Plovoucí ledové kry způsobily škody na břehových porostech

Kategorie: Všeobecné

Orlické hory - To, co je pro hospodáře ztráta, berou ochranáři jako přirozený proces, který má svůj význam.
Letošní zima stála zase po letech pořádně zato, ale to i ve špatném slova smyslu. Těžký sníh nebo masy ledu dokáží napáchat škody nejen na soukromém majetku, nýbrž i v přírodě.
Dlouhotrvající tuhé mrazy a následné oteplení vypustily do koryt horských řek tuny ledu razícího si cestu úzkými a často velice klikatými koryty. Výsledkem je množství poškozených stromů na březích.

Rozsah škod a případného kácení se zatím nedá příliš odhadovat. Přesnému zmapování situace dosud leckde brání souvislá sněhová pokrývka.

http://rychnovsky.denik.cz/zpravy_region/plovouci-ledove-kry-zpusobily-skody-na-brehovych-porostech-20120401.html

rover, 2.4.2012

Diskuse k bleskovce

šmudla007 - Profil | Po 2.4.2012 12:25:26

čeho sem si všimnul tak všude kde byly kořeny stromů na březích poškozené ledem... všechny měli napřímené vyskládané kamenem koryto .. řeka byla přeměněna na kanál, vymletý srovnaný do rovinky, bez tůní a s jednotvárným profilem.
Tam kde si řeka teče jak chce(obloučky vývraty do vody). Tam k žádným škodám na porostech nedošlo. Led se zachytil v první zatáčce a odtávalo to postupně.
Pokud někde dochází ke "škodám", tak tyto škody jsou plně v zodpovědnosti člověka. Nedělat nic a ona si to příroda koryta spraví.