Kdo je rybář?

Jak se pozná, či jak se hodnotí, kdo si může říkat rybář.Koho za rybáře považujeme. Jsou ještě vůbec takoví?Upozornění : bláboly mažu, úvahy ocením.Dík.
Autor diskuse: retrívr - Profil , 23.9.2012 všeobecné - ostatní

tichy blazen - Profil | Ne 23.9.2012 14:21:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podle mě je rybář ten co si jde k vodě odpočinout od hektického života dnešní doby,se zaujetím sleduje nádhernou krajinu kolem sebe a s veškerou láskou ke svému koníčku čeká na pohyb svých splávků či číhátek, je vděčný za jakýkoli úlovek, ať malý či velký,čas od času si chytí něco na pekáč či do udírny, ale jen v takové míře aby neplnil mrazáky své ani cizí a tím neplenil revíry. Správný rybář se samovzdělává vlastními zkušenostmi od vody ale i odbornou literaturou. Samozřejmě se snaží být i nápomocen své organizaci, protože určitě má zájem o to aby v revíru který navtěvuje měl stále co chytat, aby revír vzkvétal a bylo mu u něj dobře

trubadurek - Profil | Ne 23.9.2012 21:02:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

retrívr >> Promiň. Zkusim ti popsat rybáře, podle sebe, jelikož se za něho považuju... Je to lovec, kterého ho pořád něco táhne k vodě. Je jedno jestli prší, svítí slunce, je jaro, nebo zima. Je jedno jestli je to potůček, řeka, nebo moře. Kamkoliv jede, má s sebou zbalenej malej teleskop a v kapse kůrku chleba. U vody prosedí hodiny a zdá se mu, že tou jsou minuty. Pokud nic nechytí, neotráví se... Řekne si, zejtra to půjde. A zas dokola. Pokud chytne rybu, kterou si vyseděl (našel), má právo (často jej využívá) si ji ponechat a nakrmit s ní své blízké, protože to je fajn. Určitě se obejde bez bojlízu, bivi stolku a nemusí řešit, jakou televizi si dá do bivaku...

Kovis - Profil | Ne 23.9.2012 12:27:54

retrívr - >> Rybář se podle mého názoru pozná tak, že chodí k vodě pro ten klid a radost. Nehraje si na haura s výbavou za sta tisíce, netvrdí ostatním jak je důležité všechno pustit nebo naopak všechno sežrat, ale užívá si sám tu pohodu u vody a uznává a dodržuje daná pravidla. Když skončí svoje rozjímání, tak po sobě posbírá bordel, protože mu záleží na přírodě kolem něj. Když má zrovna chuť na rybí maso a měl štěstí, tak vytáhne sak, picne rybu po kebuli a jde v klidu domů.

Tichej - Profil | Ne 23.9.2012 11:54:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

retrívr - >> rybář je ten, kdo přijde k vodě , nahodí a ani mu nejde o chycení ryby :-) , klidně hodí kachnám rohlík, kosákům žoužalu, pokud se přece jen rozhodne rybu si vzít , tak z revíru odkud nebude ta ryba chybět, usmrtí ji rychle a netahá ji domů živou 50km, od vody si odnese vše co si sebou přinesl, neruší ostatní( včetně přírody :-) ) hlasitým řevem rádia,pípáků prostě jsou to takové nicotnosti co dělají rybáře RYBÁŘEM :-) , rozhodně to není kus papíru kterému se říká povolenka :-)

Anýzový dědek - Profil | Ne 23.9.2012 11:09:54

Nevím, myslím si, že rybář v pravém slova smyslu by měl mít rád přírodu a chovat se k ní a v ní ohleduplně, ne jako dobyvatel, ale jako její součást.
Měl by s rybou zacházet jako se soupeřem a pokud si jí nechce ponechat, tak jí šetrně pustit zpět.
O tom, že by neměl nechávat u a ve vodě bordel nebudu psát.
Měl by mít pozorovací schopnosti, aby byl schopen pochopit, že není v přírodě sám, ale že kolem něj kypí život ve všech viditelných i neviditelných formách a umět pochopit krásu tohoto života.
To označení "tichý blázen" je na místě, protože by se měl chovat tiše,aby mohl tu krásu pozorovat a blázen proto, poněvadž pokud nerozumí přírodě, tak nerozumí ničemu, co se v ní odehrává.
Budme tedy tišší blázni a nestyďme se za to.

