Iron blue dun - spent

Muška napodobuje uhynulého dospělce jepice.

Typ: Suché mušky
Velikost háčku: 18
Druh/typ háčku: akita ak 503 bl

Materiál:

  • Hruď: šedá tělíčková nit
  • Tělíčko: šedá tělíčková nit
  • Zadeček: červená tělíčková nit
  • Křídla: CDC pírko
  • Štěty: Větvičky z grizzly pírka
  • Barva nitě: šedohnědá přivazovací nit

  • úspěšné období: V různých velikostech celoroční muška
  • lovené ryby: Lipan, pstruh, tloušť, ouklej, proudník ..

Komentář

Muška je úspěšnější v období, kdy jsou ryby aktivní, ale na kasickou suchou mušku nereagují. S touto muškou se dá "vyházet" i zdánlivě neaktivní ryba.

Vazací postup


Přichycení červené tělíčkové nitě


Přiložíme 3 - 7 větévek z péra kouhouta zbarvení grizzly a vyvazujeme k obloučku háčku. Červenou nití podvážeme větevky, tím zamezíme jejich sklopení dozadu dolů za mušku. Také se tímto podvázáním větevky rozvřou do vějíře.


Vyvážeme koneček mušky a směrem k očku háčku postupně přichytíme šedou tělíčkovou nit a vázání červenou nití zakončíme ztraceným uzlem. V místě budoucích křidélek přichytíme tenkou přivazovací nit.


Za pomocí Laiblova skřipce odstřihneme z CDC pírka větévky a snopeček přivážeme shora na raménko háčku. Konečky , které budou tvořit křidélka trčí před očko háčku.


Nepotřebné konečky směřující k obloučku postupně směrem k obloučku háčku sestříháme. Postupným sestříháním si pomůžeme k vytvoření kónusu tělíčka. Sestříhané konečky pevně převážeme. Křidélka vytvoříme tak, že si nejprve snopeček rozčísneme, aby se trochu rozevřel do vějíře. Takovýto vějíř rozdělíme na dvě stejné části a osmičkovým vázáním rozevřeme tak, aby křidálka směřovaly v orizontální rovině kolmo k tělíčku mušky.


Tělíčko převážeme šedou nití, přitom doladíme tvar tělíčka mušky. U očka háčku upevníme tělíčkovou nit nití přivazovací a volný konec tělíčkové nitě odstřihneme. Pak už jen dovážeme hlavičku mušky a vázání zakončíme ztraceným uzlem.


Nakonec ostrými nůžkami sestřihneme CDC větévky do potřebné velikosti a tvaru křidélek. Muška je dokončena.


Pohled na mušku ze strany, tak jak je během vázání upnuta do svěráčku.

 

Holátko Josef, 1.11.2005
Průměrná známka: 1,00

Diskuse k mušce

Žádné zápisy.