Rockový festival Luhačovice, aneb jak jsem chtěl rybařit :o(

Kategorie: Všeobecné

Rockový festival Luhačovice, aneb jak jsem chtěl původně rybařit !


Pár mých známých již v Luhačovicích na vyhlášených Květnových rybářských závodech bylo. Nijak přesněji se však k nim nevyjadřovali i když nadšeni se zrovna nevraceli. Měl jsem se asi poptat důkladněji, ale chtěl jsem to s kamarádem také zkusit. Zažít tu zběsilou jízdu, množství chycených i puštěných ryb a hlavně těch exemplárních na které ve svazových vodách nenarazím. Neustálé reklamy v rádiu nás nalákaly natolik, že jsme se přihlásili, zaplatili nemalé startovné a celé dva měsíce se těšili jak malé děti. Přípravy byly veliké, nákupy boilies, nové vlasce, nové háčky, lepší olova – prostě jako do války. Přece jsme se museli na těch 8000 kg trofejních kaprů, kteří měli být těsně před závody vypuštěni, pořádně připravit.
Cesta proběhla pořádku, počasí nádherné ( až moc což jsme poznali další dny po závodech na „vlastní spálenou kůži“ ) nic nebránilo tomu si nádherně zachytat.
První překvapení bylo místo. Mělo být o pěkných pár metrů více napravo – jak slibovala přesná mapa přehrady s čísly míst, která byla na internetu týdny před závody. Schválně jsem vybral místo mimo zátoky, protože mi bylo jasné, že se tam budou rybáři přehazovat. A bác ho – zrovna takové jsme nakonec obdrželi. Nalevo od nás byla malá zátoka a na její špici co metr rybář. Nahazovali chlapci přesně a daleko – ovšem z jejich pohledu. Jen se odtroubil začátek – nahodili všichni ze špice podél našich asi deseti míst směrem napravo. Naše připomínky i připomínky našich sousedů, které takto pravidelně s každým vytažením stáhli také, nebral nikdo vážně – ani pan rozhodčí. Nikoho to prostě nezajímalo. A tak nám nezbývalo než nahazovat pouze pár metrů před sebe. Později jsme se dozvěděli od sousedů z Českých Budějovic, že si tento flek vybrali dokonce po složení sponzorského daru – no byli „nadšeni“.
Další překvapení bylo nedodržování pravidel. Počáteční připomínky rozhodčích o důležitosti jednoho háčku a nezbytnosti podložek jsme za chvíli brali jako výsměch. A to my táhli sebou i desinfekci ! Zbytečně. Případně chycení kapři se pokládali maximálně na kousek igelitové tašky ( a to i na protějším břehu – vysledováno dalekohledem ) a dva návazce nebyly výjimkou. Do toho všeho totálně falešná místní kapela dobrovolných hasičů objíždějící přehradu v hasičském voze vyhrávala „Už troubějí na horách jeleni“ a houkali houkačkou. Nechápali jsme nic !!
Ještě větším zklamáním měl ale být večer a noc. Lov dravců ?? K smíchu. Disko-rockotéka na protějším břehu řvala a to zdůrazňuji – řvala – až do rána. Místy nebylo slyšet ani hlásiče. A to jsme byli přes vodu. Nechápu jak mohl někdo chytat přímo u ní. Mám rád jakoukoliv muziku a sám chodím i na rockové festivaly – ale tady jsme byli na rybách. Nebylo komu si postěžovat ! Oko se nedalo zamhouřit. A hlásiče opravdu nebyly slyšet což se mi potvrdilo ráno. V křesle jsem přece jen asi zdřímnul a někdo mi odstřihnul celou montáž i s rybkou. Asi ji zase přitáhnuli ke břehu a vadila ! Seděl jsem tedy v noci u nahozeného vlasce a na ten se chytá hodně špatně. Mé zklamání bylo větší a větší.
Ráno jsem si postěžoval panu sudímu na ten hluk. Byl jsem poučen, že se nejedná o rybařinu, ale svátek, veselí a pouť. A kdybych prý měl lepší šaty sebou – mohl jsem v noci i já potančit. A prý jsem tady špatně když mi to vadí. To mohu potvrdit – byl jsem tady opravdu špatně. Tančení a společnosti mám dost během roku v rámci své profese – tady jsem chtěl relaxovat úplně jinak.
Místní lidé se na nás chodili dívat oba dny jako na atrakci a tak jsem se i dozvěděl, že to s tím vysazováním nebylo zase až tak horké. To samé si mysleli chlapi z jihu Čech, kteří tu byli i loni – to prý byl jiný lov. Letos kolem nás bylo chyceno a puštěno tak pět - šest kaprů, asi dva candáti a pár malinkých úhořů. Na počet cca 40 chytajících v téhle malinké zátoce je to málo. O exemplárním kusu se nedalo hovořit ani v jednom případě.
A poslední bombónek – bohatá tombola. Byla by možná fajn, kdyby nezačínala v Neděli ve tři odpoledne. Kdo byl z větší dálky – nekupoval lístky, protože by se vrátil domů pozdě večer a tak zůstala v podstatě pro místní, kteří se na ni už těšili. My nebyli až tak zdaleka, ale po 24 hodinách nechytání a úpalného slunce nezbyla síla. Byli jsme rádi, že odjíždíme. A společně s našimi sousedy rybáři - již nikdy více.
Nacpat co metr rybáře, vyinkasovat peníze, postavit jednu toy-toaletu a žádné odpadkové koše ( odpadky jsme si odvezli v pytli domů ). Nezajistit klid na lov ani dodržení pravidel. Tak takhle umím pořádat závody taky.
Až budu chtít pít, tančit a výskat celou noc na zábavě – pak si zajedu zase do Luhačovic na rybářské závody. Všem pařmenům tedy vřele doporučuji !!

