Chytám tam, kde krmím

- Milan Tychler

Stále se tak nějak traduje, že lov feederem je záležitostí krátkých vzdáleností, avšak nejen doba, ale i feeder se mění a postupně se přelévá od lovu menších ryb k lovu kaprů, a to i ve vzdálenostech, na jaké by nikdo z nás v začátcích feederu ani nepomyslel. Ponechám stranou plamenné diskuse o tom, zda to je, či není správně, protože rozhodně nemám v úmyslu někomu brát jeho přesvědčení a také radost, a stejně tak bych byl rád, kdyby to nikdo nebral mně.

Používám pruty s chvějivými špičkami už dlouho. Dokonce déle, než jsou někteří plamenní diskutéři na toto téma na světě, a ne rybaření, ale sám život mě naučil, že vnucovat někomu svůj názor vlastně nemá žádný smysl, a ani to nedělám. Chceš-li, poslouchej, nechceš-li, nech být.


Mé běžné pomůcky při vnadění feederem dál od břehu

Chytám s feederovými pruty jak pod nohama, tak ve vzdálenostech, na jaké mé schopnosti a možnosti prutu stačí, takže někdy i hodně daleko. Co mě k tomu vede? No to je jednoduché – ryby samy. Ne vždy jsou totiž u břehu, někdy jsou dost daleko, a pokud je chci chytat, musím nahodit až k nim. Upřímně říkám, že na některých vodách zakládám svá krmná místa tak daleko od břehu, jak to jen jde, ovšem ne kvůli rybám, ale kvůli rybářům, kteří pak nedokážou tak snadno mé krmené místo odhalit a někteří tam nedokážou ani dohodit. Zvláště na menších a frekventovaných vodách je to často má taktika.

Při lovu ve větších vzdálenostech mě zajímají výhradně kapři. Ostatní ryby, které nejsou ani zdaleka pod tak silným tlakem, chytám blíže ke břehu, ale leckde se také vyplatí házet dále, protože se tak mohu dostat k zajímavějším místům, kde se ryby zdržují v určitých obdobích ve větším množství.


Často je nutné používat šokový návazec

Například na jedné naší přehradní nádrži sedává mnoho rybářů na pozvolné pláži, kde se dno rovněž svažuje hodně pomalu a ještě padesát metrů před vámi jsou pořád jen dva metry vody. Teprve po dalších třiceti metrech se dno rychle láme a právě na této hraně se ryby často zdržují. V létě jsou kapři i cejni na mělčí vodě, a protože tam rybáři často krmí, zdržují se nedaleko břehu. Všichni tu hází tak do padesáti metrů. Ovšem brzy na jaře a také na podzim, kdy ryby couvnou k hloubce, už je na mělčině nechytíte a pak je třeba házet podstatně dál. Rybáři proto tohle místo vyklidí a hledají hlubší místa, která jsou blíže u břehu a jsou pro ně pohodlnější. Já zůstávám, protože tohle místo je dobře přístupné a hlavně liduprázdné. Chytám tu své cejny i kapry stejně jako v létě, jen musím házet dál a to je celé. Co to však znamená? Znamená to používat silnější pruty, větší zátěže a šokový návazec.

Ovšem lov daleko od břehu má samozřejmě i svá úskalí. Krmit ve velké vzdálenosti - a teď se bavím o vzdálenostech minimálně 70 a více metrů - není jen tak. Svým způsobem tu vůbec nejde o náčiní, které musí být dostatečně silné. To si může snadno koupit každý. Je ale třeba dobře zvládat techniku hodů, a hlavně musíte zvládnout v takových vzdálenostech nakrmit na co nejmenší ploše. V chladných obdobích se naštěstí nemusí krmit moc, ale v létě je to na mnohých vodách třeba, jinak kapry na místě neudržíte a dočkáte se jen několika záběrů, často ještě spíše od menších ryb, o které nám obvykle nejde.


Větší očka pomohou nahodit dál

Je více možností, jak vnadit dál od břehu, ale po letech zkušeností se můj zvyk ustálil na dvou možnostech – vnadicí raketa a velké krmítko bez zátěže, které používám, i když vnadím nakrátko. Na trhu je spousta raket a záleží jen na vás, kterou si vyberete. Bohužel ne všechny firmy nabízí více velikostí, a tak když si vyberete nějakou spolehlivou ale větší, budete zřejmě muset řešit i zakrmovací prut, protože na to nebude váš feeder stačit. Osobně raději používám menší raketu, kterou nahazuji silnějším federovým prutem, který normálně používám k lovu kaprů. Na prutu i na špičkách jsou samozřejmě větší očka, která prodlužují vzdálenost, a hlavně se nemusím obávat uzlíku, který spojuje hlavní vlasec a šokový návazec. S menší raketou sice krmím déle, ale zastávám názor, že je lepší, když ulétne stranou menší dávka krmení než větší. Nadělá to méně škody.

