Česko potřebuje pět nových přehrad, řekl bioklimatolog v Rozstřelu

Kategorie: Všeobecné

Sucho v Česku může za nedostatek vody v řekách a deficit vláhy v půdě, který odpovídá 60 milimetrům srážek. V budoucnu bude potřeba postavit několik nových přehrad, na které se lidé budou moci spolehnout během suchých epizod. V pořadu Rozstřel to řekl bioklimatolog Miroslav Trnka, který se zabývá výzkumem v oblasti dopadů a predikce sucha.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/rozstrel-sucho-miroslav-trnka-intersucho-nedostatek-vlahy-rostliny-voda-v-pude-podzemni-zasob-ik5-/domaci.aspx?c=A180518_131412_domaci_fer

MAXXSKATER, 23.5.2018

Diskuse k bleskovce

WsaW - Profil | Ne 27.5.2018 9:46:06

drvoštěp >> Děkuji. Ať se daří.

drvoštěp - Profil | Ne 27.5.2018 9:37:48

WsaW >> Pokud v týdnu dojede kolega tak se zeptám. Jezdí brigadně u jednoho farmáře.

WsaW - Profil | Ne 27.5.2018 9:33:49

drvoštěp >> Děkuji, obdobné ceníky jsem našel. Bohužel v nich chybí to rigolování. Zde není uvedena ani hluboká orba.

WsaW - Profil | Ne 27.5.2018 9:16:09

Pánové, je tady nějaký zemědělec? Nebo nevíte do jaké hloubky se běžně oře? Dělá dnes ještě někdo hlubokou (do 30 cm) nebo velmi hlubokou (nad 30 cm) orbu?

Popřípadě jak drahá je cena hluboké orby, velmi hluboké orby a rigolování (nad 60cm) na 1 ha půdy?

Děkuji.

Willow - Profil | Ne 27.5.2018 8:07:43

pepa-č >> A jaké DOTACE v € nebo Kč má německý soudruh zemědělec a jaké český.!!????
Dej německému ekvivalent českého zemědělce a Germán zdraží o 100-200%.
Proto tam májí vše levnější,jako celá stará E15,ostatní musí držet hubu a krok.
A tomuhle říkají soudruzi na západě,,kapitalismus"!!!Je to prachsprostý socialismus.:-(((((

pepa-č - Profil | So 26.5.2018 13:49:32

zdevac >> nesouhlasím. koncové ceny potravin jsou tam nižší než u nás. a německo má nejvyšší poměr obdělané půdy k rozloze v EU a nejmenší poměr pracujících v zemědělství k počtu obyvatel.
je-li německo největší odběratel českého zemědělského exportu, tak to neznamená, že čr je největším zemědělským importérem v německu (ani náhodou).
to že si plundrujeme naši půdu není vina němců, ale naše. za to němci nemohou. že u nás máme řepku od Aše po Jablunkov a brambory vozíme z Itálie, za to Němci fakt nemohou.
Právě Německo a Rakousko by mělo být příklad, že lze dělat zemědělskou prvovýrobu (oni to totiž taky dělají, není pravda, že tam dělají jen jogurty a mlíko "jen" dovážejí) a dělat to vůči krajině rozumně a ohleduplně a přesto na tom vydělávat. A vydělávat na tom i když mají prokazatelně vyšší mzdové náklady.

Knedla12 - Profil | So 26.5.2018 13:43:41

zdevac >> A to teprve bude problém až Němci dostaví všechny svoje kravíny a díky dotacím nás tímhle zruší. Pak budeme rádi ještě za Babiše a jemu podobné, kteří jsou schopni ještě nějak konkurovat...

