Vyjádření ministra životního prostředí Richarda Brabce k únikům škodlivých látek do Bečvy

Kategorie: Všeobecné

Od 20. září máme potvrzené tři úniky škodlivých látek v nadlimitních koncentracích do Bečvy z areálu Tesly Rožnov – kyanidy, nikl a dusitany. První případ otravy Bečvy kyanidem vyšetřuje nadále Policie České republiky, která již dříve oznámila, že do 20. prosince by měla mít k případu hotovy znalecké posudky. V souvislosti s otravou Bečvy kyanidy také Česká inspekce životního prostředí do dnešního dne provedla 30 šetření a zahájila 15 kontrol v různých firmách, včetně těch v areálu Tesla Rožnov a včetně společnosti DEZA. Česká inspekce životního prostředí a nepochybně i Policie ČR sledují informace, které se k otravě Bečvy objevují v médiích a pracují s nimi.

V souvislosti s druhým a třetím případem již vede správní řízení úřad v Rožnově pod Radhoštěm, a to se dvěma firmami z areálu Tesly Rožnov. Že původcem úniků jsou firmy z tohoto areálu, potvrdil i sám provozovatel výusti z něj.

Vzorky zatím z poslední dnešní události jsou aktuálně v laboratořích. Byly odebrány Hasičským záchranným sborem, vodoprávním úřadem ve Valašském Meziříčí i Českou inspekcí životního prostředí a zaslány do různých laboratoří. Podle výsledků zvolí tyto orgány další postup.

Na jednání se zástupci odboru životního prostředí krajského úřadu Zlínského kraje a náměstkyní zlínského hejtmana Hanou Ančincovou jsme se dnes dohodli, že využijí maximálně svých zákonných možností, aby v hospodaření s odpadní vodou z areálu Tesla Rožnov zjednali co nejrychlejší a nejúčinnější nápravu. Aktuálně mají s provozovatelem výusti otevřená dvě správní řízení, která se vztahují k provozování výusti a vypouštění odpadních vod z areálu. Shodli jsme se, že je to v tuto chvíli nejrychlejší cesta, jak dostat areál do zákonných limitů.

Na Ministerstvu životního prostředí jsme mezitím zahájili práce na novele vodního zákona, kde zaprvé zvýšíme maximální sankci ze současných pěti na padesát milionů korun a jasně vymezíme zákonem i navazující vyhláškou kompetence jednotlivých úřadů při řešení mimořádné havárie, která přesahuje území jedné obce nebo dokonce kraje. Havárie na Bečvě prokázala, že zákony jasně nespecifikují, jakým způsobem řídit práce na havárii, pokud je její rozsah takový, jako v případě otravy Bečvy kyanidy v září.

Vznikne také jednotný registr výustí vedoucích do hlavních vodních toků, protože informace, které mají úřady k dispozici, jsou nyní roztříštěné. V něm by se sbíhaly také údaje o firmách a látkách, především nebezpečných, se kterými ve svých provozech pracují.

Už dříve jsem také oznámil, že legislativu dále chceme upravit v oblasti vypouštění a ohlašování látek znečišťovateli do toku, budeme jednat o snížení ohlašovací prahy nebo rozšířit vějíř sledovaných látek, aby byly znečišťovatelé pod větší, a to i veřejnou kontrolou. Už několik let pro to máme vytvořenou funkční pracovní skupinu, ve které jsou zastoupeny jak znečišťovatelé, tak nevládní organizace, zaměřenou mimo jiné právě na úpravy legislativy týkající se látek vypouštěných do životního prostředí. Tam začneme diskutovat monitoring a limity látek jako jsou kyanidy, měď, nikl a další.

Konkrétně na Bečvu také chceme jako pilotní projekt ve spolupráci s podnikem Povodí umístit přístroj pro dlouhodobý monitoring kvality vod. Už jednáme s Výzkumným ústavem vodohospodářským o podmínkách jeho instalace.

Připravujeme se také na možnost poprvé v historii uplatnit na uložení nápravných opatření a finanční náhradu za poškození přírody zákon o ekologické újmě. K tomu ale musí být napřed k dispozici znalecké posudky, na kterých momentálně pracuje několik akademických pracovišť.