Kracken, 13.5.2009

Diskuse k bleskovce

zewlbába - Profil | St 25.8.2010 14:45:59

kakr >> pravděpodobně to nejlepší, co mohlo Luhačovickou přehradu potkat

kakr - Profil | Pá 10.7.2009 20:11:39

Tak jsem si ve večerních regionálních zprávách vyslechl, že se Luhačovická přehrada bude vypouštět a odbahňovat, na přítoku se postaví nové čističky. To je zpráva bohulibá, ta druhá je velkou ránou pro rybobyznys tam provozovaný. Nějaká paní zastupitelka s úsměvem prohlásila, že dosud přehrada sloužila ke komerčnímu rybářskému využití a to po vyčištění už nebude. Má sloužit ke koupání a rekreaci. Jo a rybářům se za to omlouvá....

Kracken - Profil | Pá 22.5.2009 22:04:17

Omlouvám se - byl jsem na cestách - proto tato pozdnější reakce !

Tak ještě pro Tebe Sádro.

Ber to tak, že jsme byli s Jjapanem u Vás poprvé. V podmínkách nebylo nic o vážení "JEN" u chaty a ni o tom, že je možno nechat odpadky u cesty ani, že bude objíždět nějaké auto apod. Jednoduše nám NIKDO nic bližšího k závodům neřekl. Věděli jsme jen to co jsme si přečetli v přiložených prospektech.
- to že existují nějaké žluté pytle na odpadky slyším až tady od Tebe.
- že objíždělo nějaké auto taktéž ( takže jsem se neměl na koho obrátit )
- sudí mi opravdu odmítl brát Cejny do soutěže a ještě s výsměchem
- to že je mám snad přinést k Rybářské chatě po závodech jsem vůbec netušil
Z Tvých odpovědí je patrné, že počítáš s tím, že rybáři ví co a jak - ale my byli poprvé a krom přiopilého pana sudího jsme NIKOHO jiného ani neviděli.
A nezlob se - ještě je z Tvých odpovědí vidět opravdová nechuť počet soutěžícíh snižovat.
Ale dost o odpadcích a cejnech !! To mi už chuť chytat v Luhačovicích nevrátí.
Já zažil, viděl a stačilo !! Tento článek jsem napsal, abych varoval ostatní a s hrůzou jsem zjistil, že jsme nebyli ani první, ani sami.
Děkuji Tobě za odpovědi i snahu. Já nevěřím, že to v dohledné době bude lepší a tedy opravdu budu jen NEdoporučovat. Pokud možno veřejně.
Vám přeji ať se někdy podaří využít toto krásné místo k smysluplnějším soutěžím a čistější rybařině.

