Perlín třikrát jinak

- Milan Tychler

Perlín ostrobřichý je nenáročná rybka obývající mnohé tekoucí i stojaté vody včetně všelijakých starých a zarostlých tůní, kde žije pospolitě s karásky a plotičkami. Zatímco karas a plotice se drží u dna, případně ve středních vrstvách vody, perlíny často zastihneme u hladiny, kde čiperně loví hmyz. Perlínům někde říkají červenopeřice a je to vskutku přiléhavý název vzhledem k zabarvení ploutví této ryby, jelikož jsou ohnivě červené. To, že jsou perlíni rybami sloupce a hladiny poznáme snadno podle horního utváření úst.


Větší perlín je skvělá ryba

Drtivá většina rybářů považuje perlína za obyčejnou rybku, která jim slouží jako nástraha na dravce. Ale jsou i vody, kde nejsou perlínci velcí sotva jako dlaň, nýbrž kousky dosahující až čtyřiceti centimetrů a to už je hodně zajímavá ryba. Pro mě je zajímavější více než třeba plotice, kterým se perlín podobá. Plotice, které lovím samozřejmě také rád, obzvláště ty větší, chytám nejčastěji na plavanou, případně na položenou feederem. Náhodným úlovkem bývá při ultra lehké přívlači. Naproti tomu perlína chytám kromě plavané a feederu přívlačí naprosto pravidelně a musím říci, že s většími kousky je to veliká zábava, zvláště když použiji hodně jemné náčiní.

Musím říci, že perlíni, zvláště ti větší, jsou celkem náladové ryby, ale pokud mohu uplatnit celkem tři lovné způsoby, vždycky, anebo téměř vždycky, najdu způsob jak se jim dostat na kobylku. Perlíni jsou fajn i v tom, že se dají lovit celoročně a celkem pěkné kousky jsem chytil i v zimě. Některé vody jsou tím dokonce vyhlášené a musím říci, že perlíni bývají ve studené zimní vodě krásně vybarvení a je radost na ně pohledět.


Splávek je klasika

Plavaná

Plavanou používám rád, když se tyhle ryby pohybují ve sloupcia k hladině se jim nechce. Pak chytám je klasicky na propad, což znamená použít buď předvážený splávek, anebo rozmístit zátěž na vlasci tak, aby se docílilo pomalého klesání nástrahy. Není na tom nic složitého a myslím, že tento způsob nevyžaduje žádné podrobné vysvětlování. Hlavní zátěž se prostě umístí blízko splávku a spodní část vlasce zatížíme jen minimálně a delší návazec vůbec. Hloubka, ve které se perlíni pohybují, může být různá a záleží hlavně na místních poměrech, avšak jen málokdy je s pomalu klesající nástrahou chytám hlouběji než ve dvou metrech, přičemž záběry přichází obvykle v polovině této hloubky.

Jako nástraha poslouží nejčastěji kousek pečiva, které perlíni milují, masní červi anebo zrnko kukuřice. Tam, kde jsou perlíni větší, klidně i dvě. U kukuřice používám jednu vychytávku. Používám měkká zrnka z plechovky, která jsou z klasu seřezána, takže z nich snadno vymáčknu jejich obsah a v podstatě nastražím jen slupku. Ono se to celé tváří jako normální zrnko, ale protože je mnohem lehčí, klesá sloupcem výrazně pomaleji, což dává rybám více řasu na to, aby klesající nástrahu uchopily. Podobně se chová i pečivo, které na háčku příliš neumačkávám. Chce to jen takovou lehkou a nadýchanou vločku. Masní červi jsou skvělí jako menší chumel, ale bohužel je to nástraha opravdu neselektivní.


Pečivo snad nikdy neodmítnou

Pokud se rozhodnu pro tento lov perlínů, používám raději nástrahy větší, které mi pomohou eliminovat alespoň částečně záběry menších ryb, které někdy bývají dost neodbytné. Z tohoto důvodu nepoužívám pro vnadění ve sloupci vlhčené vnadící směsi, protože na ně rychle reaguje nežádoucí drobotina. Když najdu hejno perlínů a chci je udržet na místě, používám pro vnadění zrnka kukuřice, případně červy nebo drobné předem vlhčené měkké peletky, které házím na loviště rukou, pokud to jde, anebo používám prak na červy.

V letních dnech brávají perlíni těsně pod hladinou a často sbírají kousky pečiva rovnou na hladině.

