Celoroční hájení potočáka

Myslíte si,že by pomohlo,kdyby byl potočák tak 2-3 sezony hájený?
Autor diskuse: džanky - Profil , 19.11.2011 dravci - druhy ryb, rekordy

co je nejlepším řešením na obnovu či zlepšení populace Po

A) hájit Po na několik sezon56%

B) povolit lov pouze na jednoháček s jednoháčkem a vrátit do povinne vybavy podběrák3%

C) nechat to na přírodě,ona se s tím nějak vyrovná4%

D) zvednout míru Po alespoň na 30 cm15%

E) něco jiného22%

Od 21.11.2011 hlasovalo 152 čtenářů.

Tomáš - Tom - Profil | Ne 20.11.2011 19:15:03

strejka >> Nejsou s nima žádné problémy vytírají se normálně a velice rychle se adaptují vysazujeme je již 10 let.Tyto řeči vedou vesměs lidi,kteří s tím nemají žádnou zkušenost.Je třeba si uvědomit,že se tento druh vyvíjel milióny let a dva roky odchovu jeho návyky nezmění.Podotýkám ovšem,že ani mi tento systém chovu nejde moc pod fousy,ale doba je taková,že to jinak nejde.Posílám na ukázku jednoho co dorostl z odkrmeného dvouročka ve volné přírodě a objevil se ve tření na trdlišti.

Venca888 - Profil | Ne 20.11.2011 20:27:35

Mrknato >> ano ano ano. každej chce hájit svoje zájmy... jen někteří ty svoje zájmy vydávaj za zájmy pstruhů.

jezevec1 - Profil | Ne 20.11.2011 4:06:11

Na chovných potocích je situace stejná a neloví se tam vůbec.Tam kde jsme ještě před deseti lety pravidelně odlovili 2500 až 3000 ks dvouročků jsme letos měli 280 ks.Počty vysazeného rychleného plůdku jsou stejné.Na lovném úseku je taky sotva desetina ryb.Je to malý revír a rybářský tlak je stejný.Před patnácti lety jsem tam ale nelovilo tolik volavek,černý čáp tam nehnízdil(čtyry páry)a vydra tam nežila.Loví se pouze duháci po vysazení tak dva týdny a to jsou už samá díra od volavek.Potočák je téměř na vymření.Na chovných potocích je hájen celoročně po všechny roky ale bohužel i všichni jeho predátoři.Řešení je několik let nevysazovat ryby vůbec a snad predátoři chcípnou hlady.

Jarda Š. - Profil | So 19.11.2011 23:16:13

džanky - >> Ne, bylo by potřeba něco dělat s pstruhovými vodami, ale nevím co. Příčina úbytku potočáka dle mého rozhodně není v tom, že by se ho moc lovilo, ale že se mu zhoršily životní podmínky.

Venca888 - Profil | Po 21.11.2011 21:23:45

u.x.a. >> uzavřený stojáky jsou mi uplně u prdele. Tam ať klidně každej měsíc vysaděj hejno vorvaňů. Řeku je třeba uchránit - ta mně osobně jako rybářovi dá to, co stoják nikdy nedokáže...a může tam bejt desetkrát míň ryb než na stojáku.

rybobuch - Profil | Ne 20.11.2011 21:03:21

Já jsem optimista. Bude hůř !! A pokud se EU zavčas nerozpadne, tak uvidíte, jak ti stejní "zelení Khmérové" budou bojovat o dotace na ochranu původních rybích druhů. Stejně tak jak bojovali o dotace na bobra, vydru....

Chose - Profil | Ne 20.11.2011 10:22:37

To je zase nápad jako svině!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§§ Problém(několik problému) je uplně někde jinde a tak není duvod dělat změny od konce.

flekos - Profil | So 19.11.2011 23:42:45

u.x.a. >> Kolik tak asi spolkne pelikan potocaku najednou?

oldaP - Profil | Po 28.11.2011 16:45:00

kakr >> Toto vše souvisí s celoročním hájením potočáka, protože, kdyby se pořádně zarybňovalo a kontrolovalo, tak by se hájit nemusel celoročně, protože by nebyl problém-bylo by jich dost. Jediné o co jde, aby si všichni zachytali u nás, a nemuseli jezdit na ryby do Slovinska, Norska................... Příroda je u nás taky fajn, jen ten počet ryb.

