Piráti opět vytahují „masakr kaprů“. Když už je jíte, tak je netýrejte, vzkazuje radní

Kategorie: Všeobecné

Piráti opět vytahují „masakr kaprů“. Když už je jíte, tak je netýrejte, vzkazuje radní

https://echo24.cz/a/JvYvE/zpravy-domaci-masakr-kapru-stop-tyrani-pirati

Honza7, 19.11.2023

Diskuse k bleskovce

Tomáš - Tom - Profil | Út 21.11.2023 17:16:29

FRANK71 >> No tradice prodeje kaprů už slábne asi 15 let. Mladí jí kapry stále méně a dávají přednost lososovi nebo ryby nejí vůbec. Prodeje na stáncích klesly někde i trojnásobně a na spoustě míst se už ani nevyplatí je provozovat. Stále větší problém je sehnat i lidi ochotné tuto činost na vánoce vykonávat. A pokud jde o tu zpracovanou rybu tak dnes už minimálně 70% lidí sice koupí na sádkách rybu živou,ale odchází s rybou zpracovanou. Takže tradice je to krásná,ale upadající a stím nic neneděláme. No o ekonomice chovu kaprů a jiných ryb bych se nezmiňoval,ale určitě se dá velice slušně živit chovem násad jiných druhů než kapra. Na kaprovi jsou živy hlavně velké firmy, malí chovatele žijí z těch ostatních druhů.

FRANK71 - Profil | Út 21.11.2023 16:09:54

Tomáš - Tom >> Národ který se vzdá svých tradic nakonec vymizí. Holt k tomu spějeme mílovými kroky. Prodej kaprů je jen malé kolečko v soukolí. Jinak ono se může stát, že o ty mražené potvory nebude zájem a ty si vytřeš jen možná oko a ne mníka, protože to firmu neuživí.

Tomáš - Tom - Profil | Út 21.11.2023 15:29:58

hraji >> vůbec si nepochopil o co mi jde. Nejsem proti chovu atd. Pouze mi začíná vadit ten nesmyslný systém kdy ryba 2 měsíce před masakrem u stánků je x krát naložena, složena, převezena, přidušena, sem tam spadne atd. Přitom by bylo pro všechny jednodušší ji slovit, odvézt na zpracovnu a prodat o vánocích hotový produkt. Čím jsem starší tím více mi vadí, když se jakýkoli tvor zbytečně trápí když nemusí. A myslím, že by to mělo vadit všem srdcařům rybářům. Idealismus mé duše je, že jsem ve svém životě vytřel a vykulil, odchoval stovky miliónů, jiker plůdku od potočáků , lipanů, bolenů , mníků atd, 99 % mé práce je super práce,ale 1 % jsou vánoční prodeje a proto se snad z práce neodchází.

kubas. - Profil | Út 21.11.2023 12:23:33

zdevac >> Ja v principu taky, jen bych byl krapet opatrnej.

zdevac - Profil | Út 21.11.2023 11:29:43

kubas. >> Tak já jsem odpůrce chytání na živou i chytání pro zábavu, takže za mě ok.

poldeci - Profil | Út 21.11.2023 11:16:39

Som rád, že tradične vianočné jedlo neni nejaká koňacina,podaktorí by koli tomu aj stajne pristavovali koli deťom a predporážkovej romantike

kubas. - Profil | Út 21.11.2023 10:32:01

zdevac >> Až se to zakáže, bude to hezkej základ pro zákaz chytání na živou rybu a chytání pro zábavu obecně. Jedno bez druhého nedává smysl.

zdevac - Profil | Út 21.11.2023 9:08:50

Tak pokud jde někdo kupovat jídlo, má dostat jídlo, tedy kus masa v tomto případě. Pokud jde někdo kupovat živé zvíře, mělo by to mít všechna pravidla pro prodej a následný převoz živého zvířete, tedy podmínky odpovídající potřebám živočicha. Pokud někdo není schopen tyto podmínky zabezpečit, žádné zvíře by mu nemělo být prodáno. Takže živý kapr klidně, ale v žádném případě ne do tašky.

hraji - Profil | Út 21.11.2023 8:59:10

Tomáš - Tom >> já nerozumím jedné věci. Ve svém životě jsi dospěl do stádia, kdy ti vadí, jak se zachází na vánoce s kapry. Tomu rozumím, ne vždycky je to asi podle předpisů. Čemu nerozumím je to, že v tom oboru 30 let pracuješ, jak sám uvádíš. Jak se můžeš 30 let živit něčím, nad čím tu výstražně zvedáš ukazováček? Tobě nevadí ta každodenní bitva mezi realitou tvé vlastní práce a idealismem tvé duše? Já bych tedy rozhodně nechtěl pracovat 30 let v práci, která mě z principu nemůže těšit, naopak, vyvolává ve mě potřebu se vůči ní veřejně vymezovat. Já jsem přesvědčen, že je třeba začít od producentů kaprů. Svázat je předpisy a zatížit je administrativními omezeními tak, aby se jim přestalo vyplácet chovat kapra na vánoční svátky. Tím vyřešíme i problém vánočního prodeje kaprů v nevyhovujících podmínkách. A zároveň ulehčíme našim rybníkům od intenzivního rybochovu. Samá pozitiva. ;-)
Trošku mi to připomíná bojovníky za wellfare kaprů v revírech, kteří prosazují háčky bez protihrotu, podložky pod ryby, klinik a přitom jim uniká, že nejvíc by těm kaprům prospěli, kdyby tu rybařinu pověsili na hřebík.

Bulda 64 - Profil | Út 21.11.2023 8:21:10

Doufám, že můj vnuk, stejně tak jako můj syn a já, bude pošťuchovat ve vaně kapříka a lehtat ho pod ploutvičkou měchačkou... a zpříjemňovat mu tak , k jeho radosti, poslední pobyt, než splní svůj úkol ve formě tradičních šťastných Vánoc !!!