekel je často dlážděná božskýmy úmysly"

likin - Profil | Ne 5.5.2013 17:42:52

mlíčnák >> To nemá smysl s ním vést debatu, jen skládá dohromady názory, které jinde čte. Takový typický žvanil bez osobních zkušeností.

sfox - Profil | Ne 5.5.2013 16:13:38

mlíčnák >> Ahoj.
Nech ho být ,on Pavel jak se zdá docela slušně rozumí administrativě ,ale o chovu nemá ani potuchy .)))

mlíčnák - Profil | Ne 5.5.2013 16:09:26

Mrknato >> Opravdu si myslíš že by PO přežil rok 2000 bez pomoci ? Snad to nemyslíš vážně . Samovýtěr funguje jakž takž u nás u tlouště .

nofish - Profil | Ne 5.5.2013 7:42:53

Mrknato >> Tvl kecáš blbosti. Umíš si za současé situace představit přirozený výátěr? V době, kdy rok od roka ubývá vody v potoíc? Rok od roka přibývá vyder a dalších predátorů?
O svazu a financích máš přehled, asi jo, ale o rybařině víš asi prd a kecáš do toho se stejným zápalem.
Zasekl se na pár myšlenkách a za ně už nevidíš. Raději už sem nepolezu, rpotože mi z tebe brz je*ne... :-)))

Darcy - Profil | So 4.5.2013 16:02:45

Mrknato >> Kdysi byly vydány dekrety na revíry, které snad zohledňovaly situaci na revírech. Dekrety stanovovaly osádku ryb. Situace se mění, osádka ne. Přitom by se např. mělo zohlednit že přehrada je za 40 let někde jinde, její úživnost výrazně poklesla. Proč by ČRS nemohl více spolupracovat s vysokými školami-třeba zadání diplomových prací, které by řešily konkretní problémy revírů. Chápu o co ti jde v případě MO, i když jsem někdy na jejich straně. Provoz některých MO je zbytečně nákladný. Peníze, vynaložené na jejich činnost by mohly být použity účelněji, třeba na násadu ryb. Bohužel řadový rybář toto nechce vidět, natož řešit. Přitom malé MO obracejí v kapse každou korunu. Budu se zase opakovat: pokud nebude každého rybáře zajímat co se děje s jeho penězi, je to marný, je to.....

rybomil - Profil | So 4.5.2013 14:47:19

FockeWulf >> nezlobím, to je jedno, neřeš to.



Jen tak pro info, zisk obchodníka, který JEN objedná kapře někde, zajistí smluvně odvoz nájmem kamionu a prodá někam jinam je cca 10 Kč/ kg v čistým. Každý si spočítá, kolikrát se může ten kamion týdně protočit. Kamion je cca 9000 - 10 000 kg. Takhle vznikají malí Babišové................


Na CHaP revíry jsem nikdy nechodil, nechodím a chodit nebudu. Rybaření není sport, ryba není něco jako mičuda, hračka pro potěšení a krácení vloného času, aby si s ní někdo hrál, ani kámoš co se chce proletět nebo poležet na luftu................měl jsem na mysli místenky na klasické revíry kde je místenkový systém uplatńován. Taky jeden z přežitků a nesmyslů co se ujal, zkrátka jsme si všici rovní, jen někteří jsou asi rovnější??? :-(

Mrknato - Profil | So 4.5.2013 13:28:10

Darcy >> To není spokojenost, to je pouze "hodování" na jednom koláči. Když by se i náhodou, či omylem zeptal rybář na členské schůzi na onen problém, tak bude odkázán na čilimníky z ÚS, kteří jsou uživateli. Když se ten rybář dostane na konferenci, nebo do kontaktu s ÚS, tak je mu sděleno, že vše je na MO a s MO nemohou hnout. Je to podobné jako v pohádce o slepičce a kohoutkovi, kdy slepička scháněla vodu kohoutkovi.
Já a asi i ty si nemusíme nalhávat, že dlouhodobě vysazované násady ročků jsou řešením. Tyto ryby nepřežívají, nedorůstají a revíry pro rybolov jsou oživovány průmyslovou rybou, když na ní cosi zbyde. Pokud by se skutečně zpracovala a verifikovala studie ohledně původních druhů, tak by to někdo odnesl. Je o to zájem? Asi těžko, když máme kormorána, vydry, norky, povodně a sucha, "naštěstí".....