A dnešní algoritmus je, žádnej porybnej = nevadí.

A když to soukromník přehání s cenou - je moc drahej (neříkám, že to musí prodávat pod cenu výroby), tak to koupím jinde, s dražší dopravou a příští si rozmyslí nasadit přehnanou cenu. to je obchodní myšlení, to co používá každý majitel své firmy, a ne úředník, který platí z cizích peněz.

pepa-č - Profil | Po 28.11.2011 16:23:27

každý přeci může začít hájit dobrovolně. dle ankety ať si koupí povolenku a několik let k vodě nejde. tomu přeci nic nebrání. přeci na to není nutný nařízení v RŘ. chci hájit, tak hájím.

ha...

no jó..

ono jde o ty druhé. dále viz poslední odstavec mého předchozího, opisovati se mi nechce

rover - Profil | Po 28.11.2011 14:32:09

nofish >> ahoj, ...s lobingem se setkáš všude tam, kde se točí větší peníze, resp. kde se "přerozděluje, tak tam se už automaticky objevují prostory k různým finančním činostem, které nemusí být zrovna až tak čisté. Nakonec i to sponzorství bývá zištné, ...vytvořit zbytečné mezičlánky umíme bezvadně. Ale jak se říká, všeho do času, půjčky se musí vracet :-(

Mrknato - Profil | Pá 25.11.2011 19:14:25

pepa-č >> Co nezjistíš, tak to je, kolik revírů je mimo územní svazy, tyto revíry najdeš na www.rybscaz.cz. Většina MO má ale své revíry pod novým číslem a tyto revíry, plochy, se nikde nedovíš. Zrušením RMV se díra neucpala, ale zvětšila se. Vše, co se ve svazu děje, se děje na úkor územního rybolovu a to je i v přímé úměře s tématem této otázky. Jen jantaři chtějí objevit emeriku, hájit, zavádět další, jiné míry, regulovat počty úlovků, počty dní lovu, ale... MO nechce regulovat nikdo...... Proto to, že jsou dekrety dále od lůzy, je jedině dobře, ale bojím se, že se pro ně lůza doškrábe a může to být i lůza která působí "pure" dojmem....

Řízek 29,76 - Profil | Čt 24.11.2011 10:05:20

flekos >> ok, díky, já ho nechutnal:-)

Mrknato - Profil | Út 22.11.2011 17:09:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

džanky >> Na schůzi, u RO, na MZe vyžadovat, aby uživatel dodržoval, co mu ukládá zákon, tedy zachování a rozvoj původní rybí obsádky. Nic se nemusí prosazovat, vymejšlet ptákózní BP, ale stačí trvat na základním principu VRP.
Že se to hlavně MO nelíbí a slupnou po svazácku polovinu prostředků, tak to je na členi, kteří se tážou podobně, jako ty. Je smutné, že jsou to z cca 250000 rybářů jen jednotlivci.....

u.x.a. - Profil | Po 21.11.2011 21:43:55

Venca888 >> debata o ničem, dokud bude kormorán je všechno snažení na řekách k ničemu.

retrívr - Profil | Po 21.11.2011 21:37:15

Mrknato >> Tady je to obdobné, jen tu žijí ještě lipani a duháci.Zákaz lovu by byl smrtí.

strejka - Profil | Po 21.11.2011 13:29:23

Současný stav našich vod je krásným dokladem selhávání demokracie jako systému. Svaz je demokratická instituce a tudíž ani nemůže dělat nic jiného než reprezentovat přání většiny. A zdrcující většina chce co nejvíc masa za co nejméně peněz (duháka a kapra). Jakýkoli jiný přístup znamená zpronevěření se volebnímu mandátu a ztrátu rozhodovacích pravomocí při dalších volbách. Chtít ochranu původních ryb, investovat čas, odbornost a peníze do lobbingu za neatraktivní rybí druhy, bojovat právně proti MVE a betonové lobby, zvyšovat náklady na zarybňování dražší násadou, omezovat rybáře ve způsobech a poživatelných výsledcích lovu by bylo nečestné a nesportovní uzurpování většiny na jejích nezpochybnitelných tužbách a právech.

