Barevný nebo čirý?

- Milan Tychler

Za ty roky, co chytám ryby, mi prošla rukama sousta vlasců. Tak jako všichni jsem si prošel érou Silonu z Plané nad Lužnicí, chytal na Lesku, náhodně se dostal k dovozovým vlascům Damyl nebo Platil. A následovaly další a další výrobci. Každý představuje své vlasce jako jedinečné a skvělé. No jak jinak…? Pokud chci něco prodat, musím to ukázat v tom nejlepším světle.

Tak se to děje v dnešním světě reklamy úplně se vším. Nikdo už se nad tím ani nepozastaví a normální člověk už to ani nijak zvlášť nezkoumá. Vždycky se ale najde dost těch, co vlasce řeší, jako kdyby na nich závisel jejich život. Spousty dotazů na všemožných serverech: jaký je tento vlasec a jaký je tento, … a pořád dokola.

Samozřejmě, kdo se ptá, ten se dozví. Deset lidí, deset odpovědí, deset názorů. Jak je to možné, že se neshodnou? Jednoduše. Jednak má každý trochu jiný vkus a popravdě řečeno, i když jsou mezi vlasci rozdíly, v cenově stejné nebo podobné hladině obvykle nebývají nijak výrazné. Tři výrobci, stejné technologie, stejné materiály, spousta prakticky stejných výrobků jen s jinými obaly a názvy. Vlastně se v tom ani nedá orientovat. Kdo co dělá pro koho? A co na tom záleží? Rybář jako koncový spotřebitel prostě jen potřebuje vlasec a opravdu z toho není třeba dělat žádnou vědu. Dnešní vlasce jsou vesměs dobré výrobky. Kdo chce, koupí si levnější a vymění ho častěji. Kdo chce mít lepší pocit a „jistotu“ nebo si prostě jen potrpí na značku, koupí si vlasec dražší a mění ho stejně. Nejhůře jsou na tom ti, co chtějí chytat za každou cenu s nesmyslně tenkými vlasci, které nepochybně vydrží mnohem méně než ty s větším průměrem.


Dřív chytali všichni na jednu značku a nebyl to problém

Samozřejmě, že ten kdo chodí na ryby často, „sjede“ vlasec dřív než ten, kdo vyrazí na ryby jednou za týden nebo i méně. Jsou tu i další faktory, které mají vliv na životnost vlasců. Ale pořád jsou to jen a jen vlasce a já konstatuji, že jsou lepší než ty, na které jsme chytávali dřív.

Tohle bylo jen takové odbočení od tématu, protože jsem chtěl říct jen pár vět ke stále přetřásané barvě vlasců.

Barvené vlasce nejsou výkřikem poslední mody, ale prodávaly se i v době vlasců z Plané nad Lužnicí, což je padesát let. V nabídce byl vlasec čirý, pak zelený a hnědý. Byly to jen takové kouřové nádechy a rybáři je samosebou kupovali s tím, že tyto vlasce budou méně viditelné na dně. Dává to samozřejmě smysl. Hnědý nebo zelený vlasec bude na tmavém dně určitě těžko rozeznatelný. Ale bude na dně vidět skutečně méně než vlasec čirý? A pokud ano, jak velký to bude rozdíl a jak dalece budou tento rozdíl vnímat ryby? Já bych řekl, že vlasec ležící na dně je příliš nezajímá. Spíše bych se obával tmavého vlasce ve sloupci a zvláště pak v čisté vodě. V čisté vodě vidíme barevný vlasec velmi dobře a ryby s největší pravděpodobností také. Vadí jim, nebo ne? Mohou ryby vnímat takový vlasec jako nebezpečí? Do styku přece přijdou jen s koncovou montáží na dně, kde je návazec buď z pletenky, nebo slabšího čirého vlasce.


I černý vlasec může být a je oblíbený

Někteří rybáři říkají, že vlasec natažený přes loviště rybám vadí a že se ho bojí. Jsou pak při braní opatrné. Je to možné, ale podle mě je v tomto případě barva vlasce spíše druhotnou záležitostí, protože v některých případech, respektive v přirozeně zakalené vodě ho ryby prostě nemohou vidět. Vnímají ho jen dotykem, možná postranní čárou, ale v tom případě je barva naprosto nepodstatná. Že by se vyděsily, kdyby viděly natažený vlasec v čisté vodě a prchaly pryč, to jsem ještě neviděl.

Nesčetněkrát jsem chytal na čistých pískovnách kapry skoro pod nohama. Vlasec mířil přímo ke dnu a na některých vodách jsem viděl i montáž ležící na dně. Kapři okolo proplouvali a vlasec je nijak neděsil. Samozřejmě se mu vyhýbali, ale někteří se o něj i otřeli. Nespatřovali v něm nebezpečí a možná ho vnímali jako spoustu jiných věcí ve vodě, třeba nějakou řasu, trávu, větvičku nebo já nevím co…

Nezaznamenal jsem rozdíl mezi vlascem černým, červeným nebo žlutým, a to ani na vodách velmi často prochytávaných.

