Vnadicí směs na tlouště

- Milan Tychler

Jelec tloušť je skvělá sportovní ryba. Velké tlouště není snadné dostat na háček takovými technikami, jako je třeba plavaná nebo feeder. Před nějakou dobou tu proběhla diskuze nad tím, zda jsou v našich vodách ještě velcí tloušti, a z příspěvků v diskuzi lze jednoznačně vyčíst, že některé vody jsou na tom katastrofálně, zatímco na jiných se stále ještě velcí tloušti chytit dají. Špatně na tom jsou především menší a mělké řeky, které jsou v mnoha ohledech snadno zranitelné a tlouští populace se tam dostala do skutečných problémů. Naopak na velkých řekách se velcí tloušti chytají, ovšem ne klasickými technikami, nýbrž při lovu kaprů na boilie.


Použité komponenty

Tomu se nemůžeme divit po tom všem, co o tlouštích víme. Tloušť je totiž ryba velmi učenlivá, schopná vyhledávat potravu a zužitkovávat efektivně to, co se jí nabídne. Boilie bezesporu patří mezi cenné zdroje potravy a tloušti nemají problém je přijímat. Jsou k tomu docela dobře přizpůsobení. Mají vysoce rozvinuté smysly k vyhledávání potravy, velkou tlamu a silné požerákové zuby, kterými dokážou i tvrdé boilie snadno drtit. Když se na řece krmí boiliem, tloušti rychle zjistí, že ty voňavé kuličky docela dobře chutnají a dokážou je nasytit. Když na ně narazí příště, bez rozpaků se do nich pustí, a to s velkou vervou. Samozřejmě spolu se svými druhy z hejna…


Důležité jsou kousky přivlhčeného chleba

Houf tloušťů dokáže dokonale vyčistit místo, které jste poctivě připravovali pro kapry, a proto není tloušť v řadách kaprařů oblíbený. Pochopitelně. Jen je velká škoda, že když místo kapra zůstane na háčku viset skutečně velký tloušť, nepořídí se žádná dokumentace. Zprávy o těchto rybách tak existují jen v ústním podání a o jejich skutečné velikosti se můžeme jen dohadovat.


Směs je velmi hrubá

Je zajímavé, že přes tyto schopnosti vyhledávat potravu se velcí tloušti, a tloušti vůbec, nechytají při závodním lovu na plavanou a feederem, a to ani přesto, že se tam hodně vnadí a na dně leží spousta vnadicí směsi a k tomu ještě hromada masných červů. Čas od času se nějaký větší tloušť samozřejmě chytí, ale jedná se spíše o ojedinělé případy. Možná je to tím, že například při lovu feederem tloušťům vadí neustálé nahazování krmítka. Určitě také mnohé napadne, že jim nemusí vyhovovat používané vnadicí směsi. A právě u toho bych se chtěl zastavit. Spousta kolegů se mě už ptala, zda existuje nějaká speciální směs na lov tloušťů, podobně jako na plotice nebo cejny. No, na některých sáčcích s vnadicími směsmi na lov ryb na tekoucích vodách se v soupisu ryb, na které by měla daná směs platit, objeví i slovo „chub“, tedy tloušť, ale tloušťům asi nikdo neřekl, že by na to měli nějak reagovat.


K lovu používám krmítko

Samotného mě samozřejmě zajímá, jak se pěkným tloušťům, hlavně těm velkým, dostat na kobylku, a podnikl jsem v tomto směru mnoho pokusů. Většina z nich byla samozřejmě neúspěšných, ale po nějaké době jsem pochopil, že k lovu velkých tloušťů žádná, byť sebelepší komerčně vyráběná směs nevede. Ale i když byly pokusy neúspěšné, získal jsem spoustu cenných poznatků o tom, co tloušťům chutná a co je jim víceméně lhostejné. Pak už stačilo dát si to všechno dohromady a zkusit to znovu a jinak.


Na háček velmi často dávám silně dipované pelety

Tak především, tloušťům nijak neimponuje sypká vnadicí směs. Důvod je zřejmě prostý – tloušti vždycky dávají přednost větším soustům před jakýmkoli filtrováním vody a sběrem drobečků. Co však skutečně milují, jsou větší kousky namočeného pečiva. Stejně jako pečivo mají rádi rybí i sladké pelety a samozřejmě už zmíněné boilie. Tohle všechno jsem se pokoušel skloubit dohromady pomocí nějaké neutrální směsi a to byla chyba. Přišel jsem na to náhodou, když jsem směs nahradil obyčejnou hlínou a část pelet i boilie jsem rozdrtil v drtičce na boilie.

Ovšem ani tento mix nefunguje stejně, jak to známe třeba při lovu cejnů se směsí a s červy. Když jdete lovit cejny na řeku, prostě namícháte směs, nakrmíte a za chvíli taháte cejny.


Jeden z mnoha…

S tloušti trvá mnohem delší dobu, než se ozvou první ryby. Zpočátku, respektive první den takového lovu chytím obvykle tři čtyři ryby. Pokud se ale vypravíte na stejné místo druhý a třetí den, pak už to bývá jako na závodech. To už mi jde jedna ryba za druhou a jsou mezi nimi i pěkné kousky. K lovu používám velká krmítka a jako nástrahu větší měkké pelety podpořené navíc ještě dipem. Chápu, že v tuhle chvíli se drtivá většina chce zeptat na to, jaké pelety a boilie používám. Vyzkoušel jsem kde co. Něco s úspěchem, něco zůstalo bez zájmu a strávil jsem u toho spoustu času. O to víc mě těšilo, že jsem na to přišel sám, a stejné potěšení ponechám všem ostatním. Nakonec to opravdu důležité už přece víte. Ideální na tento způsob lovu jsou především větší a hlubší řeky. Mimo tloušťů samozřejmě ulovíte i jiné druhy ryb, ale to není na škodu. Samozřejmě, není to žádná světoborná pecka, ale tímto způsobem se mi daří chytit více tloušťů než dřív nebo na jakékoli jiné vnadění.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (31 reakcí)

Přečteno: 11 046x
Průměrná známka: 1.09