Hranický rybník Kuchyňka čeká vyčištění, bude stát šest milionů

Kategorie: Všeobecné

Zabahněný rybník Kuchyňka v Hranicích na Přerovsku by se měl letos dočkat rozsáhlé revitalizace. Společně s ním by měly být vyčištěny i okolní vodní plochy. Radnici se podařilo na akci získat dotaci, celá revitalizace bude stát přibližně šest milionů korun. S pracemi by se mělo začít v červnu, informoval ČTK mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

„Soustavu nádrží tvoří dva Horní rybníčky, rybník Kuchyňka a stávající rybochovná soustava – nádrže pod rybníkem Kuchyňka. V současné době jsou všechny nádrže značně zabahněné a jejich břehy i hráze jsou nestabilní. Přívodní potrubí od potoka Ludina je v havarijním stavu,“ uvedl mluvčí. U rybníku Kuchyňka už odborníci pokáceli stromy. Přestárlé stromy či náletové dřeviny nahradí nová výsadba.

Během revitalizace lokality a obnovy funkčnosti vodních ploch budou muset být stávající vodní nádrže odbahněny, musí se také opravit funkční zařízení nádrží a případně vybudovat nová. V plánu je také celková stabilizace hrází a břehů. „Je také nutné opravit přívodní potrubí do Kuchyňky vedoucí od potoka Ludina. Ten je hlavním zdrojem vody pro rybník. V případě vypuštění nádrže a rybníku Kuchyňka bude pro přežití živočichů v severovýchodní části nádrže zřízena tůň, která bude zásobována průsakem z toku Ludina,“ doplnil Bakovský. Dodal, že odborníci během rozsáhlé revitalizace zruší chovné bazénky a vybudují nový rybník Nováček, který vznikne odtěžením zeminy a bude zásobován vodou přepadem z rybníka Kuchyňka.

Revitalizace soustavy nádrží je jednou z plánovaných rozsáhlých investic města v letošním roce. Hranice kromě toho letos hodlají investovat do dokončení rekonstrukce zámecké zahrady, do vybudování horolezecké stěny, v plánu je také třetí etapa regenerace panelového sídliště Galašova a dokončení opravy kanalizace. Město začne připravovat rekonstrukce autobusového nádraží a městského hřbitova, které by měly být zahájeny v příštím roce.

Zdroj: nase-voda.cz

MAXXSKATER, 27.4.2015

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.