Apokalypsa na Bečvě. Kvůli horku umírají tisíce ryb

Kategorie: Všeobecné

Obrázek absolutní zkázy se uplynulou neděli naskytl vsetínským rybářům. Na tříkilometrovém úseku řeky Bečvy v centru města objevili přes patnáct set mrtvých ryb, které uhynuly kvůli vysokým teplotám a nedostatku kyslíku. Podobnou katastrofu tady nepamatují od roku 1973, kdy do vody unikl čpavek ze zimního stadionu. Odborníci se obávají, že může být ještě hůř.


http://www.jalovec.cz/1.1385.aktuality.clanek-apokalypsa-na-becve-kvuli-horku-umiraji-tisice-ryb

damol, 2.7.2012

Diskuse k bleskovce

nofish - Profil | So 7.7.2012 11:39:16

Heatley >> vy máte povodí Moravy, my povodí Odry...... Plně souhlasím, alespoň je vidět, že je to všude stejné a v pr*eli jsme všichni...

nofish - Profil | So 7.7.2012 11:38:00

Heatley >> není způsoben nedostatkem kyslíku? Tipuju že tak 90% látek co se může dostat do vody ryby nezabije, ale zabíjí jejich rozklad a tím úbytek kyslíku.
Jak poznáš úhyn nedostatkem kyslíku? Pochybuu že duhák a parma umí hodiny troubit jako kapr :-) Většina svinstva ve vodě způsobuje úbytek kyslíku a úhyn, rybu nezabije hnůj ve vodě, ale jeho aerobní rozklad, který spotřebuje kyslík.
Rozbory snad budou ne? Ty jsou hotové za pár hodin když se chce, taky by mě to zajímalo, když na něco přijdeš, dej to sem pls.

Heatley - Profil | So 7.7.2012 11:30:22

Myšlenka o otravě je jedna z možností,ale obrovský podíl na tom,že je v Bečvě tak málo ryb nese hlavně povodí Moravy(bezcitné regulace,kácení porostu,atd...),to je největší škůdce Bečvy...

Heatley - Profil | So 7.7.2012 11:21:21

Úhyn ryb na řece samozřejmě není způsoben nedostatkem vody a kyslíku v ní.Osobně jsem byl pod Valmezem ,v Hustopečích na Bečvě nikde ani sebemenší náznak toho,že by ryby měli umírat nedostatkem kyslíku ve vodě,to je nesmysl.
Podle mého názoru se jedná o otravu(čpavek,může to být cokoliv) nebyla by to vyjímka v minulosti se na Bečvě toto stávalo...Někdo si kryje záda a všichni jim to žerou,prý nedostatek kyslíku,bože co je to za pitomost.Byl jsem kdysi svědkem,že v bečvě bývalo daleko méně vody než ted a ryby kvůli nedostatku kyslíku nikdy nezdechali,to je totální nesmysl.Mě by nejvíc zajímal rozbor vody,to by bylo velmi zajímavé...

nofish - Profil | Pá 6.7.2012 22:16:22

malamut >> ...celoroně hájit... a klidně jo, to bez nich přežiju. Alespoň budem za pár let takhle "nadávat" na dravce, bo jich budou plné vody, když se nebude utrácet za kapři a budou jich plné vody....

malamut - Profil | Pá 6.7.2012 22:04:48

1kolda1 >> tak to gratuluji, to je báječné, jen by to chtělo změnit na K45, pak bude velikých kaprů dost pro všechny.

nofish - Profil | Pá 6.7.2012 22:01:17

martin007 >> tjn a tabulky na nasycení vody kyslíkem tu po ruce nemám :-)
Tak i tam máš recht, všechno to pos*al člověk a zásahy do krajiny. Jednou jeětě budem vzpomínat na to, jak v některých řekách byly ryby....

martin007 - Profil | Pá 6.7.2012 21:55:08

nofish >> Ano tak to je ale v tomhle případě šlo o ryby co potřebují vodu bohatou na kyslík.Těch faktorů je moc říká se to mu ekologická čistota vody. Čím je voda míň znečištěná tím pojme víc kyslíku ale pouze do množství který se vní při dané teplotě může rozpustit.

nofish - Profil | Pá 6.7.2012 21:48:10

martin007 >> Pokud má voda 30st tak velká část ryb tuhle teplotu nemůže přežít protože je to mimo jejich schopnosti. Každá ryba má nějakou "hraniční" teplotu a vyšší už prostě dlouhodobě nepřežije - jasně že i te kyslík na tom bude mít značný podíl ///třeba duhák- nasycení kyslíkem můžeš mít na 100%, ale když bude mít voda dlouhodobě x sttupňů 25+), tak má duhák smůlu/// Přitom ale pro tolstolobika je to teplota tak akorát :-)

Shawt - Profil | Pá 6.7.2012 21:44:56

nofish >> jasne :)) ja jen myslel,ze kdyz reka proste tece,tak se ta voda okyslicuje,ale jestli je malo vody a neni prutok,tak je to jasne

nofish - Profil | Pá 6.7.2012 21:43:24

Shawt >> Není zač. To co jsem napsal já je defakto "klasický" kyslíkový deficit kdy rostliny nestíhají vyrobit dostatek kyslíku (případně mají i podíl na jeho úbytku) A To co napsal Salmo1 je taky docela důležité, je to vlastně princip otravy (Je možná otrava některými plyny, nebo ten kyslíkový deficit) rozkladem organickýh látek ve vodě.
Holt biolog by ti to vysvětlil daleko lépe, včetně chemických rovnic co si už nepamatuju :-)

martin007 - Profil | Pá 6.7.2012 21:39:30

Co na to říct , snad jen se řeka vzpamatuje co nejdřív. Prostě příroda to měla dobře zařízený dokud člověk do ní nezačal zashovat.Ničení lužních lesů, úprava břehů a kácení kolem nich se musí zákonitě projevit na stavu toku. Co se týká kyslíku tak pokud má voda ke 30 stupňum nemůžou ryby přežít protože voda už udrží jen pár mg a víc nepojme.