Klimatické změny mají drtivý dopad na populaci ohrožených úhořů

Kategorie: Všeobecné

Klimatické změny v Evropě ještě víc přibližují zánik kriticky ohrožených úhořů, zjistila nová studie portugalských vědců. Od 80. let klesla populace této ryby až o 90 procent kvůli rybolovu a znečištění přehrad, jež blokují tradiční migrační cesty podél řek. Rostoucí teplota a zvýšená kyselost vody pak pro úhoře představuje další velkou existenciální hrozbu. Zprávu přinesl server The Independent.

Zdroj: https://www.tyden.cz/rubriky/veda/planeta-zeme/klimaticke-zmeny-maji-drtivy-dopad-na-populaci-ohrozenych-uhoru_512051.html

MAXXSKATER, 31.1.2019

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Čt 31.1.2019 12:16:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chybička se vloudila autorovi článku, nejde u putování úhořů pouze o šest kilometrů, ale minimálně o 6000 km. Jinak je zde velmi pěkně popsáno co všechno musí úhoř zvládnout, aby mohl splnit své rodičovské povinnosti. Bohužel naše lidská činnost mu za pár desetiletí nakladla a stále nakládá více překážek, které úhoř bohužel už v mnoha případech nedokáže zvládnout. Snad už konečně bude existovat nějaký záchranný program pro tuhle tajemnou rybu, aby i budoucí generace ji mohly vidět živou ve svém prostředí a ne pouze muzejních preparátů.