Nač je tento háček?

- Milan Tychler

Rybařím už hezkých pár let a rukama mi prošlo bezpočet háčků různých velikostí i tvarů. U některých jsem se mohl jen dohadovat, nač vlastně jsou a co jejich tvůrce tímto tvarem vlastně myslel.

Ke spoustě rybářského nářadí dostanete vyčerpávající informace. Ovšem informace o háčcích bývají hodně strohé, nebo ještě častěji prostě žádné. Nejčastěji dostanete pouze informaci, že kupujete kvalitní háček z Japonska, čímž by zřejmě mělo být řečeno vše. Občas narazíte na háček, který se tak trochu vymyká běžný standardům, ale co s ním? Pro jaký druh rybaření se hodí? Jaká nástraha se na něj má napíchnout? Když chybí informace, nezbývá než háček prostě zkusit a zapojit do hry vlastní fantazii.



Někdy na to kápnete hned, někdy to může trochu trvat. Záleží na tom, jako moc je háček abstraktní. Některé háčky mi přišly až groteskní. Samozřejmě se mi mnohokrát stalo i to, že jsem informaci nesehnal a našel jsem si pro háček sám celkem dobré využití, které bylo ovšem na hony vzdálené tomu, co jsem se později k háčku dozvěděl.

A tak mě napadlo, když jsem nedávno zase na takovou podivnůstku narazil, že bych se mohl o svou zkušenost s háčky trochu podělit. Maličký problém je v tom, že některé typy háčků vyrábí různí výrobci, ale název i číslo velikosti se mohou lišit, přestože hovoříme o jednom a témže háčku. Jsem tedy na vážných pochybách, zda má smysl uvádět název háčku, ale třeba to někomu pomůže v orientaci.

Cannelle 5404 Worm



Tento háček není úplně neznámý a v mnoha podobných provedeních jsem ho nalezl u více výrobců. Občas se označuje jako háček na úhoře. Vyznačuje se tím, že je poměrně úzký, má špičku vyhnutou do strany a na dlouhém raménku má několik „protihrotů“, které brání nástraze – žížale –, aby z něho sklouzávala. Tento háček je poměrně pevný, obvykle se rybám zasekne na okraji tlamy hezky v pysku, což je dobré. Kdysi jsem si je pořídil, ale využívám je docela málo. Pak mě napadlo, že tvar docela vyhovuje tomu, abych na ně uvázal streamery, a háčky mi od té doby pomalu a jistě mizí…

Owner Cirkle Hook



Háček kruhového tvaru je celkem běžný při lovu na moři s živou nástrahou, tedy rybou nebo částmi ryb. Má se za to, že háček méně zraňuje ryby a že se zasekne vždycky v koutku úst. V různých velikostech se objevuje i u nás a nabízí ho tu asi tři nebo čtyři výrobci. Jak dalece o něj mají zájem naši rybáři, nemohu říct, ale soudím, že to není příliš zajímavý artikl pro náš trh. Pro háček tohoto typu jen stěží najdete jiné uplatnění. Zkoušel jsem chvíli malé velikosti při lovu candátů a musím potvrdit, že žádná z ryb nebyla chycena hluboko a zraněna. Možná by si měli „rybičkáři“ tento háček vyzkoušet.

VMC Special Truite 9334 BZ



Tohle je jedna z francouzských podivností určená k lovu na pstruhy. My sice nepatříme mezi země, kde se chytají pstruzi na živou nástrahu nebo na těsto se splávkem, avšak tento háček s velmi krátkým raménkem doputoval z nějakého důvodu i k nám. Pravda je, že zmíněné těsto na háčcích s kratšími raménky drží dobře a dobře se na takový háček nastražuje i pečivo. Háček je jako dělaný k nastražení chlebové kůrky, což se výborně hodí při lovu kaprů a amurů na hladině.

VMC Crystal 9011



Velmi tenký drát, dlouhé raménko a jehlové ostří charakterizují háček určený k jemnému lovu s křehkými nástrahami živočišného typu. V čem tkví jeho výhody? Tak především díky tenkému drátu minimálně poškozuje nástrahu, což je například u takových patentek, chrostíků nebo i masných červů rozhodně plusem. A k čemu to dlouhé raménko?