mipa - Profil | Ne 23.9.2012 14:03:12

retrívr - >> pravý rybář není ten, co má 250 vycházek k vodě, ani ten, co má výbavu za 50.000,- a ani ten, co ji má třeba jen za 5.000,- Kč ... a třeba ani ten, co propaguje CHaP, K-70 či neustále používá clinik ..... je to člověk, který obyčejný koníček širokých "lidových mas" pozvedl na životní filosofii a styl, svoje chování a působení na břehu obecně upravil tak, aby bylo v souladu jak s přírodou, ekologií ... tak třeba i se zásadami slušného chování ..... a rád bych věřil tomu, že takových "rybářských gentlemanů" je mezi námi stále dost a dost, i když u vody mnohdy pochybuji ... :-)))))

arnošt - Profil | Ne 23.9.2012 12:15:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Povolenku si může koupit každý,kdo má peníze.To z něj ještě nedělá rybáře.Rybářem se člověk postupně stává a někdy trvá hodně dlouho,než se tak stane.Někdy se to nepovede nikdy...Vše je jen o přístupu a to neplatí jen v rybařině...

nofish - Profil | Ne 23.9.2012 10:39:31

venca1 >> ale to je rybolovná technika, ne ryblov :-) To je to samé jako když dřevorubci sekají kmen napůl co nejrychleji. To neberu :-)
Jediný sport je kaprařina. Vyběhnout ožralý z bivaku(běh), nespadnout z lehátka(skoro gymnastika) a co nejrychleji rozespalý doběhnout k prutům(orientační běh), pak vytáhnout rybu(silový sport - lano atd). To je jedné, co má něco (okrajově) společného se sportem :-)

(ten druhý odstavec je samozčejmě spíš jen takový blábol z nudy)

premous - Profil | Út 25.9.2012 15:18:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak se taky přidám k této nesmyslné polemice. za RYBÁŘE považuji lidi kteří si dovedou rybaření užít ať už z rybářským vybavením za statisíce nebo prutem z tržnice za 200kč, lidé kteří mají radost jak malé děti z toho když chití rybu ať je jaká je (ať si ji vezmou nebo ne to už je každého věc má na to právo), nehoní kila boiliesem jenom aby se mohli pochlubit na rybářských stránkách a mezi přáteli, a hlavně lidi kteří milují své hobby.Tady u nás je jen jeden rybář kterého znám a může se pyšnit tím že je rybář tento člověk chytne za každého počasí užije si každou minutu na rybách a dokáže poradit a povzbudit.

Dawemaster - Profil | Po 24.9.2012 7:48:32

Rybář je ten,kdo má rád přírodu a zejména vodní živel a chová se k přírodě s úctou. Rybář nedělá u vody bordel,neruší ostatní rybáře (hulákání rádia,nesmyslně hlasité pípání signalizátorů,ožralá banda u vody dělající bordel a kravál....) a k rybám se chová šetrně (netvrdím,že si někdo nemůže rybu nechat,občas taky nějakou zmasím ale to neznamená že jí hned na břehu vyválím v šutrech a zlámu jí ploutve ve vezírku - když už si rybu chci vzít tak jí dopřeji důstojnou a rychlou smrt). Poctivý a slušný rybář dodržuje rybářský řád ačkoliv se mu nelíbí... Tohleto všechno pro mne znamená slovo "rybář". To ostatní jsou jen parodie rybáře,kteří se snaží na rybáře si hrát....

arnošt - Profil | Ne 23.9.2012 12:43:58

Kovis >> Přesně tak,opravdový rybář ctí pravidla ,chová se k rybám,i malým,s úctou,k přírodě s respektem a to vše i když ho nikdo nevidí,prostě kvůli sobě samotnému...

