Výběr surovin (rybích mouček) do domácího boilie

Po internetu je spousta receptů a spousta mouček a jiných surovin v nabídkách prodejců, až si člověk někdy nemůže vybrat...
Bílá rybí, lososová, herinková, redfish, LT 94, olihňová, GLM, ančovičková, krevetová, různé předtrávené moučky atd... Ale s podrobnějšíma informacema o jednotlivých surovinách už to taková sláva není.
Chtěl bych trošku rozvinout debatu o tom, jak a podle čeho si kdo vybírá "ty svoje" suroviny, hlavně rybí a jiné živočišné moučky do svých domácích bobulí. Proč zrovna tu nebo tamtu moučku, takovou nebo onakou jejich kombinaci, proč více či méně druhů mouček do jednoho mixu, či proč zrovna tohle raděj ne.
Doufám, že to tady bude přínosem pro všechny míň zkušené a prosím o vyjadřování k tématu, bez urážek atd... :-)
Autor diskuse: megalodon - Profil , 22.10.2012 kaprařina - nástrahy, návnady

Jaká moučka je podle vás ta "ideální" ?

A) lososová20%

B) olihňová23%

C) tuňáková6%

D) LT 9424%

E) herinková4%

F) redfish3%

G) játrová4%

H) ančovičková4%

I) GLM10%

J) krevetová4%

Od 22.10.2012 hlasovalo 113 čtenářů.

NKocháč - Profil | Čt 8.11.2012 18:13:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> Ono není až tak podstatné, jestli je to esence jahoda nebo oliheň. Podstatnější podle mě je co tu esenci nese. Jestli líh, olej,...a další. V počátcích jsme brali Aroco, mají mrak esencí a stejné příchutě na různých nosičích. Paradoxně velice dobře fungovala esence oliheň a moruše na polypropilglikolu (asi jsem ten název domotal, už nevím). Tento nosič měl šílenej ocas a oliheň většinu lahviček rozleptala. Snad až čtvrtej dodavatel se osvědčil. Přešli jsme na CC moore.
Ale zpět k esencím. Když už esence, tak kvalitu a to CC moore, Solar, Mainline, Rychworth. Není podstatná příchuť. Nevěřím v ovocné na zimu a masové na léto. O druhu příchutě to není.

NKocháč - Profil | St 7.11.2012 19:47:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> To je právě ta zatracená důvěra. Člověk chce mít pořád tu jistotu, že udělal pro úspěch všechno :o) někoho stojí 1kg důvěry 500,- a jiného 100,- :o)

Ndon Ferrari - Profil | Po 5.11.2012 18:26:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> jedná se o paprikový extrakt na olejovém nosiči, předpokládám, že to bude spíše na teplejší vodu, cena za 1 litr byla 259,- Kč. Chci ho míchat 50:50 s win. olejem z uzeného lososa.

NMichal Kučera - Profil | Ne 4.11.2012 23:24:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> sypký extrakt je vždy koncentrovanější (je to logické, protože tekutý vzniká rozředěním sypkého v nějaké tekutině), tj toho stejného tekutého musíš přidat zhruba 2x tolik k dosažení podobné chuťové síly. Ano, u některých!!! produktů stačí 30-50g k udělení výrazné játrové chuti, zvlášť, když to podpoříš i tekutým...

NSlavíček - Profil | Ne 4.11.2012 17:07:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> Jestli mohu doporučit kup si knizku nástrahy a návnady na kapry od kena towleye to mě kdysi pomohlo nejvíc . K tomu prášku dával jsem až 100g na kg . Extrakt je bílkoviný koncentrát toho se dává poměrně málo navíc je dost drahý dával jsem 5 až 10g .

NMichal Kučera - Profil | Čt 1.11.2012 21:19:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> s tou olihňovou ti neporadím, protože s tou od Carp B nemám zkušenost, nedokážu ti tedy poradit optimální dávkování, prostě musíš zkoušet systémem pokus/omyl. Co se týče jater, osobně jsem si je sám nemlel, vždy už jsem kupoval hotový prášek (koncentrát), takže nevím, jaký je chuťový rozdíl mezi mně známými produkty a tebou samodomo udělanou játrovkou. Ale nevadí, je to jednoduché. Opět zkus nějaký poměr udělej boilie a okoštuj. Pokud to bude jen hořké, je to v pohodě, pokud to bude hořké tak, že to hned vyplivneš i ty, máš toho tam moc nebo bude potřeba zjemnit chuť. nemusí to být sladidlo, ale třeba sypká přísada nebo liquid s nasládlou chutí. My jsme teď podobně vyvíjeli LiveriX. Já jsem neustále přidával játrové výtažky a najednou už to začalo být kontraproduktivní, tak jsem mírně ubral, přidal malé množství jedné složky se sladším podtónem a jezdilo to jako o závod...

