Zabití ryby jako součást rybářských zkoušek

Zdravím,

onehdá jsme s kamarádem zabředli v hovoru na toto téma, a proto by mě zajímal váš názor...

O co jde: zdá se mi (nám), že spousta CaR rybářů (tzv. "pouštěčů z přesvědčení") nepřišla k tomuto svému postoji díky prožitému zabití ryby a z toho plynoucích útrap svědomí, alebrž tento názor pouze převzala s ohledem na jeho módnost a "doporučení" některých rybářských celebrit (např. J.Vágner a jeho cca každá druhá a třetí věta: "My jsme sportovní rybáři, my ryby pouštíme."). No a tak mě (nás) napadlo, že by bylo fajn a ku prospěchu věci, kdyby součástí rybářských zkoušek bylo i zabití ryby. Ne tedy primárně z důvodu odnesení si ryby od vody (ale koneckonců, proč ne), ale třeba kvůli urychlení konce trápení se nemocné / poškozené ryby a třeba i kvůli tomu samotnému aktu zabití (např. se mi stalo, že od vody odnášený kapr "obživl" a jal se prchnout ze svého igelitového bivaku) s cílem minimalizovat trápení (dle známého rčení "smrt není zlá, strašné je umírání" - zkrácená verze).

Prosím o pokud možno slušnou diskusi, jinak si zahraju na fotbalového rozhodčího a pak budou lítat cucky :-)

Předem děkuji za smysluplné a podnětné názory.
Autor diskuse: meteor - Profil , 26.5.2011 všeobecné - ostatní

Souhlasíte, aby součástí rybářských zkoušek bylo zabití ryby?

A) Ano42%

B) Ne54%

C) Nemám na toto názor4%

Od 26.5.2011 hlasovalo 300 čtenářů.

HM - Profil | St 6.7.2011 12:48:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak, po pročtení této debaty jsem se rozhodl taky přidat komentář. Když jsem s rybolovem začínal, není to dlouho, tak jsem navštívil mnoho stránek a sháněl informace, byl jsem najednou přesvědčen, že si rybku domů dneska odnese jen málokdo a že budu za vraha, když si zabiju a sežeru kapříka. Ani dnes se nepovažuji za masaře a toto označení beru jako nadávku. Nemám potřebu si odnášet každý den od vody 7 kg ryb, zamrazovat je "na horší časy", ale rybu občas vezmu. Příští týden pojedu na Lipno stanovat a samozřejmě rybařit a nebudu mít špatné svědomí, když si obden odnesu rybu a udělám na grilu nebo vyudím. Jinak si myslím, že by se začínající rybář se zabitím ryby setkat měl, bohužel to asi nikdy u zkoušek nebude reálné. Spíš bych se zaměřil na osvětu ze strany starších a zkušenějších rybářů. Ne každý mladý rybář je buran a rybáři by si měli pomáhat napříč věkovým spektrem. Hezký den

Kocháč - Profil | Út 5.7.2011 18:52:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak me napada taky jedno prirovnani. Meli by hraci airsoftu taky skladat zkousky ze zastreleni cloveka?

velbyk - Profil | Út 5.7.2011 18:46:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pvl >> je tady toho napsané dost a já na tvoji otázku položím další , když jsi dělal řidičák a jezdíš taky tvoje povinnost je pomoci při havárii i když to nesneseš tak se to dá řešit ,ale je vše diskutabilní ;-)

nepijunesouložimnekouřimapouštim - Profil | Út 5.7.2011 18:45:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pvl >> ano. To je jednoznačné a cenzured, cenzured, cenzured musí počítat s tím, že při výkonu rybářského práva rybu mohou poškodit a budou ji muset usmrtit! Jestliže nemá žaludek na to, ryby zabít, nemůže ji chytat!

nepijunesouložimnekouřimapouštim - Profil | Út 5.7.2011 18:42:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak já nevím, jestli bych nutil kluky, teda alespon maminky jim tak říkají, zabíjet ryby ke zkouškám. Stačila by povinná účast na názorném předvedení, něco jako první pomoc v autoškole. Případně první rok docházka pouze s asistencí staršího rybáře. Dravci až od 30 let.

Pvl - Profil | Út 5.7.2011 18:40:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jak by se řešila situace ,když by někdo měl nepřekonatelný odpor k zabíjení ryb ? Nedostal by povolenku ?

