Koryta potoků jsou vyschlá, břízy žloutnou jako na podzim

Kategorie: Všeobecné

„Jde vlastně o pramennou oblast Krounky a Chrudimky, avšak většina tamějších potoků je vyschlých. Úplně, není v nich ani kapka vody! Studánky jsou rovněž suché a například Čachnovský potok lze nyní poznat jen podle konfigurace terénu. Příklad lze vidět na horním snímku, což je právě zmíněný Čachnovský potok," uvedla botanička. „Suchá jsou povětšinou i samotná prameniště a rašeliniště. Místa, která bych musela normálně procházet v gumácích, jsou teď schůdná i v otevřené obuvi. Tak je tomu například v místě zvaném U Tučkovy hájenky, kde pramení řeka Krounka.
Chrudimsko - Chrudimská botanička Naděžda Gutzerová se v uplynulých dnech při své terénní práci pohybovala v oblasti nad Krounou a Svratouchem, tedy v nejvyšších nadmořských polohách chrudimského okresu. Jak teď říká, veliké sucho panuje i tam.

Rašeliník, který je jinak schopen pojmout asi desetkrát více objemu vody než činí jeho vlastní váha, teď úplně šustí pod nohama. Z některých jiných pramenů sice ještě nějaká voda vytéká, avšak ta se na své další cestě vsakuje do země, až nakonec úplně zmizí," pokračuje botanička.

Záleží i na odrůdě
Suchá je teď nejen většina polí a luk, ale schnou i vzrostlé stromy. „Týká se to například bříz. Tedy stromů, které jinak vydrží docela suché podmínky. Samozřejmě neusychají všechny, potíže mají hlavně ty, které nekoření v ideálním terénu," vysvětluje Naděžda Gutzerová. Na polích teď usychají i zemědělské plodiny, například brambory. „Tak třeba na Čachnovském kopci, severovýchodně od čachnovského nádraží, ve směru na Pustou Kamenici, se nyní nachází pole brambor, které je suché jen z jedné poloviny. Zjevně záleží na odrůdě. Něco podobného jsem viděla už v červenci u Možděnice," dodala botanička Naděžda Gutzerová.

Zdroj: http://chrudimsky.denik.cz/zpravy_region/koryta-potoku-jsou-vyschla-brizy-zloutnou-jako-na-podzim-20150813.html

MAXXSKATER, 14.8.2015

Diskuse k bleskovce

Bláža - Profil | Ne 16.8.2015 20:22:38

nofish >> Tak když nebudou svědci, tak tě nenajdou. Jinak bych se teda obával taky. Blbost orgánů je maximálně neomezená...

nofish - Profil | Ne 16.8.2015 20:19:22

Bláža >> zničí? Zničí. Já bych se spíš bál, že mě za ty hrázky zavřou, že to někoho ohrožuje...

Bláža - Profil | Ne 16.8.2015 20:05:34

Vítek >> A povodí přijede s bagrem a stejně je jako protipovodňovou prevenci zničí...

Vítek - Profil | So 15.8.2015 22:14:42

si vem sekyrku, pilku, kladívko a hurá! udělej hrázky.žijeme asi mezi voly?

Macinek - Profil | So 15.8.2015 22:10:01

Ha,ha to si délají zase z lidí prd ehm srandu:-D To jo,to jo.

Honza7 - Profil | Pá 14.8.2015 12:20:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hrozně se mi líbí reakce povodí Odry, Labe a Moravy, jejich pozice mrtvého brouka. Za vše může matka příroda a oni mají rádoby čisté ruce. Nikdo nenese odpovědnost za napřimování toků, zbytečné kácení stromů u řek a potoků. V takovém případě se nemůžeme divit, že voda v přírodě rapidně mizí. Problém, ale není pouze v tekoucí vodě, ale i v naprostém úbytku vody podzemní. Do toho všeho vláda chce ještě podpořit projekt z dotací na čerpání podzemní vody pro nově vybudované rybochovné zařízení za kterým má stát všem známý František Čuba.
Divím se lékařům, že některé naše politiky ještě nezavřeli na psychiatrickou léčebnu.