Revír Vltava 23

Kategorie: Všeobecné

Vltava 23
Pod tímto názvem se skrývá ponměrně zajímavý revír. Jedná se o úsek Vltavy protékající Českými Budějovicemi od jezu v Hluboké nad Vltavou až po rozbitý jez v ČB – Rožnově. K tomuto revíru patří přilehlé Staré rameno a Dolní nádrž ve Vrátu. Podle Atlasu rybářských revírů patří tento revír mezi podprůměrné. Je hodnocen dvěma hvězdičkami což je podle mě dost nedostatečné.
Jedná se o revír, kde se proudnější voda mění na lehce plynoucí. V mírném úseku, který začíná kousek za mostem hlavního tahu na okraji Budějovic lze pohodlně lovit na položenou, plavanou i přívlač. Já osobně jsem praktikoval položenou a lehkou plavanou na bič.
Na položenou se dá v tomto úseku lovit jak s krmítkem, tak s olůvkem s ručně zakrmenou oblastí. Pokud lovíme s olůvkem, je dobré použít ploché, do proudné vody. Hmotnost kolem 40g by měla být dostačující. Jako nástrahu jsem použil těsto z krmné směsi. Nedoporučuji nahazovat přes střed řeky. Proud uprostřed stahuje vlasec a zkresluje záběry. Návnadu používám sypkou směs z různých druhů šrotů (kukuřičný, ječný, pšeničný), strouhanky a krupice. Pokud lovíme na jiné nástrahy pak do krmení přidáme i tyto. Kvůli proudné vodě můžeme do směsi přidat speciální lepidlo nebo hlínu.
Pokud lovíme na boilie doporučuji trochu extrémnější zatížení, olůvko o hmotnosti 100g. Docílíme tím ideálního napnutí vlasce a zabráníme nežadoucímu posunu nástrahy po dně. Pokud s boiliem i krmíme, doporučuji použití PVA šnůrky kterou připevníme k raminku háčku a prívážeme asi 2-4 kuličky boilie. S PVA šnůrkou musíme samozřejmě pracovat s dokonale suchýma rukama.
Na plavanou lovím s bičem. Vlasec o průměru 0,15mm s lehkým splávkem, Zakrmení podobné jako u lovu na položenou s tím rozdílem, že lovíme ve vodnim sloupci, tak používáme pouze čistou krmnou složku bez lepidel a hlíny. Žádoucí je kalný mrak který se pohybuje s nahozenou nástrahou. Jako nástrahu používám masné červy.
Co tu lze ulovit? Samozřejmostí je kapr. Nejlépe se loví u dna. Obzvláště v chladnějších měsících. Není ovšem problémem ulovit kapra i na bič. Pokud se tak stane boj je to opravdu úžasný.
Další velmi hojnou rybou je podoustev. Výborně se loví na masné červy na plavačku především ve spodních partiích vodního sloupce.

Publikovano na www.rybareni.euweb.cz .

Miloš Vitámvás, 19.11.2006

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.