Venca.MO - Profil | Út 19.5.2009 10:17:19

Sádra >> Akorát by mě zajímalo proč to jinde jde udělat normálně? A proč to nejde u vás. Sice si můžete chtít vydělat prachy, ale tady tím tempem vám tam přestanou jezdit lidi úplně. Vem si to tady z toho pohledu, kdyby se tam jjapanovi líbilo řekl by to kámošum atd. a zase by jste měly něaký lidi. Ale takhle .....

Sádra - Profil | Út 19.5.2009 9:50:08

Jjapan >> Děkuji všem za informace. Budeme se snažit zlepšovat a na některých připomínkách se už pracuje. Snad to bude aspoň trochu poznat při podzimních závodech.

Jjapan - Profil | Po 18.5.2009 23:15:08

Pro Sádra. Byl jsem ze strany od Pozlovic. Jel jsem kolem hřbitova a pak do leva. Po pravé ruce jsem mněl malou zátoku z přítokem. A asi 200 metrů. Rozhodčí byl pán kolem 65 let menší šedý. Po 21h odváděn partou rybářu pryč v řádně podroušeném stavu. Dobré jméno se stráci strašně rychle a získáva hodně pomalu.

CHYŤ-PUSŤ - Profil | Po 18.5.2009 14:48:24

Jak má člověk závodit, když celá voda duní. Jsem zklamán. Kolegové rybáři co si telefonicky objednávali se slovensky hovořící paní povolenky do zátoky 590-540 byli taky velice zklamaní, protože jim tvrdila, že je tam 2 m vody. Po příjezdu a přeměření hloubky zjistili, že tam kde měli být 2 metry je pouhých 80cm, někde slabý metr.....

Sádra - Profil | Po 18.5.2009 12:04:41

Kracken >> Jsem rád za připomínky k závodům a budu na ně důsledně poukazovat a trvat na tom aby se to řešilo! V žádném případě se nesnažím na někoho nic házet. Pravomoci samozřejmě máme. Každé závody musí zasahovat policie. Je snaha se tomu vyhnout a řešit problém dohodou. Strach se s někým se porvat taky nemám (182cm/120kg). Je to řešení? Rozhodčí budou muset přitvrdit. Je snaha něco zlepšit a řešit problémy. Proto se pouštím do debat tady. Příklad vážení kaprů u vody a následné pouštění. K vyhlášení už se přiveze jen pár kusů a nemusí se válet po betonu ve frontě na vážení. To tady bylo vytýkáno.
Rád bych znal číslo úseku, kde jsi chytal. Podle popisu je to pod hotelem Adamantino.
Osobně jsem v tomto místě rozhodčím předál v sobotu 5 žlutých pytlů na odpad. Stabilně je tam poblíž koš na odpadky celý rok. To tě ctí že jsi slušný rybář, ale pokud bys ty odpadky nechal někde u cesty v sáčku, byly by uklizeny.
Jjapan >>Jak jsem psal hluk se bude řešit. Počet lovících se bude snižovat, asi bude míň peněz, ale snižovat se bude. Ti cejni mne teda zarazili. Jaké číslo úseku to bylo? Pokud to rozhodčí takto řekl, tak to je chyba a byla to špatná informace - velmi špatné. U vody se váží jen kapr nad 69 cm. Všechny ostatní ryby, se kterýma chce jít rybář do soutěže o ceny, musí přinést k vážení na rybářskou chatu po skončení závodu. Rozhodčí na úseku neváží. Kapry váží jen osádka aut, která objížděla celou přehradu, na každé straně jedno (já vážil na straně od Pozlovic). Kdo přinesl jakoukoli rybu po skončení do 12:30 k rybářské chatě ryba mu byla zvážena.
Pokud náhodou někdo pojede na závody a bude mít problém s rozhodčím, ať se obrátí na posádku auta, která váží kapry a určitě bude problém vyřešen.