SlavnýLovecPampalini - Profil | Ne 23.9.2012 11:47:47

retrívr - >> nevadí mu nepřízeň počasí, aby chytil rybu dělá věci co jsou pro některé bláznovství, rybář je ten co nechodí k vodě aby udělal video, fotku, aby na tom vydělal, ale první je pro něj ta příroda a klídek... zkrátka rybář je tichý blázen

Kalužmistr - Profil | Ne 23.9.2012 10:17:49

Já nejsem ani rybář ani masař, chytám pouze zeráci, jsem ZEROCHYTAČ :-))

Chme1da - Profil | Út 25.9.2012 18:50:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

retrívr - >> Rybářem z mého pohledu je člověk, který se zabývá lovem ryb. K vlastnímu rybolovu přistupuje takovým způsobem, aby zachoval revíry dalším generacím.

Sven - Profil | Po 24.9.2012 13:01:51

retrívr - >>
Ideální rybář se řídí desaterem:
1) Rybář je hrdý na svůj národ, který pod vedením presidenta Václava Klause buduje
kapitalismus.
2) Rybář chrání pravdu a plní dané slovo.
3) Rybář je pracovitý, učí se.
4) Rybář je přítelem všech dětí.
5) Rybář je statečný a kamarádský.
6) Rybář je čestný a spravedlivý
7) Rybář chrání mladší a pomáhá starším.
8) Rybář se nebojí těžkostí ani překážek.
9) Rybář chrání přírodu a život na Zemi.
10) Rybář má rád svou zem.

malamut - Profil | Po 24.9.2012 11:22:10

dvorák >> však já moc "rybářů" za rybáře nepovažuju. Nikdo by neměl urazit rybu tím, že ji uloví, aniž by o ní něco věděl (Teče tudy řeka copy)

malamut - Profil | Ne 23.9.2012 13:35:08

retrívr - >> občas mi připadne, že je rybář každý, kdo má do prdele díru :-))

nofish - Profil | Ne 23.9.2012 12:59:57

SlavnýLovecPampalini >> hele ono by stačilo, kdyb šlo nějak udělat aby se dělalo každý druhý rok přezkoušení, brigády by se musely manuálně odpracovat, klidně třicet hodin za rok a podobné věci. Prostě takovou "autoselekci". Zůstali by jen lidi co mají skutečný zájem o rybřinu a všude by byli jen ti "praví" rybáři. Ti už by se nehádali, věděli by že jsou úlovky, i ty odnesené, jsou zasloužené. Alespoň co se svazu týká :-)

valdes - Profil | Ne 23.9.2012 12:46:38

Pod pojmem rybář si představím třeba Rudu H.

donald5 - Profil | Ne 23.9.2012 12:36:14

Rybář je člověk živíci se lovem a prodejem ryb, který je označován jako rybolov. Základními rybářskými pomůckami při chytání ryb jsou pruty, sítě, vrše, případně harpuny, toť Wikipedie.

Podle mě je rybář každý člověk, který se u vody chová kultivovaně a je šetrný nejen k rybě, ale i k okolní přírodě. Vezme si občas rybu pro vlastní potřebu a nezásobuje nějakou knajpu pro pár piv, panáků a nebo korun.

Howg :-)

svaca - Profil | Ne 23.9.2012 11:35:10

No slo mi o to, ze by proste mel znat i ty veci kolem a nehledet tak primocare.....myslivost=lov zvere. To mi trochu vadi.

kdyby rybar neznal chrostika nebo rakos, taky mu reknu ze neni rybar.


asi jsem to spatne napsal ale myslenka tam je:)

retrívr - Profil | Čt 27.9.2012 22:15:43

Vidím jasně, že jsem otázku měl více specifikovat, myslím, že názor na toho " rybáře", který umí více způsoby, který ví , kdy, kde jak. Není to rekordech, není to o materiálu. Je to určitě o přístupu, vztahu k rybařině. Je v tom i trocha pokory. Zklamaly mne odpovědi, čekal jsem víc úvahy osobního názoru.Nic víc, nic míň.Nebudu dělat závěr, není z čeho.Dávám pár minut, komu-koliv, pak to zavřu.Dík pár lidem, kteří pochopili.Nešlo opravdu o líbivé odpovědi, chtěl jsem názor, protože tady základ dalšího vývoje. Zde optimismus tedy nepramení. No nic, jindy víc.

