Průběžný páternoster

- Milan Tychler

Při lovu feederem se v podstatě používají v různých modifikacích jen dvě koncové sestavy. Jedna se nazývá průběžná a ta druhá páternoster. Průběžná sestava ve skutečnosti moc průběžná není, tedy alespoň v té podobě, jak ji známe z klasické položené. Protože lovíme-li feederem, lovíme s napnutým vlascem a všechno je pak jinak. Normální průběžná sestava funguje tak, že zátěž, a nebo krmítko jsou navlečené na hlavním vlasci, a aby neklouzaly k háčku, je na vlasci vytvořená nějaká zarážka. Nejčastěji se jedná o malý obratlík, protože ten nabízí skutečnou oporu a do jeho volného očka se snadno připevňují návazce. Po nahození se vlasec napne tak, aby měl rybář kontakt se zátěží na dně, ale v zápětí se vlasec zase povolí a zavěsí se na něj nějaký signalizátor záběru, lidově čihátko nebo policajt. Obvykle je to mezi očky prutu, ale mnohem citlivější je varianta zavěšení signalizátoru na vlasec pod špičku prutu.


Průběžný páternoster

Zabírající ryba se může vydat s uchopenou nástrahou kterýmkoli směrem a čihátko vždycky bude stoupat vzhůru k prutu, což je jasný pokyn k záběru. Stoupat bude ale jen do té doby, než se vyrovná průvěs vlasce mezi navijákem a zátěží. Signalizace je tím zřetelnější, čím těžší zátěž se použije, protože pokud použijete lehkou zátěž a ryba bude ujíždět stranou, může ryba zátěž po dně posouvat. Pokud se v takovém případě ryba vydá směrem ke břehu, pak se naopak prověšení vlasce ještě zvětší a čihátko pak klesá směrem dolů. To, jak daleko může ryba s nástrahou volně odplout, tedy určujeme mírou prověšení vlasce. Může to být několik centimetrů, ale klidně třeba i více než metr.


Na první pohled zde není velký rozdíl

Při lovu feederem je to ale jinak. Vlasec je po celou dobu napnutý, a to tak, že i špička vykazuje mírné ohnutí a ryba, která uchopí nástrahu, ji nemůže nikam vléct, protože vlastně velmi rychle narazí na odpor vlasce a špičky. Nejdelší vzdálenost, jakou může urazit, se v podstatě rovná délce návazce, když je v ideálním případě celý natažený směrem od vás a ryba se s nástrahou vydá směrem k vám. Po tomto limitu vždy narazí na odpor vlasce a předpružené špičky nebo na hmotnost krmítka. Z toho vyplývá, že musíme reagovat na záběr rychle, protože tato situace nám nedává mnoho času. Brzy zjistíte, že větší hmotnost krmítka ve spojení s ostrým háčkem může často napomoct jakémusi částečnému samozáseku, a pokud si dokážete vyhrát s hmotností zátěže, délkou návazce a velikostí háčku, bude pro vás lov často poměrně snadný. Na druhou stranu, pokud si tyhle věci správně nespojíte, můžete s tím zpočátku dost bojovat.


Boční přívěs se dá udělat z tužšího vlasce

Páternoster je sestava pevná, ale ne v tom smyslu, že se průběžná zátěž zafixuje na hlavním vlasci. U páternosteru je zátěž nebo krmítko připevněné na krátkém bočním přívěsu a právě tím se páternoster od průběžné sestavy nejvíc odlišuje. Zbytek je totiž velmi podobný. Opět se loví s napnutým vlascem a maličko přihnutou špičkou, jak také jinak, že? Ovšem pohyb návazce okolo zátěže nebo krmítka je zde dost podobný, ale ne úplně stejný. Pokud ryba odplouvá přímo od vás, okamžitě poznáte na špičce, že se něco děje. Když se ale vydá stranou, brzy narazí na odpor krmítka, a to tím rychleji, čím kratší je přívěs. Zátěž se zde také chová hodně podobně a dá se říct, že čím bude těžší, tím větší efekt samozaseknutí může nastat stejně jako u průběžky. Avšak pozor – pro zvýraznění záběrů se tu mohou osvědčit na rozdíl od průběžné sestavy i hodně lehká krmítka, která nebudou klást rybám velký odpor. Ne vždy to funguje, ale jsou dny, kdy je to naprosto spolehlivé.


