Pozadí fotografií trofejních úlovků

Zajímal by mně názor rybářské veřejnosti na fotky trofejních úlovků s pozadím koupelen, obýváků,kuchyní ,garáží a podobně, není to postavené proti masařům (i když si myslím že spousta těchto ryb už nemůže být k jídlu) ,ale čistě z pohledu kultury, vždyď trofejní rybu většina rybářů chytne jednou za život.
Autor diskuse: omambik - Profil , 25.6.2009 všeobecné - ostatní

Trofejní ryba si zaslouží

A) Vyfotit v kulturnim prostředí a vrátit vodě.81%

B) Vyfotit v kulturním prostředí a na pekáč nebo do komína8%

C) Je jedno kde stejně jí sežeru12%

Od 25.6.2009 hlasovalo 212 čtenářů.

17 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NLudaT - Profil | Út 4.8.2009 9:15:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No a právě kvůli vychcánkům jako je Tomas musí jít tento systém "sociálního" rybaření, alias ryba do každé rodiny, zákonitě do prdele. Nemám nic proti braní ryb, ale musí to mít nějakou "kulturu". Vzít si od vody za "pár" stovek 30-60kg štičího/candátího masa je prostě nenažranost.....

NPiskořík - Profil | Po 3.8.2009 22:36:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Co se stalo?...."Krvavý Estét" dostal červenou?...;o))

Nmarquess - Profil | Po 3.8.2009 21:40:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

no já třeba už chytil několik kousků ale ještě nikdy jsem nevzal rybu nad 70cm (přece jenom ty ryby moc nejím). třeba okouny na lipně jsem za den chytil 8 nádherně vybarvených kousků přes 40cm ale vůbec bych je nevzal. např. štika 108cm se jen tak nepovede každej den a za svůj odvedený boj jsem jí vrátil vodě - přece jen je to pěkný zážitek. ale foto v tomhle pozadí se mě moc nezamlouvájí páč vetšinou je ta ryba mrtvá, vybledlá a vypadá to celkově hrozně ale na druhou stranu když tu rybu člověk chytí pozdě večer a nemá moc na výběr a chce aspoň nějakou vzpomínku tak co se dá dělat.... ale když je možnost tak je určitě lepší vyfotit za živa v nějakám pěkném prostředí. ještě před 4mi roky by mi to bylo jedno páč sem začínal a otce jsem přinutil vzít každou rybu která měla míru (byl toho plný mrazák). až před rokem mi nějak došlo že je lepší tu rybu vyfotit na místě a taky ji hned pustit....

Nsauron13 - Profil | Po 3.8.2009 20:50:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomas >> Jejda ...
Nejinteligentnější je z kola venku ... Jojo,géniové to nemají jednoduché :)

Nsauron13 - Profil | Po 3.8.2009 17:12:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomas >> Usmrkanče??? Fakt mě mrzí,že se nepotkáváme osobně ty chudinko.
Máš pravdu,hovno rozumím tomu,co děláš a jaký jsi prase a na čem si tu stavíš image.
A ani tomu rozumět nechci ....
Prase !!!

Nsauron13 - Profil | Pá 10.7.2009 17:29:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomas >> Plkat nesmysly začal,ale jen proto,jaký jsi prase a jak se tím chlubíš.
Jak já jsem šťastnej,že nemám ve svém okolí takový jako jsi ty ...
Lituji ty,co tohle nemohou napsat ....

NProchyCR - Profil | Čt 9.7.2009 22:35:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Omlouvám se moderátorovi této diskuze za své příspěvky mimo zadané téma, ovšem jsou věci, na které je někdy třeba zareagovat.
K původní otázce. Pokud se jedná o trofejní úlovek ryby, je dle mého názoru vždy přijatelnější přirozené prostředí ryby v pozadí fotky, s důrazem na rybu. Rybář je zde pouze jakýmsi "podstavcem", který rybu drží. Pokud se lovem trofejních ryb zabýváte, je tato praxe zcela běžná, protože s ulovením takové ryby počítáte a fotoaparát příp. kameru nosíte při sobě. Na druhou stranu nesmíme mít za zlé jiným rybářům (i když se s touto skutečností těžko smiřuji), kteří takovou rybu uloví náhodou a jde o jejich mnohdy poslední životní úlovek. Tito samozřejmě trofej odnesou domů a až zde probíhá focení za účasti sousedů a rodinných příslušníků "na památku" padni, kde padni (v koupelně, na zahradě, před novým autem apod.) Těžko se s rybou budou vláčet zpět k vodě, když ji nakonec stejně zkonzumují.

