Systémek na mrtvou rybku na položenou.

Na dravce > Položená

Tuto montáž používám na řekách k lovu štik.

  • Kmen: 0,20-0,35
  • Návazec: Ocelové lanko o nosnosti 4-15kg(podle kmenového vlasce)o délce 30-50cm , Dá se použít i jiný typ lanka(Technosteel, Jaxon Microwire aj.)
  • Háček: Jeden trojháček velikosti 2-3, dají se použít i dva menší trojháčky nebo jednoháček
  • Ryby: Štika a další dravé ryby.
  • Nástraha: Plotice, okoun, hrouzek apod.

Používám trojháčky o velikosti 2-3, na kterých zamáčknu na dvou hrotech protihroty a na jednom ne. Nejraději používám okouny a plotice o délce 15-20cm a nastražuji je tak, že hrot trojháčku, na kterém jsem ponechal protihrot zabodnu zhruba do poloviny rybičky.
Dva trojháčky se nastražují velmi podobně, jeden přijde těsně za žábry rybky a druhý do boku, jednoháček dávám za pysk. Po nahození nechám sestavu klesnout ke dnu a nechám průvěs cca 1m. K signalizaci záběru používám pípák s klasickým odpadacím policajtem nebo swingerem. Záběr se projevuje 1-2 pípnutími pípáku a poskočením policajta. Po tomto signálu sleduji místo, kde se vlasec vnořuje do vody a pokud se tento pohybuje(napíná se a povoluje, ujíždí do stran atd.) nečekám déle než pár sekund a sekám. Úspěšnost záseku je velká, protože štika rybičku uchopuje zhruba v její polovině, takže většinou má trojháček v tlamě už při záběru. Při tomto způsobu lovu a okamžitém záseku je riziko poškození lovené ryby minimální.
STANDARTNÍM ČEKÁNÍM SE ZÁSEKEM DO VYKOUŘENÍ CIGARETY ZBYTEČNĚ POŠKOZUJEME A ZABÍJÍME PODMĚREČNÉ RYBY!!! IKDYŽ ZAŽRANÉ ŠTIČCE USTŘIHNEME LANKO, MÁ S TROJHÁKEM V JÍCNU ČI ŽALUDKU VELMI MALOU ŠANCI NA PŘEŽITÍ!!!

Postup

Připravíme si kaprařský průjezd s trubičkou, gumový korálek, placaté olovo 10-50g(Dle gramáže prutu a proudu v místě lovu), karabinku s obratlíkem a lanko s trojháčkem. Na vlasec navlékneme postupně kaprařský průjezd, do kterého upevníme olovo, gumový korálek, navážeme obratlík s karabinkou, do karabinky upevníme lanko, nastražíme rybičku jedním ze způsobů popsaných v předchozím odstavci a nahodíme(bacha ať to neskončí na stromě, to by nám veškerá práce přišla nazmar!)

Hodně štěstí přeje Mlady_Rybar

Mlady_rybar - Profil, 3.10.2007
Průměrná známka: 2,00

Diskuse k montáži

Vincent Vega - Profil | So 4.9.2010 17:07:58

zdravím používám toto.

pikemaniac - Profil | So 4.9.2010 16:44:19

Jeste bych chtel dodat,ze davat lanko je opravdu zbytecne,ocemz se tu uz jeden kolega zminil...ja osobne preferuju navazec cca 20 cm dlouhy z kevlaru 0,08 prumer zhruba na 8kg,ktery nemusim menit s ohledem na loveny druh ryby..Na konec navazce umistuju vetsi jednohacek,trojhacky nesnasim,to pak muzu rybe do huby rovnou hodit granat.Zasekvam rovnou a nemam stim nejmensi problem,jeden cas sem predatory nechaval zazrat a zadne + v tom nevidim,ba naopak...

pikemaniac - Profil | So 4.9.2010 16:37:41

To ze zubata zalovi po stribrnem oluvku neni otazka vyhladoveni,tuhle techniku mam ozkousenou i ja,funguje na vsechny drave ryby...rybicku necham nejprv den vyvrhnutou na vzduchu aby drobet oschla a zasmradla,po te do ni tenkym klacikem nebo koncem vetsiho hacku naladuju par kulicek polysterenu,kvuli tomu aby nelezela na dne,ale zvedla se ode dna...

Sven - Profil | Pá 16.7.2010 14:40:29

Na mrtvou stačí větší jednohák. Buď skrz rypec odzdola nahoru, nebo pod hřbetní ploutev nebo skrz oční otvory.
Na candáta a úhoře bez návazce nebo se slabším návazcem než je kmen. Na štiku s návazcem ze silnějšího vlasce cca 0,40. Lanko je zbytečnost.

Mačís - Profil | Pá 16.7.2010 14:24:55

Je to ůčíné?jak ji napichuješ?

Zdendahat - Profil | Ne 23.8.2009 14:04:45

Zdravim, Já osobně chodim k jednomu známému na soukromej revír a tam požaduje háčky bez protihrotu a musim říct že mi snad ještě žádná ryba nespadla, teda na feeder. Nevim jak u jinejch proutků. Takže myslim že nikdo nemusí mít strach že mu ty jeho ůlovky utečou :-))

petrikveprik - Profil | Pá 29.5.2009 12:34:50

Mozna me ted za to ukamenujete, ale ja duvod k pouzivani hacku bez protihrotu vubec nevidim. Spis vidim reseni v pouziti nastrazni rybky v dostatecne velikosti 15-20cm a necekat hodinu ale zaseknout bezprostredne po zaberu.. nebo jeste lepsi zpusob - chodit vlacet.

Mlady_rybar - Profil | Čt 8.11.2007 15:19:44

Gregory: Osobně jsem taky pro toto nařízení, při chytání dravců nechávám protihrot jen na tom hrotu háčku, který zabodnu do nástražky.

Gregory - Profil | Čt 8.11.2007 14:27:14

Chtěl bych jenom říct, že jednou se mi podařilo chytit štiku, které koukal z huby kus drátěného návazce, dvojháček měla hluboko v hubě a protože se použili háčky s protihrotem tak nešel vyndat, byla tak vyhladovělá, že zabrala na lesknoucí se malé závaží. Byl bych klidne pro používat na dravce háčky bez protihrotů, jako nařízení RŘ.