FockeWulf - Profil | So 4.5.2013 12:49:32

rybomil >> Rybomil, nezlob se, ale nějak nerozumím textu, který jsi tu napsal, buď popisuješ divoký sen, nebo blábol dementa z hospody. Držím Ti palce s Tvým popisem získání místenky na ChaP revíru!!!!!

u.x.a. - Profil | So 4.5.2013 11:00:51

airfish >> Je to dobré řešení s kolegou děláme to samé.

u.x.a. - Profil | So 4.5.2013 10:39:19

nofish >> pleteš si to s komerčním revírem a soukromím ,ne ale každému jde o to dát vodu do pořádku,hodně lidí a těch je většina chce jen rychle zbohatnout..

nofish - Profil | So 4.5.2013 10:31:59

u.x.a. >> Pár už jich v soukromých rukou je a prd. Ty tzv "místenkové" revíry. Je to ten samý princip, tak co. Chytáš stejně jako jinde. Nasypat- zachytat- konec. Jen se za místenky vybere víc a tak se naype víc/častěji/větších.
Tohle je řešení pro rybáře co chtějí chytat nasypaé ryby. Ale nic to neřeší. Furt to nevytváří a neudrží nějakou rybí populaci v té vodě. A ani soukromník nehne s tím že přehrada upouští vodu, vodáci sjíždí řeky, kormoráni se k nám stěhují aby se zadarmo nažrali a lidi mají a budou mít stejně furt málo...

Darcy - Profil | So 4.5.2013 10:21:22

Mrknato >> Hlavním důvodem současného stavu, je spokojenost na všech frontách. Rybáři mlčí na členských schůzích, funkcionáři nemají připomínky vůči vyšším, a ještě si sami zdůvodní, že dřou jako koně za nízké odměny nebo platy a nedočkají se vděku. Odmítám tvrzení, že důvody špatného stavu rybí populace byly zpracovány. Nevím o žádných studiích které by měli rybářští odborníci na Územních svazech zpracovány pro jednotlivé revíry, natož pro celý ČRS. Každý mi dá za pravdu, že jiné zarybnění si zaslouží pstruhový revír, napájený vlásečnicemi a jiné revír pod přehradou, který je několikrát do roka propláchnut velkou vodou. Řešení? Chce to jen dokopat několik MO majících pstruhové revíry, a nejedná se je o ně, aby společně vytvořily tlak na ÚS. Doufám, že mi opět nějaký zdejší mistr světa napíše jak jsem naivní. Jako důchodce, rozhodně nevidím řešení v rozbití svazu a vytvoření několika skvělých revírů s cenami povolenek v takové výši, která spolehlivě vyselektuje vyvolené.

nofish - Profil | So 4.5.2013 8:45:57

Mrknato >> Ale prd. Jak se člověk při rybařině chová je dáno jeho svědomím. Psaná pravidla jsou jenom mantinely, krajní meze, za něž nesmí jít. To ovšem neznamená, že musí využívat všech skulinek v pravidelch a ještě k tomu naplo. I když v ČR jo no..,

likin - Profil | So 4.5.2013 8:18:42

Mrknato >> Že jsem tak smělý, koho že jsem to izoloval a jaké že to mám názory a potřeby?
Vypadá to, že jsi si koupil křišťálovou kouli.....:-)

rybomil - Profil | So 4.5.2013 7:49:17

FockeWulf >> chodím k soukromému subjektu občas nakládat ryby ( rozuměj převážně kapř ) a tak vím jak to chodí. MO berou ryby za rozumnou cenu, protože bere i ryby, které by asi nikdo jiný moc nebral. Naopak se smějeme tomu kolotoči, kdy se naloží kapř na Vysočině, odveze za rel. draho do Trenčína. Tam se naloží jiný kapř a odveze do Maďarů, v Maďarech další kapř do Polska. Odtud pořád stejným autem tolstolobik do Německa, kde z něj udělají " Salad ala Tuna ":§)
Všici na tom vydělají, konečný zákazník to zaplatí.
Jak je to se pstruhem konkrétně nevím.