Jsou zkrátka otázky, které nelze řešit demokraticky (ani v parmanetu, ani na schůzích všech pater Svazu, ani MRK agitací). Děsně se mi líbí, jak v jistých (mnoha) ohledech znamená vrcholná demokracie totéž co diktatura proletariátu. Nebezpečný experiment západní civilizace (všeobecné volební právo) se po cca 100 letech jeho funguvání ukazuje na všech frontách jako její rozsudek smrti. Halt evoluci nezastavíš...

Pike - Profil | Po 21.11.2011 13:00:06

Jestli by se schválilo hájení potočáka a lipana po celý rok, tak bych hájil když už celý revír, protože je prima, když je lipan a potočák hájen, ale chytat hájené ryby je blbost. Bylo by to divné řešení.

Osobně bych byl spíš pro celý komplex řešení. Přistupovat k jednotlivým revírům individuálně. Tedy převážně pstruhový revír zavřít koncem srpna, převážně lipanový otevřít až v červenci, zakázat háčky s protihroty, u vláčky povolit jen jednoháčky bez protihrotu (snad vyjma velkých nástrah na lov štik), klidně omezit počet much na jednu, omezit počet odnesených ryb na povolenku atd.

Dále upravit a změnit způsob vysazovaní ryb, necpat za každou cenu všude duháka či sivena.

Dále tu jsou predátoři, nízký stav vody, její kvalita, kvalita násady atd.

Je to celý komplex opatření, ale samotné hájení potočáka bez dalších kroků se mi zdá nedostatečné.

Výr - Profil | Po 21.11.2011 12:43:31

džanky - >> myslím si že "kdyby byl potočák tak 2-3 sezony hájený" tak by to vôbec nepomohlo.

aleš vavřina - Profil | Po 21.11.2011 10:40:38

kakr >> k té podpásovce - tvá první reakce na můj příspěvek byla napsána tak(přesněji tak jsem ji pochopil), že si myslím, že lidé na svazu jsou nekompetentní a ještě jsi jako zástupce svazu uvedl Petra Spurného, tedy člověka jehož si velmi vážím - to jsem se trochu nadzvedl.

V současnosti si nejsem vědom, že by svaz nějak hlouběji pracoval na problematice ochrany potočáka - teda krom plytkého zákazu protihrotů a změny povolené montáže pro lov kulovým plovátkem )to je práce spíše muškařské loby než smysluplné řešení problému). S Vaškem Habánem jsme se sešli na KÚ JmK při jednání o kormoránovi, ale to je tak vše o čem mám povědomí. Pokud se má něco změnit, tak to musí jít ruku v ruce s úpravou legislativy, změnou konceptu vodohospodářských úprav a celkovou změnou v nakládání s vodou v krajině, ... - tady ale potřebuješ už pořádné politické páky a i s těmi je to hodně dlouhodobá záležitost. Mám pouze obavu z toho, aby se svaz nestal nástrojem různých skupin, jež si každá hraje svou písničku a maskuje to nejrůznějšími ušlechtilými úmysly. Úpravy BP pro pstruhovky v posledních letech mé obavě dávají spíše za pravdu. Opravdu bych se nebránil i své účasti na dlouhodobém řešení problému úbytku Po, ale pouze při jasné definici cíle a prvotnímu nástřelu cesty jímž se k tomuto cíli budeme ubírat.