Mnoho rybářů se barvených vlasců obává. Myslím, že je to přirozené. Čirý vlasec se zdá být méně nápadný a „masáž“ o fluorokarbonech to podporuje. Avšak vrátím se zase o spoustu let zpět, kdy byly návazce z pletenek absolutně neznámou věcí a na návazce se nijak zvlášť nehrálo, takže při lovu kaprů byla třicítka vlasec prostě „durch“. Mezi olovem a háčkem byla jen zarážka a hotovo. Na háček se napíchla kukuřice tak, aby nebyla vidět špička háčku, a kapři se chytali. A někdo je tak chytá dodnes. Mimochodem, tmavá návazcová pletenka na patnáct nebo dvacet kilo také není nic nenápadného. Uznávám, že je to trochu jiná věc, když je nástraha umístěná mimo háček, ale to je skutečně otázka.


Návazec ze silnější pletenky není nic nenápadného

No, v každém případě si myslím, že barvených vlasců není třeba se obávat v případě lovu na položenou, potažmo feederem a rybáři to vědí. Proto vybírají vlasce spíše podle takových parametrů, jako je průtažnost a odolnost vůči otěru, než podle barvy. A právě barvené vlasce, tedy některé, jsou známé tím, že i v těžkých podmínkách vydrží, a proto jsou mezi kapraři oblíbené. Jejich výhodou je ale to, že například i v šeru vidíte, kam zaseknutá ryba směřuje, zvláště pokud se jedná o takzvané fluo vlasce, tedy vlasce ve výrazně reflexních barvách, nejčastěji žlutých, žlutozelených, červených a oranžových.

V praxi se setkáváme i s vlasci v barvě maskovací, tedy hnědozelené. Jsou i vlasce vícebarevné, kde se barvy po několika metrech střídají. Tyto vlasce nachází využití na moři, kde podle barvy odhadujeme hloubku.


Fluo-vlasce používám při přívlači

Zaznamenal jsem i názor, že barvením se u vlasců snižuje nosnost. Těžko mohu potvrdit, že by to tak skutečně bylo. Spíše naopak. Obyčejně jsou to právě barvené vlasce, které vykazují při stejném průměru i nosnosti v porovnání s čirými vlasci větší odolnost vůči otěru, takže déle vydrží. Ale mohu potvrdit to, že barvy vlasců podléhají módním trendům. Myslím, že právě v tuto chvíli je in fialová. Nevidím v tom nic špatného. Pokud se někomu líbí vlasec této barvy a na jeho navijáku vypadá dobře, tak jen do toho! Ono je to totiž jedno, protože barva vlasce ryby nenachytá. Avšak potěšení z toho, že máte něco, co se vám líbí, za to jistě stojí, protože je správně mít radost nejen z vlastního rybaření, ale i hezkého a ladícího vybavení. Je to nedílná součást našeho koníčku a jsou rybáři, kteří si na tuhle stránku hodně potrpí.

Já se dívám na vlasce spíše z té racionální stránky a rád zkouším nové věci. Často zjistím, že některé informace o vlascích jsou spíše dezinformace, a šuškanda o nich mi připomíná dětskou hru s názvem tichá pošta. Někdo dá informaci anebo se zeptá a na konci z toho vyleze holý nesmysl anebo obligátní věta: „Já si myslím…“ Už můj děda říkával – a je v tom velká pravda –, že myslet znamená h***o vědět. Proto pokud máte chuť nějaký vlasec vyzkoušet a líbí se vám, prostě ho vyzkoušejte, protože na svůj dotaz obyčejně dostanete i dost protichůdné odpovědi. Ale i to už tady bylo. Někomu vyhovuje to a jinému ono a to se týká i barvy vlasce.


Myslíte, že ho zajímala barva vlasce?!

Jak jsem tedy říkal, barva vlasce je pro mě celkem podružná. Nevyhledávám barevné vlasce, ale ani je nezatracuji. Návazce používám spíše pro jistotu anebo ze zvyku čiré, ale při kapraření je to samozřejmě většinou pletenka. Takže co jsem to chtěl vlastně říct? Jo – neptejte se a jednoduše vyzkoušejte třeba jen na jednom navijáku. Ani při vlascích s uváděnými průměrnými hodnotami nebudete úplně vedle a třeba si zkoušený vlasec dokonce oblíbíte, jak se to stalo i mně. Na některých navijácích mám vlasce drahé a jsem s nimi spokojený, na jiných používám levné a spokojený jsem také. Barvu přitom nijak zvlášť neřeším, protože spíše než praktická věc je to záležitost vkusu…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (67 reakcí)

Přečteno: 8 743x
Průměrná známka: 1.26