Jinak několik, podotýkám několik ! funkčionářů svazu, krajského úřadu i právník mi potvrdili, že pokud máš platnou povolenku na daný revír, musí ti místenku vydat zdarma. Bohužel praxe je tady zcela jiná, bo lidi jsou ovce a ochotný platit, vychcánkům to někdo odkývá. Je jen otázka pořadí, kdy ji dostaneš. Víš o tom zřejmě málo.

likin - Profil | Pá 3.5.2013 23:34:34

Mrknato >> Žádné řešení nenabízím a nemám. A ani od tebe jsem žádné jasné a komplexní nečetl.

Mrknato - Profil | Pá 3.5.2013 23:31:10

likin >> Střídáš světlé se stinnými stránkami svých exposé. Společný rybolov ve svazu považuju za nejlepší formu rybařiny. Kdopak nám tento rybolov zajistil, zprostředkoval? MO, které chovají levnou rybu pro své soukromáky? Tomu snad ani ty nevěříš. 7 z 10 strýců z MO nechce společný rybolov a nebo ho bere jako nutné zlo a tím víc ho bere hákem a pouští mu žilou. To je velké pokrytectví.
No a tvé řešení pseudopráce jako trest tu už bylo, že tys to nepostřehl?

nofish - Profil | Pá 3.5.2013 22:23:32

FockeWulf >> Povolenky nemusíš kupovat obě a místenku platit nemusíš. Tak zas nepeháněj :-)

sfox - Profil | Pá 3.5.2013 21:09:43

mlíčnák >> Je ůplně jedno co tam děláš ,věř mi že moc dobře vím jaký je problém pár těch kýblo nosičů sehnat ,na výlovy ještě jakž takž ,ale na vysazování se lidem nechce .Jsou tam moc malé ryby .)))

kakr - Profil | Pá 3.5.2013 21:03:05

Nejlépe se potočák hájí, když ho zavřeš do skříně. Není drahej, stojí jen pětikilo.......

Bláža - Profil | Pá 3.5.2013 20:58:42

mlíčnák >> Nikdy jsem u takové akce nebyl, ale je to krásné, vypouštět nový život do našich těžce zkoušených vod. ;o)

Bláža - Profil | Pá 3.5.2013 20:56:41

Mrknato >> Ještě by mě zajímalo, kolik, a za co teda zaplatí těm MO, které vytírají sami, když tvrdíš, že násadu svazu prodají. Lidi to dělají jako brigády, tak jsou jen náklady na mat. a energie. Aspoň se tak tady prezentují. Jestli je to jen za tyto věci, tak by jim měli konečník líbat.

Vlastní hospodaření svazu nehodlám rozebírat, to už jsem tady četl mnohokrát...

nofish - Profil | Pá 3.5.2013 20:45:48

Mrknato >> Víš, že s tebou souhlasím, že u svazu je to bordel. Je to vlastně taková "malá verze státu". Taky bordel, člověk nechápe jak to může fungovat, ale funguje to.
Ale chce to klid. Ti lidi co se rochní v blátě nemůžou za to, že se nesyslně přerozdělují prachy. Řeknu ti to takhle. Já budu radši když "moje" peníze nesmyslně utratí v MO za totální kraviu co nepotřebují, než platit výlet "sportovcům" aby jeli chytat 15cm pstroužky a říkat si "spúortovní rybáři- reprezentanti"....
Všechno je to bordel. Ale bez MO to nepůjde. Slyšíš to nerad, ale Jestli něco zlikvidovat, tak ÚS a ne MO :-) Ono to centrální řízení něřeho co řídící pracovník ani neviděl, ani neví kde se to nachází, taky není dobrá věc.

nofish - Profil | Pá 3.5.2013 20:40:28

šumava >> Krásě napsáno. A platí to o jakémkoli způsobu lovu. Já to na muchu taky moc neumím. Ale dokážu si to přiznat. Vlastně asi neumím skoro chytat ryby, protože nemám nachytané žádné metrové kapry a pstruhy. Ale přitom jsem spokojený, protože vím, že ve vodě jsou ryby a když je neumím chytit, je to můj problém. Někde jsou ryby velké, někde malé, někde jich je hodně, jinde málo. To je pravda. Ale o tom to je, člověk se musí pořád učit. Ne přijít, nahodit a tahat rybu za rybou. To je nuda...