Společně s Ministerstvem zemědělství a vedením Českého rybářského svazu jsme se také již v září dohodli na pomoci rybářům se znovuzarybněním řeky.

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20201202_Becva_vyjadreni_ministra

MAXXSKATER, 3.12.2020

Diskuse k bleskovce

valcha186 - Profil | Čt 17.12.2020 13:02:53

FockeWulf >> To bylo jenom prokazování kdo a co vypustil do potoka a následně přítoku do rybníka.

FockeWulf - Profil | Čt 17.12.2020 9:30:44

valcha186 >> To byla jako dívčí válka?:):)

valcha186 - Profil | Čt 17.12.2020 9:25:06

starecek >> Proto jsme bojovali 2 roky a vyhrály. Když vzorky, tak jedině od oprávněných institucí. Nikdo nevezme vzorky k rozboru od jiných, oni si za své zodpovídají. A hlavně je platí. Proto i další odběry usazenin z toku a rybníka.

starecek - Profil | Čt 17.12.2020 6:47:12

valcha186 >> Věřím spíš Homza 7. Rozbor, když nevíte na co, zda je to organické nebo ne, atd. tj. na vše, je skutečně drahý. Bakteriální znečištění je taky možné a kde skladovat, kudy to prošlo, vše desinfikovat.... A to vše za velké peníze a na nic protože šikovný advokát u soudu soukromé vzorky zcela zesměšní.

PYTLAKS - Profil | Čt 17.12.2020 4:28:54

kakr >> pleteš si pády, z a s, to jen tak pro zajímavost, když už řešíš chacharske překlepy

valcha186 - Profil | St 16.12.2020 22:55:18

Honza7 >> Jenom zkrácené a po 2 letech soudních tahanic jenom co u soudu prošlo a neprošlo. Jinak spis dost dobrý a hodně listů. Prošly vzorky oprávněných orgánů. Určitě neprošly naše vzorky, i když se i následně musely odebírat vzorky usazenin jak z potoka, tak i z rybníka, Jak se odebírají vzorky víme, dělali jsme to pro ÚkzúZ. Nemá cenu to dále rozebírat. Jenom závěrem - vyhráli jsme.

Honza7 - Profil | St 16.12.2020 19:25:16

valcha186 >> Pane kolego k tomu do čeho se má odebírat vzorek jsem se už tady v minulosti vyjádřil a za těch několik desítek let práce v laboratorní medicíně si myslím, že v této oblasti mám celkem přehled.
Částka 82000 Kč ze jeden vzorek je celkem nic neříkající, protože se nehovoří zda-li jde pouze o chemické vyšetření - v jak velkém rozsahu byl proveden ( možná jde i o mikrobiologické vyšetření ), je v tom zahrnuta i potvrzovací analýza jinou metodou, náklady na dopravu atd.
Znovu opakuji není žádný důvod odmítnout odebraný vzorek v případě takové havárie, když složení odběrové nádoby nemá žádný vliv, že by po chemické stránce ovlivnil samotné složení vzorku a hrozí, že jde o látku, která z vodního toku zmizí.
V tomto případě zaplacení jakékoliv částky za analýzu ČIŽP je výsměch do tváře daňových poplatníků. Očekával bych, že by se ten cyp z ČIŽP měl omluvit všem občanům, kteří žijí v okolí Bečvy a čerpají podzemní vodu k pití za to že je vystavil riziku otravy " kyanidem ", tím, že je neinformoval.

valcha186 - Profil | Út 15.12.2020 23:09:11

Honza7 >> Ono není brát vzorky jako vzorky. Kdo bere platí rozbory a ručí za kvalitu. Nejdou brát zjednodušeně do nějaké lahve. Mám to kolo za sebou a já jsem si dohlížel na to kdo bere vzorky, jak a do čeho. Povodí, Policie, ČIŽIP . Výsledky skoro stejné a i ceny. Jeden vzorek 82000,-Kč. Obyčejný sanitární den v penzionu a zničení bakterií v septiku a čističce. roky tahanic.

