Měkčené pelety

- Milan Tychler

Pelety jsou skvělá věc a mnoho rybářů na ně nedá dopustit. Abych pravdu řekl, i já je mám zařazené v kategorii oblíbených. Je to přesně ta nástraha, jaká mi vyhovuje, když chytám feederovým prutem a nejde mi zrovna jen o plotice nebo cejnky.

Pelety mě zaujaly hned po svém uvedení na trh. Zpočátku byl trochu problém najít ty správné, protože většina z nich se rozpadla téměř po nahození, ale časem se situace hodně zlepšila. Zlepšila se dokonce natolik, že už skoro nebyl důvod experimentovat s malým boiliem, i když jsem si ho samozřejmě zase našel. Některé pelety vydrží na háčku dost dlouho na to, abych se dočkal záběru i v době, kdy se rybám moc nechce, a jsou levnější než boilie. A to je pro rybáře vždycky dobrá zpráva.


Dva produkty na stejné využití, ale každý úplně jiný

Jakmile se na pultech rybářských prodejen objevily měkčené pelety, hodně jsem si od nich sliboval. Považoval jsem tuto nástrahu za skvělý mezičlánek mezi opravdu tvrdými a měkkými nástrahami. Podle mého mělo být účelem měkčených pelet vyřadit ze hry drobné ryby a dostat na háček třeba velké cejny, líny, parmy a samozřejmě i menší kapry. Bohužel, některé výrobky, experty doporučované pro feederový lov a ne právě levné, mi nedávaly důvod k radosti, ale naopak k pořádné nelibosti, řečeno slušně, jelikož nebyly k ničemu. Prostě se nedaly ani nastražit, natož s nimi nahodit. I na tenkých háčcích praskaly, a když už se některý kousek podařilo napíchnout, na háčku dlouho nevydržel. Prostě jedna velká katastrofa za nekřesťanské peníze. A tak se stalo, že jsem nějaký čas na měkčené pelety prakticky nesáhl. Neměl jsem důvod. Co mi nějakým nedopatřením zbylo a neprohnal jsem to sítem do krmení, to jsem schytal na plavanou v místech, kde se dala nástraha na dlouhém biči jemně položit.

V poslední době se mi dostaly měkčené pelety opět do rukou. Dostal jsem několik krabiček se vzorky od čtyř různých firem. Už předem jsem k nim byl dost skeptický, ale v tomto případě nebyla má skepse úplně na místě. To, co jsem držel v ruce, bylo na hony vzdáleno tomu, s čím jsem se setkal dříve. Měl jsem velký důvod k radosti, protože konečně přišla ta chvíle, na kterou jsem čekal, tedy možnost skutečně si ověřit, zda a jaké ryby budou tuto nástrahu přijímat.

Bohužel to bylo padesát na padesát, protože po otevření všech krabiček jsem dvě značky hned nekompromisně vyřadil. Byla to jen maličko vylepšená obdoba toho, co už nikdy nechci vidět. Na první pohled se pelety sice tvářily trochu jinak, ale stačilo je krátce namočit ve sklenici s vodou, kterou mám stále na stole, a už letěly do odpadkového koše.


Tyhle jsou takové gumové

Ve hře zůstaly dvě firmy. Dalo by se předpokládat, že to budou podobné výrobky, ale nebyly. Zatímco větší šestky od firmy první vypadají, jako by byly z gumy, menší velikost od firmy druhé je mnohem sušší a ještě obalená v suchém dipu. Ten podstatný rozdíl však spočívá v tom, že gumovější pelety jdou ke dnu jako kámen, zatímco ty druhé jsou plovoucí. Zatížené háčkem ovšem pomalu klesají ke dnu, což se může v mnoha situacích dost hodit. Teď by se dalo říct, že pokud máte tyto dva druhy měkčených pelet, jste připraveni snad na každou situaci, jaká může u vody nastat, protože jak víme, jednou dávají ryby přednost nástrahám těžkým, a jindy zase spíše lehčím nebo neutrálně vyváženým.

I tyto pelety také jsem podrobil testu ve sklenici s čistou vodou a mé poznatky jsou tyto: suché plovoucí pelety začínají po třech minutách bobtnat. Ne moc, ale zřetelné to je. Suchý dip je jakoby uzavírá a nic se okolo nich nešíří. Když po pěti minutách vytáhnu z vody tu, kterou jsem nastražil pomocí nekonečné zarážky, pořád dobře drží a je taková gumovější. Když ji smáčknu lehce mezi prsty a povolím, vrátí se jí původní tvar. Nese už ale známky měknutí. Myslím, že už dlouho nevydrží. Pořád docela voní.

Peleta nastražená klasicky tenkou jehlou je tužší. Bude to tím, že voda se k jejímu středu tak snadno nedostane. Také je méně poškozená. S většími a těžkými peletami je to jinak. Zůstávají tuhé, na povrchu jakoby osliznou a šíří se kolem nich kalný šlem. Když je vezmu do prstů, kloužou a velmi silně voní, nebo naopak páchnou, podle druhu. Po deseti minutách je jejich střed stále velmi pevný. Plovoucí pelety tak připomínají hodně kvalitní extrudy, zatímco ty druhé jsou téměř jako těsto. Myslím, že vydrží ve vodě hodně, hodně dlouho.