rybomil - Profil | Pá 3.5.2013 20:30:00

sfox >> když má Pája plodný den, bývá nás víc co ho občas nechápou







díky v mládí získanému náboženskému vzdělání biju se v prsa a říkám: je to má vina, má veliká vina

nofish - Profil | Pá 3.5.2013 18:13:21

Drozďák >>
1) Taky tu máme poptávku po driogách a nikdo neschvaluje jejich dostupnost. Taky by se dalo říct, že jde o "převis" poptávky nad nabídkou. Protože budou-li fungovat soukromé "revíry" jako revíry a dle zákona, nebudou lákat lidi.
2) V tomto bodu se mýlíš. Soukromý revír a těžba ryb udicí jsou dvě rozdílné věci. Revír musí fungovat stejně jako ty svazové. Za stejných podmínek. Těžba ryb udicí zase není těžba, když těžar už před začátkem úkonu třeba souhlasí s puštěním těžených ryb. Prostě jde o úplě něco jiného. České ochcávání pravidel a zákonů díky slovíčkaření. O to jde.
3) proto celou dobu tvrdím, že byly-li by soukromáky revíry a dodržovaly zákonná pravidla, neškrtly by si. Ne tedy tak výrazně.

Většina lidí už zapoměla, co je to rybolov. Když jsou den bez záběru, jsou z toho hotoví. Pak jedou na soukromák s nadějí snadnějšího úspěchu. Člověče, já to zažil, vím jak spousta těch lidí myslí. Mluvíval jsem s nimi, poslouchal ty řeči...

airfish - Profil | Pá 3.5.2013 9:57:12

gregyn >> Tak mi prosím řekni, jak by jsi pojmenoval rybáře chytajícího pstruhy na rybičku s trojháčkem, který po záběru čeká dvě, tři minuty až to ryba "zažere". A to ani netuší jak velkého pstruha na tom má. U nás to bývala běžná praxe a věřím, že kdyby dnes povolili vláčet rybičku, tak to budou dělat opět.

šumava - Profil | Pá 3.5.2013 8:56:46

Mates PB >> hájení opravdu nic neřeší, pokud je hájení pouze ochrana, aby si nikdo rybu neponechal. Když uvážíme, že v minulosti bylo vydáváno více P povolenek, množství odnesených ryb bylo několikanásobkem stavu z dneška a trvalo to po mnoho let, takže lze předpokládat že se nevybíjela podstata, je z toho dle mého jasně patrné, že hlavní příčina mizení původních druhů ryb (nejen losovitých) nemůže být v tom, že to ,masaři sežrali, , bude to bohužel mnohem složitější.
Proti minulosti rybáři rybám byť možná i nevědomky škodí mnohem více a to i v prípadě těch největších estétů, kteří by za zabití ryby zabíjeli rybáře. Ale klíčové faktory budou pravděpodobně jinde než v samotném aktu sportovním rybolovu. Bohužel, jinak by řešení nebyla tak neuchopitelná. Ale jsou vody, kde proti minulosti - cca 15-20 let dozadu stavy potočáka rozhodně neklesají. k diskutované rybce, nikdy jsem nebyl jejím příznivcem a že když jsem začal chytat byla to zcela běžná nástraha (chytám většinou na menších až malých tocích) . Já jí až na vyjímky nepoužíval, ale hlavně proto, že mne to nebavilo. Jinak lovec s rybkou dostatečné velikosti možná napáchá méně škody než pravověrný muškař, který popíchá za vycházku desítky ryb mnohdy velmi malých velikostí. Zkramařený potočák 20cm, je pro většinu toků větší ztráta než potočák ke 40, ten má na rozdíl od toho malého svůj úkol zachování rodu obvykle již za sebou.

AntonM - Profil | Čt 2.5.2013 22:48:23

Drozďák >>

Tady je již starší (2009),ale také vysvětlení stavu P vod od funkcionářů svazu.


" Je nezbytné rovněž zmínit souvislost mezi zarybňováním rybářských revírů a kalkulací cen povolenek. Připomínám, že uživatel revíru má za povinnost dodržovat předepsaný zarybňovací plán.
Po vynásobení součtu zarybňovacích plánů svěřených revírů a ceny ryb zjistíme nejpodstatnější náklady na hospodaření. K nim musíme připočítat náklady na režii, zejména jde o náklady na dopravu ryb. Součet všech nákladů na hospodaření na revírech slouží jako podklad pro kalkulaci cen povolenek, kdy se takto zjištěné náklady vydělí odhadovaným počtem povolenek (tento počet se stanoví podle zkušeností z let předcházejících) a výsledné číslo je cena povolenky.
Vše se počítá samostatně pro mimopstruhové a pstruhové revíry. Za nanejvýš významné považuji sdělení, že Zpč. ÚS Plzeň staví vyrovnané rozpočty, což prakticky znamená, že z prodeje povolenek nevytváří žádný zisk.


