Jak snížit dopady sucha? Pomohou třeba přehrady a rybníky, říká Josef Stehlík

Kategorie: Všeobecné

Dlouho trvající sucho stále více ohrožuje českou krajinu a zemědělce. Sklidilo se méně zeleniny, některého ovoce a slabší je i úroda pšenice. Na vině je i dlouhá zima.

Sucho ohrožuje úrodu českých zemědělců a znát to bude třeba na sklizeném množství pšenice. Společenstvo pekařů a mlynářů už varovalo, že přijde zdražení pečiva. Jaké jsou současné odhady ztrát zemědělců? „Většinou to není úplně plošné po celé republice. I letos jsou oblasti, kde se sklizeň ukazuje jako průměrná,“ uklidňuje předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

Zdroj: https://radiozurnal.rozhlas.cz/jak-snizit-dopady-sucha-pomohou-treba-prehrady-a-rybniky-rika-josef-stehlik-7584830

MAXXSKATER, 10.8.2018

Diskuse k bleskovce

venybit - Profil | So 11.8.2018 9:47:24

Ale ty postupy jsou dávno známé! Dávno vypracované. Všichni i obyčejným selským rozumem víme co je třeba udělat. Tak proč se o tom pořád žvaní, když se to ví už desetiletí , že to přijde, a ví se, co dělat. Jen prostě nemáme ve vedení lidi, kteří by to pochopili a začali pracovat.

Bacha - Profil | Pá 10.8.2018 23:51:50

Byl jsem týden na Šumavě na dovolené a vůbec se nedivím, že je nedostatek vody. Za tu kůrovcovou spoušť, co jsem viděl na železnorudsku, by měl někdo obdržet pořádnou nakládačku.
Na druhou stranu je fakt, abych byl co možná objektivní, že ustupují smrkové monokultury a jsou nahrazovány smíšeným lesem. Je to ale práce pro minimálně jednu generaci. Za kopečkama to mají ošetřené mnohem lépe a i my jsme si to mohli ušetřit, nebýt těžařské lobby.

Tomáš - Tom - Profil | Pá 10.8.2018 7:59:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jedna věc jsou přehrady. Druhá věc je,že díky turbínám a dotované zelené energii jsou neustále poloprázdné a v mnoha případech to není kvůli suchu. Slyšíme stále o zadržování vod v krajině a pak ji vypustíme pro pár nesmyslných kilowat.