Bibio marci s reverzním děleným křídlem

Imitace Muchnice březnové s reverzním děleným křídlem z kachního pírka a mimoháčkovým zadečkem

Typ: Suché mušky
Velikost háčku: 12-18
Druh/typ háčku: Broučkový

Materiál:

  • Hruď: Černá pěna
  • Tělíčko: Černá vačice
  • Zadeček: Černá vačice
  • Nožičky: Černý kohout, černý bažantí ocas
  • Křídla: Bílá kachna
  • Barva nitě: Černá 8/0

  • úspěšné období: Březen - Květen
  • lovené ryby: Bílá ryba, duhák

Komentář

Mastit pouze křídla, případně špičku zadečku. Muška musí být napůl potopená. Vzhledem k tomu, že moucha napodobuje topící se, nebo již utopený hmyz, lovíme s ní víceméně pasivne.

Vazací postup

1) Na jehlu potřenou jednosložkovým bezbarvým silikonem nadabujte černou vačici a nechte zvulkanizovat.
2) Zadeček sejměte z jehly, přivažte jej u obloučku háčku a zbytek odstřihněte.
3) Na nit nadabujte černou vačici a vyvažte tělíčko cca do ½ háčku.
4) Vyberte rovné bílé krycí pero kachny domácí, ze stvolu otrhejte chmýří a několik spodních větviček, následující větvičky v počtu 10 až 20 ohněte do protisměru a dvěma oviny nití pírko přivažte lesklou stranou navrch a špičkou dozadu, z horní strany k ramínku háčku, v místě vzniklé mezery mezi větvičkami.
5) Zatáhněte na špičku pírka směrem k obloučku háčku a v okamžiku, kdy budou mít křídla požadovanou délku, fixujte je dalšími pevnými oviny nitě.
6) Pomocí jehly oddělte první volnou větvičku z každé strany špičky pírka, jednou rukou uchopte jednu volnou větvičku, druhou špičku pírka a opatrným tahem rukou s volnou větvičkou směrem k očku háčku oddělte reverzované větvičky od stvolu pírka. Shodný postup opakujte i pro druhé křídlo.
7) Stvol pírka ohněte směrem k očku háčku a u paty křídla ho zafixujte nití, odstřihněte jej a dále odstřihněte volné větvičky na špičkách křídel. Polohu křídel je možné upravit křížovým uzlem.
8) U paty křídla z boku po každé straně přivažte jednu zauzlovanou větvičku z černě obarveného pera bažantího ocasu tak, aby nožičky směřovaly dozadu dolů a „klouby“ byly přibližně ve stejné vzdálenosti od místa přivázání.
9) Upravte délku nožiček odstřižením jejich špiček.
10) U paty křídla přivažte proužek 2mm tlusté černé pěny, na nit nadabujte černou vačici a v místě paty křídla překryjte přivázané peří a pěnu.
11) K ramínku přivažte černé nebo tmavohnědé kohoutí pírko, vyvažte suché nožičky po celé délce hrudi, zafixujte nití a zbytek pírka odstřihněte.
12) Přes nožičky přetáhněte proužek pěny a přivažte jej třemi oviny nitě, na nit nadabujte černou vačici, vyvažte hlavičku, přetáhněte přes ní pěnu, přivažte u očka háčku, odstřihněte zbytek pěny a zakončete mušku ztraceným uzlem.


Boční pohled


Horní pohled

 

modrák, 27.11.2006
Průměrná známka: 1,13

Diskuse k mušce

Žádné zápisy.