Feeder a hlína do krmení

- Milan Tychler

Při lovu na plavanou je hlína běžnou součástí vnadicích směsí. Prokazuje nám v nich velmi dobrou službu v mnoha ohledech.

Dokáže krmení částečně zabarvit, také zatížit, ale hlína má i jiné vlastnosti, které se mohou pro přípravu směsí hodit. Může kalit, takže krmení je pak pro některé druhy ryb lákavější, může snižovat „sytost“ vnadicí směsi nebo směs dostatečně slepit tak, aby se vytvořené koule rozpouštěly hodně pomalu a vnadění tak působilo déle a pozvolna i v proudu. Možností jsou spousty.


Tohle nemusí být správná volba

Dá se ale hlína používat s úspěchem i při lovu feederovými pruty, když používáme krmítko? A jaká hlína se k tomu hodí? Ona totiž ani zdaleka není hlína jako hlína.

Spousta rybářů, kteří nemají s hlínou žádné zkušenosti a začínají se svými prvními pokusy, věří tomu, že jim stačí přimíchat do krmení hlínu z prvního krtince, který najdou, a tím je to vyřešené. Jenže to je velký omyl.


Hlína může tvořit až 50 % směsi

Ne všude se najde hlína takových kvalit a vlastností, aby se na přidávání do směsí hodila. Jednotlivé druhy totiž mohou mít velmi odlišné a specifické vlastnosti. Někde je hlína jílovitá, která se prakticky nerozpouští, jinde je naopak písčitá, která vůbec nelepí. To jsou dva naprosté protiklady a mezi nimi se najde spousta mezistupňů včetně silně kalících sprašových hlín. Některé hlíny zase mohou být velmi tmavé, a jiné naopak úplně světlé.


Hlína dokáže směs obarvit

Hlína v krmení může hodně pomoct, ovšem nesprávný typ může naopak všechno úplně pokazit. Také samotná příprava hlíny je důležitá. Už jen to, zda hlínu přidáte do suché směsi, nebo až do vlhké, téměř hotové směsi, je velký rozdíl. O hlíně se toho dá napsat hodně, ale já se vrátím k jejímu využití na feeder a do feederového krmítka.


Nejčastěji používaná a vhodná hlína pro feeder krmení

Mohu jen těžko říct, kolik rybářů lovících s krmítky hlínu využívá. Když pominu závodníky - a i mezi nimi někteří hlínu nepoužívají - myslím, že těch ostatních moc nebude. Co se běžných rybářů týká, u nich hlína v módě příliš není. Je to ale škoda, protože hlína je významný a hlavně levný komponent, který navíc dobře funguje.

Když používáme krmítko, nebudeme potřebovat hlínu na zatížení směsi, protože váhu obstará hmotnost krmítka. Nijak zvlášť nevyužijeme ani hlíny hodně lepivé, jelikož krmení chráněné klecí krmítka se bude vždycky rozplavovat pomaleji než volně položená kulička, a klec také zpomaluje rozplavování červů. Máme tedy na výběr. Pokud chceme vyplavování směsi z krmítka zpomalit, což má smysl při lovu v opravdu silných proudech, můžeme buď použít krmítko s hustou klecí, nebo prostě do krmení přidat malé množství lepivé hlíny. A to je podle mě dobrá volba.


I tato hlína potřebuje jemné síto

Je však důležité správně odhadnout poměr hlíny vzhledem k síle proudu a také k vlastnostem samotné směsi. Nelze tedy dát jednoduchý návod, že do krmení přidáme tolik, a nebo tolik hlíny, protože podmínky mohou být různé a chce to maličko vlastních zkušeností. Vždycky bude lepší dát hlíny pro začátek méně než více, aby bylo krmení použitelné. Mít v krmítku prakticky nerozpustný beton není k ničemu.

Pro využití lepivé hlíny mám jen několik lokalit a specifických úseků. Přidávám ji na Dunaji, v malém množství na některých úsecích Labe a v prudkých úsecích různých řek pod jezy. Jinak si vystačím s jinými druhy hlíny nebo s krmítkem, které má hustší síťku.


Kalí úplně perfektně

Pokud tedy přidávám hlínu a očekávám, že mi krmení slepí, postupuji tak, že krmení jen lehce navlhčím, pořádně promíchám a pak přidám lehce vlhkou hlínu. Opět pořádně promíchám, pak provlhčím a míchám až do požadované konzistence. Potom přijde na řadu síto. Krmení nechám odstát, a pokud je třeba, ještě malinko dovlhčím. Pak samozřejmě také záleží na tom, jak silně krmení v krmítku smáčknete. Důležité je přidávat hlínu ne úplně mokrou, ale sušší, protože pak se nejvíce projeví její schopnost navázat na sebe krmení a slepit ho.

