Používání repelentů na rybách

Ahoj, ve starší rybářské literatuře (např. 1000+1 rada pro rybáře, Říha) jsem se dočetl že používáním repelentu si snižuji šanci na úlovek. Celkem mi to dává smysl u chytání kaprovitých ryb na přirozené nástrahy. Z toho důvodu jsem používal repelent pouze u vycházek na pstruhovce, kde jsem chytal na umělé nástrahy, případně u přívlače obecně. Při chytání kaprovitých ryb jsem se dosud repelentům vyhýbal, poněvadž jsem se obával, že ryby ucítí repelent a nevezmou nástrahu. Nicméně nálety komárů zvláště za letních večerů jsou dost frustrující :-( . Jak to máte vy?
Autor diskuse: Luckyman - Profil , 7.7.2014 všeobecné - ostatní

Dendy036 - Profil | Po 25.8.2014 21:08:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kukin1 >> ak si to uchytis po okraji dazdnika stipcami,tak ti to pekne prekryje cele otvorenie.Tento tyzden sa opat chystam do pekla komarov.uz ale neberiem dazdnik.Beriem radsej bivak+moskytieru.Naposledy bola riadna vichrica a dazdnik ma poriadne vyfackal :)Zlaty bivak :)

Kukin1 - Profil | Ne 24.8.2014 22:46:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dendy036 >> taky to tak nějak řeším

Dendy036 - Profil | Ne 17.8.2014 19:14:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> Som stale nastriekany,moskytieru nadvihnem a hned dam dolu.Sem tam sa stane ze mi tam vleti jeden komar.Ale co to je proti tym milionom komarov vonku :))Najhorsie je to asi pri velkej potrebe :)Uz som sa naucil aj v pekle komarov ohanat klobukom a kadit :)Ten armadny klobuk je dobra vec :) Ukryt vystriekam akurat pred nasadenim moskytieri.

Dendy036 - Profil | St 13.8.2014 19:11:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

chytal som na starych dunajskych ramenach (divocina)komare,ovady,muchy,srsne a ine tam bodaju aj za bieleho dna.Striekal som sa kazde dve az styri hodiny,nie dlane!A kaprov som pochytal dost.

Dendy036 - Profil | St 13.8.2014 18:44:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u mna jednicka ultrathon,a dvojka autan tropical,osahuju vela dehetu.Zarucene ucinne a odskusane.

Ziggy - Profil | Po 11.8.2014 1:06:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luckyman - >> žádná chemie na ruce ani jinam, nikdy !!! čibuk a pěkně postaru :---)))
P.S. jinak můj známý je přesnej opak, nastříká na sebe několik bombiček z letadel a je O.K. v okruhu několika metrů se nic "nehne"

MAXXSKATER - Profil | Po 11.8.2014 1:00:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luckyman - >> Repelenty používám celkem normálně na rybách a nikdy jsem nezaznamenal, že bych chytal méně než okolní, spíše je tomu naopak. :-) Podle mého v tom spíše hraje to povědomí, že si to namlouváš. =)

Martinbati - Profil | Ne 10.8.2014 15:18:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luckyman - >> ja sa natriem kremom szuku, ruky a krk+tvar a mam pokoj, potom si dlane oplachnem vodou, potom presulam trocha krmiva v rukach a zas oplachnem, a uz len dufam ze som sa toho pachu zbavil :) ryby reaguju dobre

Blue - Profil | So 9.8.2014 2:18:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tuzemak >> nedělám z toho kovbojku ale jsou věci co se zbytečně moc řeší, např tento sprej- já slyšel podobnou frázi jako že mi nebudou brát i když si zapálím cigaretu a neopláchnu si ruce prej to ty ryby taky cítí a toto mi prosím tvrdil zarputilej kaprař co obráží soukromáky každej měsíc ,fakt mě příjde že někteří si to dělaj komplikovanější než to je :-)

Dawemaster - Profil | Pá 8.8.2014 15:48:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Blue >> Já repelenty skoro nepoužívám,páč komárům a klíšťatům moc nechutnám (nebo to nevnímám)ale posledně jsem se na ryby přeci jen stříknul obyčejným smradlavým difusilem,vyrazil jsem na noční lov s rousnicema,od repelentu zasmraděnej jak zákon káže a povedlo se mi během pár hodinek několik kapříků (nej 49 cm),pár pěkných okounů (všechno přes 30) a dva úhoři (55 a 70 cm),takže bych neřekl,že by jim to nějak vadilo...když už ani úhořovi to nevadí a že ten má nejlepší čich ze všech vodních živočichů,tak u kaprů bych se toho taky nebál...

