Vyplatí se přehrady s končící životností opravit, nebo je levnější je odstranit?

Kategorie: Všeobecné

Nejméně čtyři tisíce, ale taky možná hned šestatřicet tisíc. Takový je odhad Portlandské státní univerzity, když přijde na počet přehrad ve Spojených státech amerických, které budou do roku 2050 odstraněny. Čísla, která rozhodně nezavání precizností, ale přináší zásadní otázku: vyplatí se dnes víc přehrada opravovaná, nebo ta rozebraná? Svá zjištění publikovali v odborném časopise River Research and Applications.

Stav vodohospodářské infrastruktury v USA není po technické stránce vůbec uspokojivý. Momentálně se tu nachází 2.170 přehrad, které spadají svou kvalitou do kolonky „vysokého rizika“. Stačí opravdu vydatné deště či povodně a tato železobetonová tělesa mohou snadno nekontrolovaně uvolnit vodu, kterou zatím zadržují. Výsledkem takového selhání by byly ohromné škody na majetku i ztráty na lidských životech. Zdá se tedy logické, že zrovna tady by se s opravami otálet nemělo. Přesto se vyčkává.

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyplati-se-prehrady-s-koncici-zivotnosti-opravit-nebo-je-levnejsi-je-odstranit

MAXXSKATER, 14.6.2018

Diskuse k bleskovce

likin - Profil | Po 18.6.2018 18:51:27

já 2 >> To se asi ví, ale neví se, co s tím.... Voda se musí v našich podmínkách někde skladovat, jak jsem psal, chce to malé přehrádky, rybníky již na horních tocích řek a říček, neupřednostnit výrobu energie a pak máme šanci.

Willow - Profil | Po 18.6.2018 13:34:22

já 2 >> Za EU dotace se udělalo hromada poldrů ,kde je max.hladina 1/3zbytek objemu a plochy je na bleskové povodně.No a co se děje,jsou pronajímány obcemi jako rybníky a za dost velké prachy.Není to nějaké divné???😣😣
To,že to jsou to RMV nebo kaprodromy je jasné.😣

já 2 - Profil | Po 18.6.2018 13:07:51

Willow >> Tak, ale stejně si myslím, že by to chtělo ví rybníků.... A zakroutit ty řeky alespoň kde to jde...

Willow - Profil | Po 18.6.2018 12:59:54

já 2 >> Ona nemusí být zrovna přehrada.Stačí na dobře zvoleném místě vyšší jez s regulací a velkou rozlivovou zónou a taky dokáže regulovat, zadržovat,prûtok vody.Samo že bez Mve a jiných blbostí.

já 2 - Profil | Po 18.6.2018 10:28:57

Darďas >> Pořád narážíme na několik témat kolem dokola (teď nemyslím nás dva, ale obecně). Malá přehrada, která primárně slouží jako zdroj a zásobárna vody, mi přijde naprosto v pořádku, pokud pouští vodu dál, co je horší, jsou monstrózní projekty, které si drží vodu za účelem výroby el energie a jejich provozovatelé "jdou přes mrtvoly" A zase jsme u toho, že z hldiska zachytávání a zadržování vody má větší přínos rozdělená plocha mezi mnoho menších nádrží, ať už malé přehrady, tůně. rybníky.... Než stejná plocha na jednom fleku.
Nechci nijak znevážit Tvojí práci, nebo říct, že je to něco špatného, to si myslím o něčem jiném...

Ale je nutné si uvědomit, že další generace se už nezeptají na to kolik majetku jim necháváme, ale v jakém prostředí mohou žít.

já 2 - Profil | Po 18.6.2018 10:24:37

likin >> Ale taky se ví proč se rychleji vysouší a zvětšuje

likin - Profil | So 16.6.2018 16:54:11

Petr64 >> Tohle je otázka za dvě binga, kdo najde odpověď dostane svatozář. Na naší planetě se prostě mění klima, měnilo se vždycky, jen pár ekocosi to v historii nevidí. Sahara také měla velké řeky, to je prostě fakt.

Petr64 - Profil | So 16.6.2018 16:00:46

likin >> Zamyslel se někdo nad tím,proč u nás buď neprší a nebo jen lokálně (průserově)?
To že je v kapilárách řek málo vody je dáno právě množstvím srážek vytrvalého rázu.Kam se poděly? To že by se vrátily řekám meandry,nic nevyřeší, pokud bude prázdný koryto.

Darďas - Profil | So 16.6.2018 14:39:09

Honza7 >> Zdar kolego.Jednou se musíme domluvit na pivo a exkurzi.

likin - Profil | So 16.6.2018 10:02:38

Honza7 >> Honzo, přívalové srážky jsou k ničemu, nestihnou se vsáknout a do součtu vody prosakující do podzemí nijak nepřispějí. Řeky do původních koryt taky z důvodu osídlení nevrátíš, to je jen sen noci svatojánské. Netvrdím, že potřebujeme další velké nádrže typu Vltavské kaskády, ale potřebujeme hodně malých, jako je například projekt Pěčín. Ten byl původně myšlen jako zásoba pitné vody, ovšem dnes je to hloupost, protože odebírat vodu ze Zdobnice již nejde. Ovšem jako regulátora průtoku tu přehrádku vidím pozitivně.
Navíc, vše co zde padlo, je navázáno na SOUČASNOU situaci, je potřeba ale myslet na na situaci za například padesát let.