Feeder v detailu 19 - Feederový podběrák

- Redakce

Ve chvíli, kdy kupujete feederový prut, už musíte myslet i na to, že bude zapotřebí také podběrák na dlouhé rukojeti. Ideální na feeder je podběrák s teleskopickou nebo dělenou rukojetí v délce tří až čtyř metrů a s pevným rámem. Takový podběrák, respektive podběráková hlava, sice není skladný, ale to je jen malá daň za výhodu, kterou poskytuje.



Lov jemnou technikou a s tenkými návazci nedovoluje držet ryby silou příliš nakrátko, a zvláště ne ryby větší. Proto je vždycky vhodnější a bezpečnější „sáhnout“ si pro rybu a podebrat ji dál od břehu, kde je klidnější, než v těsné blízkosti břehu. K tomu dopomůže dlouhá podběráková tyč. Ideální tyč k podběráku je samozřejmě co nejlehčí, ale dobré grafitové tyčky nejsou právě nejlevnější. Spokojíte-li se s laminátem, počítejte s vyšší hmotností a také s tím, že se bude tyč více ohýbat.




Pevný rám podběráku – může být z hliníku, duralu nebo i nerezu – rovněž usnadňuje podebrání, protože tak máte kontrolu nad celou plochou podběráku a s podběrákem se snadno manipuluje. Obvyklý tvar rámu je kulatý, ale setkat se můžete i s tvarem hranatým s oblými rohy a se sníženou čelní stranou pro snadnější navedení ryb a nebo také se tvarem kapky s rovnou čelní stranou. Obvyklý průměr kulaté hlavy podběráku se pohybuje mezi 45 a 55 cm, ale jsou hlavy menší i větší. Mít větší průměr je vždycky výhodnější, ale protipólem je samozřejmě horší skladnost.




Síťky podběráků mohou mít různou hloubku, různě velká oka a samozřejmě mohou být i z rozdílných materiálů. Nejčastěji se setkáváme se síťkou ze tkaného materiálu. Svou práci odvede dobře, ale bohužel hůře schne a nehezky zapáchá. Dražší, ale k rybám šetrná a rychleschnoucí je síťka pogumovaná. Nejrychleji schnou a také kladou nejmenší odpor vodě síťky ze silonového monovlákna. Další jejich výhodou je to, že se do nich nezapichuje háček. Tyto síťky však nejsou k rybám příliš šetrné, zvláště ne ty s velkými oky a většími uzlíky. Jemněji tkané jsou na tom, co se šetrnosti k rybám týká, podstatně lépe.




Pokud váháte, jak hlubokou síťku zvolit, držte se někde okolo středu. Středně hluboké síťky dokážou bezpečně pojmout velké cejny, parmy i pořádné kapry. Hluboké sítě využijete jen u opravdu velkých ryb a příliš mělké jsou vhodné spíše na lov drobných ryb na plavanou.




Čím větší a tím pádem i těžší podběrákovou hlavu si vyberete a čím delší tyč k ní máte, tím více byste se měli ohlížet po plováku, který se navléká na podběrákovou tyč ke šroubení hlavy. Plovák nadlehčuje ve vodě hlavu podběráku, takže manipulace s ním je pak snazší. Některé podběráky už mají integrovaný plovák na ramenech podběrákové hlavy.



Jestliže používáte k lovu silnější náčiní a silnější vlasce, můžete si vystačit i s normálním podběrákem, který má delší teleskopickou rukojeť. Určitě si ale dávejte velký pozor na jednu věc, a tou je pozice prutu při podebírání ryby. Krátká podběráková tyč vás nutí zaklánět prut hodně vzad a špička prutu se pak dostane do takového úhlu, že horní díl prutu prostě ustřihne pár centimetrů pod spojením špičky s dílem. U velmi štíhlých prutům je tohle místo kritické. Tady platí pravidlo, že když podebíráte rybu, měli byste při tom vidět špičku prutu, jinak si říkáte o malér.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (46 reakcí)

Přečteno: 17 336x
Průměrná známka: 1.43