Podoustev neodolala

Po patnácti minutách máčení končím. Je to dost dlouhá doba na to, aby při lovu na feeder přišel záběr. Oba druhy pelet jsou v tomto případě použitelné a naprosto v pořádku. Myslím, že plovoucí varianta by mohla za potápivou v tekoucí vodě trochu pokulhávat, ale na jejím dřívějším rozpadu se hodně podepsal způsob nastražení, protože nekonečná zarážka peletu dost poškozuje. Proto radím pořídit si na tuto nástrahu raději tenoučkou jehlu a použít běžný způsob nastražení s malou zarážkou, anebo vyzkoušet nastražení do gumičky. Tak jako tak mám radost, že jsou tu konečně měkčené pelety, které v jednoduchém domácím testu dobře uspěly. A těším se, až je vyzkouším u vody.

Původně jsem chtěl vyrazit k rybníku nebo na pískovnu, ale pak jsem si řekl, že nebude špatné jít na vodu, kde je mnohem větší druhové zastoupení kaprovitých ryb než ve vodách stojatých. Chystám se tedy k malé říčce. Věřím, že tu záběry budou. Jediné, co nevyzkouším, je prudký švih, ale to pro mě teď není tolik důležité, protože vidím, že tyto pelety jsou skutečně pevné. Chystám do krmítka trochu vnadicí směsi a návazec nechávám zhruba 30 cm dlouhý. Na rybníce bych volil dva pruty, jeden s montáží typu method feeder a druhý stejný s průběžnou sestavou, jakou používám teď. Krabičky s peletami si pokládám vedle sebe a začínám hezky na přeskáčku. Nejdříve peletu neplovoucí, pak plovoucí a střídám příchutě.


Zabral také slušný kapřík

Mám štěstí, že ryby jsou při chuti. Na záběr čekám v průměru tak do tří minut. První ryba, kterou chytím, je perlín. Po něm mám několik karasů, plotice, podoustev, pár malých kapříků a jednoho i docela slušného, který mi na krmeném místě udělal pěkný rozruch. Ryby tam ale zůstaly a já k těm, co už jsem chytil, přidávám dvě menší parmy a tlouště. Při takovém braní nemám šanci posoudit, jestli je některá z příchutí nebo i druhu výrazně lepší než jiná, jelikož ryby žerou naprosto odvázaně úplně všechno a skoro hned. Musím říct, že jsem čekal rozdíly nejen mezi typem, ale i příchutěmi, ale má očekávání se nepotvrdila. Ryby prostě žraly. Mohu tedy pro začátek říct jen tolik, že na jakoukoli z těchto pelet se ryba chytit dá. Nestalo se mi, že by mi některá spadla při nahození, a když vydržela i zaseknutí, neměnil jsem ji, takže na jednu z nich jsem dokonce chytil tři ryby.

Mám tedy teď – a kdokoli může mít – v rukou nástrahu celkem bezproblémovou a fungující tak, jak si to přejeme. Mohu jen doufat, že výrobci nezmění své receptury a postupy výroby, aby tyto pelety zůstaly i na dále v kvalitě, jakou momentálně mají. Je jasné, že na trhu jsou i další výrobky, které jsem nezkoušel a které mohou být stejně dobré a možná i lepší. Některé z nich jsem také v rukou měl a byl jsem spokojený. Tentokrát jsem zkoušel produkty značek Dynamite Baits a Mikbaits. Dobrou zkušenost mám například i s výrobky firmy Bait-Tech, které mají trvale vysokou úroveň a patří k mým oblíbeným. Jsou i levnější produkty, třeba od Traperu, které vůbec nejsou špatné, a další, které se k nám často ani nevozí. Ale pokud dané výrobky opravdu sám nezkusím, pak jen mlátím prázdnou slámu a raději o tom nemluvím, protože zklamání v tomto směru bývají více než častá.


Přidávám i parmu

Nakonec ještě zbývá vyzkoušet pelety na pískovně, ale nemyslím si, že bych došel k nějakému jinému, nebo dokonce negativnímu závěru. Pravděpodobně budu mít méně záběrů a jisté je, že druhové zastoupení bude menší. A jak daleko budu moct nahodit? To se uvidí, ale jsem přesvědčený, že při táhlém hodu a nikoli zběsilém švihnutí, které stejně nepotřebuji, dopravím tyto nástrahy vždy tam, kam budu chtít. Nejdále posílám krmítka typu method feeder, ale tam je nástraha zamáčknutá v krmení, proto je mi celkem jedno, jak prudce švihnu. Na nástrahu to nemá žádný vliv. Ale stejně, teprve až to vyzkouším, uvidím…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (3 reakce)

Přečteno: 10 626x
Průměrná známka: 1.28