České vodní nádrže prozrazují, jak hospodaříme v krajině i jak se mění klima

Kategorie: Všeobecné

V České republice byla v minulém století vybudována na říční síti více než stovka víceúčelových přehradních nádrží. Za dobu své existence prošly nádrže celou řadou změn, ze kterých lze při seriózní analýze časových řad zjistit a doložit mnoho zajímavých informací nejen o lidských aktivitách v povodí, ale také o stavu znečišťování atmosféry a změnách klimatu.

Zdroj: http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-vodni-nadrze-prozrazuji-jak-hospodarime-v-krajine-i-jak-se-meni-klima

MAXXSKATER, 22.1.2018

Diskuse k bleskovce

1Mara - Profil | St 24.1.2018 21:19:16

Honza7 >> Vidíš a já právě nadávám kvůli té špatné kvalitě vody a přeoraným dnem od nadměrného vysazování kaprů a špatně hospodařícím svazem ! :-((((
Plně s tebou souhlasím !!

Honza7 - Profil | St 24.1.2018 20:52:44

Rožnovák >> Souhlasím s tebou. Stát v tomhle hodně zaspal a mnozí lidé včetně poslanců si na tom založili svoji živnost - zisk za každou cenu.
Podpora hospodařících zemědělců se vztahem k vlastní půdě by byla na místě.

Rožnovák - Profil | St 24.1.2018 18:47:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Honza7 >> ještě jedna vsuvka. Problémem je taky úbytek zemědělské půdy, z které se stanou parcely pro stavby bůhví čeho, ročně jsou to již celkem alarmující cifry. Vznikla dokonce už i nějaká nadace, která pomáhá vlastníkům půdy kteří hospodaří na svých pozemcích tak nějak blíž přírodě. Pomáhájí jim např, v případě že chtějí ukončit činnost najít kupce který by i nadále zemědělskou půdu využíval inteligentně a nenasázel by tam jen řepku a kuku a nezasypal to tunami syntetiky. A zároveň zájemcům co chcou tuto půdu koupit a prokáží že jsou jejich úmysly s půdou čisté poskytují finanční podporu na koupi těchto pozemků. Tím podporují to, aby půda na které ještě hospodaří její vlastník a má k ní vztah v případě ukončení činnosti přešla do rukou nového stejně smýšlejícího farmáře a půdu neodkoupilo konsorcium pěstující např. řepku nebo developer, který je schopen změnit zemědělskou půdu na stavební pozemek. Škoda jen, že tato iniciativa není dílem vlády, ale pokud vím jednoho zemědělce, který se začal zajímat co bude s jeho půdou když ji nebude mít kdo převzít a skupiny jeho známých.

Honza7 - Profil | Út 23.1.2018 13:23:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Problém s hospodařením v krajině je v ČR o dost větší, než tomu je na západ od našich hranic. Víc než 2/3 půdy na které se z pohledu zemědělství účelově hospodaří je pronajaté. To má právě velký vliv na dostatečných zásobách podzemní vody a taky i na tom jak jsou naše půdy kontaminované právě zemědělskou činností.
Pronajímatele zajímá pouze okamžitý zisk a z dlouhodobého hlediska ho vůbec nezajímá v jaké kondici bude půda za deset, či více let. Je to vidět dost často na našich polích jakým způsobem je provedena orba a co je zaseto. Vlastník půdy a zároveň zemědělec se stará o to aby nepřišel o ornici a podle toho volí i skladbu toho co zaseje. Hospodařícímu pronajímateli je to jedno a vše kompenzuje chemií. Z mého osobního pohledu celkové snížení dusičnanů ve vodách je spíš způsobeno poklesem zemědělské činnosti, ale tam kde se ještě intenzivně hospodaří je naopak nárůst dusíku v půdě, díky syntetickým hnojivům.
Je velká škoda, že všechny studie o kvalitě vody nejsou běžně dostupné například na stránkách Povodí.