NMichal Kučera - Profil | Čt 1.11.2012 14:35:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> dávkování u olihňové závisí na kvalitě, jemnosti a specifické váze produktu, bývají v tom značné rozdíly, proto není možné dát jednotné doporučení. Proto bych dal rozpětí 30 - 120g a blíže jej upřesnil až dle použité olihňové moučky. Co se týče játrové, opět závisí na kvalitě (koncentraci).U některých produktů není problém s hořkostí ani při dávkování 100-150g, u jiných bych doporučil max. 50-70g. Ano, je to rozdíl, navíc se jinak chovají i při zpracování, např. ty jemné drůbeží játrové při vyšším dávkování dost lepí...

NMichal Kučera - Profil | Po 29.10.2012 22:57:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon - >> veškeré tříděné rybí moučky jsou podle mě +- stejně účinné, záleží spíš na kvalitě (výrobci) než na tom, jestli je to lososová, tuňáková, herrinková či sardinková. LT94 je o dost před nimi, ale i u ní jsou na trhu různé kvality, nejkvalitnější je z Norska. Redfish a jí podobné jsou výborné zejména v chladnější vodě, nejsou to čistě jen rybí moučky, proto mají lepší stravitelnost. Krevetová a zejména Olihňová jsou dobré na udělení určité nálepky vůně a chuti, neměly by ale dominovat. Játrová nepatří mezi rybí moučky, ale nepochybně je, při správném dávkování, celoročně účinná. Opět nejlepší k udělení jakéhosi labelu vaší směsi, tj ne jako dominantní věc (boilie pak může být příliš hořké). GLM moučka neexistuje, je to výmysl některých výrobců. Dle mě jsou úplně nejlepší enzymatické moučky (já mám osobní zkušenosti s EZT 97), které už jsou na úrovni extraktů. Nejsou to tedy klasické objemovky jako lososová, bílá rybí a pod., ale přísady, které výrazně zvýší chuťovou atraktivitu boilie, nemluvě o vynikající rozpustnosti a stravitelnosti.

NPitris - Profil | Po 29.10.2012 18:25:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jinak pokud by to téma někoho zajímalo, tak Ken Townley nedávno dával na carpforu odkaz na tento článek, pokud by to téma někoho zajímalo, tak jsou tam zajímavé věci. http://www.understandingfoodadditives.org/pages/Ch2​p2-2.htm Nicméně, cpát do kulí emulgátory mi přijde hodně zbytečný, když tam nemusim dát oleje a udělat tu kuli vysloveně na studenou vodu... Je to trochu zbytečné řešení následku kterému se můžeme vyhnout a zbytečně neházet prachy do vody. Dovedu si představit situaci, kdy by to smysl mělo, ale víc těch, kdy je to hloupost.

NSlavíček - Profil | Po 29.10.2012 5:45:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> Mám několik věcí které mám vyzkouśený a fungují . Můj favorit jak jsem napsal je smetanový kouzelník . Z esencí jahoda brusinka a esenciální oleje pepř jalovec česnek bergamot . V létě zkusím i jiné věci ale když je voda studená nedělám žádný experimenty a jedu osvědčený věci které mi fungují roky .

Ndon Ferrari - Profil | Ne 28.10.2012 8:31:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> večer jsem dal olej do lednice (foto 1) ráno jsem ho vyndal (foto 2) a naprosto v pohodě tekoucí jako večer

Ndon Ferrari - Profil | So 27.10.2012 17:56:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nvalach45 - Profil | So 27.10.2012 17:26:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> nic není tajemství. Dávám 60-100ml tekuté a uberu jedno vejce radši. Třeba míchám 15ml játra,15ml red koncetrát,30ml krill,10ml kvasnice,10ml csl,5ml sladidlo+esence. + olej jaký chceš. Ale těch kombinací mám celý stoh. Nejde napsat univerzál asi.