Kukin1 - Profil | Pá 8.8.2014 11:26:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Co se týká repelentů jsem zkusil opravdu všechno od babských rad až po chemii.
Z veliké škály repelentů nakonec zůstali 2, kde opravdu garantuji účinnost, vyzkoušeno v lužních lesích a dyje, kde po povodních byly komáři snad dvousosákoví a neuvěřitelně agresivní.
První je Bushman - 80% DETT forma gelu, stačí jen na zápěstí vymáčknout ve velikosti hrášku a rozetřít - doporučuje se však nenechávat déle jak 12 hodin umýt a nanášet znovu - používám při přívlači
Mým TOP prostředkem je rozprašovač PREDÁTOR 3D, který se aplikuje na zem, kde vystříkáš plochu tvého pobytu - funguje to jako tekutá moskytiéra a opravdu funguje:) nedávno jsem vyzkoušel novinku od této firmy a tou je granát (forma dýmovnice), která garantuje 48 hodin ochrany - vyzkoušeno FUNGUJE avšak doba se zkrátila ve větrném počasí na cca 16 hodin, ale byl to úspěch doporučuji - při bivakování na 4 dny jsem použil granáty 2 a bez kontaktu s komárem.

Lutra - Profil | St 9.7.2014 23:02:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar, jak už jsem tu někde psal, tak používám jak na ryby, tak do lesa, repelent od Alpy a je jedinej, kterej opravdu unguje. Je buď v mechanickým rozprašovači, nebo normálně v plastový lahvičce a tím stačí potřít krempu klobouku. Po aplikaci si vždycky umeju ruce a snažím se neplácat to na nástrahy, Když jdu na krátkou vycházku, napatlám se doma, umeju ruce a hurá na ně. L.

Morus - Profil | Út 8.7.2014 9:51:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

s tím hřebíčkem to používám taky, jen trochu jinak. Pytlík hřebíčku + půl pytlíku sušenýho rozmarýnu, přelít 2 deci slivovice a nechat několik dnů odležet, občas protřepat. pak se tím potírám cca každou hodinu. Funguje to i proti klíšťatům. Stoprocentní ochrana to není ale to ani ty chemický srágory. A rybám to rozhodně nevadí. jen vás to trochu obarví a výrazně smrdíte/voníte po koření.

Holys89 - Profil | Út 8.7.2014 7:41:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já používám repelent od alpy (takový žlutý gel), zatím mi funguje. Ruce pak otřu tím antibakteriálním gelem, co mám pořád u sebe a nakonec v trávě. Ryby si zatím nestěžovaly... BTW, nejlepší repelent jsou cigára, když si zapálím, komáři nikde... :) Ale to abych s sebou tahal kartony...

Eduard 2011 - Profil | Út 8.7.2014 6:44:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stoprocentní ochrana před komáry a různým létavým hmyzem je chemoterapie.Před nemocí (Hodk....) jsem nemohl přejít přes louku nebo les aniž bych neměl svatozář kolem hlavy z různé létající havěti.V průběhu léčby se mi vyhýbaly i ženské.Ovšem toto nikomu nedoporučuji,je to poměrně velice nepříjemná ochrana.Bylo to před čtrnácti lety.Teď už ta svatozář je (chválapanubohu a lékařům ) zpět a snažím se improvizovat.Ještě pro kontroly z nemocenské,chodil jsem stále na ryby za pomocí syna,ale měl jsem neomezené vycházky.

hraji - Profil | Po 7.7.2014 20:58:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

JBpivosaj >> ano, existuje samozřejmě funkční repelent. A není jen jeden. Musí se ale používat postřikem na pokožku, nikoliv perorálně.

splavek - Profil | Po 7.7.2014 20:29:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Osobně mám nejlepší zkušenosti z repelentem Difusil, funguje na vše proti čemu je a že by to vadilo rybám, jsem si nevšiml, ale dlužno dodat, že si ho nestříkám na dlaně. Má poměrně dlouhou účinnost, jsem sním spokojen.

Eduard 2011 - Profil | Po 7.7.2014 18:27:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Používám :- malá ALPA + dvě kávové lžičky hřebíčku.Vyluhovat min.24 hod.Já ho tam nechávám pořád až do spotřebování.Ruce si opláchnete a není nic cítit.Ovšem pozor na policii,dají Vám fouknout..

Casio - Profil | Po 7.7.2014 18:17:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luckyman - >> Tak Repelent už není tím Repelentem z dob kdy byla kniha vydaná. :-) Nicméně používám nádobku s kuličkou takže minimální styk ruky s přípravkem :-)