Jak si chytit parmu?

- Milan Tychler

Když jdete s lehkým feederovým prutem na ryby a chytáte řekněme na střední nebo větší řece klasiku s krmítkem a červy, nikdy nevíte, co se na háček pověsí. Tento lov je celkem aktivní, účinný a během krátkého času se dá nachytat nejen velké množství ryb, ale i mnoho rybích druhů. Obyčejně se takto chytají plotice, cejni, cejnci, ale i ostroretky a podoustve. K těmto rybám se samozřejmě může nachomýtnout i tloušť nebo jesen, může zabrat parma, třeba i kapr nebo karas. Záleží jen na tom, co daný revír nabízí. Tak bych mohl jmenovat další ryby, které rády popadnou masného červa na háčku.

Někdy se rybí druhy na lovišti střídají a jindy lovíte převážně jen jeden a pouze občas se chytí nějaký jiný zbloudilec. Je to dáno hlavně tím, jestli se i jiné ryby zdržují poblíž, a menší roli může sehrávat i selektivnost vnadicí směsi. Když jsou ryby při chuti, není barva nebo vůně krmení zvlášť důležitá. Všechny kaprovité ryby se dají lovit s jednoduchou směsí na cejny. Samozřejmě bude záležet na tom, co do ní navíc přidáte. Můžete lákat některé rybí druhy víc, ale ostatním nikdy nezabráníte, aby se o dění na krmeném místě nezajímaly také. Ostatně, směs sama o sobě je ani tak nezajímá, spíše masní červi, kteří leží kolem.


Pár červů na háčku může vzít jakákoli ryba

Na kupovaných směsích sice najdete takové popisky jako například cejn, parma, kapr nebo plotice, ale to skutečně neznamená, že směs, která je nabízená na cejny, bude zajímat jen cejny, a že ke směsi na kapry se budou sjíždět kapři ve velkém. Tak to není ani zdaleka. Cejnová směs bude lákat třeba i parmy a kaprová klidně podoustve či cejny. Dá se ale usuzovat, že cejnová bude jemnější než ta kaprová a kaprová pravděpodobně nebude tolik kalit, aby příliš nelákala drobné rybky. Když směsi použijete tak, jak jsou, pouze je provlhčíte vodou, bude jejich selektivnost prakticky nulová, ať si výrobce píše na sáčku, co chce.

Pro zkušenější rybáře samozřejmě nejsou tahle slova žádnou novinkou. Stejnou zkušenost už udělali sami tisíckrát. Píšu to hlavně pro rybáře, kteří začínají s feederovým prutem, a pro ty, kdo nemají s krmením žádnou zkušenost. Ti se na mě totiž často obrací s tím, že jim tohle nebo tamto nefunguje. Hlavně ale chtějí chytit nějaký rybí druh a nevědí, jaké krmení mají namíchat, protože jsou přesvědčení o tom, že právě v něm spočívá tajemství úspěchu.


Ryby se zajímají spíše o červy než o směs

Zrovna nedávno mě jeden chlapec bombardoval spoustou dotazů s tím, že se mu nedaří chytit parmu. Nakoupil sýrové krmení, protože někde četl, že je na parmy nejlepší, ale stěžoval si, že na něj chytá jen podoustve a cejny. Záběry prý přichází velmi rychle, ale rychle i ustanou a pak už nechytá nic. Prý jestli to krmení není nějaké špatné nebo staré, a jak je to možné? Když jsem z něj po delší době konečně vytáhl, kde že na ty parmy vlastně chodí, musel jsem se maličko usmívat, protože chytal na říčce, kde parmy prakticky nejsou. Přitom tohle krmení není zárukou úspěchu ani tam, kde parmy jsou, když do něj nepřidáte pořádnou hromadu masných červů, o které se parmy zajímají ze všeho nejvíc.

Takže kromě toho, že kluk chytal na úplně špatném místě, ještě dělal to, že do kila suché směsi, kterou namíchal, přidal půl krabičky červů, a to je, jako by tam vlastně ani nic nedal. Prakticky čistá vnadicí směs většinu větších ryb příliš nezaujme. Pokud v ní nejsou žádná hrubší sousta, jako například drobné pelety, zrnka kukuřice, ale hlavně masní červi, dlouho je na místě neudržíte. Vnadicí směs musí obsahovat právě hrubou složku, které se také příhodně říká „zarážka“. Ta je tím, co ryby zajímá a drží na místě. A co se parem týká, jsou červi na prvním místě v důležitosti, pak teprve následuje vnadicí směs. Ostatně při lovu parem se bez směsi obejdete úplně, když budete dávat červy do krmítka lepené. Tím bych ale začátečníky nezatěžoval.