Shiro Utsuri - Profil | Út 25.9.2012 15:49:22

Dawemaster >> Jasně. Podle mě je rybář každý , kdo chytá ryby a neporušuje tím zákon. O tom jaký je spíše vypovídají lidské vlastnosti.

poky82 - Profil | Po 24.9.2012 14:58:22

retrívr - >> Rybář je člověk co potřebuje TV do bivaku.

(o)_(o) - Profil | Po 24.9.2012 14:14:43

Sven >> je to jinak:-)
1. Rybář je pravdomluvný.
2. Rybář je věrný a oddaný.
3. Rybář je prospěšný a pomáhá jiným.
4. Rybář je přítelem všech lidí dobré vůle
a bratrem každého rybáře.
5. Rybář je zdvořilý.
6. Rybář je ochráncem přírody a cenných výtvorů lidských.
7. Rybář je poslušný rodičů, představených a vůdců.
8. Rybář je veselé mysli.
9. Rybář je hospodárný.
10.Rybář je čistý v myšlenkách, slovech i skutcích.

myrau - Profil | Po 24.9.2012 14:11:50

Ahoj všem,

otázka je položena zprávně ale myslím, že nikdo z nás na ní opověď nezná. Pohled na to, jak vypadá rybář, má každý z nás úplně jiný. Nezatracoval bych lidi, kteří si jdou na hodinu po práci sednout k vodě a vytáhnou z vody pár plotiček, stejně jako lidi, kteří tráví u vody dlouhé dovolené a do vody i ryb investují nemalé peníze. Z toho pro mne plyne, že rybář je ten, pro koho je rybaření životní styl a láska, bez ohledu na to kolik do něj investuje peněz a času. Takový člověk určitě nenechává nepořádek na březích řek ani svým hlukem neruší ostatní kolegy v lovu. Určitě si přírody váží a nezbývá než si přát aby takových lidí bylo kolem řek, co nejvíce.

Petrův zdar!

Woohooo - Profil | Po 24.9.2012 10:16:09

retrívr - >> Koupit nebo si nekde pujcit pruty a chytit si rybu muze dnes kazdy na nekerem soukromaku ... rybare chapu jako cloveka ktery si vybudoval nebo se narodil se vztahem k prirode a zejmena vode at uz provozuje rybarinu "sportovni" nebo nekde hospodari na nejake vode prejima tak torsku odpovednost za to prostredi ktere je podle me do velke mire na nas lidech zavisle a prinasi mu to poteseni ... at uz se rad o ryby stara a chova je k prodeji ci s prutem rad sedi po ranu a ceka na zaber tak k tomuhle vodnimu svetu ma urcitou uctu a repspekt a snazi se prispet k tomu aby tenhle svet pretrval pro dalsi generace :))) ... na tyhle povidacky moc nejsem ale takle nejak si predstavuju cloveka rybare ...

dvorák - Profil | Po 24.9.2012 0:06:18

Rybář by měl mimojiné poznat alespoň polovinu našich ryb. Takže tu zas tak moc rybářů nemáme :-(

Cloud - Profil | Ne 23.9.2012 23:59:10

retrívr - >> Rybář je ten co plní hráz! :-)
Trocha pěkné hudby neuškodí!

Káceč - Profil | Ne 23.9.2012 22:46:16

Současný rybář je člověk, který má zbytečně volného času a neví co s penězi. Koupit rybu třeba v obchodě vyjde daleko levněji a je to i méně časově náročné. Kecy o tom, že jde o ukojení pradávných loveckých pudů neberu. Lidstvo je tak přepudováno, že se samo z přírody vypudí. A jde mu to velice dobře a rychle.