Pepé - Vsetín - Profil | Út 5.7.2011 13:10:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pro všechny ty, co zde píší o tom, jak by se živé ryby nosily ke zkouškám, kde by byly zabity jako vzorové případy vzorového zabití - TOTO LZE UČIT KLIDNĚ NA DŘEVĚNÉ MAKETĚ NEBO KUSU ČEHOKOLIV, CO PŘIPOMÍNÁ RYBU, jde tu apriori o to dostat do těch lidí teoretické znalosti toho, jak dobře, rychle a co možná nejlidštěji zabít rybu pokud možno bez zbytečného tápení. Nejde o to vraždit ryby u zkoušek, ale o to, aby ti lidi v reálném životě jako rybáři byli schopní tu "práci" udělat pořádně a netrápili zbytečně své úlovkly, když si je budou chtít ponechat a odnést domů, na což samozřejmě mají právo.

Butchi - Profil | Út 5.7.2011 13:04:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pouštěč >>
Vidíš to příliš černobíle.
Zabíjet rybu povinnost není, jako lovec máš právo volby. Vnucovat někomu svůj názor podobným zvýrazňováním není absolutně vhodné.
A jak jinak myslíš, že se to ten řezník naučí, pokud se tím chce živit? Proto to taky není práce pro každého.
Uniká ti historický kontext rybolovu.

pouštěč - Profil | Út 5.7.2011 12:43:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor >> dnes sem měl pozitivní náladu bodu na tenis a nechci se rozhodit ted po přečtení otázky je mi blbě a na tenis NEjdu když si představím že bych měl u zkoušek zabíjet nějakého kapra tak budu bez lístku proč ? protože bych ju musel bezdůvodně zabit PŘIPADNĚ TI NORMÁLNÍ ŽE BY S K RYBÁŘSKÝM ZKOUŠKÁM NOSILI ŽIVÉ RYBY ENOM PROTO ABY SI JU MOHL JEN TAK NĚKDO ZABIT ? ČEKÁM ODPOVĚD NA TUTO OTÁZKU
PS: NIKDO MĚ TO NEUČIL NIKDY A NIKDY BYCH JEN TAK NEZABIL RYBU A TAKY BYCH JU NIKDY SE NENECHAL TRÁPIT KDYŽ SEM VIDĚL ŽIVÉHO KARASA KTERÝ BYL JAK KDYBY HO PŘEJEL VÁLEC A TRČELI MU VNITŘNOSTI TAKY SEM MU ZKRÁTIL BOLEST ALE KDYBY MI NĚKDO DAL ZDRAVOU RYBU A ŘEKL ZABIJU NEBO..... NEVÍM CO BYCH DĚLAL ALE ROZHODNĚ BYCH JÍ NEZKŘIVIL ANI ŠUPINU

noap - Profil | Út 5.7.2011 12:12:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sice trochu kontroverzní otázka, ale po té co jsme viděl v praxi a i u mých kamarádů (hlavně v době jejich začátcích rybaření) jakými způsoby zabíjí rybu - no prostě katastrofa....v některých případech jsem musel i zakročit, protože se na to nedalo dívat..... Proto jednoznačně hlasuji pro ANO......

nofish - Profil | Út 5.7.2011 11:57:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pepé - Vsetín >> Hoj
Teď jsi mi něco připomenul. Tak napíšu dotaz sem, on se někdo chytne :)

Napsal jsi jednu zásadní věc. Jednoduchý příklad. Vítr mi "donese", až pod nohy, dodělávající rybu. Bude to očividně ryba, která má smrt jistou. Nebude splňovat požadavek na ponechání tím že bude malá. A nastává otázka. Co teď? Jako rybáři mi velí cit a úcta k rybě ji vylovit a usmrtit, urychlím jen to co je jisté. Udělá to snad každý normální člověk, přece jí tam nenechám den dodělávat.....
Ale teď.

1) porušil jsem RŘ? ryba neměla míru a já ji usmrtil
2) půjde třeba o rybu smrtelně zraněnou dravcem, jako takovou ovšem poživatelnou, co s ní? Není to škoda mrsknout někam do lesa?
3) vždyť ani doi toho lesa jí hodit nesmím (vím že by se nic nestalo, že ji tam něco sežere- velká pravděpodobnost)
4) můžu ji někam schovat- ale tohle bych ani tak neřešil, to už je zase o nervy kdo mě uvidí atd....