Doufám, že z výše uvedeného je jasná souvislost mezi počtem prodaných povolenek a cenou povolenky Čím méně povolenek prodáme, tím by zákonitě měla být vyšší cena jedné povolenky a naopak; jinak prostředky na zarybnění, tedy splnění zarybňovacího plánu, nelze získat.


Na základě této úvodní informace se tedy pokusím zformulovat důvody, proč Zpč. ÚS Plzeň od letošního roku rozhodl o zrušení omezení lovu přívlačí nebo lovu na umělou mušku na tři dny v týdnu a o povolení lovu ryb na mrtvou rybku.

Ke zrušení omezení lovu přívlačí nebo lovu na umělou mušku na tři dny v týdnu lze uvést:


o Dostatečná plocha chráněných rybích oblastí, kde jsou chráněny původní populace pstruha obecného a lipana podhorního v poměru k částem revírů, kde je povolen lov ryb na udici.


o Dostatečné odchovné kapacity místních organizací sdružených v Zpč. ÚS Plzeň, schopné pokrýt i případnou potřebu zvýšeného zarybnění.


o Převis nabídky soukromých chovatelů na násady lososovitých ryb (pojistka pro případ, že by produkce místních organizací nestačila).


o Neexistence věrohodné studie dokazující, že omezení počtu docházek má vliv na zvýšení populace ryb v rybářských revírech.


o Pozitivní výsledky průzkumů - jen v roce 2008 proběhlo v revírech svěřených Zpč. ÚS Plzeň 34 průzkumů rybích obsádek při různých vědeckých studiích prováděných vědeckými ústavy nebo orgány ochrany přírody.


o Kritika těchto omezení ze strany rybářů – návrat k úpravě provedené zákonem.


o Snížení rybářského tlaku vyplývající z klesajícího počtu prodávaných pstruhových povolenek.


K povolení lovu ryb na mrtvou rybku lze uvést:


o Návštěvnost drobných pstruhových toků rybáři se přiblížila nule.


o Výjimka k lovu ryb na mrtvou rybku je udělena Ministerstvem zemědělství ČR (nejde o svévoli uživatele revíru) v drtivé většině na revíry, kde jiný způsob lovu není téměř možný (drobné a zarostlé toky).


o Pozitivní výsledky odlovů ryb při prováděných vědeckých studiích.


o Zkušenosti z likvidace následků otrav ryb. Například z menšího toku, kde rybáři ročně uloví cca 14 ks pstruha bylo po otravě ryb zlikvidováno 280 kg vzrostlých jedinců.


o Četné žádosti rybářů o povolení tohoto způsobu lovu.


o Nezávaznost výjimky. Rybář, kterého lov ryb na mrtvou rybku pohoršuje, může lovit ryby jinými způsoby, nejedná se o nařízení, ale možnost.




Určitá, dlužno podotknout, že velmi malá část rybářů, uplatňuje stále hlasitěji požadavky na zavedení různých ochranářských opatření. Ano, my rybáři určitě chceme, aby rybářské revíry byly plné krásných trofejních ryb. Dovede nás ale k tomuto stavu zvýšení lovné míry, omezení počtu docházek, popřípadě absolutní zákaz přivlastňování ryb? Zatím nikdo přesvědčivě nedokázal, že právě tudy vede správná cesta.


Zamyslíme-li se totiž nad biologií ryb, je tento ideální stav vyloučen. Možná si ještě ze školy pamatujete obrázek věkové pyramidy, kdy u široké základny pyramidy byly nejmladší ročníky a se zužováním pyramidy směrem k jejímu vrcholu jedinci stárli, jejich počet klesal a až na samém vrcholu byl ten jeden nejstarší a největší jedinec, třeba trofejní pstruh.