Tohle všechno jsou věci, které už mě dlouho netrápí, ale je tu jedna věc, která se čas od času může každému vymknout z rukou. Jestliže ve vás uzraje přesvědčení a vy se nakonec rozhodnete lovit daleko od břehu, dávejte si velký pozor na to, abyste s lehčím vybavením na nakrmené místo nahodili, a pak také na vítr, který vám může docela zavařit.


Na takových vodách je dobře chytat dál od břehu, ale pozor na vítr

Jednou jsem si na pískovně nakrmil raketou hezky daleko. Ten den mi to opravu létalo samo a byl jsem maximálně spokojený, ovšem jen do té doby, než jsem zjistil, že jsem si vzal omylem jinou krabici s krmítky. Mám dvě stejné, a abych to netahal všechno, protože můj batoh má i tak snad metrák, beru si buď ta těžká, nebo naopak lehká podle toho, kam jedu chytat. Bohužel, značka na krabici už není moc zřetelná, a tak jsem se prostě spletl. S krmítky, které mám, mohu házet tak padesát metrů, ale já nakrmil mnohem dál. Tak to je průšvih… Naštěstí se občas nějaké krmítko zatoulá i tam, kde by být nemělo, a tak nacházím ve své krabici i dvě těžší, se kterými bych to snad zvládnout mohl. Jen s maximálním úsilím nahodím na okraj zakrmeného místa. Nějaké kapry nakonec dostanu, ale spokojený příliš nejsem. Mohlo to být lepší, protože jsem dost spoléhal na místo vpravo od krmného koberce, a tam jsem se prostě nedostal. Od té doby si dávám větší pozor na to, co balím s sebou. Občas se stane něco, co tak úplně nedokážete ovlivnit. Určitě se vyplatí sledovat před lovem nejen to, zda má, či nemá pršet, ale také jak bude foukat vítr, jak silný bude a zda se nebude jeho směr měnit…

Nakrmil jsem excelentně. Raketa létala skvěle, protože jsem měl mírný větřík v zádech, a to hodně prodlouží hody. A tady je to třeba. Lavice leží daleko od břehu a dostat tam krmení není jen tak. Ale když se to povede, zažívám tu skvělé lovy a chytám moc pěkné kapry. S krmítkem na method feeder se tu dají chytit opravdu skvělé ryby v krátké době, ale když vyrazíte na dvoudenní výpravu a řádně nakrmíte, je to ještě lepší.

Spokojeně si sedám do křesílka a těším se na to, co mám před sebou. Sluníčko pěkně hřeje, ale větřík začíná zlobit. Neustále mění směr a zesiluje. Na břehu je stále příjemně, nikde ani mráček, jen ten vítr… Podle předpovědi má být počasí stálé, ale vítr jsem si nezkontroloval. Teď se zcela otočil, fouká mi ze strany silně do tváře a nahodit na zakrmené místo prostě není vůbec možné. Myslím, že jsem v koncích. Nahazuji tedy jen ve chvílích, kdy poryvy větru trochu ustanou, a při nahození musím popojít trochu doprava, abych nahodil tam, kam potřebuji. Zvládám to jen s odřenýma ušima, někdy dokonce vůbec a mé nástrahy leží úplně mimo zakrmenou oblast. To se samozřejmě projevilo na počtu záběrů a chycených ryb. Něco jsem nakonec nachytal, ale pravda je, že tyhle dva dny jsem si představoval úplně jinak. Chybou bylo nejen to, že jsem nakrmil až na hranici svých možností a přitom si nepohlídal vítr, ale i to, že jsem vyházel najednou téměř všechno krmení a nenechal si dostatečnou rezervu, abych mohl místo případně změnit. Je zkrátka chyba věci podceňovat a sázet všechno na jednu kartu…


Ve feederu jde čím dál více o kapry…

Mnoho rybářů se hodně potýká se vzdáleností, v jaké loví, a odhad některých rybářů je úplně tragický. Často slýchám, jak někdo hází běžně okolo sta metrů, ale realita je až směšná. Hodit středně těžkým prutem s běžným krmítkem sedmdesát metrů je pro mnohé strop. S method krmítky se dá házet snadněji a dál a už byly pokořeny opravdu obrovské vzdálenosti. Nicméně důležité je házet tam, kde dokážete nakrmit, házet co nejpřesněji a raději pamatovat na nějakou rezervu, protože člověk nikdy neví. Máte-li pochybnosti, raději si najděte jiné místo, kde se dá chytat snadněji a blíž.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (11 reakcí)

Přečteno: 11 376x
Průměrná známka: 1.14