Jen chci říct, že osobně dávám směsi do krmítka při lovu parem jen velmi málo. Zato červy nikdy nešetřím.


Výrobce uvádí na obalu několik druhů ryb, ale u nás k nim můžeme klidně přidat ještě dalších deset

Mnozí se určitě budou chytat za hlavu, že je to drahé, protože krabička červů stojí někde i pětadvacet korun a jsou v ní jen piliny. V takovém případě doporučuji kupovat červy u jiného obchodníka, který vám dokáže prodat litr čistých červů za podobné peníze jako kilo té nejkvalitnější vnadicí směsi, i za méně.

Ovšem co je u lovu parem to nejdůležitější? Chytat je tam, kde skutečně jsou. To ostatně platí pro všechny rybí druhy. A určitě nestačí říct, že například v řece Moravě parmu chytíte, protože tam jsou. I na ní jsou totiž místa, kde na tuhle rybu narazíte jen těžko. Parma je ryba, která se vždy drží jen na místech, která jsou pro ni typická. Nikdy nebude stát v tišinách, kde je na dně hromada sedimentů, jen proto, že se tam někomu snadno chytá. Na takovém místě můžete vyházet červů, kolik chcete, a stejně budete chytat cejny, kapry a jiné ryby, jen ne o parmy.

Parma je rybou tvrdého dna a proudů. Ani to ovšem nestačí. Ne každý rychlejší úsek musí být parmami napěchovaný. Na druhou stranu tuhle rybu klidně zastihnete i v mnohem pomalejších a hlubokých tazích. Podmínkou je tvrdé dno. Záleží na místních podmínkách, ročním období a momentálním stavu vody v řece. O parmách bych mohl z místa napsat knížku, ale musím říct, že právě parma je ryba, na kterou nemusíte vymýšlet všelijaké složitosti. Ano, jsou období, kdy berou jako divé, a období, kdy není snadné je chytit ani na známých a spolehlivých místech. Zkrátka mají své dny. Také chytit, respektive dostat se přes menší parmy k nějaké skutečně pěkné, nemusí být úplně snadné. Ale jak říkám, pokud jde o jakoukoli parmu, není na jejich lovu nic složitého.


Chytit parmu není těžké, pokud na místě jsou

Když zjistíte, kde jsou, stačí už jen trocha trpělivosti a krmení s dostatkem červů. Parmy si nenechají místa s červy jen tak vyfouknout jiným rybami. Na některých místech Moravy je naprosto běžné, že nejdříve chytíte po nakrmení nějakou menší rybku, pak najedou třeba cejni, ty pak úplně vytlačí parmy, takže chytáte jen je, dokud nesežerou všechno krmení, které jim tam dolů pošlete. Někdy je to ale naopak a stane se, že místo obsadí skutečně velké hejno cejnů a jiných ryb a vy je v podstatě celou dobu krmíte v naději, že se ke krmení nakonec parmy dostanou. Nedostanou.

Z tohoto důvodu, ale i proto, abych se dostal k větším parmám, volím i jinou strategii, a tou je jejich lov na pelety a malé boilie. Parmy si rády smlsnou na peletách a malých kuličkách boilie. Záběrů sice není tolik, musíte počítat s kapry a také tloušti, ale zato můžete doufat i v pěknější parmu. Je to hlavně otázka toho, oč vám jde. Chcete se bavit s feederovým prutem, zdolávat cejny, další ryby a pak také parmy, anebo vám vyhovuje spíše poklidnější lov s méně záběry, ale většími a bojovnějšími rybami?

Jestliže se rozhodnete pro pelety, je dobře jimi na vyhlédnutém místě alespoň nějaký čas vnadit. Není jich potřeba moc, a není to třeba tam, kde se s peletami a boiliem loví běžně. Tam, kde lovím, stačí přijít brzy ráno, nakrmit a pak už mám během dne a hlavně večer záběry parem proložené kapry a tloušti.


Někdy je vhodnější použít pelety

Znám řeky na Slovensku i jinde, kde jsou parmy více než hojné a místní rybáři si stěžují, že už je lov doslova hromad menších parem nebaví. U nás takovou řeku neznám, ale na některých jsou parmy celkem ve slušných počtech a najdou se mezi nimi moc pěkné kousky. Nedivím se nikomu, že chce tuhle bojovnou rybu na prutu mít, ale pokud ji chcete jednou skutečně zaseknout, musíte pro to udělat víc, než jen koupit v obchodě pytlík sýrového krmení…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (13 reakcí)

Přečteno: 12 505x
Průměrná známka: 1.17