Preparaci ryb možná zvoní hrana, přichází sklolaminát

Kategorie: Všeobecné

Vodňany - Bývalý student Střední rybářské školy ve Vodňanech Daneil Hroch vyrábí ryby z sklolaminátu. Od těch živých jsou téměř k nerozeznání.
Daniel Hroch ze Zábřehu vrací rybám určeným k preparaci život unikátní technologií. Bývalý student Střední rybářské školy ve Vodňanech (SRŠ) je vyrábí ze sklolaminátu a barví takzvaným airbrushem (malování pomocí stříkacích pistolí s různými průměry stříkacích trysek – pozn. aut.).

http://strakonicky.denik.cz/zpravy_region/preparaci-ryb-mozna-zvoni-hrana-prichazi-sklolaminat-20130204.html

rover, 5.2.2013

Diskuse k bleskovce

Carlo62 - Profil | Čt 7.2.2013 20:42:48

nofish >> tvoji poslední reakci beru jako ruku podanou ke smíru.Rozumná reakce bez zbytečných emocí.Určitě toto umění neovlivní touhu lidí mít doma krásně vypreparovanou trofej. Ale přiznat mu to musíme- holt ten chlapec umí !

nofish - Profil | St 6.2.2013 21:48:14

Carlo62 >> Já nikde nenapsal, že se mi jeho práce nelíbí. Líbí, sice mi to připadá takové "až moc pěkné, dokonalé" ale to bude právě tím, že kdo umí, umí. Líbí se mi to a jako učební pomůcku, dekoraci někde na chodbě, to plně chápu. Reakce byla jen na to, že určitě tato metoda asi neovlivní preparace úlovků - trofejí, jak tvrdí bulvární název článku. Protože je to úplně něco jiného a preparuje se z jiných důvodů.
Kdyby se mi měla doma válet mnou ulovená ryba, tak to bude vypreparovaná klasicky. Ne její kopie. Ale osobně teda spíš zastávám názor, že rybu zabíjím kvůli jídlu, ne aby se válela na poličce v koutě. To ji radši pustím.
(medvídka jsem srovnával s živým medvědem, šlo jen o princip, nic víc)

Carlo62 - Profil | St 6.2.2013 21:37:26

nofish >> Rozdíl mezi preparací uloveného zvířete a vytvořením jeho repliky ze sklolaminátu je nebetyčný. Já bohužel neumím ani jedno. Taky mám jednoho vypreparovaného sumce, a hluboko smekám před člověkem, který ten preparát tenkrát udělal.Když jsem viděl ty zmrskliny jiných "preparátorů", děkoval jsem tomu nahoře za to, že mi do cesty přivedl pána,co mi preparoval muj životní úlovek.Nemám nic proti preparování ryb nebo zvěře a považuji to za druh umění.Na druhou stranu musím smeknout před tím studentem,a možná muj obdiv pramení z neznalosti-nevím,ale mně to připadá úžasně realistické a je to něco,co jsem dosud neznal a proto to obdivuji.Od vás jsem nečetl ani slovíčko pokory a ucty k tomu člověku,který ze sklolaminátu udělal tu nádhernou repliku candáta.Já si osobně vážím lidí,kteří umí něco,co já umět v žiovotě nikdy nebudu,at již k tomu umění měli jakoukoli cestu.Zde myslím špičkové lékaře, piloty, špičkové vědce, herce a pod.Před nimi smekám v pokoře.Stejně tak před tím klukem,co udělal toho candáta.Nic víc jsem nechtěl říct.Myslím si navíc, že srovnávat plyšového medvídka s výtvorem toho studenta je hodně nízké.

retrívr - Profil | St 6.2.2013 17:54:03

FishlanDan >> Myslím, že jsi vnesl hodně světla a hodně nového.Tak to má být. Dík.Jo a děláš to výborně o tom žádná.

Kreja - Profil | St 6.2.2013 17:29:31

FishlanDan >> zdravím koukal jsem na stránky máš to parádní J.