NKocháč - Profil | St 24.10.2012 13:37:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Slavíček >> Jak píše Tomajo, jedna tady je a vlastní extrudovačku a tyhle ptačáky si dělá a prodává :o) Jde o semena a třeba i šrot prohnanej strojem, ale surovina co z toho leze je prostě to nejlepší co jsem z řady tzv ptačáků zatím vyzkoušel. Jako základní řekněme objemová složka koule je to pecka. Perfektně se válí a nebál bych se dát klidně 50% objemu suché.

NSlavíček - Profil | St 24.10.2012 5:56:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> Když chceš ptačí zob extrudovaný to je tak zvaná váječn míchanice pro mladé ptáky zkus se podívat na www.podstufka.cz . Ale ten od italů stojí za hovno smrdí hrozně citrónem a navíc špatně pojí při větší dávce není cítit nic jiného a koule při sušení praskají . Dobrá firma je třeba orlux to používá nikl já dávám white molen a kupuju ho právě u té firmy . Minulé roky jsem zkusil ten levnější italský a rozhodně jsem s ním spokojený nebyl . Lepší jsou takový který nejsou ničím cítit a i při zpracování těsta zůstane část hrubá . Třeba do hodně studené vody dávám až 300 g na kg jinak stačí do 100 g v závislosti jak rychle chceš aby koule uvolňovali měkly

NKocháč - Profil | Út 23.10.2012 20:00:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> Hele velice jednoduchej recept za pár kaček
350g lososová moučka
300g extrudovanej ptačák
100g rybí protein
100g robin red
50g pivovarské kvasnice
50g albumin
50g pšeničné klíčky
A do tekutých 20ml lososáku a esenci 5-10ml a 30ml tekutýho proteinu.
Nebude to drahej mix a fungovat bude.

Nkobr.d - Profil | Út 23.10.2012 19:44:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> Když Kocháč nemůže dělat reklamu, pošlu ti to já http://www.vasr.cz/shop/index.php?productID=398

NPYTLAKS - Profil | Po 22.10.2012 22:36:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> rybí a játrová směs mi fuguje celoročně,esence přidávám v malém dávkování,pokud vůbec,používám tři esence celoročně a to glm s glm moučkou,losos s lososovou moučkou a olejem,játru s játrovou esencí,pak mám směs do které prdnu jakoukoliv esenci,jinak ty tři předchozí používám tam kde jezdím pravidelně a krmím tam s něma,taky valím es.oleje,ale až spotřebuju,tak přestanu nebo vynechám esence,je to loterie,člověk se v nich nevyzná,asi se vrátím ke kukuřici a halibutkám,na to mám letos nejvíc ryb,ikdyž menších,ale aspoň to bralo

NPYTLAKS - Profil | Po 22.10.2012 22:09:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> přesně tak,chuť je chuť a esence je jen signál=potrava,pokud máš špatnou nebo nevýživnou směs,tak ryba za chvíli pozná,že z toho nic nemá a pak to přestane žrát,pokud máš dobrou výživnou směs a ryby ji začnou žrát,tak žádnou esenci nepotřebuješ,ale to je jen za předpokladu,že chodíš na jedno místo,pokud je střídáš,tak esence je hlavní poutač na eventuální zdroj potravy,je to jak s náma,taky cítíš jídlo,voní skvěle,ale chutnat ti nemusí,tak se sebereš a jdeš pryč

NSlavíček - Profil | Po 22.10.2012 21:34:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> To úplně ne . Jak jsem napsal když přidáš k masu pepř nebo česnek hned to má jinou chuť . Myslím to tak že i tohle může dost ovlivnit jak to ryby budou žrát . Navíc si myslím že některé moučky jsou podvod . Když uvážím kolik stojí syrové maso kolik moučka a kolik toho syrového masa na kg moučky potřebuješ tak si říkám jak to je možný .

NKocháč - Profil | Po 22.10.2012 20:54:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> Je to o důvěře a když po letech nevidíš rozdíl mezi mixem a jednou a to po odchytání lidma v řádech desítek metráků tak není co řešit.

NSlavíček - Profil | Po 22.10.2012 19:54:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dřív jsem používal 3 druhy . Dnes pouze jednu zjistil jsem že víc druhů je zbytečný pouze reklamní trik výrobců že víc znamená něco extra . Dávám buď hering nebo tuňák .