Háček s dlouhým raménkem se snadněji uchopí a vyprostí i z menší rybí tlamky. Tyto háčky jsou primárně určené k delikátnímu lovu na plavanou. Nejsou stavěné na větší ryby, ale díky užšímu obloučku jsou celkem odolné proti rozevření, takže poměrně dost vydrží. Když je větší ryba zachycena v tvrdším okraji tlamy, je velká šance na její zdolání. Alternativou živé nástrahy mohou být třeba vařené kroupy, které se dají na tenký háček dobře nastražit. Obdobné háčky nabízí více výrobců.

Hayabusa M 1



Na kaprařské scéně se objevují nové háčky poměrně často, a jak výrobci a příznivci značek tvrdí, každý z nich je „neuvěřitelná pecka“. Já myslím, že u většiny háčků je pecka hlavně jejich cena. No, v každém případě je tu několik základních tvarů, z nichž některé se hodí například pro nástrahy klasické a jiné pro nástrahy plovoucí nebo neutrálně vyvážené. Vždycky je to tak, že někomu sedí to a jinému ono. Háček Hayabusa M1 a tvarově podobné háčky podle mého názoru kombinují spoustu dobrých, ale i špatných vlastností. Dobrou vlastností je bezesporu jejich „chytlavost“. Tento háček, když se zasekne, už nepustí. Bohužel má tu negativní vlastnost, že má tendenci vpáčit se hluboko i do tvrdé tkáně a těžko se vyprošťuje. Někteří rybáři pak způsobují rybám poměrně těžká zranění. Jediné využití, které tento háček má, je lov s nástrahou umístěnou na vlasovém přívěsu mimo háček.

Sasame Koaji Douchi



Většina malých háčků je poměrně málo odolná proti rozevření a to se někteří výrobci snaží kompenzovat tím, že upravují část obloučku tak, že ji zploští. Klasickým zástupcem této skupiny je Sasame Koaji Douchi nebo Hayabusa KAJ 156. Tento tvar háčku se hodí jak k lovu s drobnou živou nástrahou, tak i se zrnkem kukuřice. Nechci háček hanit ani vychvalovat, ale háčky, které používám, tento háček nijak nezastínil a nebyl ani horší. Zkrátka jsem výhodu jeho větší odolnosti nemohl nijak docenit. V každém případě to není špatný háček, a pokud má někdo dojem, že by mu mohl pomoct třeba při jemném lovu feederem, kterým se chytají přece jen o něco větší ryby než na plavanou, není to špatná volba.

Hayabusa KAZ 162



Háček stejného tvaru jsem kdysi snad před třiceti lety koupil v Maďarsku jen proto, že byl prostě úplně jiný, než to, co se dalo tenkrát koupit u nás. Nevím, k čemu je konkrétně určený, ale mně nejvíce vyhovoval a stále vyhovuje na nastražení různých extrudovaných plovoucích nástrah. Není špatný ani k nastražení kukuřice. Nějakou dobu jsem, přestože tento háček nemá očko ale lopatku, všelijakým způsobem testoval umístění různých nástrah na vlasový přívěs mimo háček a výsledky byly celkem povzbuzující. Kdybych našel tuto verzi s očkem, určitě bych mu pozornost věnoval.

VMC 7019



S tím, jak roste popularita lovu feederem, vznikla i poptávka po malých a silných háčcích, které by umožnily bezpečně zdolat i velké ryby. Firma VMC na to zareagovala dost nevšedním tvarem háčku ze silného drátu, který tyto požadavky skutečně splňuje. Nejmenší vyráběná velikost je 16 a musím potvrdit, že tento háček ostře lomených tvarů i v tak malé velikosti je skutečně dobrý. Vyhovuje jak lovu s malým boiliem, tak i peletami, kukuřicí a dalšími nástrahami. Nemohu říct, že by se mi zalíbil na první pohled. Spíš bych řekl, že je škaredý, ale účel světí prostředky a dnes je tento háček můj oblíbený. Obdobný tvar jsem nenašel.

Určitě bych mohl dál pokračovat a hledat další podivnosti ve světě háčků. Myslím, že jich je dost a dost. Každý z nás má jistě háčků spousty a další nepotřebuje. Nicméně něco nás nutí dál kupovat a zkoušet zase jiné a další. Proč? Někdo prostě stále hledá ten svůj a někdo proto, že ho to prostě baví…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (19 reakcí)

Přečteno: 10 520x
Průměrná známka: 1.09