Mates PB - Profil | Po 21.11.2011 9:07:38

kakr >> Ale to jsou nějaký italové ne potočáci, ne? Nebo blbě vidim?

janhardyovka - Profil | Ne 20.11.2011 21:00:34

Nepomohlo by vůbec nic,jelikož tady v této Republice je to na pováženou.Proč to říkám,včera jsem se byl projít na své oblíbené pstruhové řece.To co jsem viděl hraničí s lidskou blbostí nejvyššího stupně.Voda rozbagrovaná,tam,kde teče voda 1000let a břeh je původní tak tam se bagruje,nákladní auta jezdí korytem řeky jak po dálnici,koryto se rozšiřuje aby tam nebylo více jak 20cm vody.Prostě k breku nebo na blití !!!!!!!!! To všechno v době,kdy by měl být na takové pstruhové řece optimální klid.Pstruhů potočáků tam bylo dost,letos jsme je ani nebrali udělali jsme si s kamarádem takové soukromé hájení.Teď tam není vidět rybu.Tak peníze za které se mohly nakoupit ryby se radějí věnují betonovým podnikatelům,kteří si za vydělané peníze zajedou do Kanady.Mongolska,Aljašku a pak se podíváme na video jaké si tam zachytali ryby.Tato diskuse je na dlouhé lokte,ale jedno vím určitě: My s tím nic neuděláme,na to prostě nemáme.Tak se ptám proč jsme tam nechávali takové pěkné ryby:buď jsme úplně blbí,nebo ještě blbější.

Venca888 - Profil | Ne 20.11.2011 20:48:53

Mrknato >> to byl jen začátek a Netipa to věděl... jen se mu všichni za tu veslonosařinu smáli a neviděli za roh...

Mrknato - Profil | Ne 20.11.2011 20:29:34

brach >> Průmyslová ryba nemá nahradit původní druhy a to splňuje dokonale i na pstruhovkách. Proto si rybáři kupují povolenky, aby si odnesli buď něco čerstvého na pánvičku, nebo nějaký zážitek s rybou větší, než 20cm. Kluci z Práglu se kterými jsi kámoš chtějí svaz rozjebat a utvořit spolek jen pro sebe. K výrazu ááá ráz, se jich už moc hlásit nebude. Pak jakékoliv diskuse ztrácejí význam.

aleš vavřina - Profil | Ne 20.11.2011 19:56:59

kakr >> Neříkám že by lidé v aparátu svazu byli neschopní, Petra Spurného, Vaška Habána znám velmi dobře osobně, vážím si jich a odborně je uznávám. Odbornost ale není vše, v komplexnějším řešení ochrany Po je třeba mnohaleté cílevědomé práce za použití i značných politických tlaků (legalizace fyzické eliminace predátorů, změnu politiky vodohospodářských úprav toků, legislativní tlak čistírenskou loby,...). Je na tuto zákopovou válku svaz skutečně stavěn?

Pokud budeš mít něco víc uvedeným řádkům, tak raději SZ.

Mates PB - Profil | Ne 20.11.2011 19:43:38

aleš vavřina >> Nenažraní rybáři nejsou připraveni na hájení původních ryb, tato země tento systém hospodaření, nic není připraveno. Až se lidi přestanou u vody chovat jako hovada, je možné udělat další krok, dřív ne. A už končím, nemám na to sílu, ani náladu.

kakr - Profil | Ne 20.11.2011 19:33:43

Není krásnej?
Násaďák.......

Tomáš - Tom - Profil | Ne 20.11.2011 18:33:04

Chose >> U nás je postup takový: váčkový plůdek na žlabech odkrmován cca do 5 cm to je cca do konce května.Potom vysazen do rybníka ( menšího) kde je do jara a potom přesazen do většího na dvouročka.Klíčový okamžik je podle mně v rozkrmu.Pokud se vysadí váčkový plůdek jsou obrovské ztráty.Pokud se odchováva z počátku na žlabech je možné pečlivě sledovat zdravotní stav a včas zasáhnout zejména na přelomu dubna a května proti bakteriím a ichtiobodóze,která v tomto období působí obrovské ztráty.Podařilo se nám to jednou přehlédnout kvůli množství práce a po třech dnech zbylo na žlabech tak 20 % rybek.Opravdu ten start je nejdůležitější a nejnáročnější.

Mates PB - Profil | Ne 20.11.2011 18:18:45

Myslím, že by mohl být hájený 5-10 let naprosto v klidu. To samé lipan.