Jjapan - Profil | Ne 17.5.2009 13:40:26

Pro Sádra
1.Psal jsi "Pokud by na ně jezdili jen rybáři, kterým jde o rybu a zachytání, bylo by to jiné." No pokud by jste tam takové rybáře chtěli, tak je tam máte, ale nebylo by jich tam 800 nebo kolik jich tam jezdí. A to by do kasičky tak moc nenakapalo???

2.Psal jsi "Jak ale pořešit rybáře, který i přes upozornění rozhodčího chytá na dva háčky, nebo nedává rybu na podložku?" Prostě je upozornit, zapsat si to a za dvě hodiny s kontrolovat a pak třeba v součiností s policii vykázat. Hlídka Policie tam projížděla docela často, což chválím.

3.Psal jsi "Hudbu do rána pouštěl prodejce rybářských potřeb a i přes několikeré upozornění ji nehodlal vypnout." Opět, když se vám to tak nelíbilo bych to řešil z Policii. Po 22h se to dá specifikovat jako rušení nočního klidu a pokud mněl povolení na hudební produkci( což by mněl mít pokud tam něco takového koná) tak je to posunuté na 24h.

4.Psal jsi"Ta hasičská stříkačka asi nemusela být, ale spoustě lidí se to líbilo." Kdyby ta hasičská stříkačka udělala třeba dvě kolečka mezi 10-11.30h tedy před zahájením tak by to nikdo neřešil.

5. Přidám i jeden svůj postřeh. Kolegovi kapr nepřišel, ale trefil na hejno cejnů, které pěkné tahal. A když teda chtěl po rozhodčím ať je zváží, že bude soutěžit v sekci o bílou rybu tak mu rozhodčí řekl jestli je normální, že kdyby tam mněl řešit každého cejna tak se zblázní????
Tak proč tam máte tolik kategórii, když ani rozhodčí nejsou ochotní tyto kategorie řešit????

Kracken - Profil | So 16.5.2009 16:31:27

No já jen dál a dál zírám.
Sádro - sice se snažíš obhájit pořadatele, ale mám pocit, žes tomu ještě přisolil !! Vy tady oficiálně přiznáváte, že vlastně na nic nemáte vliv a nikomu NIC nemůžete zakázat, přikázat či zarazit ?? Vždyť to vlastně všechno zavinili ti druzí ! I ten prodejce - lump jeden nechtěl tu hudbu ztlumit !! Když pominu, že to byl řev na rybářských závodech - tak takový brajgl celou noc není povolen ani normálně a pokud neposlechl Vás - mohla zasáhnout naše VB :o) Ale spíš NEBYLA vůle něco nakazovat. Jak tady píšou ti zkušenější - šlo o prachy a mám pocit, že JEN o ně. Jo tak to je potom jiná. Tak to já se příští rok opiju a půjdu na ty ryby rovnou vojenským telefonem - a to jse zvědav co se mnou uděláte, když se z opilýma odmítáte dohadovat či prát. Měřím 190 cm a vážím 125 kg - chichi.
Ale vážně - je to SMUTNÉ :o(
A to, že je v Luhačovicích krásně Ti klidně potvrdím a že se tam dobře chytá - taky !! Ale Teď se bavíme o ZÁVODECH nikoliv o zbytku roku.
I toho kapra Vám věřím - ale jak je z fotky vidět podle břehů bez stovek rybářů - nebyl chycen během závodů.

Jo ještě perličku - o jakém NEDOSTATKU košů to hovoříš ??? Na naší straně od Pozlovic nebyl ANI JEDEN. A jako slušný rybář u vody odpadky nenechávám !!