Nejlépe využitelnou hlínou pro lov feederem je jemně lepivá hnědá hlína typu Terre de Somme. Je to hlína, která se ve vodě dobře rozpouští a její jemný přirozený kal je nejlepším lákadlem, kterému podlehnou často i větší a zkušené ryby. Tuto vlastnost žádné krmítko nenahradí. Tato hlína nemá ovlivnit jen fyzikální vlastnosti směsi, jako je její měrná váha či lepivost, ale působí i vizuálně, což může být v některých situacích hodně ku prospěchu. Jedná se o hlínu poměrně jemnou, která navlhčená po smáčknutí dobře drží tvar. Není to ale takový ten plastelínový typ, nýbrž hlína, která se krásně pozvolna rozpadá. I u nás se najde pár lokalit s podobnou hlínou, takže si ji můžeme opatřit, aniž by to mnoho stálo.


Někdy může být vhodná i hlína barvená

Dá se použít na stojatých vodách, ale největší využití pro ni najdeme na vodách tekoucích. V době, kde nechceme mít krmení příliš syté, jí můžeme dát do krmení klidně i 50 %. Když nemáte jinou možnost a hlínu kupujete, musíte počítat s cenou asi 100 Kč za dvě kila. To se může zdát dost, ale v podstatě je to 50 Kč za kilo výborného komponentu, který má význam. A to má smysl, zvláště pak, když lovíte se směsí, která je finančně náročnější, protože vás to pak celé vyjde levněji.

Tato hlína se dá použít i jako samostatný nosič živé návnady. Stačí ji smíchat jen s červy, sekanými žížalami nebo patentkami a máme výborné vnadidlo. Velký význam má při lovu s patentkami, protože v této hlíně vydrží patentky i několik hodin, kdežto v krmení velmi rychle hynou.


Barvené hlíny dělají silný kal

Další hlínou, která se dá při lovu s krmítkem využít je lehká silně kalící hlína. Určitě bychom si ji dokázali připravit z nějaké kalící hlíny i sami, ale jednodušší je si ji prostě koupit. Do krmení se totiž používá suchá. Sušit doma hlínu a pak ji na prach mlít nebo drtit dá dost práce, a to nemluvím o jejím skladování… Do krmení se jí nedává mnoho, asi tak 15 %, proto to nakonec není tak velká položka.

Při lovu na plavanou se používá při povrchovém lovu ouklejí a menších plotic. Když ji ale přidáte do krmítka spolu se směsí, je to na mnohých vodách velmi zajímavé. Například při lovu takových ryb, jako je ostroretka, podoustev, ale i parma. Do krmení jí stačí pro vytvoření hezkého zákalu přidat jen trochu. Rád tuhle hlínu přidávám spolu s klasickou hnědou hlínou, pokud chci dosáhnout většího kalení, a občas dokonce i v barevné variantě.


Není na škodu smíchat dva různé druhy hlíny a využít jejich vlastností

Hlíny, které se na rybolov obecně, a samozřejmě i na feeder, nedají využít, jsou hlíny písčité, hlíny z polí chemicky ošetřených a lehké humózní půdy z kompostů plné všelijakých lehkých organických zbytků, které splývají s vodou a vlastně nám odvádí ryby pryč od krmení.

Používání hlíny je jednoduché, ale tak jako všechno, co souvisí s přípravou vnadicí směsi, i hlína vyžaduje při přípravě pečlivost. Nutností je jemné síto, které odstraní z hlíny všechny hrudky. Sušší hlíny je třeba při přípravě opatrně vlhčit, na což se hodí mechanický rozprašovač vody.


Kalit se vyplatí například při lovu parem

Jestliže chcete, aby hlína vaše krmení i obarvila, respektive ztmavila, přidávejte hlínu do suché směsi a teprve pak vlhčete. Je několik firem, které už připravené hlíny ve výborné kvalitě nabízí. Mezi nejznámější patří firma Sensas, dále pak třeba Timár, Milo a někteří polští výrobci jako například Traper, Lorpio atd. Někdo má štěstí a vhodnou hlínu najde za domem, někdo musí zkrátka kupovat, ale hlína se určitě i do krmítek vyplatí, a to po celý rok. A vůbec nejde o to, že do krmení přimíchám hromadu hlíny, abych ušetřil, ale jde o to, že připravím krmení ještě lákavější a úspěšnější.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (10 reakcí)

Přečteno: 15 521x
Průměrná známka: 1.32