Vodohospodáři připravují proti povodním zdi. Kolem řek i v Brně

Kategorie: Všeobecné

Vodohospodáři připravují proti povodním zdi. Kolem řek i v Brně

Brno – Ačkoliv Jihomoravané zažili v letošním létě rekordní sucho, Povodí Moravy se připravuje i na opačný extrém. Stoletou vodu. Kolem řek Svratky a Svitavy tak možná už za pár let vyrostou stálé protipovodňové stěny. To se některým Brňanům nelíbí.
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/vodohospodari-pripravuji-proti-povodnim-zdi-kolem-rek-i-v-brne-20150925.html

yvana, 28.9.2015

Diskuse k bleskovce

eagle - Profil | Po 28.9.2015 10:54:47

Přehrady na pitnou čí úžitkovou vodu se měly postavit už dávno.A ne ted něco na rychlo.ČR je opravdu minimálně 10 let za opicema.I ty poldry na záchyt přívalových deštů.

Honza7 - Profil | Po 28.9.2015 8:10:00

Mám dlouhodobě pocit, že vodohospodáří čerpají dotace bez návazností zda-li plní jejich vodní díla tu funkci, kterou před stavbou slibovali. Neustálé slibování o zázraku, že zabrání záplavám a při nedostatku vodních srážek budou distribuovat vodu pro lidi, průmyslová centra až k vodním živočichům. Jenže jednou za čas, když se mají zrealizovat své sliby, tak vidíme že jde pouze o utopii.
Je čas se vodohospodářů ptát, kdy za svou činnost ponesou i odpovědnost. Připoměnout občanům, že jejich domy jsou nepojistitelné, které leží pod VD považuji za obrovskou drzost. Záplavy nám dlouhodobě ukazují že vodohospodáří neupouštějí vodu s dostatečným předstihem, snaží se ji držet pro MVE a průmyslová centra, pak nemají dostatek prostoru na zachycení přívalové vody.
U opačného prblému je to ještě horší. Vodní živočichové v tocích pod přehradama nemají dostatek vody na přežití.
Nevím, kdy tito lidé pochopí, že je třeba více vodních ploch o menších kapacitách rovnoměrně rozmístněné v krajině, které budou obklopeny stromy, které vzpevní hráze a přistíní vodní plochu před navýšením teploty a zbytečným odpařením vody z nádrží.