Vosí larva a jak s ní na ryby

- Milan Tychler



Není přirozenější potravy pro naše ryby než různá stádia všelijakého hmyzu. Dostávají se do vody přirozenou cestou a mohou být skutečně vydatnými sousty. Je to potrava, kterou ryby skutečně potřebují, a jejich přirozeností je neotálet s popadnutím takové dobroty, než je předběhne někdo jiný. Tučná larva, ta je pro mnohé šupinatce prostě neodolatelná a my dobře víme, jak jim chutnají třeba masní červi a což teprve taková larva vosí! Vosí larva je pořádné sousto a žádná ryba k němu nezůstane chladná.



S larvou na háčku uspějeme kdykoli v roce – jakmile se k ní nějaká ryba nachomýtne, sebere ji –, ale já s těmito nástrahami chytám nejraději v podzimní čistící se vodě. Ryby bývají při chuti, nástrahu dobře vidí, což je důležité, a dají se tak přelstít i hodně pěkné kusy. Slunné dny na malých tocích jsou s lehoučkým přívlačovým prutem jedinečné. To larvy v mé krabičce přímo žebroní, abych je už konečně nahodil. A dočkají se!



Ryby nedělají rozdíl mezi larvou mouchy a jiného hmyzu, ale pro nás je získání větších larev, konkrétně larev takové vosy, trochu složité a dost riskantní. Ovšem vynikající alternativou jsou nástrahy umělé. Sláva jim! Nabízí je více firem a ty, které jsou si jisté účinností nástrahy, mívají cenu až nepřiměřeně vysokou. Mnohdy se dají opatřit i za méně než polovinu. Co se barev týká, účinná je krémově bílá, ale i zelená, ta připomíná housenku, a skvěle funguje i krémová v kombinaci s hnědou. Podle mého soudu má každá z nich něco do sebe a není od věci pořídit si více barevných variant, včetně výrazných barev, které mají v oblibě pstruzi duhoví.



Jsou rybáři, kteří napichují larvu na háček s malou jigovou hlavou. Dá se to tak dělat, ale podle mě je mnohem lepší napíchnout larvu na obyčejný háček a přímo ji nezatěžovat. Někdo používá háčky malé s širším obloučkem, ale já mám nejraději háčky s raménkem delším a s protihroty na raménku, které nástrahu dobře drží. Obavy z toho, že rybu s užším háčkem nezaseknete, nejsou nijak oprávněné, stejně tak jako ty, že širší oblouček rybu od záběru odradí. Důležitá je především kvalita ostří a plusem je to, když nástraha z raménka nesjíždí.



Použít se dají háčky s lopatkou i s očkem. Na tom příliš nezáleží, ale doporučuje se, aby háček vyšel z nástrahy ven v třetině, maximálně v půli tělíčka nástrahy, aby lépe pracovala. Ovšem o nějaké „práci“ této nástrahy se dá hodně diskutovat. Není na ní nic, co by mohlo pracovat. Důležité je to, jak ji vodou vedete, a hlavně nesmí být hmota nástrahy příliš tvrdá. Ryby se jí dovedou rychle zmocnit, ale dovedou ji i rychle vyplivnout, pojmou-li nějaké podezření.



Už jsem zmínil to, že je lepší nástrahu přímo nezatěžovat, ale bez zátěže se nedá nahazovat. Proto se musí zátěž umístit na vlasec před nástrahu. Obvykle je to brok umístěný na vlasci 20–30 cm před nástrahou. Musí být tak těžký, aby dostal larvu do takové vzdálenosti a hloubky, jakou potřebujeme, ale nesmí ji prostě stáhnout ke dnu. S larvou se totiž loví tak, že se netahá, ale splavuje. Nahazujeme tedy šikmo proti proudu a necháme ji splývat. Po celou dobu s nástrahou udržujeme kontakt. Čím jemnější vlasec a náčiní používáme, tím lépe. Velmi rád používám pruty s citlivými špičkami.



Vosí larva je skvělou a oblíbenou nástrahou při lovu pstruhů, ale bezvadně se s ní chytají i jiné druhy ryb. Velmi dobře se pobavíte třeba lovem perlínů. Ničím zvláštním není ani kapr, plotice anebo cejn, ale dostane-li se k ní jakákoli ryba, vezme ji. To je na této nástraze to krásné, protože zajistí, že váš den na rybách bude pestrý, a dovede přichystat mnohá překvapení. Já si na této poměrně drobné nástraze povodil i moc pěkného candáta. Bohužel mi u podběráku spadl.



Udržíte-li nástrahu u dna, můžete s ní na některých vodách skvěle chytat parmy. Pak ale jednoznačně doporučuji použít pevnější náčiní. Dlouhé zdolávání parmě, ale ani jiným rybám rozhodně neprospívá. Je jasné, že nejlépe, tedy nejpřirozeněji nabídnete tuto nástrah na slabém vlasci. Ovšem parmy nejsou v tomto směru přemrštěně citlivé a seberou i nástrahu, která se chová trochu, řekněme toporněji. Rozhodně je hloupost zkoušet to s vlascem o průměru 0,10 či 0,12 mm.



Velmi častým úlovkem bude tloušť. Zabírat budou tloušti všech velikostí, ale díky atraktivnosti vosí larvy máte velkou šanci i na opatrné a velké exempláře, které už není snadné přelstít na třpytky, wobblery a další nástrahy používané často na konci přívlačové sezóny, zvláště když je čistá voda. O tlouštích se říká, že jsou hodně mazaní, ale s touto nástrahou nedostatkem záběrů určitě trpět nebudete.



Samozřejmě nesmím zapomenout na okouny. Okouni jsou sice hltavci a opakovaně, podobně jako štika, útočí na nástrahy, na které už byli chyceni, ne však vždy a ne všude. S vosí larvou jsem s okouny uspěl i tam, kde ostatní nástrahy selhaly, a narazil s ní na okouny i tam, kde jsem je vlastně vůbec nečekal. Překvapivě účinná je larva i při lovu okounů z lodě na větších hloubkách při vertikální přívlači, což je také varianta a pobídka k vyzkoušení této nástrahy.



Toto je jeden z mnoha pěkných tloušťů, které jsem chytil na jemné náčiní a vosí larvu. Tloušti často zabírají těsně u břehu a popadnou nástrahu sotva dopadne do vody. Vždyť oni právě proto stojí u břehu a čekají. Čekají na zrovna takové sousto, že do vody spadne z nějaké větvičky nebo převislé trávy. Nejednou mi za nástrahou vyrazily i dvě ryby najednou. Na lovu s vosí larvou se mi líbí ta neuvěřitelná jednoduchost. Prut, krabička s nástrahami v kapse a rozhodně ne nudný den před sebou…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (20 reakcí)

Přečteno: 8 793x
Průměrná známka: 1.23