Splávky Cralusso UFO a Rockete




Kategorie: Drobnosti

Značka Cralusso je u nás známá především díky splávkum na řeku Surf a lízátkům Torpedo. Nyní se k nám dostávájí i jejich dva nové vzory plastových waglerů - UFO a Rockete. Oba jsou unikátní především ve vysouvací anténě - vysunutím lze měnit nosnost splávku. Nemusíte tedy nic vyvažovat, ale sestavíte si vše jak vy potřebujete a ne jak to potřebuje splávek, a pak splávek vyvážíte vysunutím antény, případně přidáním zátěže do jeho středu - můžete k tomu použít jak dodávanou zátěž, tak vlastní broky. Fakt bezva nápad ... sice v něm zátěže trochu chrastí, ale to je doufám jen subjektivní nevýznamný pocit, na který se dá zvyknout.

Tělo splávku je pokryto množstvím důlků, podobně jako jsou na golfových míčcích. Údajně to zlepšuje stabilitu za letu a prodlužuje délku náhozu. Golfový míček s důlky opravdu doletí až 2x dále, než bez nich, ale je tomu tak proto, protože důlky pomáhají přeměnit rotaci míčku na jeho pohyb vpřed. Rotací míček sám sebe nadnáší a proto doletí dále a více drží za letu směr, při hře po zemi zase důlky pomáhají zvětšit faleš míčku (lepší vysvětlení i s kresbami je zde - je to docela věda a i rozložení a průměr dírek má velký vliv - dělají se i takové, které mají let naopak zkrátit). Problém je v tom, že rybářský splávek za letu vůbec nerotuje a důlky na něm jsou tedy úplně zbytečné. Domnívám se, že to je jen reklamní trik.

Splávek Rockete vyníká také v novém řešení uchycení splávku k vlasci, které je realizováno pomocí drátěného vodiče po straně splávku. Při nahození obratlík či T-adaptér sklouzne na konec drátu a celá sestava pak lépe letí, protože, narozdíl od uchycení za konec splávku, zde splávek není tolik vychylován odporem kmenového vlasce. Zajímavé. U vody mi chvili trvalo, než jsem si na to zvyknul - někdy při kratším přibrždění před dopadem obratlík nesklouzl nakonec splávku a bylo proto lepší nechat splávek po dopadu vzpřímit, aby obratík zklouznul dolu a až pak se pokoušet o potopení vlasce. Délka hodu s 14 g Rockete byla o něco delší než se 14 g UFO, asi tak o 5-10 %. Za 35-40 m ale asi málokdo potřebuje nahazovat a tam dostanete jakýkoliv anglický splávek nad 10 gramů, případně větší nostnost při silnějším větru. Spíše než prodloužení hodu bude možná výhoda v tom, že budete moci použít lehčí splávek pro stejnou vzdálenost a že splávek letí rovněji. Jestli jde o zbytečně komplikované řešení nebo skutečně rybář využije tuhle výhodu, nechávám na vašem posouzení.

Provedení obou splávků je až na jeden detail bezchybné. Problémovým místem totiž je u typu UFO přechod těla a spodní zátěže, kde může být nepříjemná mezera mezi těmito díly. I přesto jsem přesvědče, tyto splávky budou patřit mezi nejlepší waglery na trhu. Plastové provedení má budoucnost, nesaje vodu a je odolnější.

K obou splávkům jsou dvě přídavné citlivé anténky na tenké grafitové tyčce, jedna dutá silnější, druhá plná tenčí. Zasouvají se do otvoru na konci silné vysouvací antény (viz foto).

Cena splávků na našem trhu je kolem 150 Kč za UFO a 180 Kč za Rockete.

Můžete se podívat na maďarský článek o těchto splávcích.

 

Klady a zápory

dobrý nápad se zasouvací anténou

odolnost plastového provedení

rozumná cena

neplynulý přechod těla splávku a spodní zátěže

špatná dostupnost mimo web

 

Martin M. - Profil, 24.6.2006