Lee-Haney - Profil | Ne 23.9.2012 22:33:21

retrívr >> Ale jakou odpověď chceš slyšet?Chceš abych ti tady začal básnit o všem dobru co musí konat člověk aby byl rybářem?Já jsem to definoval prakticky v jedné větě a za tím si stojím.Vím že moje odpověď se do takového téma nehodí,protože by tahle otázka byla zodpovězena jedním příspěvkem v jedné větě,ale pokud jsi chtěl slyšet nějakou krásnou odpověď plnou veršů a superlativů tak jsi neměl napsat otázku kdo je rybář,ale třeba: ,,Zkuste mi romanticky ve verších popsat rybáře''

Prostě si to neber špatně,ale tahle otázka je podle mě zbytečná.Pár lidí se tu bude pokoušet recitovat Otu Pavla,ale co z toho?:)
No snad jsem tě neurazil.

rover - Profil | Ne 23.9.2012 21:40:03

Paranoidní Schizofre >> A už víš, co jsi chtěl vlastně říci ?

Pvl - Profil | Ne 23.9.2012 21:23:52

*Shimi* >> Jenže ty jsi podle mne napsal definici rybáře . A ne, kdo je rybář. Asi namítneš, že je to samé . Já tu otázku tak nechápal . :o§) I ve svém věku

trubadurek - Profil | Ne 23.9.2012 21:22:42

*Shimi* >> je vidět, že otázce nechceš rozumět....

flekos - Profil | Ne 23.9.2012 21:11:12

retrívr >> Ahoj, a pokud nezemru u vody, tak to bude spatna smrt.

retrívr - Profil | Ne 23.9.2012 21:04:39

NICKLOTERS >> Tady někde je ta cesta.Dík.

NICKLOTERS - Profil | Ne 23.9.2012 21:01:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

retrívr - >> Snažím se o to ůpěnlivě od mé první povolenky..Nechlubím se ale potajmu se snažím žít od té doby pokorně mezi svými rybářskými kamarády.Jedno jsem ale získal hned jako kluk a to je že den strávený bez ůlovku je stejně krásný.......

trubadurek - Profil | Ne 23.9.2012 20:50:06

Paranoidní Schizofre >> příteli,mám pocit, že za "sporotvní rybáře" se považují takřka všichni... Já se hrdě hlásím, že k nim nepatřím. Já uznávám chyť a pusť se do nich....

*Shimi* - Profil | Ne 23.9.2012 20:48:05

retrívr - >> Na jednoduchou otázku, a jak sám správně píšeš na úrovni 3 letého děcka, jednoduchá odpověď. Co na tom nechápeš?

OK, odpovím ti tedy na vše.

1. Kdo je rybář? - Rybář je člověk zabývající se rybolovem
2. Jak se pozná? - Že loví ryby
3. Jak se hodnotí? - Nehodnotí se
4. Kdo si může říkat rybář? - Každý, kdo loví ryby
5. Koho za rybáře považujeme? - Každého, kdo loví ryby
6. Jsou ještě vůbec takoví? - Ano, jen naše organizace jich má cca 120

Až budeš chtít příště filosofickou úvahu, tak tomu taky musí předcházet filosofická otázka, víme?

Paranoidní Schizofre - Profil | Ne 23.9.2012 20:46:16

trubadurek >> předponou "sportovní" se určitá frakce pochybných individuí z našeho kolektivu snaží ospravedlnit své perverzní ukájení zvrhlého chtíče zbytečně manipulovat s úlovkem....... budiž jim tato úchylná činost odpuštěna a jejich skoro zoofilní jednání přehlíženo jako určitá forma společenské degenerace v rámci evoluce ( přes sběrače, lovce až k chronickým pouštěčům)

trubadurek - Profil | Ne 23.9.2012 20:39:03

Proč se naše vykonávaná bohulibá činnost zove "sportovní rybolov":? Co je na tom sportovního píchat ryby hákama, pak je mučit na břehu, pusinkovat je a pak je zbavené ochranného slizu pouštět zpět do vody? Když jdu na ryby, tak cíleně pro ryby. A teď do mě

rybomil - Profil | Ne 23.9.2012 20:35:43

Včera nám na konferenci říkali, že jsme to my všici, co jsme registrovaný v MO a máme průkazku........
a že nás povážlivě ubývá. Tak nevím asi vymiznem ? časem.
Možná se to už stalo, jen ti funkcionáři o tom ještě neví !

