Kvůli viru museli rybáři z Přelouče znovu do akce

Kategorie: Všeobecné

Z rybníků přeloučských rybářů se v posledních týdnech stávají vodní pláně bez života. Ryby zabíjí herpes virus. Naposledy museli rybáři slovit se sítěmi včera ráno, kdy vytahovali ryby z vodních ploch Moře a Chobot.

Malý a Velký Buňkov, Ostřice, Moře a Chobot. To je prozatimní výčet rybníků, ze kterých se v posledních týdnech stala mrtvá zóna bez ryb. Na vině mimořádných výlovů vodních ploch patřících rybářům z Přelouče je opakovaný výskyt hepres viru. Kvůli této nákaze přikázali veterináři všechny ryby pochytat a usmrtit. Naposledy se do klidné hladiny rybníků zanořila rybářská náčiní včera ráno. „Už od šesti hodin jsme lovili ryby z rybníků Chobot a Moře. Jednalo se o sádkové ryby. Ty nyní komorujeme na sádkách a poté, co vylovíme ryby i z ostatních rybníků je teprve usmrtíme a převezeme do kafilérie. Teď by to bylo zbytečné tam jezdit. Oproti Buňkovu je v dalších rybnících ryb váhově méně,“ řekl předseda přeloučských rybářů Josef Kratochvíl s tím, že ještě v příštím týdnu chystá výlov Černovky. Veterináři kromě likvidace všech druhů ryb nakázali rybářům i dezinfekci rybářského hospodářství a ošetření plochy rybníků dezinfekčním vápněním.

Přeloučští rybáři se s virem potýkají už druhým rokem. „Naše tříletá práce přišla opět vniveč a už je to pro nás prakticky likvidační. Přitom jsme v minulých měsících šli až rámec toho, co nám nařídila Veterinární správa,“ připomněl předseda fakt, že kvůli stejné nákaze, která se sem zřejmě dostala od nemocných ryb ze zahradního jezírka, byl rybník vyloven již na konci minulého roku. Tehdy museli rybáři z rybníka zlikvidovat 90 tun ryb. I když celkové škody budou vyčísleny až v průběhu dalších měsíců, tak již teď je jasné, že půjdou do milionů korun. „Jen na samotných rybách,v Buňkově, kde kromě kaprů byli i štiky či amury, se bude škoda pohybovat kolem tří milionů korun. Když do toho ještě započítám kafilérii, tak se dostaneme na částku kolem šesti milionů,“ uvedl Josef Kratochvíl.

Zdroj: https://pardubicky.denik.cz/zpravy_region/kvuli-viru-museli-rybari-z-prelouce-znovu-do-akce-20190810.html

MAXXSKATER, 16.8.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.