Revitalizace Trkmanky ve zpravodajství ČT

Kategorie: Všeobecné

Povodí Moravy dokončilo v roce 2021 revitalizaci Trkmanky u Velkých Pavlovic. Vodohospodáři Trkmanku v úseku mezi Velkými Pavlovicemi a Bořeticemi prodloužili z původních 1891 na 2277 metrů. Vytvořili výrazné říční oblouky, protierozní opatření, tůně a úkryty pro drobné živočichy. Opatření zpomalila povrchový odtok vody, výrazně zlepšila splaveninový režim a zlepšila morfologii vodního toku. Vzniklo tak velmi zajímavé adaptační opatření reagující na změnu klimatu.

Informace o revitalizaci vodního toku a opatřeních, které Povodí Moravy u Velkých Pavlovic úspěšně dokončilo, shrnuje reportáž České televize:

http://www.pmo.cz/download/2022-01-26-trkmanka-na-ct.mp4

Zdroj: http://www.pmo.cz/cz/media/aktuality/revitalizace-trkmanky-ve-zpravodajstvi-ct/

MAXXSKATER, 26.1.2022

Diskuse k bleskovce

Kreja - Profil | Čt 27.1.2022 16:37:25

Dobrý i když částečně smutný počin.Kdysi co mohli tak "vysterilizovali" jak říkám narovnání vodních toků.
U nás tekl potok z přehrady krásná klikatá voda parádní biotopy a v životě nebyla žádná záplava.Pak si někdo vymyslel širé polní rány udělala se naprosto zbytečná regulace a výsledek - kameninový kanál bez života už přes 40 let..Po velkých povodních říkal nějaký znalec že na Moravě ze severu na jih ubylo přes 300km toků.Potom ne severu zaprší a za dva dny to vytopí jih.A za vším stáli "znalci a odborníci".A to se vyplatilo..