Studium drsné i krásné! SŠRV Třeboň

- SŠRV Třeboň



Rybářství a vodohospodářství jsou unikátní obory, které vyžadují stejně unikátní žáky, jež si dokáží poradit se vším. Proto na SŠRV v Třeboni žáky učíme nejen běžné předměty, ale zaměřujeme se i na přírodu, práci s motorovou pilou, autoškolu, potápění, práci s technikou, lov ryb elektřinou, řízení plavidel nebo myslivost. To vše za jakéhokoliv počasí. Nejsme tedy pro každého. Jsme pro drsňáky.


Historicky řadíme rybářské řemeslo v českých zemích k nejstaršímu cechu, kdy se datuje vznik prvních rybníků už od 11. století. Naše škola však byla založena až k 1. září 1951 při Státním rybářství v Třeboni a původně byla zřízena jako odborná učňovská rybářská škola.



Následně ovšem škola procházela dalším vývojem a po roce 2000 docházelo k větší a větší poptávce po odbornících v oblasti ekologie a vodohospodářství. Tento obor byl oficiálně otevřen k 1. září 2008 a došlo tak k přejmenování školy na: Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína, Třeboň, Táboritská 941.

Posledním velkým krokem v historii školy bylo v roce 2019 dobudování zcela nového areálu tzv. Školy na ostrově, kam byla následně přesunuta veškerá teoretická výuka i vedení školy. Následně v tomto roce došlo i ke změně stávajícího loga a barev školy.



Škola v současnosti nabízí 3 vyučované obory: učební obor Rybář, nástavbové studium Rybářství a maturitní obor Ekologie a životní prostředí – Vodohospodář.

SŠRV Třeboň je tedy jedinečnou a atypickou školou jak svými obory, tak budovou na ostrově, tak přístupem ke svým žákům. Naši žáci přijíždějí z celé České republiky a většina z  nich dojíždí mnohdy i stovky kilometrů. Třeboň se tak stává jejich druhým domovem. Areál školy proto nabízí ubytování ve dvou domovech mládeže, vlastní školní jídelnu, posilovny, sportovní areál, WI-FI i celou řadu zájmových kroužků nebo kurzů.



Všechny tyto činnosti jsou však cíleně mířeny na další rozvoj žáků v jejich profesi a mají zlepšovat možnosti budoucího uplatnění. Naši žáci se tedy postupem let učí např. čistit vodu a pečovat o krajinu a zvířata, zacházet s motorovou pilou, křovinořezem, řídit motorový člun, osobní automobil, traktor, vysokozdvižný vozík, potápět se s přístrojem, opravovat techniku, lovit ryby elektřinou, šít sítě, chovat akvarijní ryby nebo střílet pro potřeby myslivosti.



To vše samozřejmě za jakéhokoliv počasí a po celý rok. Každý rybář i vodohospodář totiž pracuje v přírodě a musí se naučit respektovat její zákony, i poradit si s jakýmkoliv problémem, který by ho venku mohl zastihnout. Jsme tady pro mladé lidi, kteří milují přírodu, dokáží si poradit v každé situaci, nebojí se a jsou raději venku než v kanceláři. Jsme drsňáci!



V neposlední řadě je kladen velký důraz na propojení se zahraničím a získávání nových poznatků od našich partnerů, kteří se nacházejí např. v Norsku, Německu, Francii, Slovensku, Chorvatsku nebo Holandsku. Každý rok tak v rámci školy do zahraničí zavítá cca 20% až 25% našich žáků.

Nenechte se ovšem zmást, že SŠRV Třeboň je se svými obory pouze pro muže. Dívky tyto obory studují také a dokonce jich každým rokem přibývá.



Pokud by i tebe více zajímalo, jak takové studium probíhá nebo pouze jak může vpadat daný rok rybáře a vodohospodáře, tak nás můžeš sledovat na našich webových stránkách www.ssrv.cz i Facebooku a Instagramu. Nebo se můžeš osobně zastavit na našem stánku ve dnech 20. až 23. února 2020 na akci For Fishing 2020 PVA EXPO Praha. Budeme se těšit.



PETRŮV ZDAR!

Autor: SŠRV Třeboň

Diskuse k článku (1 reakce)