Tomáš - Tom - Profil | Ne 20.11.2011 17:41:29

Chose >> Samozřejmně,že ztráty máme,ale na těch 100 000 ročků mi stačí tak 140 000 jiker což by bylo v nákupu cca 28 000 korun.Ztráty,které popisujete platí při odchovu na potocích kde se sadí váčkový plůdek,ale ne v chovu na líhni.Ztráty z ročka na dvouročky v našem chovu nepřesahují 10%.Podotýkám,že celý chov je v uzavřeném areálu na rybníčcích a tudíž nepotřebujeme ani agregát.Od chovu na potocích jsme již upustili,protože návratnost vyjádřená v penězích nebyla ani taková co byla cena vysazeného plůdku.V Beskydech totiž predátoři a někdy i dlouhodobá sucha a nebo povodně již delší dobu nepřejí takovému chovu.Navíc jak někdo psal níže obsluha se nestará pouze o jeden rybníček,ale o mnohem víc,tudíž náklady na mzdu se dělí i na jiné druhy a ročníky produkovaných ryb.Nevím proč píšete,že je to teorie,tak se přijeďte podívat.

Tomáš - Tom - Profil | Ne 20.11.2011 17:04:58

Mrknato >> V tom případě bych řekl: Je něco shnilého v tom státě Dánském. Podle mého svaz zaspal dobu tak o 30 let a to nepřeháním.Poslední kdo by se měl zabývat chovem kapra je podle mně svaz.Jeho hlavním zájmem by měly být ryby jako lipan,ostroretka,potočák,podoustev,parma,mník,candá​t,štika a jiné nedostatkové ryby.Kapra může nakoupit a to mnohem levněji než je svazová cena.Paradoxem je i nepoměr peněz na zarybnění,kdy u nás na 270 ha přehradu je finanční rozdělení cca 800 000 na kapra a pouze 20 000 na ostatní zejména dravé ryby.

aleš vavřina - Profil | Ne 20.11.2011 13:36:04

džanky džanky džanky, jen tvé mládí a zápal pro dobrou věc tě omlouvá za tak nesmyslnou otázku. Prve si více zjisti o problematice úbytku potočáka v našich vodách a pak vymýšlej opatření. Zákaz je většinou nejjednodušší a současně nejméně efektivní řešení. Opravdu chceš zavádět další zákaz na ho.no? Srovnej si počty odnesených potočáků s minulostí ve vazbě na další faktory ovlivňující početnost potočáka a zjistíž, že tato rovnice nevychází.
Uvedu příklad : V mém státnicovém ročníku byl loven na podzim úsek Jihlavy 5c za účelem odlovu generačních ryb pro výtěr, bylo odloveno několik set kusů generačních ryb, jež byly po výtěru vráceny zpět. V zimě nalétali kormoráni. Na jaře byl proveden další kontrolní odlov a výsledek byl na stejném úseku tento - celkem 8 ks potočáka nad 20cm a z toho jen jeden mírový - 29cm, ostatní 23-27cm. Z těch 8ks bylo 7 ks poškozeno od kormorána, včetně toho největšího. Zbytek odlovených potočáků tvořili ročci v počtu několika desítek kusů. Rybáři byli zcela ze hry. Podobná situace je i jinde. Fakt si myslíž že by hájení potočáka by tento úsek spasilo? Těžko!!!!!!!!!

kakr - Profil | Ne 20.11.2011 10:35:34

nofish >>
Bubláš z mrákot.(copyr. M.D.)
P povolenek se vydává MÉNĚ než před 40 roky, to je fakt.