FishlanDan - Profil | St 6.2.2013 13:22:37

Zdravim vas vsechny z me preparatorske dilny. Dostal jsem avizo ze jsou tu na pretres repliky ryb.
Nazev clanku ma na svedomi redaktorka novin, ja osobne si nemyslim ze by preparacim klasickou metodou odzvonilo. Repliky zacaly v USA jiz bez mala pred pul stoletim. Velmi dobre resi problematickou preparaci velmi tucnych ryb (mecouni, plachetnici, tunaci, lososi ale take pstruzi a sumci). Myslim ze i tam je to dnes tak napul mezi pozadavky klientu. Velkym prinosem je tato metoda preparace pro tamni rybare lovici chyt a pust, protoze si trofejni rybu vyfoti zmeri a po vraceni vode objednaji jeji zhotoveni z jiz hotove formy podobnych proporci a dobarveni podle dodane fotografie. Pro nase rybare mozna nepochopitelne ale tam jiz uplne bezne. Po mojich zkusenostech z usa by se myslim oni pri navsteve u nas vyvratili nejen z vybaveni a cistoty nasich verejnych zachodu ale taky pri pohledu na nase mnohe trofeje pripominajici spise scvrkle a tukem zahnedle strasidla. Takze ja jsem pro oboji metody ale tucne ryby radeji repro. Koho zajimaji me vytvory obou metod tak mrk nete www.fishland.cz

npor. - Profil | St 6.2.2013 10:52:49

DEFINICE DLE WIKI: Preparace je příprava přírodního objektu ke zkoumání či pozorování tak, aby ztráta informací v rámci těchto objektů byla co nejmenší. To znamená, že i zde se jedná o preparaci - k vytvoření preparátu je zapotřebí původně živé(přírodní) předlohy - v tom je název článku značně nepřesný.

Otázkou zůstává, jestli lze vytvořit dle jednoho kusu předlohy více preparátů - autor vytvoří jednu formu a poté už jede jeden kus daného druhu jak druhý(využití pro výukové účely - málokdo by chtěl mít 10 stejných preparátů) . Zkusím tuto informaci od Dana zjistit.
Výhodou této metody je určitě životnost výsledného preparátu - s udávanou délkou "klasického" preparace někde kolem 30-ti let si dovolím nesouhlasit. Kvalitní preparace je podle mě kus uměleckého díla, ale nadruhou stranu není žalostnější pohled než na hospodskou stěnu plnou seschlých, zašlých a zaprášených hlav.
Pozn. nejsem vlatníkem žádného druhu preparátu!

nofish - Profil | Út 5.2.2013 21:00:49

Carlo62 >> "Preparaci ryb možná zvoní hrana, přichází sklolaminát" ---
Je název bleskovky. Jaký je rozdíl mezi preparací uloveného zvířete a vytvoření jeho kopie z jiného materiálu? Źe by to bylo to, že ta vypreparovaná ryba byla mnou ulovena a proto jsem si ji nechal vypreparovat? Když budu chtít učební pomůcku do školního kabinetu tak si klidně nechám udělat z libovolného materiálu a je to výhodnější, vhodnější, trvanlivější. V tomto případě z laminátu. Chápeš ten rozdíl? Prober se a čti pořádně. Tohle není nic proti výrobě "umělých" ryb... Ryby se preparují z x důvodů.
Těžko ale nahradíš preparaci vlastnoručně ulovené ryby vytvořením její kopie z plastu. To by si myslivci mohli koupít plyšového medvídka, místo toho aby si ho jel na východ střelit.

Carlo62 - Profil | Út 5.2.2013 20:52:25

nofish >> pán se zase vyznamenal.Jak někdo něco umí, na co on čumí,hned ho shodí,Mně se to tedy líbí velice. Ale určitě je to tím,že jsem slaboduchý a neumím ocenit ty správné kvality.Mně se to holt líbí.

nofish - Profil | Út 5.2.2013 17:10:53

Rady si někdo plete preparaci, jakožo uchování úlovku "na věky" (z nějakého důvodu) a výrobu učební pomůcky, dekorace, která se dá udělat třeba i z plastu. Ne? :-)))

činka - Profil | Út 5.2.2013 17:05:45

Hmmm, co to může stát. Chtěl bych malého sumíka.... :)