Novinky v oblasti šňůr, vlasců, nástrah na přívlač ( zkušenosti, tipy, rady ,...)

Petrův zdar,
zanedlouho nám začne, po dlouhé zimě, očekávaná dravčí sezóna, proto nejeden z nás začal brousit háčky, doplňovat výzbroj a nabývat nové poznatky, které chce převést do praxe a zlepšit svůj rybářský um.

Proto jsem se rozhodl můj první post na tomto fóru věnovat především této témě. Chtěl bych podoknouti, že diskuze nemá sloužit k názorové při, jen k výměně zkušeností, které jak víte jsou protkány koloritem zkušeností, tak jest, co rybář, to názor. Tak říkajíc čtu fóra Mrku už několik let a nezřídka jsem zklamán, když narazím v diskuzi na hádky a neuctivé chování, proto apeluji a doufám, že tato diskuze bude sloužit především k pomoci a radě. Ne nadarmo se říká, že je dobrá rada nad zlato.

Dost bylo však řečnění, přejdu rovnou k dotazům a podnětu k diskuzi.
1) zkušenosti s novými šňůrami
Berkley Fireline Ultra 8 ( vyhrála efftex 2017, taktéž ICAST v oblasti šňůr)
- mělo by se jednat o šňůru, která jest vylepšenou verzí staré dobré známe Fireline, která je spletena čtyřmi filamenty na rozdíl od ultra 8, která by měla být tišší, více oděru odolná, tišší,...
Berkley Whiplash 8
Spiderwire stealth smooth 8
Shimano kairiki PE
A jelikož jsem od přírody zvědavec, byl bych rád za názory na šňůry od značky Fin
Fin Soul 8x
Fin Exact 8

2) Novinky v oblasti vlasců
Sufix Advance ( HMPE kopolymerový vlasec) Vítěz efftex 2017
Daiwa prorex fluorocarbon super soft
Daiwa prorex super soft vlasec

3) Byl bych taktéž rád, kdyby jste se podělili o novinky, které vyzkoušeli za posledních pár let a udělali vám radost. Především bych byl rád za tipy k nástrahám a nebo již zmíněným šňůrám, či vlascům. ( Např. nový Rapala Rip Stop, Nové série gumek od Spra etc etc.

Děkuji za návštěvu diskuze či případný komentář a názor,
Přeji hezký zbytek dne !

NEl Duffus - Profil | Pá 25.5.2018 19:30:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Filosof s prutem - A >> udělal jsem menší test pevnosti, ale ve velmi lidových podmínkách, sloužící jen pro orientaci. Vzal jsem vždy metr šňůry nebo FC a dva velké háčky s očkem, navázal jsem identické uzly, na FC od Carprasu na šňůru grinner, ale oproti obrázku s dvojitým provlečením očka a zvedal kýbl s vodou. Vodu jsem doléval ca po 0,5kg, hodnoty níže jsou vždy takové, které materiál ještě vydržel. Vážil jsem digiváhou Dam. Opakuji, že se jedná o lidový test, ale dle mého, kdo bude chtít, obrázek si udělá.

Daiwa J Braid 8 pramenů, průměr 0,10 vydržela 3,2kg (výrobce 6kg)

Daiwa Tournament 8 pramenů, průměr 0,18, vydržela 7,5kg (výrobce 15,8)

FC Aspire Shimano, průměr 0,35 vydržel 5,0kg (výrobce 8,25)

FC Awashima, průměr 0,45 vydržel 8,1 kg (výrobce 12,1)

NWsaW - Profil | So 12.5.2018 9:27:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Specialista >> Tak ta zatím bohužel ve vodě nebyla. Můž tedy nabídnout jen optické srovnání se šńůrami, které mám momentálně doma. Pokud budeš chtít, tak trhací test (popisoval jsem ho níže, je to spíše ten EU test) udělám třeba večer (pokud bude čas).

Šňůry na obrázku jsou:
zleva:
Spider wire smooth 8 0,14
Kastking mega 8 0,14
Spro Dynafil PE3x 0,10 (není kulatá, je placatá a zkroucená, není 8 pramenná)
Daiwa J-braid 0,08

NWsaW - Profil | Pá 11.5.2018 12:06:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Filosof s prutem - A >> Jak jsem psal níže minulý rok jsem hodně používal šňůru Daiwa J-braid 0,10. Průměr jsem volil s ohledem na délku náhozu, chytám ze břehu a hážu na vzdálenost okolo 40m, koryto kamenité bez vázek s jigy 8-10g. Oproti pevnějším šňůrám Climax MIG 0,12 a Spiderwire smooth 8 0,14 měla tenší šňůra přednost právě ve zmíněné délce náhozu a hlavně se mi dařilo tu tenší šňůru mít více napnutou. U čehož se domnívám v lepší citlivost i na jemné záběry. Šnůry s větším průměrem mi dělali i za bezvětří větší průvěs. Když se k tomu ještě přidal boční vítr, tak jsem 8g hlavy vůbec necítil a vedení nástrahy šlo do kopru.

Ale ta šňůra 0,10 měla i své nevýhody. Rychle se opotřebovala + když mi to vzal sumík (cca 10x za minulý rok), tak jsem jen smutně koukal...

Zkoušel jsem i šňůru Daiwa J-braid 0,08 na okouny. Citlivost skvělá, ale už jsem se s ní bál chytat, že ji urazím při záseku. Osobní pocit je, že pod 0,10 už nepůjdu.

Připomínám, že tyto moje zkušenosti jsou při lovu na větší vzdálenosti!
Při lovu na kratší vzdálenosti a ve vázkách mi vyhovovaly šňůry 0,12 - 0,14.

Pro letošek budu testovat šňůru Kastking mega8 10lb 0,14(ebay) a Spro Dynafil PE3x 6,7kg 0,10 (není kulatá ale placatá) - Údaje jsou opsané z krabiček

NModrý šílenec - Profil | Čt 10.5.2018 10:46:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

WsaW >> V UK nebo USA je test reálný, tj. že se vezme testovaná šnůra nebo vlasec a uváže se k trhacímu stroji, pak se materiál rozstřihne uprostřed a naváže se obratlík. Pak se provede test do doby než začnou povolovat první vlákna a tam se test ukončí. Je to dost přesné na skutečnou pevnost a použitelné při rybolovu. Kdežto v Evropě jsou mnozí rybáři magoři na pevnost a tak je test proveden, že se zkoušený materiál namotá na velké nerezová kola, jeden závit vedle druhého a aby se nekřížily a test se provádí do totálního povolení všech vláken. Což je test laboratorní a ten se moc v rybařině neužije.

NWsaW - Profil | Čt 10.5.2018 9:28:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Klepi >> Zdravím, mám šňůru spider wire smooth 8 v zelené barvě. Udávaný průměr je 0,14, nosnost 12,5 kg. Ihned po tom, co jsem ji přinesl domů, jsem zkoušel nosnost. CCA 1m šňůřy jsem na obou koncích namotal na bezuzlové spojky a trhal přes digitální závěsou váhu. Tento test jsem opakoval několikrát. Při přetrhnutí šňůra praskala mimo bezuzlové spojky. Co mě překvapilo, že ani jednou jsem se nedostal nad 10 kg. Vždy praskala kolem 9,5kg.

Co se týká průměru, to nějak neumím změřit. Celkově jsem ale se šňůrou spokojen. Jen příště vezmu teda žlutou...

NSharry - Profil | St 9.5.2018 21:16:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Filosof s prutem - A - >> https://www.mrk.cz/diskuse.php?id=752321 ( ohledne finu...)

Červené karty: Orion24