Dokážeme omezováním rybolovu snad změnit tyto přírodní zákonitosti? A jak se máme vypořádat s krátkověkostí lososovitých ryb? Neuhyne trofejní lososovitá ryba stářím dříve, než ji uloví další rybář? Pstruh obecný je navíc stanovištní ryba, která se zvětšující se velikostí zvětšuje i své teritorium a velmi agresivně je brání před slabšími jedinci svého druhu. Jak tedy naskládat více „potočáků“ na stejný prostor? Také Vám to připadá neřešitelné? A jak se teprve máme vypořádat se seriózními zahraničními studiemi, které uvádějí 75% mortalitu (úhyn) lososovitých ryb následkem stresu případně zaplísnění po jejich opětovném puštění do revíru po ulovení rybářem? Že je tato studie platná i pro rybářské revíry v České republice dokazují i tzv. revíry „chyť a pusť“, do kterých je nutné každoročně vysazovat velké množství ryb. V souvislosti s tím se nabízí otázka, který rybář zabije více ryb, ten který chytí čtyřicet pstruhů, a všechny šetrně pustí zpět do vody, nebo ten, který uloví tři pstruhy, všechny si ponechá a ukončí rybolov?


Já mám jasno, a co vy?


Přírodě člověk neporučí. Nikdo nemáme patent na rozum a jen čas ukáže, jestli je správné omezovat rybolov nebo naopak zpřístupnit revíry rybářům. Děkuji mým kolegům z výboru Západočeského územního svazu v Plzni, za to, že našli odvahu učinit troufalé rozhodnutí a možná umožnili rybářům využít část bohatství, které nám naše příroda nabízí. Všem rybářům přeji více názorové tolerance a těm, kteří si chtějí ponechat uloveného pstruha či lipana, přeji, aby jim to nikdo bez pádného důvodu nezakazoval. Ti ostatní ať klidně ulovené ryby pouští zpět.



Petrův Zdar!

u.x.a. - Profil | Čt 2.5.2013 22:41:10

AntonM >> to jsme se toho dozvědeli,byl jsem jak na trní ,že se to dnes rozlouskne, je ten Drožďa ale rafinovanej....

AntonM - Profil | Čt 2.5.2013 21:36:19

u.x.a. >>

O jedné vím. A tobě povím (už jsem ti to asi říkal).

Ale jinak je to povětšinou tak jak píšeš.

Doba přeje Kapř , svaz přeje Kapř.

Heslo je " Kapř vysadit, Kapř chytit, Kapř sežrat"

Doba je holt zlá. :-)))

kakr - Profil | Čt 2.5.2013 18:14:11

Drozďák >>
Budeš se divit, ale P povolenek se vydává méně než před 45 roky, vlastně se divit nemusíš, neb kde nic není ani čert nebere.
Jenže nejsou ani hrouzci, karasi (obecní), tedy ryby nenáročné na prostředí a rybářský tlak.
Tak kde udělali soudruzi s NDR chybu? Jaký nenažraný dav likviduje karase obecného??

Darcy - Profil | Čt 2.5.2013 15:36:13

Ten radí to, a ten zas tohle. Všichni jsou vedeni zájmem zvýšit stavy pstruha potočního a lipana. Bohužel, my jedinci, se pravdy asi nedobereme. Chtělo by to rozsáhlý vědecký výzkum, který by stanovil příčiny úbytku těchto krásných ryb. V tomto by měl sehrát rozhodující roli ČRS. Když vidím na jaké pitomosti se vypisují granty a kam jdou mnohdy peníze z EU, možnosti by se určitě našly. Bohužel, i já jsem po revoluci částečně uvěřil blábolům, že za to mohou komunisti, jako konečně za všechno, a plošné používání umělých hnojiv. Něco už pamatuji. Jak to, že při devastaci krajiny umělými hnojivy, byli v každém potoku pstruzi a dnes jsou tyto vody prázdné. Jak to, že se snižují stavy drobné zvěře? Příčin bude zřejmě víc, a my bychom měli tlačit naše nevyšší orgány k odpovědi. Třeba i formou dotazů na členských schůzích, s požadováním písemné odpovědi.

airfish - Profil | Čt 2.5.2013 14:28:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lauri >> K čemu by potom byly pstruhovky? No koupíš si dobrý foťák a můžeš "lovit" co hrdlo ráčí.:))

pupakpuvodni - Profil | Čt 2.5.2013 12:54:55

Lauri >> ty ryby tam vubec nejsou kvuli rybarum, ty tam jsou proto aby potok, ricka ci reky byla zdrava, aby voda nebyla zkazena atd . . .