Určitě bych se nepřikláněl k variantě sbalit jí a jet domů.
Ale co v takové situaci? Jak se zachová RS když mě uvidí? Vím že je to o lidech, ale bude mít rozum a pochopí, že třeba už při pohledu na tu rybu pozná že nekecám, že by padla? Připomenul jsi mi totiž případ kdy člověk pro dobrotu (no.... , ale snaží se udělat to nejlepší co může), může klidně přijít o papíry.

LukeSSS - Profil | Út 5.7.2011 11:17:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

určitě bych to zavedl, když sem viděl jak ryby zabíjej děcka z rybářských kroužků tak mě z toho málem kleplo taky ...

Pepé - Vsetín - Profil | Út 5.7.2011 11:05:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ahoj,
ANO - minimálně teoreticky by každý absolvent rybářských zkoušek MĚL vědět, jak zabít rybu tak, aby to bylo rychle a pořádně a aby ve výsledku tohoto činu byla ryba OPRAVDU 100%ně mrtvá. Pouštím též, ale to neznamená, že když chytím poškozenou a evidentně se trápící rybu, tak jí to trápení musím a budu nutně prodlužovat jen kvůli Ch&P. Když jsem nedávno viděl postaršího pána, který kapra trápil nějakým teňoulinkým klacíčkem a klepal mu na čelo ve stylu "je někdo doma", nedalo mi to a šel jsem mu pomoct držákem na deštník. Ptaje se ho při tom, proč nemá do ruky nějaký pořádný náčin, odpověděl, že nevěděl, jestli něco chytne. Může se stát, že narazíme na rybu trefenou dravcem, zaplísněnou, zažranou tak, až bude barvit nebo jinak odepsanou a pak bychom měli a měla by to být naše povinnost, umožnit takové rybě rychlý a důstojný konec.

kukac - Profil | Út 5.7.2011 10:46:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Prca mladší (Krula) >> tresni ju po hlave a basta,rež zhora na dol zúbkovaným nožom,preruších miechu a hotovo,čo treba na tom toľko polemizovať.Viem že máš 13 tak ti len toľko poviem neuvažuj a rob.kKeby si videl ako zabíjame svine alebo ešte lepšie kozu.Je to zviera ktore bolo chované na maso,tak čo najrýchlejšie jednorázovo zabiť,zarezať a koniec,nič viac a nič menej ak chceš tak sa ešte pomodli...

TWIN 69 - Profil | Út 5.7.2011 10:43:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> Ahoj,určitě by to mělo být součástí zkoušek.každý rybář by měl umět zabít rybu správnou technikou.Nikdy totiž neví,kdy se mu to bude hodit.
Jestli tuhle dovednost bude později využívat,nebo ne,je pouze jeho problém.
Osobně ryby nezabíjím,protože to nepovažuji za nutnost.Pokud chci ulovenou rybu darovat,musí si ji obdarovaný zabít sám.nicméně ovládám techniku usmrcení ryby,kterou jsem se naučil ještě jako pionýr.
Tož ať sa daří!!!

Prca mladší (Krula) - Profil | Út 5.7.2011 10:13:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

je pravda ze by mělo být zabití ryby součástí RZ protože u nás ve vsi se dělo že do ryby mlátily kamenem dokud neumřela. já to teda dlám tak že rybu musím na první pokus omráčit třeba nějakým vetším klackem nebo paličkou klepnu po hlavě přiměřenou sílou a když zjistím že je ryba omráčená ( má otevřenou tlamu a netřepe se) tak jí nožem píchnu pod levou ploutvi a nožem zakroužím abych si byl jist že propíchnu nebo rozříznu srdce a pak ještě z venčí ryby mačkám na srdce přiměřenou silou aby z ní vyteklo co nejvíc krve poté rybu umiju a je připravená ke spracování. pokud někdo chce něco dodat k mýmu způsobu třeba že něco dlám špatně tak si to přečtu a zkusím na tom něco poopravit přecejen mi je 13 let tak nemužu všechno vědět :) tak prosím napište k tomu něco jestli máte námitky....