Pak je snadné udržet je na místě tím, že prostě hodím na hladinu pár kousků pečiva. Celkem běžné je že kousky pečiva na hladině rozbíjí menší ryby, ale níže pod hladinou sbírají klesající kousky ty větší. Proto volím raději větší ponor a větší nástrahu. Záběrů je sice o poznání méně, ale ryby jsou větší a o to obvykle jde.


Chytat se dají i v chladných měsících

Feeder

Feeder používám v případě, že se perlíni drží u dna, což je v chladnějším období, případně za zatažené oblohy. Když víceméně náhodně zaznamenám při lovu jiných ryb, nejčastěji cejnů na stojaté vodě i záběr perlína, samozřejmě většího, zkusím i pár hodů cíleně jen na ně, protože se mi velcí perlíni prostě líbí. Koncovou sestavu změním jen tak, že výrazně prodloužím návazec a opět použiji nástrahu, která pomalu klesá. Krmení neměním, jen podle potřeby poupravím konzistenci anebo ho více či méně umačkám v krmítku.

Záběry perlínů se v tomto případě často projevují prudkým trhnutím a nejednou přichází ještě dřív, než stačíte odložit prut do vidliček a napnout vlasec. Proto občas prut prostě ani neodkládám. Držím ho jednoduše v ruce, jen napnu vlasec a sekám prakticky okamžitě, jakmile ucítím záběr. Je to trochu divočina, ale funguje to. Upřímně řečeno je to způsob jak na perlíny, ale klasika to není. V tomto případě je plavaná prostě plavaná, ale ultra lehká přívlač jí šlape na paty.

Přívlač

Této disciplíně nahrává především to, že se perlíni často pohybují v horních vrstvách vody a také fakt, že kromě rostlinné potravy aktivně loví i větší hmyz a dokonce i potěr. Lehké nástrahy používané při přívlači imitující právě tuto potravu jsou tak skvělou volbou při lovu těchto ryb. Mnoho rybářů si nedovede představit lov perlínů tímto způsobem, protože jim berou hlavně na rohlík, ale ujišťuji vás, že i tohle se dá velmi dobře zkombinovat...


Marmiška boduje

Při lovu okounů jsem narazil na hejno moc pěkných perlínů v celkem mělké zátoce z části zarostlé vodními rostlinami. Bylo to už na hodně na podzim a voda byla čistá, takže mě překvapilo, že jsou perlíni ještě tady. Zřejmě je vytáhlo krásně svítící slunce, protože byl skutečně nádherný den. Chvíli je sleduji a v hlavě mi samozřejmě zraje plán. Nerad bych je vyplašil, ale nemám moc možností jak je připoutat k tomuto místu. Zkusím hodit kousíček chleba ze svačinky na hladinu. Perlíni chvilku krouží kolem a pak se do něj pustí. To je více než povzbudivé a svádí to k tomu, abych navázal na konec vlasce obyčejný háček, napíchl na něj malou kostičku chleba a pokusil se k rybám nahodit. Místo toho hledám v krabičce ty nejmenší nástrahy na přívlač, které tu mám. V úvahu přichází nejmenší rotačky velikosti 0000, mám tu nějaké marmišky, taky všelijaké drobné gumičky i strýmry. Začnu tím, co jim je asi nejblíže a to je malá marmiška na kterou napíchnu ocásek z potrhaného tvistru. Hned první nahození znamená záběr. Jsem spokojen s rychlostí, ne však s velikostí ryby. Viděl jsem tu větší kousky. Přehodím hejno, nechám nástrahu klesnout hlouběji a pak ji trhaně vedu k sobě. Ještě nejsem ani zdaleka u místa, kde je rozruch na hladině okolo kousíčku chleba a už je tu zase záběr. Okamžitě cítím, že tato ryba je o dost větší. Jen si říkám, ať to není třeba okoun, ale není. Pěkný perlín s ploutvemi jako plamínky se veze ke břehu...


Perlíni to někdy trochu přehání...

Perlíni jsou vážně fajn a někdy se chovají jako opravdoví dravci. Zasekl jsem je i na tak velké nástrahy, že by je i okoun nechal na pokoji a ten má proti perlínům mnohem větší tlamu. Nevím, co vede tyto ryby k útokům na takovou nástrahu, kterou nemohou pozřít. Zřejmě v tom je nějaký ten lovecký pud a ten se dá při přívlači velmi dobře využít. V každém případě je perlín bezva ryba!

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (10 reakcí)

Přečteno: 8 992x
Průměrná známka: 1.08