Spojení obratlíku s trubičkou je jednoduché

S oběma sestavami se dá velmi úspěšně lovit na všech vodách. Na vodách stojatých se chovají velmi podobně, ale rozdíl zaznamenáte na tekoucích vodách. U páternosterové sestavy návazec vlastně není pokračováním hlavního vlasce a zátěž je také mimo hlavní vlasec, takže návazec má tendenci zvedat se ode dna a tudíž se i více pohybuje do stran. Není to žádné plápolání, protože každý silnější proud má tendenci tlačit návazec ke dnu. Nicméně občasný drobný pohyb návazce a nástrahy se stává často jakýmsi spouštěčem záběrů v době, kdy ryby nechtějí moc brát. I ten drobný pohyb, na který někdo vůbec nebere zřetel, může být rozhodující v tom, zda nějaké ryby chytíte, nebo jestli půjdete od vody bez záběru.

Schválně si to u vody někdy vyzkoušejte a nelpěte tvrdohlavě jen na jedné sestavě, protože každé kostnatění vás jen sráží dolů. Jestliže to s osvědčenou průběžkou nejde ani po změně nástrahy nebo délky návazce, prostě vyměňte celou sestavu za páternoster s delším návazcem, častěji nahazujte a uvidíte, co se stane.

Obě koncové sestavy mají něco do sebe a z toho samozřejmě vyplynulo i to, že by se spolu daly celkem úspěšně zkombinovat. Co z takové kombinace vznikne? Průběžný páternoster. Tato opravdu zajímavá koncová sestava se používá málo, přestože je velmi univerzální, a já jsem velmi brzy přišel na to proč. Má totiž dost silnou tendenci se motat, a to zcela jistě většinu rybářů od jejího použití odrazuje.


Zpočátku jsem dával zátěž napevno

Všichni víme, že pokud boční přívěs u páternosterové sestavy nějakým způsobem ztužíme, riziko motání se výrazně sníží. Mnozí to řeší tak, že k vyrobení bočního přívěsu použijí nějaký silnější a tvrdší vlasec. Dobrá a účinná varianta. Já jsem se snažil o něco podobného s tím, že tento přívěs bude skutečně tuhý a navíc se bude dát použít opakovaně, aniž by se nějak deformoval, takže jsem vlasec nahradil silnostěnnou plastovou trubičkou. Trubičku jsem na jedné straně opatřil obratlíkem a druhou stranu jsem osadil olovem. Je to snadné. Stačí jen konec trubičky nahřát, vložit do něj to, co potřebujete, smáčknout a pak už jen počkáte, až konec vychladne. Lisovaný spoj drží spolehlivě. Lepším řešením je zalisovat místo olůvka do konce trubičky na jednu stranu obratlík s karabinkou. Potom můžete na konec trubičky připnout, cokoli se vám zachce.


Tato varianta je výhodnější

Tato sestava se chová velmi dobře jak na stojaté, tak i tekoucí vodě a její citlivost se snadno upraví hmotností krmítka, silou napnutí vlasce a délkou návazce. Pevné trubičky, respektive boční přívěsy, si připravuji v různých délkách, protože zde platí, že čím delší přívěs, tím více se sestava chová jako páternoster, a naopak čím kratší přívěs, tím více se svými vlastnostmi blíží sestavě průběžné.

Nic světoborného. Jen takový náznak, že to jde i jinak.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (27 reakcí)

Přečteno: 19 047x
Průměrná známka: 1.34