FISHRMAN - Profil | Čt 9.6.2011 19:32:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No podívej já bych byl pro aby součástí rybářských zkoušek bylo zabití ryby a to z prostého duvodu aby mladí rybáři věděly jak humáně zabít rybu a netrápit ji . Ať je rybář sportovní a nebo takzvaná masařka měli by umět správně zabít rybu a netrápit ji , protože se ve mě vaří krev když rybář chytí rybu ahodí ji na trávu za sebe a tam ji nechá leknout neviděl jsem to poprvé a ni na posled a je mi stoho zle co se občas u té vody děje .

kozic - Profil | Pá 27.5.2011 17:51:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> Je docela zajímavé, ba až jímavě zábavné, jak zde někteří berou námět k zamyšlení opravdu tak, jako by k nějaké podobné zkoušce zabití mělo dojít.
Myšlenka zadání je velice dobrá.
Jak jsem již naznačil, nejde ani o zkoušku samotnou. Takže by dotyčný nemusel exhibovat před komisí, která by mu posléze umožnila další cestu k legálnímu lovu. Je to jako se znalostí BP.
Věřím, že hodně rybářů nezná do tetailu BP, natož jejich přesný výklad. Pokud něco zapomene, nebo neví, nakoukne následně do "papírů", nebo se zeptá, aby problém nenastal.
Takže samotná znalost BP či umění usmrtit rybu ještě není onou věcí, která by diletantství na březích předcházela.
Problém spočívá spíše v tom, že mohou nastat situace, které lovícího můžou zaskočit. Pokud jde o paragrafy, jak jsem psal. Když nevíš, počteš a víš co a jak, abys měl vše OK.
Co když ale rybář zdolá rybu, které zjevně puštěním už nepomůžeme?
A tady je jádro pudla. Zabít rybu by nemělo být problémem, tím spíš pro "pouštěče", pro které je ryba kamarád. Je to otázka svědomí a zdravého rozumu, byť je opravdu náročné.
Tak, jako by pán svého psa či koně nenechal trápit a umožnil mu důstojný odchod (a to je obrovské dilema a návrh k zamyšlení hlavně pro ty, kterým na rybách opravdu záleží).
Nikomu nemůžem nutit, aby ryby zabíjel či pouštěl, ale aspoň pro tento případ by každý lovec usmrtit rybu umět měl.
Jen je pak nasnadě velký problém ve zneužívání tohoto, když by pak pro některé byla každá ryba nemocná...

Beila - Profil | Pá 27.5.2011 15:22:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> Nejlepší je rybu uspat rohypnolem a potom jí střelit do hlavy M 345

GRUPA - Profil | Pá 27.5.2011 14:58:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> Sice to je asi celkem ušlechtilá myšlenka, ale nedovedu si představit jak můj kluk v první třídě na ZŠ, bude někde mordovat třeba kapra???? Ať už v klubovně MO při výuce, nebo doma.....nedej Bože u vody.
Součást zkoušek to snad může být jen někde na SOU potrav. a služ. u řezníků......atd.:-) Protože já mám teda dojem, že celé školení o rybaření má úplně jinou filosofii, než umět zabít rybu aby netrpěla.......... Důležité je zabít VS nezabít !! A vůbec celkové vnímání přírody, jako takové, ať už jde o lekníny, či úhoře.......
Podle mě je zcela jasně a zřetelně uvedeno jak rybu zabít. Není nutno k tomu masově vraždit ryby pro ukázku : JAK NA TO ! :-(
Ať ti to hrrčííí.......
PS: při vzpomínce na to jak jsem chodil dva roky do rybářství a vzpomenu si na to jak nám říkali: " co nejmenší háčky, jemnou výbavu, jemě a šetrně se chovat k rybám, uržovat klid....." A pak by vylovili z kádě ryby a jeden po druhým by jsme je začali zabíjet, tak mi to příjde zcela absurdní...........................................​...