NProchyCR - Profil | Čt 9.7.2009 21:57:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pepa-č >> si prdel nedělám! Pouze ve zkratce. V mém příspěvku není nikde zmínka o rovnoceném souboji. Šance určuje vyspělost rybáře, jeho vybavení atd., na druhé straně velikost ryby, její prostředí a "zkušenosti". Samozřejmě zpravidla má navrch rybář, jako člověk myslící. Zjednodušeně řečeno, při sportovním rybolovu jde o zdolávání ryb a adrenalin (kromě jiných podružných aspektů) a u trofejních ryb to platí dvojnásob. Sobecky řečeno, jde pouze o rybáře a ryby jsou pouze chtěným "produktem" k jeho sportovní činnosti, jako třeba činky pro kulturistu.
P.S. S tímhle jsem se nenarodil. K tomuto přesvědčení jsem došel po dlouhé době. Škoda, že už musíš končit, zrovna jsem se začínal dobře bavit.

NProchyCR - Profil | Čt 9.7.2009 21:20:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pepa-č >> K doplnění tvého dalšího příspěvku. Možná by stálo za úvahu rozlišovat pojmy lov a sportovní rybolov. Ve sportu nemusí vždy jít jen o soupeření dvou nebo více soupeřů (i když kapra beru jako soupeře). Což takhle seskoky padákem, sportovní akrobacie, jízda na kole, běhání, posilování aj., kde lidé sportují pouze pro sebe, pro své zdraví, adrenalin a pobavení. Ve sportovním rybolovu jde rovněž o adrenalin, pobavení (samozřejmě při pobytu v přírodě se utužuje i zdraví). Pokud tvrdíš, že ryba není soupeř, máš pravdu jen do určité míry. Souboj ryby s rybářem, je souboj dvou soupeřů. Šance jsou na obou stranách. Možná by ses divil, kolik šancí k útěku při zdolávání ryba má. Záleží pouze na vyspělosti rybáře, jak budou šance rozděleny. Méně zkušený rybář dává rybě samozřejmě větší šanci k útěku a tím i k vítezství. A že nic neriskuješ? Promluv si s rybářem, který měl na udici tu nej rybu a která se těsně před podběrákem osvobodila. Určitě své pocity přirovná přinejmenším k prohrané olympiádě.
K té dobrovolnosti. Ještě jsem neslyšel, že by se třeba někdo ptal psů, jestli chtějí závodit třeba v běhu. Prostě je na to naučí.

O tom, co do debaty patří a co ne samozřejmě nerozhoduji. Ty jsi však ve svém příspěvku položil jasnou otázku "co na obrázek nepatří?" a já jsem jasně odpověděl "tvůj komentář" (rybařina není sport)

NCoopier alias Dumil alias Tabletka - Profil | Čt 9.7.2009 20:55:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pepa-č >> myslím že na to maš špatný pohled...... ale každý má jiný názor, ale s tím že ryba není soupeř nesouhlasím. Třeba kůň si taky nevybral aby skákal přes překážky a bere se to jako sport, ale to je jen věc názoru.

NCoopier alias Dumil alias Tabletka - Profil | Čt 9.7.2009 20:42:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pepa-č >> a to ti řekl kdo že rybyřina není sport? Já myslím že je..... (carp neni muj ale kamaráda Pelikana)

NProchyCR - Profil | Čt 9.7.2009 20:19:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> Pokud někdo dělá nějaký sport, kterým je i sportovní rybolov, bude se snažit i o nějaké úspěchy. Těmi jsou v kaprařině právě trofejní kapři. Aby mohl kaprař tento sport vykonávat dlouhodobě, musí udržovat určité podmínky, mezi které patří pouštění kaprů zpět do vody. Jako v každém sportu i zde platí, čím větší, tím lepší. Hranice rekordů se posunují všude. Neumím si představit třeba sprintera, který řekne, že bude běhat jenom pomalu, protože mu to stačí.

Já nemám rozhodně problém s rybou, přichystanou ke kuchyňské úpravě. Jenom se mi zdá poněkud nevkusné toto dokumentovat fotograficky a poté to přirovnávat k umělecké fotografii. Zkus si najít nějakou fotku kapraře s jeho úlovkem, focenou v přírodě a dej ji ke srovnání s tady zmiňovanou fotkou kapra ve dřezu několika lidem (třeba nerybářům). Nechci předjímat nějaký výsledek, ale možná tě překvapí.
P.S. Kdybych si já mohl vybrat, raději si vyberu muchlání, pusinkování, koupání a slavnostní pouštění, než rychlou smrt! (promiň)