Tlak, to je jiný kafe. Dříve přišel rybolovec k vodě, nasadil slunku, 5x nahodil, lapl čtyři potočáky, klepl je za uši a mazal domů.
Dnes sice na muchu bez protihrotu lapneš potočáků 40, tak do 20cm a pěkně jsi si "zasportoval".
Mortalita i při nejvyšší možné opatrnosti nějaká je.
O zbytek se postarají kormoši, volavky, vydry a norci.

nofish - Profil | Ne 20.11.2011 10:27:48

strejka >> základ je že ty ryby při tomhle tlaku na revíry tam prostě musíš doplňopvat. Neznám pstruhovku která by pirozenou produkcí mohla stačit. Už proto že jakmile bude někde více ryb tak tam najedou rybáři.
Neboli, příroda se možná srovná sama ale nedokáže čelit tak velkému tlaku lovců.........

strejka - Profil | Ne 20.11.2011 10:24:32

Krásné myšlenky tu zaznívají - potočáka zachráníme, když budeme více vysazovat, paráda, jinými slovy - na potočáka v biotopu kašlem, chceme jich jen víc chytat, takže se bude víc sadit do průtokových ohřívačů na granuláky a my navíc budeme mít hřejivý pocit z dobře ekologicky vykonané práce, to je úplně choré myšlení...
Jediné, co může mít dlouhodobý efekt, je pomoc přírodě v tom, aby se srovnala sama, a to minimalizací nepřirozených zásahů. Nejcennější ryba je ta, co se sama vytřela. Tu nikdy nikdo sazenkou plnohodnotně nanahradí...

Mrknato - Profil | Ne 20.11.2011 10:04:59

nofish >> Odpoutej se prosím od svazu. Svaz, ÚS má ve většině případů VRP, ale to neznamená, že musí i ryby chovat, za každou cenu. Taky neznamená, že svaz musí mít 3 organizační složky a tři zbytné rozpočty.
Investice do neproduktivních většinou kaprosvazových rybochovů jsou ty největší díry až tunely a proto není na ryby . Řeší se to přepočty násad na miliony opláchlejch jiker. Ale to nefunguje a fungovat nemůže.

kakr - Profil | Ne 20.11.2011 10:03:31

Mrknato >>
Je klika, že ryby v betonových kruháčích s protiproudem alespoň umí plavat.

Takoví nimrodi to mají o moc horší, bažanti jim nechtějí létat a mydlit do nich na zemi, když se vrhají na kybl se žrádlem je NESPORTOVNÍ.

mrkef - Profil | Ne 20.11.2011 9:45:08

... tak nevím ... pamatuju Ohři ... kde bylo
rybářů habakuk ... kdekdo masil na žížalu ...
a stejně ... kdykoliv jsem přišel s mouchou ...
potočáky jsem tahal ... i po dvou ....
... nemyslím že by tlak ze strany rybářů byl dnes větší ...
ale nebyl kormorán ....
tak nevím .... :o(

Tomáš - Tom - Profil | Ne 20.11.2011 9:30:52

Rozhodně by to nepomohlo.Jediné co by pomohlo je začít se o pstruhovky řádně starat.Začít adekvátně rybářskému tlaku zarybňovat a co hlavně zprovoznit ty desítky chátrajících líhni u svazu a obsadit je profíky,kteří ví jak na to.Je zajímavé,že soukromníci tyto ryby umí produkovat a vesměs to nejsou ani rybáři,ale úplně jiné profese.Platí zde přísloví : když se chce vechno jde.

flekos - Profil | Ne 20.11.2011 0:20:09

Venca888 >> Takze, kdo je vetsi nenazranec ;; cesky pstruhar , nebo kormoran?

Venca888 - Profil | Ne 20.11.2011 0:10:15

mildas - Quinn >> tim, že toho potočáka budeš celoročně hájit, zvýšíš jeho počet, nemám snad pravdu?
Já jsem nikde netvrdil, že si s tim voda neporadí. Já jsem tvrdil, že pokud timhle způsobem za tři roky zvýšíš počet potočáků, tak v zájmu toho, že je lidi následně za čtvrt roku vytahaj. Je naivní domnívat se, že díky tomu budeme mít následně v řekách haldy potočáků na dalších padesát let...

Venca888 - Profil | So 19.11.2011 23:33:32

u.x.a. >> možná by stačilo jenom vyvraždit rybáře...

u.x.a. - Profil | So 19.11.2011 23:32:36

džanky - >> zbytečnost stačí dvojí míra,vyvraždit všechny norky,vydry,volavky, kormorány a pelikány to stačí

rover - Profil | So 19.11.2011 23:10:48

NE, problém je úplně jinde !