Butchi - Profil | Pá 27.5.2011 14:53:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Možná si svým příspěvkem koleduju o žolíka, ale nedá mi to.
Tady totiž pár kolegů nejspíš nechápe, co lidi s vlastním názorem sere na tom jejich extrémním C&R. Nikomu nevadí, jakou si zvolili cestu, ať se jedná o způsob lovu nebo o naložení s úlovkem, protože taková je volba lovce. Problém tkví v úplně něčem jiném. V čem?
C&R je v extrémních případech některými narušenými jedinci označován jako jediný správný a moderní přístup k rybám. Nejsem zpátečník, ale ne vše moderní se automaticky rovná pozitivní. Já se ptám, kdo dal komu právo soudit co je a co není správné? Existuje pro to vůbec nějaké měřítko? Při tak rozmanité činnosti, jakou rybaření je, určitě ne. Co mě vysloveně bije do očí, je okamžitá dehonestace, napadání a povyšování se nad člověka, který se opovážil sníst boha (kapra). Takový člověk aby chodil do smrti s ochrankou. Na zelené nadáváme všichni stejně, ale někteří si nevšimli, že se pomalu přemisťují na stejnou úroveň. A vůbec nejvtipnější je, pokud chce někdo běhat kolem vody a dávat do držky lidem, kteří se nechovají tak jako JÁ, vlastník patentu na pravdu, moderní mesiáš, spasitel Cyprinus Carpio, jenž chodí k vodě s defibrilátorem a předkožkou, pardon podložkou. Opakovaně mi bylo sděleno, abych se nemontoval do věcí, o kterých nic nevím. Ale já budu. Dokud tu působí skupina lidí, kteří se prezentovují jako největší sportovci pod sluncem, hřímají přebrané fráze z časopisů a DVD, načež prohlásí, že na sežrání dravců, línů a parem se to C&R vlastně zase tak moc nevztahuje, že RŘ je zastaralý a proto je třeba ho porušit, kdy se to nadčlověku zachce, protože neúspěch se nepřipouští. To je svým způsobem taky masařina, nachytat maso za každou cenu. Krásná dvojjakost. Ne, ne, ne, přestávat nehodlám, budu to sem psát, kdy se mi zachce a negativní reakce na svou osobu si budu s nadšením číst do bezvědomí.

ProchyCR - Profil | Pá 27.5.2011 13:45:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> myšlenka možná dobrá ale.....
Každý má právo se rozhodnout, zda rybu nebo jiného živého tvora zabije nebo ne a nikdo ho k tomu nemůže nutit. A učit se zabít rybu formou "zkoušky", to by asi nebylo dvakrát etické.

Není to jenom o C&R, ale je spousta rybářů, kteří ryby nejí a proto je pouští, tudíž nemají potřebu je zabíjet. Druhá věc jsou děti. Děti lov ryb vnímají jako zábavu a nekoukají na "materiální prospěch" z toho plynoucí, tudíž nemají potřebu ryby od vody odnášet. Navíc každé dítě nemá náturu vzít do ruky paličku a řeznický nůž a s blaženým výrazem ve tváři jím naporcovat rybu. Pro blaho věci by úplně postačila ústní zkouška na téma usmrcení ryby a s tím se klidně ztotožním.

Celý tvůj příspěvek na mě působí dojmem, že ti jde spíše o jakési "potrestání" tebou zmíněných "pouštěčů z přesvědčení" než o jiný záměr. Navíc se stále alibisticky zaštiťuješ zájmenem "my" (nás napadlo, náš názor atd.), což mi nepřipadá moc fér. Podle mě je úplně jedno, jestli budu ryby pouštět ze svého přesvědčení nebo z přesvědčení třeba Vágnera nebo nějakého Franty Kliky. To, jestli rybu pustím, bude ve finále moje rozhodnutí.

Saddám - Profil | Pá 27.5.2011 12:00:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejdřív pár úryvků ze zákona 246/1992 Sb.
Utrpení -je stav zvířete, který je způsobován nepřirozenými podněty vyvolávajícími strach,zranění,bo-
lest, zdravotní poruchy nebo až smrt.
Za týrání se považuje - omezovat bezdůvodně svobodu pohybu nutnou pro zvíře určitého druhu, pokud
by to způsobilo utrpení zvířete.

Poznali jste sakování za účelem focení?