medvěd - Profil | Čt 2.5.2013 11:41:35

Udo - >> úplné hájení pstruha a lipana znamená zavřít pstruhovky.Snad jen závodníci by si výjimku na lov hájené ryby nějak zařídili

siri - Profil | Čt 2.5.2013 10:58:05

Kdyz tu uz byla rec o MO Semily a Jilemnice ve vztahu k potocakum a lipanum, docela by mne zajimalo, jaky je stav na jejich revirech, bo mi to tam neprislo nijak tragicke. Ale uz jsem tam tak tri roky nebyl...

bart.bm - Profil | Čt 2.5.2013 10:24:03

gregyn >> neřek bych že za úbytek potočáka můžou predátoři.Mohu to posoudit i z jiného hlediska jelikož jsem chytal na pstruhových revírech kde se kormorán,vydra nevyskytovali a volavka výjimečně.Nejhorší obrat v úbytku potočáka nastal když se do vody začali sypat duháči a siveni.zaprvé vytlačili potočáky a za druhé zcela zdecimovaly plůdek.smutné koukat jak potoky vymírali.Ale hlavní bylo že páni měli co chytat a čím plnitmražáky.Co se týká pytláků ti byly vždy na těchto revírech.Většinou děti co chytali do ruk nebo na špulku silonu a přesto ti potočáci tam byly.

Ravachol - Profil | St 1.5.2013 22:42:28

rybomil >> sorry za pozdni reakci :) tak jaky kecy bys tady rad slysel? stado ovci co beci furt do sveta ze za vsechno muze kormoran a pritom si nevidi na spicku vlastniho nosu? bud vklidu - argumentovat se da i slusne :) jestli ti jiny nazory vadi, mas tady superkul udelatko - hod si do ignorace vsechny co nemaj tvy nazory a hned bude veselej :)

Dedekk - Profil | St 1.5.2013 13:04:12

Je to vcelku jednoduché. Povolenky zdražit minimálně o 1000%, dát ještě větší pravomoce ochráncům, zeleným a všem možným kecálkům, důsledně chránit vydru, kormorána atd.
Až by byly vybrané peníze nasypány do vody, tak by bylo dobré zakázat v těchto úsecích rybolov.
A pokud by se to někomu nelíbilo, tak si může jít stěžovat a pan Judr.Šíma mu opět řekne, že ryby v tekoucích vodach nejsou ničí, tak co by chtěl. Je to smutné, ale pravdivé.

Ladineeek - Profil | St 1.5.2013 12:59:08

mlíčnák >> Kdo si přivlastní 40 ks kapra za rok, musí to dělat na kšeft, to mi nikdo nevymluví. Normálnímu člověku musí stačit nějakejch 12-15 ks a z toho stejně půlku rozdá v rodině.

Ladineeek - Profil | St 1.5.2013 12:57:45

Dnes se u nás slovuje jeden chovný přítok. Min. 95% těchto ryb se nedožije roku 2014, neb budou sežráni volavkami a vydrami. Výsledkem bude oslavný článek pseudoochránců, jak se krásně množej a prosperujou.

mlíčnák - Profil | St 1.5.2013 12:44:44

Ladineeek >> Zdražení asi nic nevyřeší . Šel bych cestou omezení ročního úlovku všude i na MP .

Mrknato - Profil | St 1.5.2013 12:31:11

Šámik >> Nevím o žádných VIP povolenkách. Pouze na písníku Oplatil (uživatel je Vč.ÚS) si může každý koupit povolenku a chytat. Neplatí tam územní ani CS povolenky.

MO Přelouč má cca 40ha svých soukromáků, kde si člen jiné MO ani neškrtne. Zajímavé je, že pro ÚS provádí některé činnosti na svazopísníku Mělice I. na udávané výměře 100ha, když skutečná výměra je jen 50ha. Kam asi jdou ty ryby z neexistující výměry svazovody? Je to jen úvaha....... nad dobrými pocity, zážitky v přírodě, nad srdcervoucím doznáním Uda, kdyby se podobně chovaly i jiné MO se svými "soukromými pstruhovkami"....