Honza7 - Profil | So 26.5.2018 13:43:26

Jedna z vlásečnic Ostravice, je sice sucho, ale smíšený les a kousek přírody do které minimálně zasáhl člověk dělá zázraky. To co bylo vidět na druhé straně jsem raději nefotil - kůrovcová kalamita a holiny.

zdevac - Profil | So 26.5.2018 13:37:49

pepa-č >> Ono to tam sice jde, ale zkus se podívat, jaké dotace tam do zemědělství proudí a jaké tam jsou ceny kvalitních potravin a celková kupní síla obyvatelstva. Pokud bys u nás zavedl německé/rakouské ceny, půlka národa by ti pomřela hlady. No a další věcí je, kde například ti Rakušáci a Němci suroviny berou. Právě Rakousko a Německo jsou v první pětce zemí, kam exportujeme agrární produkty. Takže jako u aut jsme montovna, tak v zemědělství se držíme právě jen díky tomu, že to děláme levně. Pokud zdražíš kvůli zvýšení nákladů, tak se nezdraží jen potraviny, ale celkově se sníží zemědělcům odbyt, ty exporty nejsou zanedbatelné a řada zemědělců je na nich závislá. Celkově pak situace vypadá tak, že exportujeme základní suroviny, ze kterých pak třeba Němci nebo Rakušáci udělají potraviny, které pak zase importujeme. Viz třeba mléko, kde vyvážíme mléko a dovážíme hotové mléčné výrobku. Takže jasně, že to v Německu a Rakousku jde, když plundrování země a přírody nechávají na nás, a sami si nechávají jen to, co generuje opravdovou přidanou hodnotu za minimálních škod na okolí.

pepa-č - Profil | So 26.5.2018 11:53:31

zdevac >> a proč to v německu a rakousku jde? tam mají taky kapitalismus, mlíko a maso na krámě stojí stejně nebo mín (a je kvalitnější), všichni od prvovýroby až po bábu v krámě si vydělají víc a přesto to funguje a jde to. že na to dělat věci správně nejsou peníze, je jen naše východňárská (to je stav myslí) výmluva.

Knedla12 - Profil | So 26.5.2018 11:53:28

zdevac >> Dokud se bude podporovat tento způsob zemědělství, nic se nezmění. Myslím že si rozumíme...
Ať se daří

zdevac - Profil | So 26.5.2018 11:41:06

Knedla12 >> Tak dříve se chodilo na výlety do přírody, dnes znám několik rodin, co na výlety jezdí do nákupáků. Fakt. Jen na čumendu. I třeba moje dcery :-) 13 a 14 let, jedou na odpoledne do nějakého NC, oblézahí "háemka", "Céáčka", Zaru.... vyzkouší všude x kusů oblečení, pobaví se, sem tam někde něco dostanou zdarma... Nic nekoupí a večer přijdou jaký to byl úžasný den :-) Nechápu, ale je to běžné u všech jejich vrstevnic..

zdevac - Profil | So 26.5.2018 11:38:08

Knedla12 >> Jo, s tím více méně souhlasím. Dokonce souhlasím i s odpůrci, že v dlouhodobém horizontu by zemědělec vydělal více, protože takto se mu snižuje úrodnost a klesají výnosy. Jenže problém je, že lidi musí dostat peníz ehned, ne někdy v budoucnu, dodavatel zemědělské techniky také chce zaplatit v dohledné době, složenky také nepočkají... Ale s tím opět souvisí i státní zřízení. Máme kapitalismus, dodavatelé se neřídí potřebami zemědělců, ale tím, kolik z nich mohou vyždímat. Takže i s přiměřeným ziskem pro výrobce by traktor mohl být za polovinu. Ale on není, zemědělec se sedře na kost a výrobce má miliardové zisky, které leží někde na účtech... Prachy nezávidím, jen kdyby byl traktor za polovinu, zemědělec by rozdíl mohl investoval třeba do té krajiny nebo šetrnějšího obhospodařování a výrobce by místo pěti miliard měl jen čtyři, pro něj žádná změna, od určitých částek jsou peníze jen nevýznamná čísla. To samé výroba živočišná. Dnes se maso vozí přes půl světa. Proč? No, máme co jsme chtěli.

Knedla12 - Profil | So 26.5.2018 11:31:13

zdevac >> Akorát mi nejde do hlavy proč jsou den co den obhoďáky narvané lidma k prasknutí. Asi se tam ale chodí jenom kochat... a jezdí svým 20 let starým autem, páč na nové nemajiz peníze.
Nebo ne? :O