Při usmrcování ryb při prodeji a pro vlastní potřeby občanů se ryby omráčí silným úderem tupým předmětem na temeno hlavy. Takto omráčeným rybám se přetne mícha a cévy řezem bezprostředně za hlavou nebo se přetnou žaberní oblouky a provede vykrvení.
Při manipulaci s živými rybami se za úkony způsobující nepřiměřenou bolest, utrpení nebo poškození považuje zejména
- vsouvat prsty pod skřele na žábry
- vtlačovat prsty do očnic
- násilně vytlačovat jikry za účelem zjištění zda jde o jikrnačku či mlíčáka
- zbavovat ryby za živa šupin
- omračovat a vykrvovat ryby jiným způsobem, než je uvedeno výše

Z mnoha příspěvků je patrné, kdo je (byť to možná myslí dobře) a kdo není týračem ryb.
A propos.Ryba je mrtvá tehdy, dojde-li ke ztrátě reflexů. Např. oční se pozná velmi snadno.


Osobně jsem hlasoval za A, s tím, že nemusí každý zabít rybu, stačí když se zůčastní demonstrace. Co se týče zacházení s rybou u vody, zakázal bych odnášení živých, hospodářsky cenných ryb ( tj.těch, co mají stanovenou nejmenší lovnou míru) z revíru. Ubylo by trápených ryb v igelitkách, kufrech aut, nechcípali by v různých zahradních přerybněných pseudorybníčcích. nemrskali by sebou v taškách pod lavicemi a stoly hospod....Chceš rybu? Humánně a předpisově ji po skončení lovu zabij a mrtvou odnes domů, ale netrap ji transportem a zbytečnou manipulací.
Howgh.

Paulus - Profil | Pá 27.5.2011 10:54:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> Já jsem jednoznačně pro - kdo neumí zabít a zpracovat kořist, neměl by lovit bo je sběrač.Jsme lovci, nebo sběrači.
Tečka jaxvniň.

Rick - Profil | Pá 27.5.2011 9:14:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když tohle otazku převedu do lidské roviné tak by na zkouška z medicinu bylo pěkna holocaust,
takže můj názor, ok třenovat techniku ale praktiku jen když je to nutné, tj když už se rozhodnu rybu nechat tak se na ni nacvicim, jakekoliv zabijení jen pro učení je dost mimo a zbytečné zavadí nechutné praktiky do ruky 8-10 leti děti, i tak jsem nazor že nechat si rybu by měli jen dospěli, at se deti učit chytat ale ne pro živobyti

Šlapeto - Profil | Čt 26.5.2011 22:43:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím si, že taková rybářova modla by měl být Ota Pavel. Hodně lidí se k němu odvolává, "ctí" morální zvyky, které panovaly dříve. Chovají se k přírodě šetrně atd....ALE víte vůbec, že takový úžasný člověk jao byl Ota Pavel a postava jeho hlavních děl "Popper" a "převozník Prošek" byli masaři, že jim dnes neni rovno?

Toncek <*))))>< - Profil | Čt 26.5.2011 22:36:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podle mě by každý rybář měl umět správně usmrtit rybu. Není nic horšího, než když vidím u vody "rybáře", jak se marně snaží zabít kapra klackem a ještě při odchodu od vody se mu kapr mrská v igelitce. Myslím si, že otázka usmrcení ryby by u zkoušek být měla. Nedovedu si ale představit, že by se měla u každé zkoušky prakticky vykonat. To by nebylo možné hned z několika důvodů: kdo by "zkušební ryby" obstarával (i platil), co potom s usmrcenou rybou (ne každý rybář jí ryby) a hlavně jak by se na to tvářili ochránci přírody z hlediska týrání, dále by muselo být vyřešeno kam s odpadem-krví, apod.). Proto si myslím, že otázka usmrcení ryby by u zkoušek být měla, ale pouze v teoretické podobě.

retrívr - Profil | Čt 26.5.2011 22:29:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> Když vidím anketu, za kterou určitě dík, tady se dovíš, pak bych se přihlásil k dodávání cvičných ryb. Jsem v důchodu, tak proč je pouštět, když se můžou kluci ve škole učit zabíjet ryby.Je to dobré, je to názorné, já to jako bývalý pedagog oceňuju. Klonil bych se k tomu, že každý učeň se musí naučit zabít tak alespoň 4 druhy, různých velikostí. Kombinace by určila zkušební komise. Opravuji, zrušit komise udělat státní zkoušky. Tam bych ale v přípravě dal limit na přípravu do půl miliardy, aby to nikoho nezatížilo.