Honza7 - Profil | Út 15.12.2020 19:54:13

eskymak Mrakomor >> V případě, že vzorky, které rybáři sami odebrali na místě havárie téměř bezprostředně, kdy se jedovatá látka dostala do toku Bečvy, inspekce je nepoužila a hned zlikvidovala, tak to svědčí o tom, že tuto instituci řídí cyp jak lampa.
Jsem zvědav, jak to uzavře PČR - podle mě to vyšumí. Jedině co by se tak v této situaci dalo dělat, zažalovat toho cypa Geuss-e. Pokud takového cypa si někdo dosadil do této funkce v takové instituci s výsledky, které tato instituce prezentuje nelze to jinak uzavřít, že on musím být sám větší cyp, než zmiňovaný Geuss.

medvěd - Profil | Út 15.12.2020 17:51:30

Kubaa >> zkus si přečíst bez krvavých očí Kakrovo vysvětlení.Je docela srozumitelné

eskymak Mrakomor - Profil | Út 15.12.2020 11:31:45

hraji >> Ahoj Hraji, jen bych se rád s dovolením zeptal - jak se mají kámoši z ČIŽP,... co Erik :-)?...začíná vyhrožovat, snad nemá blbé spaní? Co nového? Kdyby´s neměl čas - nevadí, klidně pošli svého tiskového mluvčího kakra aspon tu bude zas sranda :-)
https://denikreferendum.cz/clanek/32070-reditel-ciz​p-ke-kauze-becva-pracovali-jsme-bezchybne-s-kritiky​-si-to-vyridime

kakr - Profil | Čt 10.12.2020 8:19:29

Kubaa >>
Mám s tebou nekonečnou trpělivost.
Jaká by asi byla reakce, kdybych místo orla použil jméno jiného ptáka?
Co takhle - špaček, konipásek, chocholouš, pěnkava, kos, drozd,
sokol,výr, či mnoho jiných druhů?
Taky by se ozval řev co si to dovoluji?

Kubaa - Profil | St 9.12.2020 14:37:08

kakr >> No, takovou reakci jsem od tebe přesně čekal. Lhavá, útočná a nesmyslná. Jako od Babiše. Tahle země zoufale potřebuje víc Orlů a míň kakrů a věci by se snad někam pohly.

kakr - Profil | St 9.12.2020 14:23:05

Kubaa >>
Žádného Orla (senátora) jsem neshazoval, ale vidím že je to pro tebe moc složité.

FockeWulf - Profil | St 9.12.2020 14:18:06

Kubaa >> Vedeš marnou edukaci, teď spustí dokola jak to myslel a nedomyslel a jak si dobře vedou v pobočném spolku, pak se soumrakem usne a nastoupí hraji. Vykašli se na něj, všude je s těmi dvěma exoty ze zatáčky stejné.

Kubaa - Profil | St 9.12.2020 14:14:46

kakr >> přečti si několikrát, na co reaguješ, zase to nechápeš.
Mě vadilo, že tu shazuješ člověka, kterého jak píšeš neznáš a nevíš, co má v náplni práce. Už toto o tobě svědčí o mnohém. Shazuješ organizaci ochránců přírody jen proto, že ve vedení jsou dvě stejná příjmení. Víš o nich hovno ale to ti stačí, abys trousil jedovatou slinu. A to prosím vše v diskuzi o katastrofální ekologické havárii, kde se řeší otřesný přístup státních orgánů, hlavně ministra.
Tak co si o tobě člověk má myslet? Je mi z tebe zle.

kakr - Profil | St 9.12.2020 13:48:01

Kubaa >>
Tak ještě jednou. Napsal jsem Honzovi 7 -

Jen myslím i kdyby MŽP šéfoval třeba Orel místo Brabce , Bečvu by to před otravou nezachránilo. Figura na vrcholku pyramidy má odpovědnost politickou s tím naprosto souhlasím, ale pro běžné situace je prakticky bez aparátu nepoužitelná.

Místo orla jsem mohl použít název jakéhokoli ptáka, skutečně jsem nevěděl, že nějaký senátor Orel existuje a co má v náplní práce.
Pokud to nechápeš požádej kokota juniora, on jako ředitel zeměkoule ti vše objasní.

FockeWulf - Profil | St 9.12.2020 13:25:27

Kubaa >> Nevidí, je blbý.

FockeWulf - Profil | St 9.12.2020 13:24:53

kakr >> Zkrátka jsi sem zase přilezl zasmradit, jako vždy a mimo téma.