NProchyCR - Profil | Čt 9.7.2009 19:42:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> Princip fotografie "kaprař vs kapr" jsi pochopil zcela správně. Hlavním motivem je zde samozřejmě kapr a někde v pozadí lovec. Bohužel nebo spíše bohudík, tím je dané i kompoziční řešení fotografie a tebou zmíněné natažené paže. Vždy jde o focení ryby a těžko ji budeš fotit zavěšenou ve vzduchu. Nejde samozřejmě o fotografie s uměleckou hodnotou, ale o zdokumentování trofejní ryby na památku se vší úctou. Jak jsem uvedl někde níže, raději si uchovám takovou fotografii, než mrtvého kapra ve dřezu.
Nikomu nechci samozřejmě kecat do uměleckého cítění. Pokud se ti zdá zmiňovaná fotka dřezu umělecky zajímavá, zkus se domluvit s autorem a pošlete ji do nějaké fotosoutěže na netu. Třeba vyhrajete mopeda....

Nskalka14 - Profil | Čt 9.7.2009 19:23:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ProchyCR >> neber profesora hnátka vůbec vážně..ostatně je to tady opravdu znát :) gratuluju chlapi...

NProchyCR - Profil | Čt 9.7.2009 19:16:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pike_ >> No nevím, zda jsi je přímo viděl nebo spíše o tom slyšel. Ovšem i policajt je omylný člověk. Pokud s tím chceš něco udělat, možná ještě najdu nějaké náborové letáky. Rozhodně je pro veřejnost zajímavější zpráva o chybujícím policistovi, než o recidivistovi, který se krádežemi živí několik let.

NProchyCR - Profil | Čt 9.7.2009 19:10:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Baron 007 MC >> raději zůstanu uměleckým ignorantem, než mít tohle "dílo" v obýváku!

NProchyCR - Profil | Čt 9.7.2009 19:04:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

XAXAP >> prof. MUDr. Hnátek Herbert, dr.h.c. >> Jsem rád, že kromě tvého koníčka (fotografování), umíš také hledat v kartách členů MRKu. Jen pro tvou informaci. Svou odpovědí jsi pouze ukázal, jaké máš mezery ve vzdělání, což se ve zkratce budu snažit napravit. PČR (čti policie České republiky!) se člení na několik odborů, z nichž každý plní jiné úkoly. Focení bouraných vozidel provádí SDN (jen pro tebe :skupina dopravních nehod) a věř mi, "nehoďák" opravdu nejsem. Rozebírat členění a strukturu PČR by bylo na dlohou debatu s nejistým výsledkem, proto ti doporučuji zajít na stránky MV a dovzdělat se. Mimochodem i můj sedmiletý syn už má povědomí o policistech v bílém a modrém. Neumím si představit, že bys třeba po "těžkooděnci" (pořádková jednotka) chtěl řešit špatné parkování, příp. jiný dopravní přestupek! To by kolega mohl při demonstraci brát jako provokaci a tonfou ti přejet po žebrech. Myslím, že pro začátek to stačí. Neber si toho tolik najednou a snaž se informace pomalu vstřebat.
Ještě k tomu focení. I pěkně nafocené bourané auto může být za určitých okolností zajímavou fotografií. Abych nezapomněl, žádná knížka tě fotit nenaučí. Myslím si, že každý člověk (až na tebe) pozná, co je hezké a co ne. Potom už záleží na tom, jak to zachytí. Pokud prvotní nápad stojí za h..., potom se můžeš snažit jak chceš a výsledek nebude k ničemu.

P.S. Za svou dlouholetou praxi u policie jsem potkal několik lidí, kteří měli před jménem i za ním tolik titulů, že ty jsi proti nim úplný břídil. Bohužel všichni byli "klienty" PL Kosmonosy

NShimPaul - Profil | Čt 9.7.2009 18:36:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Každá fotka,ať už je očemkoliv,by měla být alespoň trochu pěkná pro oko.Nejsem zastáncem lovu chyť a pusť,ale pokud se jedná o trofejní rybu např.Kapra,nebo sumce,jelikož je to ryba dlouhověká jsem jednoznačně pro její pěkné vyfocení z vhodným pozadím a rychlé vrácení vodě.Pokud se jedná např.o štiku delší 1m tak bych si jí ponechal protože tato ryba je prakticky na vrcholu s věkem,ale také bych se přikláněl k fotce udělené u vody z vhodným pozadím a né někde u vany doma.Proto se i já snažím své fotky trofejních ryb fotit možná co nejestetičněji.Hlavně u vody a ne doma ve vaně,nebo na hajzlíku.