nekut - Profil | Čt 26.5.2011 22:24:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stejně by mne zajímalo, kde se to zvrtlo. Myslím, že někde tam, kdy se lov, jako skoro vše, co člověk podniká, proměnil na závody. Soutěživost je lidem vlastní. Ještě bych pochopil, pokud se utkávali rybáři v lovu na řekách, při lovu salmonidů, to vyžaduje fyzičku, postřeh. Přestože se tím nezabývám, obdivuji suchou mušku. Ale zpět. Potom někdo vymyslel boili...z. Někdo další začal pomocí potravinářské chemie vymýšlet přísady. Potom to konečně přišlo. Dá se na tom vydělat. Ne, že by na vydělávání peněz bylo apriori něco špatného. A nastal kolotoč. To už tady dost lidí popsalo. Ostrý háček, zavěšený pod kuličkou, která je návazcovou technikou držena cca 3cm nade dnem, kousek vedle olověná 150 gramová kotva, okolo nasypáno chemicky upravené krmení, způsobující u milované ryby feťácký návyk, a máme tu vysoce sportovní výkon zvaný lov kapra. A neuvěřitelný kolotoč peněz, bičovaný šikovnými manipulanty, kteří na tom vydělávají a spoustu nezralých naivků, kteří v tom nalezli konečně seberealizaci. Oni jsou ti úžasní, co chytají a pouštějí, povětšinou v půjčovnách kaprů. Jeden druhého ujišťují o své výjimečnosti, za tichého, nebo hlasitého povzbuzování lidí, kteří si z toho udělali živnost. A ta úžasná jistota, že oni jsou ti praví, morální. Tady to někde končí. Končí pohodová rybařina, ta radost z pobytu v přírodě, v klidu, bez pištění pípáků, řevu nalitých partiček, kup bordelu, co po nich zbývá.

Wildes - Profil | Čt 26.5.2011 21:51:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Salmo1 >> Čus .. jak chceš ale zjistit jetsli dotyčný lapač ví jak šetrně zabít (nebo má žaludek na to zabít) ?? Když jsem před cca 10 lety dělal férové papíry tak na kurzu o zabíjení padlo jediné --- šetrně zabít ---- , jak - to nám dokonce popisují BP ... ale fakt mě zajímá - jak jinak než během kurzu můžeš někoho prověřit jestli to dělá šetrně a správně ... umět (dokázat) "šetrně usmrtit rybu" je myslím stejně důležité jako znát podmínky lovu na MP či P vodě ... což ač možná s rezervou lze na kurzu prověřit ...

xxxMarioxxx - Profil | Čt 26.5.2011 21:50:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> ja si myslim ze kazdy spravny rybar by mal vediet spravne rybu zabit a vykuchat bez toho aby sa vela trapila. Mna uz odmalicka ucil dedo ako spravne zabit rybu bez toho aby som ju zbytocne netyral. Ale zase su ludia ktory to nedokazu urobit (zabit rybu). A co sa tyka CHaP tak.....ked oni mozu tyrat ryby tym ze ich maju celu noc v sakoch a potom ich pol dna valaju po podlozkach a vo svojich naruciach pri foteni, tak preco by im mal robit problem zabit rybu (nemusia zabijat predsa kapra). Lenze si neviem predstavit ze skrz nejake skusky by sa malo zbyticne zabijat Xkg ryb.......

depon - Profil | Čt 26.5.2011 21:49:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

souhlasím tak na půl... mělo by být ukázáno jakou použít techniku, jak lze provést šetrně a rychle. Rozhodně jsem proti aby každý kdo skládá zkoušky si zabil rybu aby dokázal že má na povolenku. Nejsem masař ale někdy rybu domů vemu.

Káceč - Profil | Čt 26.5.2011 21:47:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kdo není schopen rybu zabít, neměl by ryby ani chytat. Jsou i situace, kdy je třeba rybu zabít,aniž by rybář chtěl, ale prostě musí. Typickej příklad je v den zahájení lovu dravců na MP a dny následující. Co už jsem zbavil trápení nástražních rybiček, které svou ztrátou pohyblivosti již nesplňovaly požadavky "rybáře lovce", ale i přesto jěště žily, už nejde spočítat.

Salmo1 - Profil | Čt 26.5.2011 21:33:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ne nesouhlasím.Kdo ale nezvládne zabít rybu, nemá vlastnit ani povolenku k rybolovu.