Thor - Profil | Ne 23.9.2012 20:09:54

Dle mě je rybář člověk, kterému záleží na stavu ryb v našich vodách, na stavu nejbližšího okolí vod a ochraně celého vodního ekosystému. Rybí loví pro radost, adrenalin sem tam pro maso ale zároveň je schopen rybu vrátit vodě....... Takových je ale málo...mám spíše pocit že naše břehy oplývají buď masaři, nebo fotkohoničema, který rybu sice pustí ale než s ní naflákaj 10 fotek kde jsou jako největší borci, ryba je málem leklá...

CarpHouser - Profil | Ne 23.9.2012 19:52:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

retrívr - >> Včera jsem na rybách potkal mnoho lidí s pruty, rybáře ani jednoho, tak jako dnes.

Petan600 - Profil | Ne 23.9.2012 18:47:33

Podle mne je rybář člověk,který má rád přírodu a pobyt v ní bere jako relax a odpočinek od všedních starostí a umí se taky tak chovat,ale myslím,že v dnešní době je víc těch druhých.

malamut - Profil | Ne 23.9.2012 18:31:12

retrívr >> nemáš se zač omlouvat, takových, jaké jsi jmenoval je ale hodně malá menšina.

retrívr - Profil | Ne 23.9.2012 18:13:33

malamut >> Bohužel,tak to asi je.Já si ale pořád myslím, že si rovnám rybáře sám u sebe, tedy ve svém okolí. Chci se jím sám cítit.Teď zrovna u Tebe, tedy v tomto příspěvku si uvědomuju, že jsem sem dal otázku a sám se nevyjádřil, to je špatně.U mě je definice jednoduchá. Je to člověk, který má rád pobyt u vody , řeší racionálně lov, tedy přelstít hledanou rybu, což je i vrcholem spokojenosti, když se podaří.Veme rybu, když má chuť, či potřebu.Nesoutěží ve výbavě, tedy má výbavu, kterou potřebuje ke svému lovu a nemusí se vystavovat.Hlavně ale umí lovit za rozdílných podmínek, různými způsoby lovu a rybu si najde.To jen zhruba. Nic víc, nic míň.Promiň, že jsi to odprdnul zrovna Ty.

dosec - Profil | Ne 23.9.2012 13:47:31

nofish >> nebolí tě někdy z těch myšlenkových pochodů hlava ?

Anýzový dědek - Profil | Ne 23.9.2012 13:15:20

kakr >> kolego pokud bys to chtěl psát správně , tak bys musel používat pravopis anglický tudíž The business...)))

NeBeroun alias Qwert - Profil | Ne 23.9.2012 12:47:10

Anýzový dědek >> a ČRS není byznis? :-)

Tichej - Profil | Ne 23.9.2012 12:03:14

pissyouoff >> masař? kdo nebo co je masař , :-) již mnohokrát jsem žádal o definici masaře :-) a a nic , poďme to slovo alespoň z této diskuze vypustit :-)


P.S.: Zadavatel doufám odpustí tuto mou připomínku

Anýzový dědek - Profil | Ne 23.9.2012 11:50:19

svaca >> Nemusím mít ani rybářské vzdělání a ani rozeznat každého pišišvora v přírodě a přesto mohu být rybář pour excelence.
Myslím si, že je to hlavně v chování se k přírodě jako takové s citem a smyslem pro určitý řád a pochopení toho, že jak se k přírodě budeme chovat, tak se nám to i v budoucnu bude vracet.

nofish - Profil | Ne 23.9.2012 10:26:04

Florish >> sportovní rybolov neexistuje. To je kravina co někdo kdysi vymyslel. Stejně jako neexistuje sportovní myslivost... To je to samé jako ta rybařina. Buď se chová v uzavřeném prostoru rovnou na porážku, nebo se pomáhá tomu co žije volně aby se to množilo a mohlo lovit.

Cloud - Profil | Ne 23.9.2012 10:04:26

Já si mohu klidně říkat Rybář,jelikož mám na to i výuční list :-))