NProchyCR - Profil | Čt 9.7.2009 18:11:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

XAXAP >> prof. MUDr. Hnátek Herbert, dr.h.c. >> Tvé fotografie se trochu míjejí s tím, co od nich zřejmě očekáváš. Je sice pravda cit.:"Pokud je prostředí domácnosti dostatečně kvalitní a estetické a fotograf dbá na kompozici, je pak výsledná fotka příjemná", ale u Tvé fotografie(í) jde o přesný opak. Nevím, co je estetického a příjemného na neumytém nádobí ve dřezu, ve kterém se kromě toho povaluje ještě mrtvý kapr (upřímně ho lituji). To vše je ještě umocněno zvoleným úhlem záběru. Kompozice snímku musí splňovat některé zásady, které poté ovlivní výslednou fotografii. Fotografie musí lahodit oku nejen fotografa, ale i ostatních . Ve Tvém případě bych zkusil být více sebekritický. Zde jsem si dovolil nastínit několik zásad pro správné sestavení kompozice:
-členění plochy
-znázornění prostoru v dvojrozměrném obrazu
-silné a slabé oblasti v obraze
-role úhlopříčky, rozdíl levé a pravé úhlopříčky
-pozadí a popředí
-výrazné a slabé linie
-poměry ploch
-role struktur v obraze
Samozřejmě jedno z nejdůležitějších pravidel je tzv. pravidlo "zlatého řezu" (metoda třetin).

P.S. Samozřejmě nevěřím tomu, že to s těmi fotkami myslíš vážně?! Beru to spíše jako provokaci a snahu o naladění bojovné atmosféry v diskuzi. V opačném případě by šlo o vrchol nevkusu...

Nmpmaik - Profil | Čt 9.7.2009 17:02:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

XAXAP >> prof. MUDr. Hnátek Herbert, dr.h.c. >> Něco novějšího nemáš ???? Pořád se jen opakuješ vždy a všude :-)))

NPajas93 - Profil | Čt 9.7.2009 16:46:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

a jeste stika, kterou jsem chytil primo v perejich asi tam byla na lovu lipanu

NPajas93 - Profil | Čt 9.7.2009 16:38:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pekny okoun 37 chyceny v tišince vedle peřejích

NPvl - Profil | Čt 9.7.2009 16:23:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomas - ® Čt 9.7.2009 15:45:22 Zlatá slova Přitom si ani neuvědouješ nebo nechceš ,že kdyby polovina těch čumilů chodila vláčet a jen malé procento z nich umělo chytat ryby na vláčku "jako ty " byl by jsi víš kde ? ? Tebe je pro MRK opravdu škoda ! Víš to ? :o§)))))))))

N2Livecrew - Profil | Čt 9.7.2009 9:40:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomas >> Jestli je dobrej neřeším, ale je to dobrá ryba na souboj. Příště se vyfoť třeba na střeše nebo na toaletě, tam ještě žádnou fotku nemáš!!

NMr.Stick - Profil | St 8.7.2009 18:38:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomas >> Líbí se tobě, tudíž si je nech pro sebe, protože ostatním se evdientně nelíbí a nestojí o ně, já se jim nedivím. Ty fotky jsou hnusný.

Nkam!kaze - Profil | St 8.7.2009 2:31:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Abych se jen nenavážel do barákomilamasře Tomase.Pokud si rybu nechám,tak se s ní nefotím v kuchyni,chodbě,obýváku,koupelně atd.samozřejmě že si nějaké úlovky nechám,ale je to jen tzv. úlitba bohům(manželka),protože kdybych za celý rok nedonesl domů ani šupinu,tak bych byl za trotla co vráží nehorázné prachy do ryb a nic z toho.99% ryb pouštím.

Nkam!kaze - Profil | St 8.7.2009 2:24:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomas >> Tomas-o vždy vemu?Jinak pěkné fotky baráku.Ještě ukaž mražáky a je to vše.

Nsauron13 - Profil | St 8.7.2009 1:03:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bože,na tomhle serveru je prasat jak v prasečáku.A ještě se tím chluběj???Prohlídka bytu s trofejema,to mi ho vyndej ....... Nechápu a ani nechci pochopit.Radši.
Ty voleeeeeeeeeeeeeee,už jsem zase nasranej.
Žádnej učenej z nebe nespadnul,zato blbý jakoby shazovali o sto šest ... Ku*va

Nkuťas - Profil | Ne 5.7.2009 18:27:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

možná pro tebe je rybník králikárna,ale pro mě ne a nestydím se za to!chytám pro radost a hlavně proto,že mě to baví a né pro to,abych měl přeplněný mražák!!!dělej si co chceš,ber si ryb kolik chceš,ale nenazívej nás narcisama laskavě!

Červené karty: Tomas