UM1 - Profil | St 1.5.2013 9:18:13

Uz to pochopte!!!
Neplodna ryba nefungujici samovyter!
A tenhle problem neni jen u pstruhu!!
To se zacina uz dostavovat i na jine rybi druhy ----- vse je to o chemii v rece!
Klidne si potocaka muzete hajit ale uvidite ze jeho populace nevzroste!!
Jenom misto 25 cm tam poplavou 35 cm jiny efekt to mit nebude proste ty ryby se nevytiraji!!
A snaha vsech mo a vysazovani nestaci!

Butchi - Profil | St 1.5.2013 9:11:35

Mrknato >>
Já žádnou revoluci nepotřebuju, stačilo by jen průhledné hospodaření a konec dělání vod pro lidi s nasazenými duháky a dechovkou.

Dekrety by měl do rukou dostat ten, kdo se o tu vodu bude odpovídajícím způsobem starat. A mně osobně je úplně jedno, jaký má název.

kakr - Profil | St 1.5.2013 9:09:57

Mrknato >>
Milý Pavle, žádný degret ani dekret potočáky do vody nevrátí, už se s tím smiř - dva blatníky.....

Pvl - Profil | St 1.5.2013 8:59:07

Butchi >> Vy tady stále operujete ,pytláci , volavky .... že není moc vody v pstr řekách ,zk. koryta atd O tom jsem zde moc nečetl Hájit ,háčky bez protihrotu a já nevím co ještě ..Ten základ je v čudu EDIT já osobně si myslím ,že největší kámen úrazu začíná u té vody.

LudaT - Profil | St 1.5.2013 8:01:14

Celou diskuzi jsem nečet, takže asi nenapíšu nic objevnýho. Já bych spíš než hájení P a Li hájil přímo celý úseky řek, tomu potočákovi je jedno jestli umře a skončí na pánvi, nebo ho ohmatlá 10 fotičů a následně umře na pomačkaný vnitřnosti či zaplísnění atd., výsledek je pro něj stejnej.
Taky chránit ryby na toku kde povodí vykácí veškerej porost okolo řeky, vymodeluje ty hnusný meandry do pěknýho lichoběžníku a narovná tok mi přijde podobný jako chránit volně žijící tygry v ČR.
Musíme v první řadě začít u omezení sebe, což bude hlavní problém.

Ravachol - Profil | St 1.5.2013 6:31:46

aleš vavřina >> furt s tema kormoranama...me prijdete jak navedení :)))
kormoráni, komunisti a klekanice...je kvanta horskejch ricek a potoku, nebo nize polozenejch zarostlejch ricek, ktery oko kormora nikdy nespatrilo a situace s pstruhem v nich je stejna jak kdekoliv jinde...prestanme se uz na kormorany vymlouvat prosim...

Ravachol - Profil | Út 30.4.2013 22:00:05

aleš vavřina >> dovoluji si oponovat - predatori byli driv nez tyrolska drivka a v daleko vetsich poctech nez dnes a rek a potoku bylo stejně ...pstruhu byly plny koryta :) ...xdruhu volavek, rybozravejch kachen, vydry na kazdym potoce...do toho kvanta vranek, ktery zraly jikry, lednacci, capi ruznejch barev, rybozravy uzovky a problemy nikdy nebyly - me prijde ze se na predatory ukazuje jen pro to ze je to nejjednodussi..nic neztmeli urcitou komunitu jako ukazani prstem na jednoduchyho nepritele kterej je vidět:)) se zbytkem co pises absolutni souhlas

tucnak11 - Profil | Út 30.4.2013 18:04:41

Stavba >> Kamaradi maš pravdu žeby ne agregat a hovne toky tak PP mamy v zoo za vitrynou jako ohroženy druh.Po povodnech v 97 všehno se změnilo ,toky teplota vody se zvzšila cos pro třeni přyrozenym nepřyspiva a je pravda že je konec.Člověk musi se sam starat o PP inač je to vryti.Co se jedna agregatu dělam to uš roki a ještě se nic nestalo jak rybam take žyvotihom v něm. PP mame spoustu nejsou mega, neni problem ich chytit i za vyhazku 50 kousku plus sivena a hranulače sem tam,tou špinu amikovou snažime se sadit minimum aby nam neubližovala PP.MO sama pokut ma P revir se ma starat a to sakra pořadně,jinač pstruha potočniho neuvidi,unas se chyta na hačky bezprotihrotu a nej radost maji muškařy.